Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "gardenarium"

Choroby klonów, klon - Acer 17:19, 11 maj 2015

Do góry
accident napisał(a)
Witam
Być może będą Państwo w stanie nam pomóc . Mamy kilka klonów
szczepionych u nas są już 3 lata , ostatnio zaobserwowaliśmy na nich
strasznie postrzępione i powyginane liście....prawie każdy liść jest
chory , nie widać szkodników a my nie mamy pojęcia jak je leczyć...
przesyłamy kilka zdjęć
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 10:31, 11 maj 2015

Do góry
Gardenarium napisał(a)
W tym roku całe pasmo pomyłek polskich tulipanów, dlatego trzeba będzie się pożegnać z kupowaniem w Polsce.

Niektóre jako tako, a niektóre, po prostu nietrafione. Miały być czarne i białe, a są różniaste, nawet brązowe się trafiły i pomarańczowe. Jak u was z pomyłkami? Jest w torebce to co napisane?

U mnie kolory ok, ale chciałam/kupiłam liliokształtne (white wings) a wyszły białe dużo wyższe i zaokrąglone, a że dosadzałam do zeszłorocznych to teraz mam weselny bukiet zamiast zamierzonej kompozycji.

U mnie były pomyłki w realizacji zamówienia, to reklamowałam.
Nie odsyłałam pomyłek, "oni" dosłali braki, a teraz się zastanawiam, czy być "upierdliwym klientem" czy odpuścić.

Pozdrawiam.
Ogród, a najlepiej piękny ogród - jak się do tego zabrać? 08:02, 11 maj 2015

Do góry
Gardenarium napisał(a)
To już jest koniec, wywalaj

Szkoda, niby tylko 5 zł kosztował, ale i tak żal.
Ogród, a najlepiej piękny ogród - jak się do tego zabrać? 07:40, 11 maj 2015

Do góry
To już jest koniec, wywalaj

System automatycznego nawadniania 07:26, 11 maj 2015

Do góry
I tak dokładamy, nie zrozumiałaś mnie. Dokładamy bo nie masz równomiernego opadu. To Twoje "pokrycie" i "dolewanie" nie jest prawidłowe, dokładamy a dodatkowo zmieniamy dysze tu po krawędzi
Mata przeciw chwastom 22:51, 10 maj 2015

Do góry
Warstwa kory około 2-3 cm. worek na 1m2 - 1,5m2.

Tak żeby ładnie przykryło.

Gazeta i na to skoszona trawa.
Taras z desek sosnowych 22:44, 10 maj 2015

Do góry
Pod tujami posadź koniecznie żółte. Mogą być iglaki. Kosodrzewina odpada, będzie sino i ponuro.
Nowy taras - zero pomysłu 22:42, 10 maj 2015

Do góry
W rogu Prunus cerasifera 'Nigra' na wysokim pniu nad płotem
dalej w prawo hortensje bukietowe 'Bobo' jak się zmieszczą to pod nimi Carex 'Everest' - 7 szt, następnie wiśnia 'Amanogawa' (kolumnowa, wąska). Potem dwa cisy kolumnowe żółte ('Fastigiata Aurea), pod nimi burgundowe lub fioletowe żurawki. potem w rogu prawym 3 tuje 'Smaragd'a pod nimi żurawki żółte. Jak się da można jeszcze wcisnąć cebulowe na zasadzie kontrastu. W żółtych żurawkach fioletowe hiacynty lub tulipany, w bordowych żurawkach białe tulipany. Może krokusy w turzycach. Białe lub żółte.

Rodzaje donic 22:35, 10 maj 2015

Do góry
To stara sprawa, hurtownia splajtowała w zeszłym roku.
Moja walka z wiatrakami czyli kamieniołom trochę z przypadku 22:32, 10 maj 2015

Do góry
Odpowiedziałam o nawadnianiu
System automatycznego nawadniania 22:29, 10 maj 2015

Do góry
Babka, na pewno trzeba dołożyć zraszacze jak narysował Luki i ewentualnie spróbować wymienić dysze 90-tki na dysze Van o regulowanym kącie zraszania, dlatego że po 90 st następny kąt z literką T ma 120 stopni i będzie przelewał po krawędzi.

Zastanów się, że tam gdzie paskiem jest sucho czy nie ma ulanej betonowej podbudowy pod krawężnik kostki brukowej?? To najbardziej możliwa przyczyna. Trawa wysycha bo pod spodem może mieć beton po prostu.

Oczywiście zraszaczy za mało, to podstawowa przyczyna. Nie ma równego opadu.
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 22:17, 10 maj 2015

Do góry
Miałam uroczystość rodzinną Przepraszam za brak odzewu na wpisy
Jakie pnącze wybrać 21:39, 10 maj 2015

Do góry
piotr_malejczyk napisał(a)
Witam, niedawno odsłoniłem ok 10 metrów muru. Mur jest dość dobrze nasłoneczniony ale w pobliżu niego rośną trzy duże drzewa iglaste. Chciałbym to miejsce obsadzić jakimś ciekawym nieskomplikowanym pnączem. Szukam czegoś szybko rosnącego, zimozielonego, chętnie przebarwiającego się jesienią najlepiej na czerwono. Ziemia przy murze jest kwaśna, regularnie korowana , spada na nią dużo igliwia. Podłoże jest mocno zacienione przez iglaki ale wyżej jest już słońce. Mur się dość mocno nagrzewa. Chętnie poczytam ciekawe propozycje a po realizacji pochwalę się zdjęciami. Z góry dziękuję. Piotr

Pnącze okrywowe to prawidłowo pnącze pokrywające glebę, pnącze na mur to pnącze pnące, czyli normalne.

Czasem używa się pnączy aby przykryć glebę, skarpy, choćby popularne winobluszcz pięciolistkowy i bluszcz, czy powojniki.

Patrząc na warunki jakie tam masz, to bardzo trudne stanowisko. Nie ma pięknego pnącza, które z łatwością zniesie takie warunki. Trzeba je poprawić.

Jedyne co przychodzi mi na myśl to Parthenocissus quinquifolia (winobluszcz pięciolistkowy) - w zasadzie urośnie wszędzie, nawet na rumowisku gdy się już zakorzeni, jednak nie jest zimozielone, ale przebarwia się jesienią.

Hedera (bluszcz) czy Lonicera henryi (wiciokrzew Henryego) są zimozielone, ale nie przebarwiają się, bo są po prostu zielone zawsze.
Ogrodowy spektakl trwa ... 21:32, 10 maj 2015

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Mira, to ty pytałaś o roślinę z wizualki?

Ktoś z Was mnie prosił o zidentyfikowanie rośliny z wizualki o trawnikach Jeśli to chodzi o szarą roślinę z powycinanymi liśćmi po lewej to jest Melianthus major, u nas nie zimuje. W Anglii często używają go jako roślinę do kompozycji donicowych.

no cudna ta roślina, dzięki
u mnie akcja donica rozpoczęta

Ogrodowy spektakl trwa ... 21:09, 10 maj 2015

Do góry
Gardenarium napisał(a)

To też idealne

gdzieś daleko szukałaś

w tym roku mało fotek porobiłam tulipankom

ale te Gavota mi się podobają

a te strzępiaste są ostatnie

i takie cudaki nie planowane

Ogrodowy spektakl trwa ... 21:02, 10 maj 2015

Do góry
Gardenarium napisał(a)

Super chudy tulipan.. mógłby być bardziej burgundowy, ale by było zestawienie, ale i tak jest Niesamowity, nawet paski ma jak kwiatki u berberysa

Subtelny efekt. idealnie

Fajnie że Ci się spodobało, takich burgundowych nie ma, a fajne jest to że one takie cieniasy są. Zresztą kup burgunda a masz żółty.
Ja w tym roku kupiłam tylko 3 rodzaje tulipanów wszystkie w woreczkach. Jedne nawet nie przypominaly tego co na zdjęciu ehhh

Trudne pięknego początki - ogródek KasiWB 16:21, 10 maj 2015

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Robienie ogrodu podczas budowy to tylko dla takich osób jak wy, wytrwałych i pracowitych. Innie po prostu marnują rośliny. U was jest super.

Pochwała od Mistrzyni Katarzyna!!!

Ja też klaszczę w dłonie,ciężka Wasza praca ,ale oczy i serce się radują.
Zakładanie trawnika z siewu - trawnik z siewu 14:38, 10 maj 2015

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Nie spotkałam się z takimi nasionami, nie mam zdania. Raczej nie chodzi o nazwę firmy tylko o gatunki traw w mieszance.

Jak ozdrowieję, to wypiszę gatunki i odmiany bo czytałem, ale i tak mi to nic nie mówiło. Trawa wzeszła dość ładnie, tylko po fakcie mam obawy, czy będzie to trawa o reprezentacyjnym wyglądzie, czy raczej gatunki traw w mieszance będą z szeroką blaszką liściową. Mam nadzieję, że wiadomo co mam na myśli.

Siew 22.04.2015, jakieś nierówności są, ale ogólnie chyba nie jest źle?

GosiaLeleszki napisał(a)

Serio, jesteśmy już w desperacji, walczymy z tą działką trzy lata.

Akurat pośpiech przy zakładaniu, trawnika raczej nie jest, dobrym doradcą. Jak macie dużą powierzchnię, to mogliście podzielić pracę na etapy, tak aby bez problemów podlewać trawnik po siewie. Część ewentualnie ugorowana, też ma swoje plusy
Teraz jedyne, co mi przychodzi do głowy, to wyznaczyć jakieś ścieżki, do podlewania i po wschodach, oraz ukorzenieniu się trawy dosiać na przejściach. Podlewanie trawy, po siewie moim zdaniem ma ogromne znaczenie i to podlewanie ma być regularne i obfite, nasiona dwa razy nie kiełkują, jak zaczną puszczać kiełki, a zabrakie im wody czeka je ciężka przeprawa, o ile ją przetrwają. Musimy dążyć, od samego początku, aby trawa wzeszła i się ukorzeniła, wykluczamy wtedy ewentualne wymycia, gleby oraz nasion podczas obfitych deszczy.
Powodzenia!
Madżenie ogrodnika cz. aktualna 20:25, 09 maj 2015

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Trzmielinki trzy jak złote pączki w maśle, a Tytus to już dopiero pączek..

Dzisiaj u mnie po oknie wewnątrz kuchni maszerował sobie młody opuchlak, i nie była to larwa...tylko chrząszcz

Te winne tulipany też mam chyba ten sam odcień.

Dzisiaj zrobiłam druga turę lania nicieni na łatwy! A gdy zaczną wyżeraj rolsiny bede na nie polować w nocy!
Zakładanie trawnika z siewu - trawnik z siewu 18:12, 09 maj 2015

Do góry
Nie spotkałam się z takimi nasionami, nie mam zdania. Raczej nie chodzi o nazwę firmy tylko o gatunki traw w mieszance.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies