Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "GARDENARIUM"

Tu ma być ogród :) 15:05, 07 cze 2015

Do góry
A więc sumując - płot jest ażurowy, więc trzeba posadzić pomiędzy. Nudy można przełamać, zaraz wkleję co następuje. A ty zaraz się zrażasz i piszesz, że krytyka. Prawdziwe piękno krytyki się nie boi.
Tu ma być ogród :) 15:04, 07 cze 2015

Do góry
Zacytuje co napisałam u siebie

lindsay80 napisał(a)

każda szpila trochę boli, ale ja chciałam mieć na froncie taki formalny styl więc konsekwentnie będę twierdzić, że inaczej bym tam nie kombinowała.
A napiszesz jakie rośliny byś tam dosadziła?

To żadna szpila, ode mnie takie "szpile" się nie liczą, a nazywają się dobre rady od szefowej takie szpile to tylko obracają się ku dobremu, u Marzenki, u Ani małej mi i kilku innych osób. Tak że odpowiedz, a powiem co dalej robić. Tylko żebyś nie zapomniała potem kto podsunął ten pomysł

Nie odpowiedziałaś ile godzin tam słońce jest, więc nie powiem co bym tam dosadziła

Ja nie przyklaskuję jak wszyscy, tylko patrzę obiektywnie chłodnym i celnym okiem I widzę Taka jest moja rola, a nie mówienie ślicznie, ładnie oby tak dalej
Tu ma być ogród :) 15:04, 07 cze 2015

Do góry
Już napisałam u siebie To nie krytyka, moje rady dały początki wielu pięknym ogrodom, wspominać którym - nie będę, ale zachwycają wiele osób nie tylko z Ogrodowiska
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 14:58, 07 cze 2015

Do góry
lindsay80 napisał(a)

każda szpila trochę boli, ale ja chciałam mieć na froncie taki formalny styl więc konsekwentnie będę twierdzić, że inaczej bym tam nie kombinowała.

To żadna szpila, ode mnie takie "szpile" się nie liczą, a nazywają się dobre rady od szefowej takie szpile to tylko obracają się ku dobremu, u Marzenki, u Ani małej mi i kilku innych osób. Tak że odpowiedz, a powiem co dalej robić. Tylko żebyś nie zapomniała potem kto podsunął ten pomysł

Nie odpowiedziałaś ile godzin tam słońce jest, więc nie powiem co bym tam dosadziła

Ja nie przyklaskuję jak wszyscy, tylko patrzę obiektywnie chłodnym i celnym okiem I widzę Taka jest moja rola, a nie mówienie ślicznie, ładnie oby tak dalej
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 14:53, 07 cze 2015

Do góry
Gardenarium napisał(a)

Byłam, ale chyba nieźle namieszałam

Rozpoznawanie chorób i szkodników 14:50, 07 cze 2015

Do góry
Miodówka bukszpanowa to pluskwiak równoskrzydły nie mszyca. Grupa pokrewna z mszycami. Ale ja entomologiem nie jestem. Więc na tych grupach się nie znam. Ale kiedyś był ten temat u nas wałkowany.

http://pl.wikipedia.org/wiki/Miod%C3%B3wki

Nadrodzina miodówka : rząd pluskwiaki, podrząd piersiodziobe

Nadrodzina mszyca też rząd pluskwiaki, podrząd piersiodziobe
Zakładanie trawnika z siewu - trawnik z siewu 14:45, 07 cze 2015

Do góry
ren133 napisał(a)

Nie wiem tylko co powinnam zrobić aby dobrze przygotować ziemię pod siew? Póki co przekopałam ziemię (gleba głównie piaszczysta ale wzbogacona lepszą ziemią i częściowo gliniastą). Tam gdzie jest dużo gliny przekopałam ją z tą piaszczystą. Wygrabiłam drobne chwasty i wyzbierałam kamienie. Mam przygotowany kompost (po posianiu trawy posypię nim całą powierzchnię trawnika i uwałuję walcem. Co powinnam jeszcze zrobić?

Poczekać aż wzejdą chwasty.

Wszystko w pigule masz tutaj

https://www.ogrodowisko.pl/artykuly/298-trawnik-z-siewu-krok-po-kroku
Zakładanie trawnika z siewu - trawnik z siewu 14:44, 07 cze 2015

Do góry
Chmurka napisał(a)
Danusiu, 13 maja sialismy, czyli juz 21 dni minęło. Choć gdzieniegdzie widzę takie suche nasionka które jeszcze lezą na ziemi niewykielkowane. Nie wiem czy one jeszcze wzejda. Narazie może skosimy i zaczekam jeszcze z tydzień z dosiewke ? Jak uważasz? A co do nawożenia to jaki nawóz dla takiego młodego trawnika jest najlepszy ? Odrazu mowię ze ja mam zdolności do palenia nawozami dlatego sie trochę boje tego procesu

Aby nasiona wzeszły muszą być systematycznie zwilżane wodą. Skoro leżą, być może miały sucho, zaczynały kiełkować, ale zamarły z powody braku wody. Trzeba to ocenić. Zbyt duża ilość nasion a na m2 powoduje że trawnik potem będzie zamierał, z powodu zagęszczenia. Nadmiar jest tak samo niepożądany jak niedobór.
Zakładanie trawnika z siewu - trawnik z siewu 14:42, 07 cze 2015

Do góry
Poczekaj aż wzejdą chwasty, chwastnica na bank wzejdzie znowu, a potem nie dasz rady.
Thuja "Aureospicata" 14:37, 07 cze 2015

Do góry
Co oznacza sformułowanie "wypadały z doniczek"? Czy korzenie były poucinane i wepchnięte do doniczek czy bryły były w całości tylko z powodu przesuszenia "wypadały"?

Po pierwsze zasilanie było zbyt wcześnie, ziemia nie ogrodowa a ziemia lekko kwaśna do iglaków.

Jak dla mnie to one nie usychają a jedynie zmieniają kolor. Nie robią się matowe ani nie tracą turgoru.
Przycinanie - cięcie iglaków innych niż tuja 14:31, 07 cze 2015

Do góry
Dla osoby niewprawionej w tego typu działaniach polecam poczekać do następnej wiosny (kwiecień) i wtedy tnij.
Rozpoznawanie roślin iglastych.... 14:30, 07 cze 2015

Do góry
Zapewne Smaragd, ale przydałoby się cały pokrój pokazać.
Świerk serbski - Picea omorika 14:29, 07 cze 2015

Do góry
Może przez długi czas piłka nozna leżała na gałęzi albo inna rzecz?
Ktoś polał gorącą herbatą?
Na chorobę to nie wygląda. No i oczywiście to co Waldek zdiagnozował.

Jeszcze jedna opcja, bardzo silne chwasty, zacienienie w szkółce, jeśli teraz były sadzone.
Cis - Taxus 14:26, 07 cze 2015

Do góry
Aneta123 napisał(a)
WitamPrzeszyłam zdjęcia cisa a raczej rozczochrańca.Z góry dziękuje za porady bo sama nie wiem czy da się coś z nim zrobić a urósł taki ze zasłania hortensje .

Ciąć na pewno trzeba w prostopadłościan najlepiej.
Cis - Taxus 14:25, 07 cze 2015

Do góry
KasiaBawaria napisał(a)
Ma ktos u siebie cisa Hilli rosnacego swobodnie?Rosnie w formie kulumny czy trzeba go przycinac?Albo cisa Overeynderi?

Trzyma się dobrze, ale trzeba go ciąć, bo stary legnie pod śniegiem,
Chwasty w trawniku 14:19, 07 cze 2015

Do góry
magdap napisał(a)
Witam, jestem tu nowa, tzn. Ogrodowisko przegladam regularnie anonimowoOdważyłam się napisać ponieważ mam problem z nowym trawnikiem. To coś przypominające trawnik zostało posiane równo 3 tyg. temu. Obecnie jest duzo miejsc łysych, ale najgorsze są chwasty. Jest masę perzu, oset i najgorszy skrzyp. Trawa jest podlewana regularnie(mamy system nawadniajacy). Dodam,że do założenia trawnika(z braku czasu) wzięlismy firmę ogrodniczą. Myśleliśmy, że doczekamy się trawy, a nie chwastowiska. Proszę o poradę co mamy teraz zrobić (jutro z firmy przychodza i bedziemy rozmawiac co dalej), czy kazać im na nowo posiac trawę? Dodam, że posiali trawę uniwersalną, była też nawieziona ziemia (tą co mam na dziełce to glina) u mnie na całym terenie jest bardzo duze nasłonecznienie. Aha, oni mają pomysł, żeby to spryskać, ale jak się orietuję na skrzyp muszą uzyć czegoś silnego, czy to nie wypali całkiem tej marnej trawy?

Jeśli w grę wchodzi spór z firmą to ja nie zabieram głosu bo nie chcę być tutaj sędzią w sprawie.
Udzielę porady po wszystkim co zrobic i jak naprawić ten stan i co jest źle.
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 14:08, 07 cze 2015

Do góry
lindsay80 napisał(a)

Potrzebuję dobrej rady co dać między wiśnie i obwódki bukszpanowe - chciałabym róże, dziewczyny radzą hortki - a Ty co myślisz?

Byłam, ale chyba nieźle namieszałam
Ogród pod chmurką 14:04, 07 cze 2015

Do góry
Jeśli jałowce pozostaną, posadź żółtą trzmielinę, będzie łądnie kontrastować i okryje pustą glebę. Ożywi nieco smutasy.
Tu ma być ogród :) 14:03, 07 cze 2015

Do góry
Gardenarium napisał(a)

Ja się tylko boję że to zbyt sztampowe jest, wzdłuż płotu to samo po całości. Czegoś mi brakuje i nudy panie... nudy. Czyżbyś poszła na łatwiznę? Aż się bojam to pisać.

A jaka to strona świata ile godzin światła jest?

Musi coś być pomiędzy, tylko również musi być to samo wszędzie, inaczej kokosza będzie.

No to się doczekałam krytyki
Tak wiem, że wszędzie musi być to samo - inaczej nawet sobie nie wyobrażam.
A strona to wschód
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies