Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "GARDENARIUM"

Ogród tworzę nowoczesny czyli wewnętrzna walka jak nie zostać kokoszką :) 10:17, 09 cze 2015

Do góry
Cisy otrzepać jak zaczną spadać, wybrać spod krzewów i będzie dobrze.
Sprawdzić czy nie masz miseczników.

Carexom teraz to ewentualnie wyciągnąć te brązowe ze środka w całości. Tylko po jednym "listku" bo po kilka to cały wyrwiesz
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 10:13, 09 cze 2015

Do góry
aga_szsz napisał(a)
U mnie niestety ten carex wygnił, wywaliłam ok 30 szt, tylko kilka przetrwało , podobnie jak i inne trawy (phoenix green, miskanty variegatus, a nawet rozplenice, nie wspominając o stipii

Czy to błąd w pielęgnacji, czy może wina zimy/nie-zimy...

Wygnił bo miał za mokro, w zasadzie on ma strefę 6. Niby powinien, ale raczej zachód Polski. U mnie w każdym razie w zacisznym ogrodzie wymarza.
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 10:11, 09 cze 2015

Do góry
Zobacz fotki w artykule gdzie dałam przykłady ściętego na jeża
Odnowa, regeneracja (wertykulacja, aeracja) trawnika 10:02, 09 cze 2015

Do góry
Gardenarium napisał(a)

A gdzie on napisał że ma ładny i gęsty?
Napisał że po opadach robi się ładna zielona ...

leman napisał w kolejności: mam gęstą, wolno rośnie, po dostarczeniu wody jest ładnie zielona. Chce by rosła więcej i szybciej. Lekarstwo na to przedstawiłem wyżej.
Zapewniam, że trawnikowi na 100% nic się nie stanie złego, chyba że się potknie i wywali cały siewnik nawozu w jednym miejscu.
Odnowa, regeneracja (wertykulacja, aeracja) trawnika 09:11, 09 cze 2015

Do góry
leman napisał(a)

Hey trawnik 5 letni...
a mam jeszcze jedną sprawe do Was
bo trawkę mam gęstą ale bardzo wolno mi rośnie....po podlewaniu i opadach robi się ładna zielona, ale słabo ze wzrostem. Coż możecie poradzić, może brakuje jej jakiegoś składnika ???

Pozdro

A gdzie on napisał że ma ładny i gęsty?
Napisał że po opadach robi się ładna zielona ...
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 08:56, 09 cze 2015

Do góry
Na taką na jaką są zmarznięte i pokołtunione - a widać to na wiosnę
Ogród tworzę nowoczesny czyli wewnętrzna walka jak nie zostać kokoszką :) 08:55, 09 cze 2015

Do góry
Ależ doradzę jak najbardziej

malkul napisał(a)
czyli Danuś nie doradzisz jak dbać o tego carexa?

Sadzisz w słońcu lub półcieniu w pulchną żyzną ziemię. lekko na górce nie przysypując za głęboko. W lecie powinien mieć wilgotno ale nie podmokło. Ziemia jest bardzo ważna w zbitej glinie wydaje mi się nie urośnie ani w piachu suchym..

Żyzna ziemia zapewni skłądniki więc nawożenie odpada, chyba że po cięciu na wiosnę florovit w płynie co 3 tygodnie.

Na zimę nie ścinamy bo jest zimozielony więc zdobi.

Na wiosnę oceniamy jego stan - jeśli przyschnięty, łapiemy całość w dłonie i ścinamy końcówki uschnięte na taką długość na jaką potrzeba. Ot cała pielęgnacja.

Dołóż wiadomości stąd

https://www.ogrodowisko.pl/artykuly/428-ciecie-traw-i-turzyc
Choroby i szkodniki platanów, platan - Platanus 08:54, 09 cze 2015

Do góry
Ja się na tej chorobie nie znam ani nie mam doświadczeń, bo w moich ogrodach nie występuje. Tutaj wypowiadają się lepsi ode mnie.
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 08:51, 09 cze 2015

Do góry
malkul napisał(a)
czyli Danuś nie doradzisz jak dbać o tego carexa?

Proszę bardzo

Sadzisz w słońcu lub półcieniu w pulchną żyzną ziemię. lekko na górce nie przysypując za głęboko. W lecie powinien mieć wilgotno ale nie podmokło. Ziemia jest bardzo ważna w zbitej glinie wydaje mi się nie urośnie ani w piachu suchym..

Żyzna ziemia zapewni skłądniki więc nawożenie odpada, chyba że po cięciu na wiosnę florovit w płynie co 3 tygodnie.

Na zimę nie ścinamy bo jest zimozielony więc zdobi.

Na wiosnę oceniamy jego stan - jeśli przyschnięty, łapiemy całość w dłonie i ścinamy końcówki uschnięte na taką długość na jaką potrzeba. Ot cała pielęgnacja.

Dołóż wiadomości stąd

https://www.ogrodowisko.pl/artykuly/428-ciecie-traw-i-turzyc
Ukojenie dla zmysłów.....taki ma być mój ogródek 22:51, 08 cze 2015

Do góry
Gardenarium napisał(a)

Ja co prawda nie Bożenka, ale odpowiem, że trzeba koniecznie wyłamywać, bo wtedy nie tracą energii na zawiązywanie nasion i szybciej puszczją nowe przyrosty, na których będą w przyszłym roku nowe kwiaty. Jak to zrobić jest na zdjęciach tutaj

https://www.ogrodowisko.pl/artykuly/369-jak-ciac-rozaneczniki

Danusiu jakże mi miło Cię gościć
Zadałam pytanie Bożence odnośnie obrywania suchych kwiatostanów, ponieważ u niej taki ogrom tego kwiecia, że trudno mi to sobie wyobrazić Ale sama też oczywiście to robię tylko, że umnie to zaledwie 9 sztuk!
Jesteś jednak Szefowa przez duże "S" czuwasz nad wszystkim dzięki za link!
Pozdrawiam bardzo serdecznie!!!
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 22:32, 08 cze 2015

Do góry
Gardenarium napisał(a)
To już tylko wspomnienia, ale przyznam ładnie było. Teraz jakieś fatum, u wszystkich jest a u mnie nie.

Napiszę tylko WOW
Kłopoty - problemy z trawnikiem 21:24, 08 cze 2015

Do góry
Nierówno posiany nawóz. Następnym nawożeniem się wyrówna. Ale siej równomiernie a nie jak popadnie. Patrz gdzie spada nawóz.
Klon 'Tsuma Gaki' - Acer palmatum 'Tsuma Gaki' 21:18, 08 cze 2015

Do góry
W zasadzie to zdublowałeś wątek bo mamy o klonach palmowych. Chyba, że zaprezentujesz historię o tym klonie i mnóstwo zdjęć prezentujących jego urodę

Jest susza i palące słońce. Net netem a natura naturą.
U Kaisi też ma takie liście https://www.ogrodowisko.pl/watek/59-klon-palmowy-acer-palmatum?page=9

Kaisia napisał(a)
Ten klonik też mam u siebie Acer palmatum Tsuma Gaki

Powiem Wam ze tylko młode listki ma tak wybarwione na brzegach. Wiosną był piękny, ale nie mam wiosennego zdjęcia, to obecne widać jak wypuszcza od dołu młode listki które wyglądają tak :

A to cały, niestety nie wygląda za ładnie musiał odrobić straty po majowych przymrozkach, ale ma kolor bordowy, w sumie cały sezon się zmienia teraz barwy jesienne.

System automatycznego nawadniania 21:10, 08 cze 2015

Do góry
Jeśli są prawidłowo osadzone nie powinno być problemu, ale też zależy jaki to jest traktorek i ile waży.

Myślę że raczej ułamią się.

Rozkładasz rury pod ziemią, wyprowadzasz zasilanie do zraszaczy, zaślepiasz, jeździsz traktorkiem a na końcu po wyrównanej już powierzchni bierzesz się za montowanie zraszaczy

My oznaczamy zraszacze w terenie specjalnymi znacznikami i nie jeździmy po nich, jeśli już są zamontowane a jeździmy avantem celem dowożenia np. trawy z rolki na paletach.
Jaki waż ogrodowy wybrać ? 21:08, 08 cze 2015

Do góry
Tak nie rób, zrób punkty czerpalne w różnych częściach ogrodu po drodze, bo stracisz strasznie na końcu węża gdy będzie mały przekrój.

Grubą rurą zakopaną w gruncie za parę groszy (tańsze są) przeprowadź rurociąg w dalszą część działki i zrób krany (punkty czerpane, studzienki czerpalne, wszystko jedno co) i dokup 25-50 m węża ogrodowego.
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 21:03, 08 cze 2015

Do góry
To już tylko wspomnienia, ale przyznam ładnie było. Teraz jakieś fatum, u wszystkich jest a u mnie nie.

Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 21:01, 08 cze 2015

Do góry
U mnie ten Carex nie rośnie, zmarzł i nie ma. Zapoczątkowałam go na Ogrodowisku gdy zmarzły mi wrzośce. Chyba co roku wymieniałam na nowy więc nie cięłam. Przytnij końcówki jeśli suche.

Teraz znudził mi się i wywaliłam.
Rozpoznawanie chwastów 20:56, 08 cze 2015

Do góry
A jak liść od spodu, może łopian, ale on siwy jest od dołu. Jakiej średnicy te liście są?
Kłopoty - problemy z trawnikiem 20:54, 08 cze 2015

Do góry
Postaw człowieka albo wachlarze i lej wodę ile wlezie. Trawnik błaga o wodę.
Odnowa, regeneracja (wertykulacja, aeracja) trawnika 20:45, 08 cze 2015

Do góry

Zrób badanie gleby i otrzymasz wynik, czego brakuje trawnikowi. Albo na czuja zastosuj wieloskładnikowy nawóz do trawników. Pędzenie trawy azotem nic dobrego nie wróży, ona nie ma szybko rosnąć a ma być ładna gęsta i zielona.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies