Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Trawnik » Kłopoty - problemy z trawnikiem

Kłopoty - problemy z trawnikiem

Anetta 15:41, 13 maj 2015

Justyna_001 napisał(a)
Kochani, pomóżcie co może być z tą trawą dlaczego ma taką wyliniałą plamę?

Ja miałam takie plamy w zeszłym roku. Wykopaliśmy kilka klinów darni i okazało się, że w tych miejscach były ogromne siedliska mrówek, które nie robiły mrowisk tylko wszystko budowały w darni uszkadzając korzenie trawy.
Gardenarium 01:26, 14 maj 2015

Wg tego zdjęcia moim zdaniem tu gdzie trawa bujna nad wyraz - był sypany nawóz (trawnik zasilony), a tu gdzie wyliniała - nie ma nawozu, czyli ominięte podczas nawożenia. Trawnik wygłodniały.

Wniosek - nawóz trzeba rozsypywać równomiernie. Nie omijać.

Instagram Ogrodowiska
lorak 13:22, 14 maj 2015

Witam

Trawnik był wyczesany w Kwietniu i posypany saletra azotowa, następnie dosiałem trawę i przykryłem lekko nowa ziemią.

Aktualnie rosną nowe kiełki trawnik jest podlewany ale zauważyłem że młoda trawa zaczyna usychać lub też zżółknąć od góry tak jak na zaznaczonych zdjęciach, koszenie co tydzień na jak najwyższej wysokości aby nie uszkodzić młodej trawy.

czy mogę teraz na tak młodą trawę posypać nawozić yara mila complex czy to nie za wcześnie dla młodej trawy dlaczego trawa usycha mi od góry co jej mogło zaszkodzić ?
kotek999 09:34, 15 maj 2015

Witam, jestem nowa na forum, więc proszę o wyrozumiałość. Trawnik mam od 2 lat w zeszłym roku na wiosnę zakładany.
W tym roku również wiosną zrobiłam wszystkie prace po-zimowe (areacja, nawożenie). Niestety mam bardzo nierówną ziemie ( w jednym miejscu prawie sam piach) i właśnie o to miejsce chodzi. Trawa nie wygląda tam dobrze, pomimo podlewania widać dużą różnicę (są plce, nie jest gęsta). Kupiłam wczoraj mieszankę traw na gleby piaszczyste (trawy z Iławy). Proszę o radę czy dosiać ją tak normalnie jak się sieje strawnik, podlać i czekać. Czy zrobić areację, posiać podlać i czekać. Czy może jest jakiś inny sposób.

Proszę o pomoc
Pozdrawiam
kubowka 11:37, 15 maj 2015

Witam,
jestem początkowym ogrodnikiem i od zeszłego sezonu jesiennego rozpoczęłam prace związane ze swoim trwnikiem.
Od kilku dni mam poważnym problem ze swoim trwanikiem a wszystko zaczęło się dziać jak skosiłam kolejny raz trawę (drugi raz po zimie) i posypałam nawozem Yara Mila, który mój znajomy zachwala w podniebiosa.
Moja trawa po zimie wyglądała całkiem ładnie, jednkaże teraz wygląda jakby ją ktoś podpalił pasmami.
Nawożenie zrobiłam siewnikiem i zastanawiam się skąd taki efekt przypalonej i pożółkłej trawy?
Jezeli nawóz był rozsypany rownomiernie to rzecz powinna dziąć się na całym obszarze, jednkaże jak widać na dołączonym zdjęciu dzieje się tak miejscowo. Ponadto po rozsypaniu nawozu przez dwa dni padał cały czas deszcz, wiec granulki zdążyły wsiąknąc w ziemie.

Czytam opinie i porady na forum, ale nie moge nigdzie znalezc odpowiedzi co moze byc przyczyna wygladu trawnika i jak temu zapobiec.

Bardzo proszę o poradę co robić, by uratować trawę. Dodam, że trawa była sportowa, zasiana na jesień, ponadto posiadamy nawadnianie i od momentu kiedy posypałam nawóz mamy częste opady deszczu, słońce pojawiło się kilkukrotnie.

marbrz 13:47, 15 maj 2015

Jeśli się nie mylę -Gardenarium potwierdzi lub zaprzeczy - na zdjęciach widać dokładnie ślady kół siewnika, na których to z powodu braku nawożenia trawa obumiera.
lorak 14:44, 15 maj 2015

cze marbrz
Czy w moim przypadku jest to samo ?
marbrz 15:11, 15 maj 2015

Trudno odnosić się do każdej fotografii grupowo, ale z tego co obserwuję na tym forum i to u wielu osób to jednym z głównych mankamentów Was trapiących są jednak duże błedy w systemie nawożenia trawników. Nawet na oko porównując zdjęcia Anetta i Kubowka widać różnicę w samym kolorze trawy, a każdy mówi, że sypał nawóz. Jaki, ile, na jaką powierzchnę, jak często, to są podstawowe dane. Jak mantrę będę odsyłał do zakaładki "jaki nawóz na trawnik" strona 19 do mojego postu. Na dzien dzisiejszy na zaledwie 300 m2 trawnika wysypałem od marca: 75 kg kredy granulowanej, 2,5 kg soli potasowej, 4 kg saletrzaku,8 kg saletry wapniowej. Nie jest to norma dla wszystkich tylko dostosowana dawka do potrzeb danej gleby jaką ja posiadam. Ale widok koloru trawy jaki teraz mam, powala każdego obserwującego. Mnie najczęściej.

lorak - przydała by się fotka jak te powyżej z wiekszej perspwktywy, bo te zbliżenia raczej źle świadczą o trawniku, a szczególnie z ilością w nim kamieni.
lorak 15:38, 15 maj 2015

ok fotke zrobie z tym że to nie kamienie tylko kora. gdy robiłem dosiewkę to przykryłem ją ziemia z worka musiał być wymieszana też z korą
kubowka 15:46, 15 maj 2015

Dodam, że to było pierwsze nawożenie w tym roku. Jakże okazało się bolesne!!!
Trawa przed nawożeniem wyglądało zdrowo, więc domniewam że nawóz uszkodził trawę.

Czy możecie napisać poradę co teraz powinnam zrobić? Czekać aż trawa się zregeneruje i jej nie kosić, czy skosić i czymś posypać?
Bedę wdzięczna za rady.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies