Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "ice dance"

DUŻY OGRÓD małej ogrodniczki 1 10:41, 14 maj 2015

Do góry
Wieloszka napisał(a)

Oooo... Czyli nie tylko u mnie Ice Dance nawaliły... ale ja mam ponad 60szt.pod brzozami, aż żal patrzeć Może brzozy wypijają im całą wodę i mają za sucho? A w jakich warunkach u Ciebie rosną?
Niestety, klonik nie z tych co by sam z siebie coś Wczesną wiosną bardzo mocno ciacham, a potem na bieżąco - rogi

U mnie Ice Dance rosną na patelni. Na wierzchu mam czarnoziem, ale głębiej sam piach. W korze i w towarzystwie bukszpanów.
Nie mam nawadniania...ale staram się podlewać często. Buksy tam nie narzekają w każdym razie
Po zimie liście do połowy były brązowe... a teraz taż się zebrać nie mogą. Zakwitły i wyskubałam im wszystkie kłosy. Zobaczymy co dalej.

Też ciachłam klona ostro i myślałam, że raz wystarczy To teraz już wiem co robić. Za nożyce i biegiem ciachać znów
DUŻY OGRÓD małej ogrodniczki 1 10:35, 14 maj 2015

Do góry
Juzia napisał(a)

Nie za ma co

Ice Dance też mam brzydkie bardzo....a tak je chwaliłam do tej pory.

Aaaaa obcinasz klonika cały czas!!! A ja goopia myślałam, że on tak sam z siebie rośnie ładnie w kulkę
Hehehehehe

Oooo... Czyli nie tylko u mnie Ice Dance nawaliły... ale ja mam ponad 60szt.pod brzozami, aż żal patrzeć Może brzozy wypijają im całą wodę i mają za sucho? A w jakich warunkach u Ciebie rosną?
Niestety, klonik nie z tych co by sam z siebie coś Wczesną wiosną bardzo mocno ciacham, a potem na bieżąco - rogi
DUŻY OGRÓD małej ogrodniczki 1 10:25, 14 maj 2015

Do góry
Wieloszka napisał(a)

Juzia, jeszcze raz dzienks za podpowiedź - jestem zachwycona kolorem i zwiewnością tej turzycy To dobra wiadomość, że ładnie wygląda po zimie, bo moje "Ice Dance" są w tym roku koszmarne Po cięciu wciąż nie odbiły, kwitną tylko, całe zbrązowiałe od góry
Mój klonik też wypuszcza takie długie "rogi" przez cały sezon - po prostu na bieżąco je obcinam i jest kulka

Nie za ma co

Ice Dance też mam brzydkie bardzo....a tak je chwaliłam do tej pory.

Aaaaa obcinasz klonika cały czas!!! A ja goopia myślałam, że on tak sam z siebie rośnie ładnie w kulkę
Hehehehehe

DUŻY OGRÓD małej ogrodniczki 1 10:20, 14 maj 2015

Do góry
Juzia napisał(a)
Jejuuuu jak wszystko równiutko i pięknie pocięte!!!!
Taki ogrom miejsca i roślin....jak Ty to ogarniasz????
W szoku jestem!

Jak to robisz, że Crimson jest idealną kulką?????
Ja przycięłam go wczesną wiosną na niby kulkę, a on sobie wybujał jak chciał i teraz ma rogi

Gold Fountain's lubię najbardziej ze wszystkich carexów, bo u mnie wygląda najładniej po zimie

Juzia, jeszcze raz dzienks za podpowiedź - jestem zachwycona kolorem i zwiewnością tej turzycy To dobra wiadomość, że ładnie wygląda po zimie, bo moje "Ice Dance" są w tym roku koszmarne Po cięciu wciąż nie odbiły, kwitną tylko, całe zbrązowiałe od góry
Mój klonik też wypuszcza takie długie "rogi" przez cały sezon - po prostu na bieżąco je obcinam i jest kulka
Prawie - jak ogród 22:48, 13 maj 2015

Do góry
Olili napisał(a)

To jest główny powód dlaczego tak unikam miskantów u siebie...

A Ice Dance u Ani też widziałam - szok

Myślę, że w przyszłym roku z pewnością sama nie dam sobie rady z nimi. Ale zawsze przecież można przekonać eMa, ze właśnie o tym marzy, by tę trawkę przenieść w inne miejsce

Ania, to chyba na jakiś sterydach te trawki hoduje

Lecę do Cię, sprawdzić, co tam działasz
Prawie - jak ogród 22:45, 13 maj 2015

Do góry
Iwonko - ja już po swojej Ice Dance sadzonej w zeszłym roku widzę, ze baaardzo szybko rośnie. Bardzo też się rozrasta rozlogami. I choć to ładna trawka, to szczerze powiem, ze zaczyna mnie to rozłażenie trochę wnerwiać...
Taki wielkiej kępy jak u Ani, to jeszcze się nie dochowałam, ale naprawdę robi wrażenie

Co do lawendy.
Przestudiowałam dużo artykułów dot. jej uprawy i właśnie dlatego zmieniłam miejscówke, na tę przy podjeździe z kostki brukowej - same plusy: dużo piasku (panowie od kostki o to zadbali ), cały dzień piękne słoneczko (i też z tego powodu nie bardzo roślinki tam rosną) i sucho.
To nawożenie mnie zainteresowało, bo w internecie dojrzałam nawozy do lawendy. W związku z tym, ze wiem, ze ona na piasek głównie, to zainteresował mnie ten nawóz. Czy zwykły chwyt marketingowy? Z drugiej strony znalazłam z firmy, z której nawozów jestem bardzo zadowolona, więc może coś w tym jest?
Będę zgłębiać temat dalej

Ps. Dzięki za linka - tego artykułu Danusi akurat nie czytałam
Ogród Małej Mi - sezon 2015 21:59, 13 maj 2015

Do góry
mira napisał(a)
I to ostatnie zdanie jest smutne, bo jak tu nowe trawy kupować jak tyle wysiłku to kosztuje hmm. No ale cudne są
widziałam kopekową śliczna, ona taka wczesna

Mira, większość bylin też trzeba odmładzać co kilka lat, bo się robią brzydkie. Wyjątkiem są nieliczne byliny typu piwonie, które rosną w jednym miejscu wiele lat.

Do wielkich traw mam solidną siekierę, a małe łatwiej się wykopuje niż byliny.

Ice Dance chociaż ma rozłogi to też się dobrze wykopuje, bo idzie dość płytko.

Już mnie nie ma..

Ogród Małej Mi - sezon 2015 21:35, 13 maj 2015

Do góry
MirellaB napisał(a)
Witam się na początku - tu Mirella. Czy to co tak dzielnie dźwigasz to carex ice dance? Żeby tylko nie plissssss.

Niestety to ID.

Taką też miałam To jedna sadzonka, która rosła sobie zapomniana 3-4 lata w krzaczorach, żyzna ziemia, cień, zacisznie i wilgotno...

A to wczorajsze to ma chyba 5 lat... ale wsadzona jakaś resztka.
Na stanowisku z mniej żyzną ziemią i bardziej suchym wolniej rośnie.
Resztki z podziału wielkiej (nikt już nie chciał )wsadziłam na suchym... 3 razy przesadzałam w 2 lata i dopiero ruszyła jak trzeba.
Wszystkie trawy trzeba dzielić i przesadzać.. inaczej rosną byle jakie.. albo wielkie.
Prawie - jak ogród 20:55, 13 maj 2015

Do góry
szemusia napisał(a)
Próbowałam dzielić dziś miskanty. Potrzebowałam kilku sztukk na nową rabatę. I... już wiem, dlaczego dziewczyny używały piły! Tych kłączy nie da się podzielić! Twarde niemiłosiernie! Po kilku próbach i zdecydowaniej postawie eM - udało się Miskanty rosną na nowym miejscy, ale przy kolejnym pomyśle ich dzielenia trzy razy się zastanowię

To jest główny powód dlaczego tak unikam miskantów u siebie...

A Ice Dance u Ani też widziałam - szok
Ogród Małej Mi - sezon 2015 20:53, 13 maj 2015

Do góry
Iwk4 napisał(a)

Miałąm Okazję Ani ziemię macać w palcach. Cudna, wilgotna, miękka. Nie ma się co dziwić, że roślinki to uwielbiają
Ice Dance potwór
A ty taka malutka do niego M miał zostawić to cykanie fotek i ci pomóc

Iwona.... dostałaś ziemię z kompostu... normalna ziemia taka u mnie nie jest.. Normalnej ziemi bym do doniczki nie upchnęła, bo się nie da.. to są same twarde bryły. Tą z kompostu używam do doniczek jak coś przechowuję, rozdaję, przesadzam, rozsadzam.. ale tylko do doniczek.. mam jej mało. Już jej nie mam. Teraz jak coś będę wysyłać to będzie ziemia z worka ze sklepu.. już kupiona, by była pod ręką.
Ale faktem jest, że mam ziemię żyzną.

Ten potffór rósł na kamieniach i skalniaku, wiec jest mniejszy, bo drugiego miałam to był 4 razy taki Ice Dance trzeba odmładzać i rozsadzać bo tylko dzieki temu uchowamy mniejszego potforka

I moja najlepsza w tym roku żurawka to Żurawka Cherry Cola jest cudna... ale za rok może się brzydko zestarzeć, pora pobrać sadzonki..

Ogród Małej Mi - sezon 2015 20:51, 13 maj 2015

Do góry
Witam się na początku - tu Mirella. Czy to co tak dzielnie dźwigasz to carex ice dance? Żeby tylko nie plissssss.
Ogród Małej Mi - sezon 2015 20:50, 13 maj 2015

Do góry
Mala_Mi napisał(a)

I Twój urośnie.. a mój najchętniej bym zatrzymała w tej wielkości Bo się wszytko rozpycha..

Wczoraj wykopywałam obiecanego akanta, to przy okazji wykopałam trawę Ice Dance... eMuś cyknął fotki i mu je zabrałam z telefonu
To jedna sadzonka i wcale nie taka stara.. został się kawałek resztek, bo już raz stąd wykopywałam..

Rozsadzę pod brzozą, będzie jej tu za sucho, ale nic nie tracę, moje sadzonki z własnego chowu Będą mikro Wojsławice Jak nie uschnie wykopana...

O matko, jaka ogromna ta trawka.A Ty jaka siłaczka
Ogród niby nowoczesny ale... 20:49, 13 maj 2015

Do góry
babka napisał(a)
Magda z czym masz Krzyśki posadzone, to selseria ??
A czy kostrzewie też przyciąć kwiatostany ? bo już zaczęła je wypuszczać ale na fotkach widziałam taką kwitnącą, nastroszoną - ładnie to wyglądało. To jak, mam ciąć ?

Z krzyśkami rośnie carex morrowi ice dance, liatra klosowa, berberys i tujki.

Kochana, jęsli podoba Ci się kwitnąca to pewnie, ze zostaw kłoski...nic jej się nie stanie. Jak się znudzą to wtedy usuniesz
Ogród Małej Mi - sezon 2015 20:35, 13 maj 2015

Do góry
Kacha123 napisał(a)

Ale gigant! Co się dziwić jak zamiast czosnków masz ogromne czochy! Wszystko takie wypasione u Ciebie

Miałąm Okazję Ani ziemię macać w palcach. Cudna, wilgotna, miękka. Nie ma się co dziwić, że roślinki to uwielbiają
Ice Dance potwór
A ty taka malutka do niego M miał zostawić to cykanie fotek i ci pomóc
Ogród Małej Mi - sezon 2015 20:03, 13 maj 2015

Do góry
Ania sterydami podlewasz ice dance?? Niemożliwe że taka wielka.
Prawie - jak ogród 19:09, 13 maj 2015

Do góry
szemusia napisał(a)
Miskanty rosną na nowym miejscy, ale przy kolejnym pomyśle ich dzielenia trzy razy się zastanowię

Podobno po trzech latach pomysł wróci z konieczności. W czwartym roku u kogoś czytałam, ze nie dało się miskanta wydrzeć z ziemi.
edit: Właśnie odwiedziłam Małą Mi i zobaczyłam, jak niewinne Ice Dance się rozrosło.
Wklejam ci linka :
https://www.ogrodowisko.pl/watek/5421-ogrod-malej-mi-sezon-2015?page=190

Beatko, zastanawiam się nad sensem nawożenia lawendy. Znalazłąm artykuł Danusi:
https://www.ogrodowisko.pl/artykuly/322-lawenda-uprawa-ciecie-i-kompozycje
Lawenda nie lubi :
nadmiaru wody
cienia
zraszania, szczególnie wieczorem
wysuszających wiatrów
zimna
nadmiaru nawozów

Lawenda uwielbia :
suchą glebę
słońce
przycinanie
Ogród Małej Mi - sezon 2015 18:34, 13 maj 2015

Do góry
Mala_Mi napisał(a)

Wczoraj wykopywałam obiecanego akanta, to przy okazji wykopałam trawę Ice Dance... eMuś cyknął fotki i mu je zabrałam z telefonu
To jedna sadzonka i wcale nie taka stara.. został się kawałek resztek, bo już raz stąd wykopywałam..

Rozsadzę pod brzozą, będzie jej tu za sucho, ale nic nie tracę, moje sadzonki z własnego chowu Będą mikro Wojsławice Jak nie uschnie wykopana...

Ice Dance - ogromna,szałowa
Ogródek w którym klon osłupiał:) 18:22, 13 maj 2015

Do góry
Juzia napisał(a)
Super wyszło!

Bukszpan przy rynnie fajny pomysł.
A co będzie w tym podwyższeniu?
Jakieś trawki zimozielone zwisające może?

Dzięki Juzia.

Na górze to myślałam żeby zwisało hakone. No ale ono nie jest zimozielone. Może ice dance tez może być. Tam jest cień - duży cień- prawdziwy cień odbija mi.
Ogród na glinie 15:16, 13 maj 2015

Do góry
Karolinek napisał(a)
u mnie też ślimaki atakują i te wstrętne pomrowy, szczególnie upodobały sobie turzycę ice dance, chyba tam się rozmanażają. Straciłam przez nie kilka tulipanów.

też nie lubię tych brązowych fuj
hosty jeszcze całe, ale właśnie rozgarnęłam korę wokół pierwszej i oblałam płynem z fusami od kawy
wygrzebałam nawet 2 małe ślimaki z domkami w korze i oczywiście zakilowałam
będę teraz sypać kawę pokolei wokół każdej funkii
Ogród na glinie 14:54, 13 maj 2015

Do góry
u mnie też ślimaki atakują i te wstrętne pomrowy, szczególnie upodobały sobie turzycę ice dance, chyba tam się rozmanażają. Straciłam przez nie kilka tulipanów.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies