Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "GARDENARIUM"

Ania z zielonego wzgórza :-) 19:53, 09 cze 2015

Do góry
Cięcie kulkom się już należy, zbyt najeżone są
Thuja occidentalis 'Danica' 19:51, 09 cze 2015

Do góry
ewellinka napisał(a)
Przyłączam sie do pytania, z moja tez jest kiepsko, dzisiaj jeszcze gorzej wyglada niż post wyzej

Albo kupione bez korzeni i teraz usychają, albo nie były podlewane, albo zostały spalone nawozem do trawników? Albo siknął pies, albo polałaś ukropem z węża, gdy leżał na słońcu i nie spuściłaś wody.
Thuja occidentalis 'Danica' 19:49, 09 cze 2015

Do góry
nett28 napisał(a)
Witam Wszystkich. Potrzebuje pomocy, z moimi danicami coś się dzieje. Nie wiem za bardzo co. Najpierw myśleliśmy z mężem, że coś od spodu je podgryza. Ale po wykopaniu korzenie były całe, na to miejsce wsadziliśmy nową. Ale to już się tak dzieje od 4 lat jak je tylko wsadziliśmy. Ciągle to samo, wymieniliśmy już chyba połowę. Ja już nie wiem co robić i co jest przyczyną ich usychania. Proszę o pomoc.

Trawnik wygląda obok bardzo dziwnie, spalony, wylane coś czy susza totalna. Na małym kawałku masz wszystko. sliczną zieleń suche wióry i coś jakby zagłodzona trawa.

Co tam się działo.
I jeszcze jedno pytanie, czy pod kamykami masz szmatę? Jeśli masz to rozgrzeb korzenie i pokaż jak wygląda szyjka korzeniowa tej najgroszej bo i tak trzeba ją wyrzucić. Czy gleba jest zbita gliniasta czy piaszczysta.

Czy mają podlewanie czy usychają z braku wody? Od kiedy to się dziej po posadzeniu?
A może ktoś w kostce lub obok pryskał niedawno Roundapem?
Nawadnianie plantacji truskawek 19:30, 09 cze 2015

Do góry
Na logikę to przecież taśma jest płaska, a linia ma przekrój okrągły. Dla plantacji truskawek czy rzędów warzyw lepsze wydają się taśmy, ale porównania i rankingu taśm to ja nie znam, która lepsza i dlaczego. Pytaj na forach dla zawodowych rolników nawadniających pola uprawne w ten sposób, my nawadniamy ogrody z rabatami i trawnikiem.
Ogródek Niny 19:23, 09 cze 2015

Do góry
Jest już taki wątek, więc proponuję napisać do mnie jak mam zmienić tytuł watku?

https://www.ogrodowisko.pl/forum/search?utf8=%E2%9C%93&q=Na+pocz%C4%85tku+by%C5%82+chaos&search_in=topics&commit=Szukaj
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 18:33, 09 cze 2015

Do góry
Gardenarium napisał(a)

Brać, ma wielgaśne kwiatostany, u mnie rośnie w donicach na balkonie. Przezimowała w każdym razie i wypuściła po przycięciu mnóstwo pędów, będzie kwitła jak oszalała

bardzo dziękuję za odpowiedź, już nabyłam a skoro tak bujnie u Ciebie rosną, proszę powiedz od której strony masz balkon? na dołączonej ulotce jest napisane, że te hortensje preferują jedynie poranne światło, wschodnią stronę
Świerk serbski - Picea omorika 17:16, 09 cze 2015

Do góry
Gardenarium napisał(a)

Danusiu a te świerki są co ile sadzone?pamiętasz może?masz może zdjęcia ich z tego roku
Odnowa, regeneracja (wertykulacja, aeracja) trawnika 12:37, 09 cze 2015

Do góry
Gardenarium napisał(a)

Zrób badanie gleby i otrzymasz wynik, czego brakuje trawnikowi. Albo na czuja zastosuj wieloskładnikowy nawóz do trawników. Pędzenie trawy azotem nic dobrego nie wróży, ona nie ma szybko rosnąć a ma być ładna gęsta i zielona.

Witam.
A ja mam pytanie - w jaki sposób mozna zrobić badanie gleby ?
Pozdrawiam
Roman.
Ogród tworzę nowoczesny czyli wewnętrzna walka jak nie zostać kokoszką :) 10:17, 09 cze 2015

Do góry
Cisy otrzepać jak zaczną spadać, wybrać spod krzewów i będzie dobrze.
Sprawdzić czy nie masz miseczników.

Carexom teraz to ewentualnie wyciągnąć te brązowe ze środka w całości. Tylko po jednym "listku" bo po kilka to cały wyrwiesz
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 10:13, 09 cze 2015

Do góry
aga_szsz napisał(a)
U mnie niestety ten carex wygnił, wywaliłam ok 30 szt, tylko kilka przetrwało , podobnie jak i inne trawy (phoenix green, miskanty variegatus, a nawet rozplenice, nie wspominając o stipii

Czy to błąd w pielęgnacji, czy może wina zimy/nie-zimy...

Wygnił bo miał za mokro, w zasadzie on ma strefę 6. Niby powinien, ale raczej zachód Polski. U mnie w każdym razie w zacisznym ogrodzie wymarza.
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 10:11, 09 cze 2015

Do góry
Zobacz fotki w artykule gdzie dałam przykłady ściętego na jeża
Odnowa, regeneracja (wertykulacja, aeracja) trawnika 10:02, 09 cze 2015

Do góry
Gardenarium napisał(a)

A gdzie on napisał że ma ładny i gęsty?
Napisał że po opadach robi się ładna zielona ...

leman napisał w kolejności: mam gęstą, wolno rośnie, po dostarczeniu wody jest ładnie zielona. Chce by rosła więcej i szybciej. Lekarstwo na to przedstawiłem wyżej.
Zapewniam, że trawnikowi na 100% nic się nie stanie złego, chyba że się potknie i wywali cały siewnik nawozu w jednym miejscu.
Odnowa, regeneracja (wertykulacja, aeracja) trawnika 09:11, 09 cze 2015

Do góry
leman napisał(a)

Hey trawnik 5 letni...
a mam jeszcze jedną sprawe do Was
bo trawkę mam gęstą ale bardzo wolno mi rośnie....po podlewaniu i opadach robi się ładna zielona, ale słabo ze wzrostem. Coż możecie poradzić, może brakuje jej jakiegoś składnika ???

Pozdro

A gdzie on napisał że ma ładny i gęsty?
Napisał że po opadach robi się ładna zielona ...
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 08:56, 09 cze 2015

Do góry
Na taką na jaką są zmarznięte i pokołtunione - a widać to na wiosnę
Ogród tworzę nowoczesny czyli wewnętrzna walka jak nie zostać kokoszką :) 08:55, 09 cze 2015

Do góry
Ależ doradzę jak najbardziej

malkul napisał(a)
czyli Danuś nie doradzisz jak dbać o tego carexa?

Sadzisz w słońcu lub półcieniu w pulchną żyzną ziemię. lekko na górce nie przysypując za głęboko. W lecie powinien mieć wilgotno ale nie podmokło. Ziemia jest bardzo ważna w zbitej glinie wydaje mi się nie urośnie ani w piachu suchym..

Żyzna ziemia zapewni skłądniki więc nawożenie odpada, chyba że po cięciu na wiosnę florovit w płynie co 3 tygodnie.

Na zimę nie ścinamy bo jest zimozielony więc zdobi.

Na wiosnę oceniamy jego stan - jeśli przyschnięty, łapiemy całość w dłonie i ścinamy końcówki uschnięte na taką długość na jaką potrzeba. Ot cała pielęgnacja.

Dołóż wiadomości stąd

https://www.ogrodowisko.pl/artykuly/428-ciecie-traw-i-turzyc
Choroby i szkodniki platanów, platan - Platanus 08:54, 09 cze 2015

Do góry
Ja się na tej chorobie nie znam ani nie mam doświadczeń, bo w moich ogrodach nie występuje. Tutaj wypowiadają się lepsi ode mnie.
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 08:51, 09 cze 2015

Do góry
malkul napisał(a)
czyli Danuś nie doradzisz jak dbać o tego carexa?

Proszę bardzo

Sadzisz w słońcu lub półcieniu w pulchną żyzną ziemię. lekko na górce nie przysypując za głęboko. W lecie powinien mieć wilgotno ale nie podmokło. Ziemia jest bardzo ważna w zbitej glinie wydaje mi się nie urośnie ani w piachu suchym..

Żyzna ziemia zapewni skłądniki więc nawożenie odpada, chyba że po cięciu na wiosnę florovit w płynie co 3 tygodnie.

Na zimę nie ścinamy bo jest zimozielony więc zdobi.

Na wiosnę oceniamy jego stan - jeśli przyschnięty, łapiemy całość w dłonie i ścinamy końcówki uschnięte na taką długość na jaką potrzeba. Ot cała pielęgnacja.

Dołóż wiadomości stąd

https://www.ogrodowisko.pl/artykuly/428-ciecie-traw-i-turzyc
Ukojenie dla zmysłów.....taki ma być mój ogródek 22:51, 08 cze 2015

Do góry
Gardenarium napisał(a)

Ja co prawda nie Bożenka, ale odpowiem, że trzeba koniecznie wyłamywać, bo wtedy nie tracą energii na zawiązywanie nasion i szybciej puszczją nowe przyrosty, na których będą w przyszłym roku nowe kwiaty. Jak to zrobić jest na zdjęciach tutaj

https://www.ogrodowisko.pl/artykuly/369-jak-ciac-rozaneczniki

Danusiu jakże mi miło Cię gościć
Zadałam pytanie Bożence odnośnie obrywania suchych kwiatostanów, ponieważ u niej taki ogrom tego kwiecia, że trudno mi to sobie wyobrazić Ale sama też oczywiście to robię tylko, że umnie to zaledwie 9 sztuk!
Jesteś jednak Szefowa przez duże "S" czuwasz nad wszystkim dzięki za link!
Pozdrawiam bardzo serdecznie!!!
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 22:32, 08 cze 2015

Do góry
Gardenarium napisał(a)
To już tylko wspomnienia, ale przyznam ładnie było. Teraz jakieś fatum, u wszystkich jest a u mnie nie.

Napiszę tylko WOW
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies