Witam,
jestem początkowym ogrodnikiem i od zeszłego sezonu jesiennego rozpoczęłam prace związane ze swoim trwnikiem.
Od kilku dni mam poważnym problem ze swoim trwanikiem a wszystko zaczęło się dziać jak skosiłam kolejny raz trawę (drugi raz po zimie) i posypałam nawozem Yara Mila, który mój znajomy zachwala w podniebiosa.
Moja trawa po zimie wyglądała całkiem ładnie, jednkaże teraz wygląda jakby ją ktoś podpalił pasmami.
Nawożenie zrobiłam siewnikiem i zastanawiam się skąd taki efekt przypalonej i pożółkłej trawy?
Jezeli nawóz był rozsypany rownomiernie to rzecz powinna dziąć się na całym obszarze, jednkaże jak widać na dołączonym zdjęciu dzieje się tak miejscowo. Ponadto po rozsypaniu nawozu przez dwa dni padał cały czas deszcz, wiec granulki zdążyły wsiąknąc w ziemie.
Czytam opinie i porady na forum, ale nie moge nigdzie znalezc odpowiedzi co moze byc przyczyna wygladu trawnika i jak temu zapobiec.
Bardzo proszę o poradę co robić, by uratować trawę. Dodam, że trawa była sportowa, zasiana na jesień, ponadto posiadamy nawadnianie i od momentu kiedy posypałam nawóz mamy częste opady deszczu, słońce pojawiło się kilkukrotnie.