Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "GARDENARIUM"

Chwasty w trawniku 08:22, 08 cze 2015

Do góry
Poczytaj o zakładaniu trawnika z siewu, zobaczysz co robicie nie tak.

https://www.ogrodowisko.pl/artykuly/298-trawnik-z-siewu-krok-po-kroku

Wg mnie jest bardzo słaba gleba (jasny kolor), być może nasiona spłynęły, albo jest ich za mało i oczywiście niesystematyczne podlewanie. Za mało podlewania, powinno być kilkukrotne w ciągu dnia, zwłaszcza że takie upały są.
A może nasion było wystarczająco tylko nie wzeszły z powodu suszy?

Co zrobić?

- posypać cały trawnik równomiernie po całości ziemią z worków (taka do trawników, ogrodowa lub próchnica, cokolwiek).
- dosiać nasiona w pustych plackach
- lekko przegrabić
- lać wodę tzn. zraszać (postawić członka rodziny żeby lał, jak wyschnie.

Zaopatrzyć się w długi wąż, żeby starczało do końca i wachlarze, żeby zaoszczędzić czas.

Mój sąsiad wyjechał na kilka dni, postawił sąsiadkę i leje codziennie.

lub inna wersja: posypać najpierw nasionami, przykryć ziemią lekko

i podlewać codziennie i kilka razy dziennie, aby gleba była stale wilgotna co zapobiegnie zamieraniu kiełkujących nasion. I to tyle. Tu nie trzeba wielkiej filozofii żeby trawnik się pokazał, Trzeba kupić wachlarze i lać wodę, ale niektórzy żałują kasy na wodę.

Teraz chwastami to nie ma co się przejmować, skoro nie została właściwie przygotowana gleba czyli zugorowana, To już po robocie.

Chcąc mieć trawnik przed latem, jedyne wyjście dosiać i podlewać. Chwastami zajmiesz się później. Jednoroczne nie znoszą koszenia więc same padną, a wielletnie opryskasz herbicydem selektywnym jak trawnik będzie miała dwa lata lub będziesz wyrywać ręcznie. To tyle porad.

Wydaje się że błędy były takie:

- niedostateczne przygotowanie gleby, ponieważ zostały w glebie korzenie, rozłogi chwastów uproczywych wieloletnich
- być może zbyt mała dawka nasion
- byc może ulewa które spowodowała spłynięcie, przemieszczenie (stąd puste placki)
- być może ptaki (ale to najmniej prawdopodobne)

Na drugim zdjęciu ten trawnik wygląda przerażająco, i tutaj ewidentnie widać winę właściciela ogrodu bo jest sucho jak na pustyni A nie powinno tak być. Albo został rozsypany nawóz (niepotrzebnie) i być może nie został podlany celem rozpuszczenia i trawa uległa spaleniu? Nawoziliście?
Chwasty w trawniku 08:14, 08 cze 2015

Do góry
Gardenarium napisał(a)

Jeśli w grę wchodzi spór z firmą to ja nie zabieram głosu bo nie chcę być tutaj sędzią w sprawie.
Udzielę porady po wszystkim co zrobic i jak naprawić ten stan i co jest źle.

Pani Danusiu, dziękuję za zainteresowanie. Mam nadzieję, ze sporu z firmą nie będzie, po prostu na ten moment myślę, ze oni sami nie wiedzą co robić. My z męzem jestesmy już tak zdesperowani, że myślimy, żeby połozyć tarwnik z rolki. Tylko, że będziemy na tym stratni. Chcielismy mieć trawę na lato, bo dzieci czekają na plac zabaw, a tu sie chyba nie zanosi.
To sa zdjęcia z paru dni, teraz jest bardziej zielono, ale to przez chwasty. Postaram się jutro zrobić nowe zdjecia i wkleić.
Mam jeszcze pytanie, bo tak myśleliśmy z mężem, czy teraz jeszcze coś robić, czy poczekać na jesień, i od nowa założyc trawnik? Z góry dziękuję za odpowiedź.
Ukojenie dla zmysłów.....taki ma być mój ogródek 08:13, 08 cze 2015

Do góry
wiunia napisał(a)
Bożenko czy twoje cudne rh po przekwitnięciu obrywasz z tych suchych kwiatostanów? To pewnie głupie pytanie przy tej ilości i wielkości krzewów u Ciebieale mnie korci, żeby zapytać

Ja co prawda nie Bożenka, ale odpowiem, że trzeba koniecznie wyłamywać, bo wtedy nie tracą energii na zawiązywanie nasion i szybciej puszczją nowe przyrosty, na których będą w przyszłym roku nowe kwiaty. Jak to zrobić jest na zdjęciach tutaj

https://www.ogrodowisko.pl/artykuly/369-jak-ciac-rozaneczniki
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 08:06, 08 cze 2015

Do góry
Nowe zmiany będą polegały na pozbyciu się roślin wielkich, zagajających wszystko a nie kwitnących, bo takie mam. Arcydzięgiel, świecznice nie zdążają zakwitnąć a krzaki wielkie. Zajmują zbyt dużo miejsca. Rabata jest stara, róże doszły do szczytu swojej urody, a reszta nieco odstaje. Trzeba to wyrównać.

Kolorystyka będzie bardziej szeroka, stonowana, odcienie..Będzie pasowała do róż, które w większości są różowe. Będzie więcej bieli na pewno, reszta się zobaczy
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 07:56, 08 cze 2015

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Dzisiaj postanowiłam, że albo jesienią albo na wiosnę wykopuję wszystko z rabaty - oczywiście oprócz róż i sadzę tylko to co zapisałam sobie, że mnie się podoba na tej rabacie. Za dużo w tej chwili mam liści, a za mało kwiatów. Tak że będą wielkie wykopki i nowa kolorystyka

Bardzo jestem ciekawa nowych zmian i kolorystyki. Roze na takiej wysokosci robia wrazenie, a te nowe kolory bardzo lubie, bo mimo ze wyraziste, to jednak to chlodna paleta barw.
My na jesien wywalamy pigwowce sztuk 2 i jeden jasminowuec, trzeba nam roze porzadnie do muru doczepic i okilznac busz, zreszta pigwowiec cholernie sie rozrasta rozlogami i to mnie juz wkurza.
Danusiu widoki piekne, u nas polalo, najwieksza radosc z tego, bo wszystko bylo juz doslownie spalone. Aha, ta jarzmianka broszka, wyjatkowa

A niebieski, to moj ulubiony nodziszek
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 22:10, 07 cze 2015

Do góry
Ja tych nie mam co wymieniłam, nie wszystkie i dlatego nie serwuję. Byłam poproszona o typy w tym kolorze i podałam. Dziewczyny kupiły, ja miałam Munstead Wood. To gwoli wyjaśnienia.

Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 22:04, 07 cze 2015

Do góry
Istana napisał(a)
To mój pierwszy post na forum, więc witam się ze wszystkimi. Jestem typowym ogrodniczym amatorem stąd moje pytanka do bardziej doświadczonych. Wczesną wiosną zaczęliśmy ogarniać podwórko po budowie domu. Teren mamy bardzo nierówny, po ułożeniu kostki brukowej wyszła nam znaczna różnica poziomów pomiędzy projektowanym trawnikiem a wspomnianą kostką. I tu zrodziło się pytanie co posadzić w to miejsce by zniwelować różnicę? myślałam o jakimś średniej wysokości żywopłocie, ale raczej nie ciętym. Mam w zamysłach różę pomarszczoną, berberys Thunberga, ligustr lub pięciornik krzewiasty. Niestety nie wiem na co się zdecydować. Może podpowiecie? jakieś inne pomysły? a tak to wygląda na dzień dzisiejszy

Odradzam ligustr i pięciornik krzewiasty, nigdy go nie sadziłam choruje i jest generalnie zawsze brzydki i brązowy.
Berberysy ładne odmianowe nie zwykły Atropurpureum, tyle jest nowych odmian, delikatnych i o ciekawym zabarwieniu.

Róza pomarszona za duża i za bardzo się rozłazi, wlezie na całość. Inne typy trzemilina Fortunego lub tawuła japońska żółte odmiany.

Cis Elegantissima.
Madżenie ogrodnika cz. aktualna 21:55, 07 cze 2015

Do góry
ZielonaAnia75 napisał(a)
Marzenko a czym nawozisz, jeśli nawozisz byliny kwitnące np. ostróżki, floksy wiechowate, czy ,,jednoroczne" kwitnące np. kosmosy?
No i czym potraktować piwonię nowo posadzoną, co jej podać do jedzenia? Masz takie wszystko dorodne, że chyba nawozisz to dobro czymś

Do jedzenia to trzeba podać przed sadzeniem, żeby roślinka miała, a nie myśleć tylko o nawożeniu potem.

https://www.ogrodowisko.pl/artykuly/397-sadzenie-bylin
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 21:50, 07 cze 2015

Do góry
Gardenarium napisał(a)

W tym kolorze jest np, Munstead Wood, Gospel, 'Johann Wolfgang von Goethe', 'Falstaff', 'Cardinal de Richelieu'. Wszystkie mam, a nawet więcej w tym kolorze.

Inne: Darcey Bussell, Sissinghurst Castle, Nuits de Young,
Alain Blanchard, Charles de Mills.

Sesja zdjęciowa wspaniała,róże w donicach niesamowicie efektowne...
A jak na tyle piękności które masz,za mało nam ich serwujesz
Totalne ogrodowe beztalencie 21:37, 07 cze 2015

Do góry
Jak na pierwsze kroki to całkiem nieźle, doniczki i skrzynki bardzo ładne

Co do rabat - modrzew nietrafiony, bo spadają igły a za chwilą zwisające pędy wrosną w ziemię. Posadź coś bardziej masywnego - cyprysika żółtego na pniu i tnij go w kulkę. Trzy trzmieliny żółte na prostym pniu a na dole żurawki dwa kolory, albo kuliste iglaki, jakieś świerczki niebieskie kuliste a przed nimi żurawki różowe.
Ogród w stylu nowoczesnym 21:31, 07 cze 2015

Do góry
Do nowoczesnego ogrodu nie pasują kamienie w tej formie, bardziej gabiony albo murki z kostki granitowej, te bardziej przypominają dawne skalniaki, więc moim zdaniem to jest do zmiany, Psuje efekt.

I to jest z pewnością dobra rada
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 20:46, 07 cze 2015

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Jak przekwita zmienia kolor

Kochana SZEFOWO mam Darcey'a Kupiłam rok temu z Gabisią i zaczął w tym roku jako pierwszy spektakl purpury.

Ale Munstead u mnie ma głębszy kolor i wieksze kwiaty niz Darcey. Ponadto Darcey jest wyzszy jak przystało na mężczyznę
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 20:39, 07 cze 2015

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Jak przekwita zmienia kolor

Nazywa się 'Darcey Bussell

Normalnie mam tą różę , drugi sezon będzie )czadowa
Cis - Taxus 16:43, 07 cze 2015

Do góry
Gardenarium napisał(a)

Trzyma się dobrze, ale trzeba go ciąć, bo stary legnie pod śniegiem,

A ktory lepszy na zywoplot z formowanych roslin-baccata czy hilli?A moze jeszcze inny?
Tu ma być ogród :) 16:12, 07 cze 2015

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Już napisałam u siebie To nie krytyka, moje rady dały początki wielu pięknym ogrodom, wspominać którym - nie będę, ale zachwycają wiele osób nie tylko z Ogrodowiska

Napisałam, że krytyka, bo komplement to na pewno nie był, ale nie obraziłam się i przyjmuję to co napisałaś całkiem spokojnie
Wiadomo, że wiśni i bukszpanów już stamtąd nie ruszę, ale na pewno można uzupełnić tą rabatę w taki sposób, żeby była fajna.
Jeśli ktoś może mi dobrze doradzić, to na pewno jesteś Danusiu taką osobą.

Mieć Twój projekt to moje niespełnione marzenie - żałuję, ale wiadomo, nie wszystko można mieć i tak cieszę się, że jest Ogrodowisko - bo to bezcenna pomoc.

A teraz do konkretów:

Etap planowania tej rabaty był kilka miesięcy temu (na stronach 21-27), żeby nie wracać do tamtych czasów to przedstawię aktualną sytuację:

Średnio samo przęsło na długość 215 cm, supek 78 cm - wiśnie są na środku przęseł, odległość między jedną a drugą to około 295 cm, średnica obwódki bukszpanowej 100 cm, cała rabata ma szerokość 180 cm.

Jeśli chodzi o nasłonecznienie, rabata jest od wschodu, więc od rana gdzieś do godziny 10-tej słońce zagląda przez ogrodzenie, później świeci na nią z boku gdzieś do godziny 15-tej, a po południu, gdy słońce jest na zachodzie, oświetla tą rabatę do samego wieczora od wewnętrznej strony działki (mam nadzieję, że w miarę zrozumiale to opisuję).

Tu taki plan zrobiony na kolanie

i jeszcze zdjęcia z innego ujęcia

Zakładanie trawnika z siewu - trawnik z siewu 15:48, 07 cze 2015

Do góry
Skoro nie wzeszły, to jeszcze wzejdą, a przynajmniej powinny, ale upały są i nasiona wysychają.
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 15:44, 07 cze 2015

Do góry
Ta pierwsza to jedna z najpiękniejszych róż. Uwielbiam ją za kolor, ale jej nie mam. Zbyt cienisty ogród mam. A ona jest wymagająca. Ale kiedyś będę miała
Tu ma być ogród :) 15:29, 07 cze 2015

Do góry
Gardenarium napisał(a)

Czy wiśnie są posadzone na wysokości słupków, czy jak leci? Zrób plan tej rabaty z oznaczeniem słupków bo to bardzo ważne, ale nikt o tym nie pomyślał

Jeśli dobrze pamiętam wiśnie rosną na środku przesel - była o tym mowa) choć na zdjęciach tego nie widać bo robione z boku.
Grzybienie w naszych stawach - Nymphaea 15:09, 07 cze 2015

Do góry
anna3539 napisał(a)

Wiatam serdecznie wszystkich,chciałabym zapytać tych bardziej doświadczonych o przestawianie lili na głębsze miejsce ponieważ mam lillie wodną odmiany "attraction" i chciałabym ją przestawić na głębsze miejsce tylko nie jestem pewna czy jak ją przestawie czy liście dorosną o powierzchni czy "utopią" sie i zgnija ? Aktualnie jest na głębokości 40cm a chcę ją przestawić na ok 90cm.Tę lilie mam pierwszy rok i pomalutku schodzi coraz niżej.Lilia pięknie mi w tym roku zakwitła tylko jest bardzo blada i z tąd też moje pytanie czy z upływem lat bedzie ona robiła sie coraz ciemniejsza aż będzie czerwona?Dołącze zdjęcia bo wydaje mi sie ze listki mają już za długie ogonki na tę głębokość.Bardzo proszę o jakieś wskazuwki co do lili.Pozdrawiam ania c.

Nie utopi się, możesz opuścić niżej. To silnie rosnący grzybień.
Tu ma być ogród :) 15:07, 07 cze 2015

Do góry

Czy wiśnie są posadzone na wysokości słupków, czy jak leci? Zrób plan tej rabaty z oznaczeniem słupków bo to bardzo ważne, ale nikt o tym nie pomyślał
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies