Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Joaśki ogród z wyobraźni - początki

Joaśki ogród z wyobraźni - początki

popcorn 13:32, 19 maj 2015

Tu polaczenie roza + kocimietka + szalwia + przywrotnik, kiedys sobie zrobie kawalek
http://www.hyzop.pl/userdata/gfx/d65b5cbcb4ec802569a2c9d624acb899.jpg
Joaska 13:39, 19 maj 2015

popcorn napisał(a)
Ciezka praca, ale jaki bedzie efekt! Trawniczek jak z bajki

Karola, ale jak sobie pomyśle ile jeszcze takich kawałeczków trawnika muszę jeszcze zrobić to mnie trzęsie na sama myśl.
Joaska 13:41, 19 maj 2015

popcorn napisał(a)
Tu polaczenie roza + kocimietka + szalwia + przywrotnik, kiedys sobie zrobie kawalek
http://www.hyzop.pl/userdata/gfx/d65b5cbcb4ec802569a2c9d624acb899.jpg

znam ta realizację na pamięć.... piękna jest .... może mi się uda jakąś namiastkę takiej rabaty zrobić u siebie ...
Joaska 14:26, 19 maj 2015

A teraz kolejna rabata "żwirowa z grabami"
nabazgroliłam takie coś ale mnie to wcale nie przekonuje.

napiszę co mam do dyspozycji (oczywiście nie ma się to wszystko w tej rabacie zmieścić)
mam do dyspozycji:
- seslerię
- czarne "pajączki" kilka małych
- żurawka czerwona nn
- żurawka obsidian
- żurawka citronella
- Carex buchananii
- carex elata Aurea
- kulki bukszpanowe

Joaska 14:29, 19 maj 2015

rabata żwirowa zaczyna sie po kulkach bukszpanowych z różami (widac kawałeczek na tej focie
kitek81 21:34, 19 maj 2015

ja w doradzaniu kiepska jestem, ale ja bym po środku coś żółtego, rozjaśniającego dała
makkasia 21:52, 19 maj 2015

szczerze to jak Genie będzie dorosła to nic nie będzie potrzebne pod niĄ, obwódkę wypełniłabym jeDnorodnym gatunkiem mało wymagającym lubiącym kwaśną ziemię np borówką do jedzenia albo posadziłabym turzycę ice dance, a na wiosnę kwitły by tam czochy i tyle...Na rabacie dużo się dzieje więc uspokoiłabym ją
tAK W OGÓLE PODOBA MNIE SIEM
Joaska 08:36, 20 maj 2015

kitek81 napisał(a)
ja w doradzaniu kiepska jestem, ale ja bym po środku coś żółtego, rozjaśniającego dała

makkasia napisał(a)
szczerze to jak Genie będzie dorosła to nic nie będzie potrzebne pod niĄ, obwódkę wypełniłabym jeDnorodnym gatunkiem mało wymagającym lubiącym kwaśną ziemię np borówką do jedzenia albo posadziłabym turzycę ice dance, a na wiosnę kwitły by tam czochy i tyle...Na rabacie dużo się dzieje więc uspokoiłabym ją
tAK W OGÓLE PODOBA MNIE SIEM

sama nie wiem, łażę koło tej rabatki i nic mi nie pasuje.... chyba na razie zostawię ją po prostu taką, a jak coś wymyślę to wtedy dosadzę.
ale jeśli już cokolwiek to faktycznie ice dance jest najmniej ingerująca.
Joaska 08:41, 20 maj 2015

Nastał czas deszczu i niestety prace w ogrodzie przystopowane, wczoraj sypnęłam nawozem hortensje i róże .... a no i nieszczęsna lawenda znowu dostała dolomitu ... chyba coś tam drgnęła więc może zostanie .... ma czas ... zanim się nią zajmę muszę jeszcze trochę trawnika zrobić, i zrobić grabową rabatę....
popcorn 19:17, 20 maj 2015

powoli, dasz rade!! sucho, wiec niech pada!! pozdro
co do podsadzenia grabow - czemu tylko 3? to kawalek wiekszej calosci, czemu nie zagospodarujesz calosci w podobny sposob? Wtedy wszystkie wymienione rosliny, plamami, przeplatajacymi sie, by sie zmiescily