Tess mój kamień to również piaskowiec Kamień musi być bo ta skarpa się obsypywała a w żadne sposób nie dało się jej zniwelować. Jak ją nasadzaliśmy to ogrodowiska jeszcze nie znałam a te rośliny polecono nam w szkółkach.
Nie myśl, że zapomniałam o Tobie, Dominiko. Nie pisałam, bo choć ciągle chodzi mi Twój ogród po głowie, ale nie mogłam znaleźć pomysłu.
Nadal nie powiem Ci, co z tymi czterema drzewkami przy altanie, bo pomimo zdjęć i planu, nie wiem, gdzie one są Zaznacz je na planie, mozesz?
Natomiast męczyła mnie okropecznie ta kamienna skarpa.
Wiem, że jest zima, i wszystko gorzej wygląda, ale ona wygląda fatalnie. Jest duża, pusta i w dodatku zwieńczona altanką, co dodatkowo jej wysokość potęguje.
Te iglaki, co na niej posadziłaś niewiele jej urody dodadzą w przyszłości.
Jeśłi ta skarpa być musi (a rozumiem, że tak), zrób z tych kamieni ozdobę, wyeksponuj je ale tak, żeby to było naturalnie uzasadnione.
Zobacz, jak pięknie zrobiła to Agnieszka Jurajska: https://www.ogrodowisko.pl/watek/4053-wizytowka-jurajski-ogrod
Tam jest inny kamień, piaskowiec, ale to nie szkodzi.
Widze, że lubisz kamienie w ogrodzie. MAsz je wokół trawnika.
Zobacz to:
nie ma dołu, raczej usypana skarpa, którą być może umocnimu łupkiem z otoczaków.
Nad skarpą (poziom z jodłą, katalpą i altaną) miał być obsiany łąką kwietną albo wysypany jakimś żwirem.
Tutaj kończy się mniejsza skarpa, schodzi do poziomu 0 ,więc nie ma potrzeby budowania schodów i wspinania się po nich. Z drugiej strony jest podobnie.
Niestety tak jest ukształtowany teren, że wymaga kompromisów, aby wyrównać teren pod budowę musieliśmy wygarnąć ziemię z miejsca gdxie jest mała skarpa i usypać skarpę pod taras. Różnica wynosiła ok.2m
W śniegu trudno coś mierzyć. Rabata miała by być na zakręcie.
Z innej strony.
Jak widać skarpa na zakręcie jest najwyższa, potem stopniowo się zmniejsza z obu stron.
Przy chodniku chcę buksiki w kulki i cytrynową żurawkę może jeszcze konwalnik, szalenie mi się to podoba i gdzieś muszę to mieć. Tutaj jest odpowiednie miejsce, gdyż słońca mało, (cytrynek nie będzie przypalało)wilgotno i obok wejścia do domu( ala przedogródek).
Postaram się zrobić jakiś plan u mnie to ogólnie rzecz biorąc kamień na kamieniu Podmurówka i taras w kamieniu droga od tarasu do altanki i podłoga w altance też kamień+ skarpa
Na weekend zabieram się z przygotowania lewej strony domu, czeka mnie sporo fizycznej pracy ehhh. Będzie tam kolejna skarpa a pod nią aż na schody wejdzie kiedys trawa...
Nic tam nie sadź, a zrób ładny trawnik, teraz nie jest ładny ten co jest.
Skarpa z kamieniami jest zdecydowanie ozdobna i konkurencja jej nie jest potrzebna.
Odetnij kancik przy skarpie na dole, żeby brody od trawnika nie sterczały, wypiel skarpę z roślinami i dbaj o to, co jest. Jeśli sterczy gdzieś szmata p. chwastom wywal ją, nawet jeśli nie sterczy też wywal. Tamte pojedyncze krzaki są zupełnie niepotrzebne, jałowce wywal, ewentualnie dosadź w środek jeszcze jedną laurowiśnię i dotnij je wszystkie na równo.
Jak jest stara, to tym bardziej ją dziel, bo żurawki źle wyglądają, jak się starzeją - robią się łyse w środku.
Z tawułą to się jeszcze zobaczy, najpierw ją podziel i rozmnóż.
Dziękuję za miłe słowa i miło się przywitac to pierwsze zdjęcia jakie odwazylam się zamieścić na forum choć na płotach Waszych ogrodów wiszę codziennie od ponad 3 lat.może z nadejsciem wiosny nadejdzie tez odwaga do założenia wątku.wokół domu też mam rabaty schowkowe ale wokół podjazdu zostały skarpy i do dziś mój M i ja mamy dreszcze na dźwięk slowa skarpa