Sama radość dla oka i ducha
powojnik Etoile Violette .Mam 2 jeden przy tarasie.
I drugi,Kupowany jako Jacmani, a okazal się drugim Etoile Violette przy pergoli obok rózy Flamentanz
Ale te dwa cieszą
Całokształt nie jest taki zły Szwankują detale.. ale .. zrobi się.. dziś o 19 wyskoczyłam przyciąć świerki sąsiedzkie, bo mi kurier odmówił wjazdu na teren posesji.. bo auto sobie porysuje.. towar rozładowany ręcznie i przetargany..
Na wszelki wypadek nie mam ochoty na taką akcję.. drabina, nożyce, żyrafa (jest super do takich zadań) i wio... wieczór spędziłam na cieciu szpaleru ze świerków .. a miałam posadzić w końcu te ogórki..
Foty bak, skończyłam jak było ciemno..
Jest ktoś kto sie byczy w tym ogrodzie i korzysta z trawki
A tu Słowianka. A na następnych powojnik bylinowy Arabela. Powojnik bylinowy nie czepia sie podpór więc pędy przewieszają się przez ogrodzenie na jałowce rosnące przy ulicy.
To prawda, .To naprawdę cudne spotkania .Rozmowy nie nudzące, ludzie sympatyczni,Wiedzą,że takie zielone tematy to dla nikogo nigdy nie jest nudą..Wymiana doświadczeń, wiedzy, spostrzeżeń...
I dla oczu tyle pięknych rośli, dekoracji, aranżacji i ogrodowych dodatków.
Jednym słowem ujmując po prostu miodzio
clematis Tajga
Clematis Błękitny Anioł- bardzo mnie urzekł. Jest u mnie 2 rok.
Jeszcze nie za bujny .Ale i tak ładniejszy niż w ubiegłym roku. I cieszy.
Ptaszek ma podwójną, a nawet poczwórną wartość, bo pochodzi z ogrodu Beth Chatto, która w tym roku niestety odeszła. Gdy na niego patrzę, przenoszę się na jej rabaty Życie się kończy, ogród trwa dalej. Tylko czy znajdzie godnych opiekunów?
W Anglii to łatwe, ale u nas? Nie wiem. Gdy umiera twórca ogrodu, często ogród popada w ruinę. Stworzyć ogród na schyłek życia, tylko co, gdy się ono skończy?
Często nachodzą mnie takie smutne przemyślenia.. ale właściwie tworzymy ogród dla siebie, nie trzeba tak smutno myśleć..prawda?
Artemis z Generałem i czymś co mi w kadr wlazło (co to jest???) i widoczek ogólny na dobranoc - w sypialni już czasem czuję zapachy ogrodowe, zależy tylko, jaka pogoda...
No i grabowa. Brakuje jednego miskanta silberspinne. Kupiłam go u Grochowskich, więc po powrocie z wakacji wsadzę. Dosadzone Tawułki japońskie i hortki limki malutkie i nie widać ich przy dwuletnich starszych siostrach , wygląda jakby były dziury puste w rabacie.
Muszę jeszcze uporzadkować żurawki na oobwódki.
z ALLEGRO NAJTAŃSZA WŁÓKNINA Z ROLKI. Nasion nie wymyje deszcze, słońce nie spali, nie trzeba podlewać co chwila.. i w miesiąc nawet przy takich upałach ma się zielona trawkę I mozna po tym chodzić