Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Enklawa w mieście 11:31, 17 kwi 2018

Do góry
Jak tylko kwitną tarniny, a zakwitają w jedną noc, robi się chłodniej. Tak jest i tym razem..Zimno zimno
Ogródkowe perypetie:) 11:27, 17 kwi 2018

Do góry
doniczkowy

tak mi wyszło..

Ogródkowe perypetie:) 11:25, 17 kwi 2018

Do góry

Ogródkowe perypetie:) 11:24, 17 kwi 2018

Do góry
Skąd ja mam białą ale śliczna

Zapach tych żonkili jest cudny..

Wizytówka - Ranczo Szmaragdowa Dolina 11:22, 17 kwi 2018

Do góry

Gutlandia 11:17, 17 kwi 2018

Do góry
la_estrellita napisał(a)
Aż sobie wygooglalam tego mopa pedałkiem. Też sobie zażyczę a co. Z operatorem od razu .

Niedziela minęła mi na sprzątaniu. Sprzątaniu ogródka oczywiście. Udało się wyzbierać gruz i inne pozostałości poremontowe z jednej strony domu. Odnalazłam i wyplewilam truskawki. Postawiłam podpórki jeżynom. Narobiłam się jak głupia a efektów nie widać . Pewnie jeszcze długo tak będzie. Ale żeby nie było, że narzekam. Jeszcze nigdy nie pracowało mi się tak przyjemnie. Na tym moim ugorze rosną całe łany pachnących fiołków. Jak wiatr powieje to zapach czuć nawet w domu. Będę musiała je uratować. Wszystkich na pewno nie dam rady, ale chociaż część, dużą część .

Ale cudne łany
Choroby i szkodniki bukszpanów, bukszpan - Buxus 11:14, 17 kwi 2018

Do góry
Witam sie serdecznie i bardzo proszę o pomoc. Jeden z czterech bukszpanow posadzonych kolo siebie wyglada nieciekawie
Nie wiem czy ucierpial po zimie czy to zaczatek choroby czy tez brak pokarmu dlatego chcialam prosic o rozpoznanie problemu opryskalam i podlalam florowitem bo to mialam na stanie. Czy wtciac chore mirjsce? Czy zakupić jakiś preparat i pryskac?

Z gory dxiekuje za pomoc
Ogród z wilkiem zamkn. 11:09, 17 kwi 2018

Do góry
Magleska napisał(a)
w przyszłym tygodniu zamierzam dokończyć tu

A tutaj zastanawiają mnie te płyty w głębi ... one sa położone z ukosa?
Gutlandia 11:08, 17 kwi 2018

Do góry
Gosiu zapraszam serdecznie. Tylko nie wiem czy fiołki dotrwają do weekendu. Właśnie pobiegłam na górkę i już jest ich mniej. Po drugie mój M coś przebąkuje, że musi tam kosiarką wjechać i usunąć te suche badyle. Będą czy nie i tak zapraszam.

Akwarelo Pocieszylas mnie z tymi fiołkami bo strasznie mi ich szkoda tak cudnie pachną. Ogólny kształt na razie planuję w głowie, co chwilę coś nowego dochodzi, coś zmieniam ale powoli jakaś spójna wizja zaczyna mi się klarować. Jeszcze trochę i dojrzeję do tego aby podjąć ostateczne decyzje i narysować plan. Na pewno będzie dużo roślin kwitnących na biało, niebiesko i fioletowo. Hortensje bukietowe, lawenda, kocimiętka, szałwia, różowe i białe jeżówki. Na wiosnę żółte narcyzy. Może miejscami coś czerwonego dla kontrastu ale jeszcze nie jestem pewna. I na pewno bedą trawy, dużo traw . Za hosty bardzo dziękuję. Te ostatnie podobają mi się najbardziej. Tylko u mnie na razie cienia jest niewiele a ten co mam musi zostać nieobsadzony bo sąsiedzi będą remontować budynek, który stoi na granicy działek. Oby zdążyli jeszcze w tym stuleciu .

Czy ktoś wie co znalazłam? Przyjaciel czy wróg?
Ogród z wilkiem zamkn. 11:08, 17 kwi 2018

Do góry
Magleska napisał(a)
z cyklu przed i po
fotka letnia

ciekawe ,czy przesadzane tulipany zakwitną

Mega metamorfoza!!!!!!!
Brawo Ty
Ogród w remoncie 11:04, 17 kwi 2018

Do góry
Margerytka40 napisał(a)
Magnolia zaczyna

Przy okazji widać powstającą rabatę za nią.

Magnolia jak magnolia, ale ten kawał ziemi z tyłu jest bardzo obiecujący
Kłopoty - problemy z trawnikiem 11:02, 17 kwi 2018

Do góry
Poszperałem ostatnie dni w sieci i najprawdopodobniej gościem na moim sponiewieranym trawniku jest larwa komarnicy (zwanej też koziułką) - wygląd i rozmiar najbardziej pasują. Larwy pędraków to raczej nie są, bo one mają inny wygląd i są większe.

Troszkę zdobytej teorii:

"Jej rozmiar może osiągać 4 cm długości. Jest szara/brązowa i nie posiada odnóży. Jej podstawowy pokarm stanowią łodygi traw i korzenie znajdujące się tuż pod powierzchnią murawy. Kiedy koziułka osiągnie dojrzałość płciową, samica złoży jaja w okresie wczesnej jesieni. Larwy będą aktywne już od września, powodując zniszczenia w okresie zimy i wczesnej wiosny. Jeśli nie będziemy walczyć z tym nieproszonym gościem, zarówno korzenie, jak i łodygi, naszych traw zaczną obumierać, podgryzane, przez tego owada. Jeśli szkody wyrządzone przez tego owada są niewielkie, można przywrócić dawny blask trawnika poprzez odżywienie go. Jeśli zaś spustoszenia są bardzo duże, konieczne będzie posianie nowej trawy na jego powierzchni."

Teraz pytanie o praktykę - czy ktoś miał larwę komarnicy / koziulki u siebie i udało mu się ją zwalczyć jakimś sposobem?

Obecnie próbuję zniwelować straty - w zniszczonych miejscach wysiana trawka - mam jednak obawy, że szkodnik będzie sobie działał dalej.

Ogrodowy powrót do dzieciństwa. 10:56, 17 kwi 2018

Do góry
polinka napisał(a)
Kilka zdjęć z tego tygodnia bo chyba u wszystkich codziennie coś nowego się zieleni

Graby fastigiata jeszcze moment i będą w liściach.

Moje graby w podobnej fazie rozwoju

MAcham
Działka prawie w Borach Tucholskich 10:51, 17 kwi 2018

Do góry
Ewa zapraszam
w bonusie premiera sezonu

Gabi mam jej uboższą kuzynkę Argentę którą dodatkowo zaszczepiłem na czubku 3metrowej jodły concolor

jest okazja to sie pochwalę było trochę gimnastyki żeby zachować pion i proporcje
..................................................................................................................zaszczepiony wierzchołek
Gożdzikowa - wiejski ogród 10:47, 17 kwi 2018

Do góry
Basiu to ona

Ranczo Szmaragdowa Dolina 10:45, 17 kwi 2018

Do góry
maluchy dalszego sąsiada

Droga do spełnienia 10:45, 17 kwi 2018

Do góry
Początkującego ogrodnika kawałek trawnika ;) Ogródek Kasi 10:43, 17 kwi 2018

Do góry
Johanka77 napisał(a)
Ale ładne kwiatki! Dzień dobry!

A dzień dobry Pani w ten jakże "piękny" pochmurny dzień

Zostawiam okienny widoczek
Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 10:42, 17 kwi 2018

Do góry

podpowiedzcie proszę co możnaby ładnego posadziś pod okno, na stronie północnej, co rośnie do mniej więcej 1,5m wysokości?
Całe miejsce do obsadzenia.
Ogród w remoncie 10:38, 17 kwi 2018

Do góry
Margerytka40 napisał(a)
Reniu,moje rozplenice niektóre już takie są

ale mam też takie ,które dopiero ledwo co

AM bardzo chętnie

W takim razie zmartwiłas mnie Czyżby moje przemarzły?

A ile potrzebujesz AM?
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies