Aż takiej wyobraźnie to jeszcze nie mam. I pewnie jeszcze dłuuuugo nie będę miała. Ale dziękuję bardzo za wyjaśnienia. Przy poprawkach za sezon czy dwa będę kombinować z przenikaniem.
W kompozycji dwóch (czy więcej) gatunków/kolorów niekoniecznie chodzi o falę a o ..przenikanie Ale to wyższa szkołą jazdy, wytłumaczyć się nie da prosto, to trzeba mieć w głowie, a narysować też się nie da. Ja to ..ustawiam na rabacie
@kubowka- to nie jest skutek nawożenia tylko braku nawożenia. Nawóz nie rozsiał się pod kołami siewnika. Pisała o tym ostatnio Gardenarium i jest to dokładna kopia innego ogrodu. Siej siewnikiem ręcznym. Ponadto twój trawnik w tym czasie potrzebuje azotu a w yara complex jest go bodajże 12 %. Kup na szybko konewkę zielony dom pożegnanie z brunatnymi plamami , tak sie chyba nazywa. Zlej trawnik. Po kilku dniach posiej saletrzak w ilości 1,5 kg na 100m2. Po 2 tygodniach pokaż zdjęcia.
@ lorak - nie będziesz miał trawnika w takim podłożu z korą, gdyż na okrągło będziesz zakwaszał glebę. Widać to już teraz. Nie wiem czy nawet sypanie kredy pomoże. Domniemać można, że twoja gleba zawiera nadmiar soli, która może powodować takie skutki.
@ anetta - widziałem Twoje zdjęcia ale totalnie nie mam pojęcia o robalach dlatego się nie wypowiadałem.
Jeśli się nie mylę -Gardenarium potwierdzi lub zaprzeczy - na zdjęciach widać dokładnie ślady kół siewnika, na których to z powodu braku nawożenia trawa obumiera.
O jaaaa.... jestem pod wrażeniem.
Widać tutaj potencjał, wiedzę i doświadczenie. Choćbym nie wiem co zrobiła, to bym tego nie osiągnęła.
Jak ja bym się chciała bawić, dopasowywać rośliny, a się boję tego. Mi się wydaje, że jak już wsadzę w ziemię, to już AMEN.
Lampa ma podkreślać urodę ogrodu a nie sama w sobie być ozdobą, Chyba że taki jest cel, ale wtedy powinna pasować do donic, stylu ogrodu, ławek, architektury domu i miejsca w którym ma być zamontowana. Nie pokazałaś miejsca, więc doradzić szalenie trudno.
Jedna lampa? w jakim celu? co ma oświetlać, ścieżkę, schody? wejście, przejście?
Tego nikt nie wie, nawet górale Ja jestem zdania, że wszystko jest dla ludzi. Dom, kostka, ogród- a nie odwrotnie. Dlatego nie można stać się niewolnikiem kostki i zrezygnować z ogrodu, bo kostka będzie zagrożona, a niech będzie
Śliwa to nie buk, czy dąb. Ale jak wielokrotnie powtarzam, realizujmy swoje marzenia, nawet kosztem kostki. Poprawi się a jak nie, to nic.
Niechybnie bodziszek czyli chwast dwuliścienny. Pozbywamy się go wyrywając ręcznie z korzeniami, a jeśli plaga jest to opryskiem Starane lub Mniszek. Kiedyś Bofix, ale nie wiem czy jest dostępny.
Danusiu no musiałam się zalogować, żeby u Ciebie napisać.
Często bywam u Ciebie na wątku niezalogowana lub zalogowana ale raczej się nie udzielam, patrzę inspiruje się i czerpię wiedzę którą się dzielisz.
Po kilku latach na ogrodowisku i ja zaczęłam w końcu tworzyć mój ogród i mimo że nie jest on Twoim projektem jednak jest on inspirowany Twoimi ogrodami, i cennymi radami.
Bez Twojego forum nie wiedziałabym co na prawdę znaczy ogród, skończyłabym jak jedna z wielu myśląc że zielona trawka i tuje wokoło działki to szczyt nowoczesności i nazywałabym toto ogrodem.
Więc i ja na początku mojej przygody z własnym ogrodem też dziękuję, że stworzyłaś takie miejsce jak ogrodowisko.