Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Trawnik » Kłopoty - problemy z trawnikiem

Kłopoty - problemy z trawnikiem

Anetta 15:51, 15 maj 2015

Pytanko do "marbrz": zerknij proszę na str.91-ostatni post, ten o robalach na trawniku, może wiesz co to takiego?
W razie czego duże zdjęcie znajdziesz w linku:
http://www.funcolor.com.pl/img/DSC_0498.jpg
Anetta
marbrz 20:51, 15 maj 2015

@kubowka- to nie jest skutek nawożenia tylko braku nawożenia. Nawóz nie rozsiał się pod kołami siewnika. Pisała o tym ostatnio Gardenarium i jest to dokładna kopia innego ogrodu. Siej siewnikiem ręcznym. Ponadto twój trawnik w tym czasie potrzebuje azotu a w yara complex jest go bodajże 12 %. Kup na szybko konewkę zielony dom pożegnanie z brunatnymi plamami , tak sie chyba nazywa. Zlej trawnik. Po kilku dniach posiej saletrzak w ilości 1,5 kg na 100m2. Po 2 tygodniach pokaż zdjęcia.

@ lorak - nie będziesz miał trawnika w takim podłożu z korą, gdyż na okrągło będziesz zakwaszał glebę. Widać to już teraz. Nie wiem czy nawet sypanie kredy pomoże. Domniemać można, że twoja gleba zawiera nadmiar soli, która może powodować takie skutki.

@ anetta - widziałem Twoje zdjęcia ale totalnie nie mam pojęcia o robalach dlatego się nie wypowiadałem.
GRZESlEK 20:58, 15 maj 2015

witam

przeglądam posty tego wątku i wnioskuje, że mam ten sam problem co kubowka i Anetta:

Na nie całe 200m2 trawnika sypnąłem Yaramila Complec 5kg teoretycznie połowę zalecanej dawki.

Pierwszy problem to było dla mnie rozsypanie 5 kg granulatu równomiernie na takiej powierzchni.

Drugi to zrozumienie dawkowania- Na opakowaniu jest napisane całkowita dawka 5-6kg na 100m - ale czy chodzi o całkowitą dawkę w sezonie wegetacyjnym?

dwa tygodnie po rozsypaniu nawozu doznałem szoku bo nie wiem czy żółte plamy to trawnik bez nawozu i tak żle go rozsypałem czy może to jest spalona trawa na której było go za dużo czyli też źle go rozsypałem i spaliłem trawę?

co mam teraz zrobić żeby jakoś to zaczęło wyglądać?

Trawa sadzona była 23 września i to było jej pierwsze nawożenie

Dodałem zdjęcie przed koszeniem bo najbardziej to widać na długiej trawie
Gardenarium 21:04, 15 maj 2015

GRZESlEK napisał(a)

co mam teraz zrobić żeby jakoś to zaczęło wyglądać?

Skosić, dosypać nawozu w wygłodniałych miejscach i podlewać obficie. Przy nast. koszeniu powinna prawie się wyrównać. I po robocie.

Instagram Ogrodowiska
marbrz 21:11, 15 maj 2015

Sianie nawozu nie ma polegać na tym, że grudka ma być koło grudki ja przy sianiu trawy by sie zagęściła. Ustawiasz na ręcznym siewniku 4 lub 5 wieklość otworu i w zależności od praktyki chodu z siewnikiem siejesz nawóz. Czasem ziarekna padają kawałek od siebie i tak ma być. To co żółte to brak nawozu. Dawka na opakowaniu dotyczy sezonu na 100 m2. Co nie znaczy, że to wystarczy w uzupełnieniu pierwiastków w glebie.
GRZESlEK 21:12, 15 maj 2015

Dzięki Danusiu - bo już się bałem, że będę przekopywał od nowa trawnik

a czym można pozbyć się chwastów na tak młodym trawniku?
wyrastają mi w nim liście coś w stylu łopianu tylko takie około 5 cm średnicy i widzę, że jest ich coraz więcej
Gardenarium 21:13, 15 maj 2015

Na młodym wyrywać ręcznie, opryskasz w nastepnym roku albo jesienią słabszym stężeniem (Starane. Mniszek)

Instagram Ogrodowiska
GRZESlEK 21:15, 15 maj 2015

Dziękuje Wam za pomoc jutro koniecznie go poprawie
waldek727 02:24, 16 maj 2015

kubowka.
Kosić trzeba niezależnie od tego jaki odcień zieleni ma trawa. Chyba, że pędraki obgryzły korzenie, to wtedy już nie trzeba. Odznacz sobie kołeczkami 1m na długości jasnego pasma trawy. Na zaznaczonym terenie rozsyp ręcznie ten sam nawóz który stosowałaś wcześniej. W/g mnie trawa w tym miejscu powinna nabierać intensywnie zielonego koloru. Jeżeli się nie pomylę to już wiesz co zrobić za tydzień z jaśniejszymi pasami na całym trawniku.
waldek727 02:38, 16 maj 2015

GRZESlEK napisał(a)
witam
Przeglądam posty tego wątku i wnioskuje, że mam ten sam problem co kubowka i Anetta:
Na nie całe 200m2 trawnika sypnąłem Yaramila Complec 5kg teoretycznie połowę zalecanej dawki.

Wygląda to tak jakbyś miał w trawniku dzikich lokatorów. Ja rozsypując ręcznie nawóz po wieczorze kawalerskim nie narobiłbym tylu plam na tak małej powierzchni.