Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Trawnik » Chwasty w trawniku

Chwasty w trawniku

magdap 10:23, 29 maj 2015

To zdjęcia ze skrzypem i inne badziewie...
magdap 10:30, 29 maj 2015

Jeszcze trochę zdjęć

Gardenarium 08:30, 30 maj 2015

pawel_maj napisał(a)
Witam.
Poproszę o poradę , młody trawnik ma 6 tyg. w sumie ok 800m , urządzony na starej działce. Wcześniej teren był orany , bronowany i starannie wygrabiony ,trawa wzeszła ładnie pomijając kilka niewielkich miejsc na dosianie. Koszę raz w tyg. na ok 5cm . Problemem stały się jednak chwasty które coraz śmielej sobie wyrastają .
Czy można juz zastosować któryś z oprysków selektywnych czy poprzestać na koszeniu i np obniżyć do 4cm lub niżej.
Paweł
?

Nie można zastosować selektywnego środka, trawnik jest zbyt młody. Kosić a jak trawnik osiągnie 2 lata wtedy opryskiwać. Chwasty jednoroczne zniszczy koszenie. Wieloletnie załatwisz później. Najwyżej wyrywaj ręcznie.

Instagram Ogrodowiska
Gardenarium 12:28, 07 cze 2015

Oxter napisał(a)
Witajcie,

mam problem, na moim trawniku pojawiło się bardzo dużo koniczyny, stosuję nawóz ze żrodkiem na chwasty i szczerze mówiac po każdej kolejnej dawce mam wrażenie, że koniczyny jest więcej.

Mam w domu 1,5 rocznego bąbla, który nie usiedzi w domu tylko całymi dniami przesiaduje w ogrodzie (piaskownica, huśtawka ...), jako że świeżo nauczył się chodzić więc jeszcze często sie przewraca

Czy możecie polecić mi jakiś środek na chwasty który pozwoli małemu korzystać z dobrodziejstw ogrodu bez żadnej przerwy albo będzie miał możliwie jak najkrótszy okres karencji (np. wyślę młodego na weekend do babci a w międzyczasie rozprawię sie z chwasatmi).

Z góry baaaaaardzo dziękuje.
Adam

Instagram Ogrodowiska
marbrz 12:28, 07 cze 2015

Chwasty dwuliścienne zwalczamy mieszanką Starane + Aminopielik wg instrukcji na opakowaniu.
Oxter 12:28, 07 cze 2015

Bardzo dziękuje za informacje, mam jeszcze pytanie czy oprysk można zrobić jeden po drugim, czy trzeba odczekać dzień dwa pomiędzy opryskami a może sporządzić emulsje z każdego preparatu oddzielnie zgodnie z instrukcją a potem zmieszać je w opryskiwaczu?
Który aminipielik wybrac bo widzałem że są różne oznaczenia cyfrowe i literowe?
Starane E250?
waldek727 13:25, 07 cze 2015

pawel_maj napisał(a)
Witam.
Koszę raz w tyg. na ok 5cm . Problemem stały się jednak chwasty które coraz śmielej sobie wyrastają .

Bardzo ładny trawniczek tylko skąd w nim po 6 tygodniach tyle chwastów. Obniż noże kosiarki do 3,5-4 cm i koś go co 4-5 dni. Jak będziesz mógł to wstaw za jakiś czas ponownie fotki trawnika.
Gardenarium 14:19, 07 cze 2015

magdap napisał(a)
Witam, jestem tu nowa, tzn. Ogrodowisko przegladam regularnie anonimowoOdważyłam się napisać ponieważ mam problem z nowym trawnikiem. To coś przypominające trawnik zostało posiane równo 3 tyg. temu. Obecnie jest duzo miejsc łysych, ale najgorsze są chwasty. Jest masę perzu, oset i najgorszy skrzyp. Trawa jest podlewana regularnie(mamy system nawadniajacy). Dodam,że do założenia trawnika(z braku czasu) wzięlismy firmę ogrodniczą. Myśleliśmy, że doczekamy się trawy, a nie chwastowiska. Proszę o poradę co mamy teraz zrobić (jutro z firmy przychodza i bedziemy rozmawiac co dalej), czy kazać im na nowo posiac trawę? Dodam, że posiali trawę uniwersalną, była też nawieziona ziemia (tą co mam na dziełce to glina) u mnie na całym terenie jest bardzo duze nasłonecznienie. Aha, oni mają pomysł, żeby to spryskać, ale jak się orietuję na skrzyp muszą uzyć czegoś silnego, czy to nie wypali całkiem tej marnej trawy?

Jeśli w grę wchodzi spór z firmą to ja nie zabieram głosu bo nie chcę być tutaj sędzią w sprawie.
Udzielę porady po wszystkim co zrobic i jak naprawić ten stan i co jest źle.

Instagram Ogrodowiska
magdap 08:14, 08 cze 2015

Gardenarium napisał(a)

Jeśli w grę wchodzi spór z firmą to ja nie zabieram głosu bo nie chcę być tutaj sędzią w sprawie.
Udzielę porady po wszystkim co zrobic i jak naprawić ten stan i co jest źle.

Pani Danusiu, dziękuję za zainteresowanie. Mam nadzieję, ze sporu z firmą nie będzie, po prostu na ten moment myślę, ze oni sami nie wiedzą co robić. My z męzem jestesmy już tak zdesperowani, że myślimy, żeby połozyć tarwnik z rolki. Tylko, że będziemy na tym stratni. Chcielismy mieć trawę na lato, bo dzieci czekają na plac zabaw, a tu sie chyba nie zanosi.
To sa zdjęcia z paru dni, teraz jest bardziej zielono, ale to przez chwasty. Postaram się jutro zrobić nowe zdjecia i wkleić.
Mam jeszcze pytanie, bo tak myśleliśmy z mężem, czy teraz jeszcze coś robić, czy poczekać na jesień, i od nowa założyc trawnik? Z góry dziękuję za odpowiedź.
Gardenarium 08:22, 08 cze 2015

Poczytaj o zakładaniu trawnika z siewu, zobaczysz co robicie nie tak.

https://www.ogrodowisko.pl/artykuly/298-trawnik-z-siewu-krok-po-kroku

Wg mnie jest bardzo słaba gleba (jasny kolor), być może nasiona spłynęły, albo jest ich za mało i oczywiście niesystematyczne podlewanie. Za mało podlewania, powinno być kilkukrotne w ciągu dnia, zwłaszcza że takie upały są.
A może nasion było wystarczająco tylko nie wzeszły z powodu suszy?

Co zrobić?

- posypać cały trawnik równomiernie po całości ziemią z worków (taka do trawników, ogrodowa lub próchnica, cokolwiek).
- dosiać nasiona w pustych plackach
- lekko przegrabić
- lać wodę tzn. zraszać (postawić członka rodziny żeby lał, jak wyschnie.

Zaopatrzyć się w długi wąż, żeby starczało do końca i wachlarze, żeby zaoszczędzić czas.

Mój sąsiad wyjechał na kilka dni, postawił sąsiadkę i leje codziennie.

lub inna wersja: posypać najpierw nasionami, przykryć ziemią lekko

i podlewać codziennie i kilka razy dziennie, aby gleba była stale wilgotna co zapobiegnie zamieraniu kiełkujących nasion. I to tyle. Tu nie trzeba wielkiej filozofii żeby trawnik się pokazał, Trzeba kupić wachlarze i lać wodę, ale niektórzy żałują kasy na wodę.

Teraz chwastami to nie ma co się przejmować, skoro nie została właściwie przygotowana gleba czyli zugorowana, To już po robocie.

Chcąc mieć trawnik przed latem, jedyne wyjście dosiać i podlewać. Chwastami zajmiesz się później. Jednoroczne nie znoszą koszenia więc same padną, a wielletnie opryskasz herbicydem selektywnym jak trawnik będzie miała dwa lata lub będziesz wyrywać ręcznie. To tyle porad.

Wydaje się że błędy były takie:

- niedostateczne przygotowanie gleby, ponieważ zostały w glebie korzenie, rozłogi chwastów uproczywych wieloletnich
- być może zbyt mała dawka nasion
- byc może ulewa które spowodowała spłynięcie, przemieszczenie (stąd puste placki)
- być może ptaki (ale to najmniej prawdopodobne)

Na drugim zdjęciu ten trawnik wygląda przerażająco, i tutaj ewidentnie widać winę właściciela ogrodu bo jest sucho jak na pustyni A nie powinno tak być. Albo został rozsypany nawóz (niepotrzebnie) i być może nie został podlany celem rozpuszczenia i trawa uległa spaleniu? Nawoziliście?

Instagram Ogrodowiska
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies