Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » DUŻY OGRÓD małej ogrodniczki 1

DUŻY OGRÓD małej ogrodniczki 1

atena35 09:48, 19 maj 2015

Wieloszka napisał(a)

Aguś to już nie ogród, to już prawie park
Pięknie.
Madzenka 22:07, 19 maj 2015

Idealnie do przeniesienia do Twoich trybun
http://crocus.co.uk/chelsea2015/marcus-barnett/
tusiawka 22:19, 19 maj 2015

Ogród faktycznie wygląda już dojrzale i prezentuje się jak założenie zogrodnikiem na stałe .
Stół super Kamasje też, będę ich szukała jesienią.
agniecha973 22:26, 19 maj 2015

Wieloszka napisał(a)
Odpowiadam wszystkim zainteresowanym (info od p.Tomka Grochowskiego):
turzyce "Ice Dance" można ścinać na wiosnę. Najstarsze liście nieścięte i tak zbrązowieją po wyrośnięciu nowych (w okolicy czerwca).
Oczywiście optymalnie jest ściąć same suche końcówki, a nie jak ja - prawie przy ziemi. Ale dobra informacja jest taka, że jednak nie udało mi się ich uśmiercić i rosną - ze środka wyrastają młode listki:

Aga, to znaczy, że jak moja jest po zimie idealna, bo nie wymagała żadnego cięcia, to ona straci te liście wkrótce? Nie chce mi się wierzyć.

Stół masz czaderski!

EDIT: Nie podważam opinii specjalistów, tylko patrząc na tą kępę ciężko mi uwierzyć, że te liście uschną. Ale rzeczywiśćie, ze środka idzie multum młodych.
Borbetka 09:04, 20 maj 2015

Ostatnio kupiłam Ice Dance u producenta i były to sadzonki zeszłoroczne równo ścięte na ok. 10 cm od serca rośliny. Do tzw. "zielonego". Suche końcówki były usunięte.
nicol21 17:45, 20 maj 2015

Serio- te belki to z odzysku? a wyglądają na nowiuteńkie. A w tym urok drzewa że nie jest zawsze idealnie równ
Ogród tworzący się: Okiełznać swoje setki pomysłów - ogród ze spadkiem na północ ************ Pozdrawiam i zapraszam - Ewelina ************ ***Booskop https://goo.gl/photos/jpY3wG37U7c9ALAf9 *** *** De tuinen van Appeltern https://goo.gl/photos/WrF6PWtCn53Gzswp6 *** *** *** formowanie cisów: https://photos.app.goo.gl/y72my2AfOaf4XKNq1 **** ***** Rotary Garden - Belgia - https://photos.app.goo.gl/iErs4Fi1dOEJ6Jls1 **** Stary ogródek: Mały ogródek, za i przed zabudową szeregową - Nicol21
Pszczelarnia 22:16, 20 maj 2015

Wieloszko, lilak NN ale to nie jest zwykła syringa. Do donicy to może lilak węgierski na pniu (mam, nabyłam). Tulipany, zobacz u Sary Raven na stronie - to od niej.
Wieloszka 10:12, 21 maj 2015

Nonka napisał(a)
Cudnie w tej Twojej altance. M zdolniacha! Zaprosiłabym Cię do się ale to wszystko idzie jak po grudzie - notoryczny brak czasu jest głównym winowajcą Właściwie żadna rabata nie jest jeszcze w pełni ukończona i wstydzę się pokazać niedoróbki

Nonka napisał(a)
A widzę u Ciebie hakuro - myślisz, że dobrze bedzie wyglądać gdybym wsadziła hakuro między miskanty, a przed hortensjami? Muszę je gdzieś przesadzić i zastanawiam się czy takie połączenie będzie dobre?

Nonka, weź przestań się krygować U mnie - ogród od 4 lat - może ze 2-3 rabaty są ukończone! Reszta w ciągłych przeróbkach i niedoróbkach - czego tu się wstydzić?

Hakuro z miskantami nie będzie dobrze wyglądała, chyba że znajdziesz sztukę nietypowo szczepioną - jak drzewo na 1,8-2m. Moje hakuro (i nie widziałam innych) są szczepione na ok.1m wys. Miskanty rosną 1,5m - będą tej samej wysokości. A z kolei ich korony są ogromne po kilku latach i zasłonią hortensje (jeśli myślisz o h.bukietowych). Chyba najładniej wyglądałyby hakuro podsadzone jednogatunkowym poletkiem jakichś traw lub turzyc (jeśli mokra rabata), a miskanty i hortensje - na osobnej rabacie.
Wieloszka 10:14, 21 maj 2015

bdan napisał(a)
Agnieszka podziwiam Cię, że z taka perfekcja te swoje ary ogarniasz. Masz cudnie.
Mąż dał się przekonać do rabaty pod brzozami, więc trawy nie będzie. Teraz znowu dylematy co tam chociaż symbolicznie nasadzić

No widzisz, facet musi mieć czas na przemyślenie niektórych naszych pomysłów, rozwiązań, a już najlepiej jak mu się wydaje, że sam na nie wpadł
Wieloszka 10:15, 21 maj 2015

malkul napisał(a)
czyli nei rozgryzłyśmy tej niższej odmiany

Na opakowaniu było "Purple Sensation" - tak jak w ubiegłym roku, a wyrastają teraz wyższe i w mocniejszym kolorze. Ot, zakupy w Lidlu