Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "GARDENARIUM"

Mała Ogrodniczka szuka inspiracji 16:45, 09 maj 2015

Do góry
milpio napisał(a)
Dobry wieczór Nie spodziewałam się tak szybkiej odpowiedzi. Dziękuję. Jeszcze tylko jedno pytanie, czy wizualnie byłoby w porządku rozsypanie białych otoczaków?

Nie pasują białe, tylko do akwarium. Zielenieją i biją po oczach, Bardzo nienaturalnie to wygląda, a jeszcze z różanecznikami to już odpada.
Mata przeciw chwastom 16:32, 09 maj 2015

Do góry
Lepsza kompostowana.
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 07:36, 09 maj 2015

Do góry
Gardenarium napisał(a)

Nie stosowałam, ale chyba trzeba próbować wszystkiego, zwłaszcza ekologicznego.

Dziękuję Danusiu
Mała Ogrodniczka szuka inspiracji 00:28, 09 maj 2015

Do góry
Doczytałam "potem cień", no to zmartwiłam się... różom może być za ciemno, chociaż są takie do półcienia, w zasadzie ja mam też taką rabatę od wschodu i wszystko rośnie.

W razie czego - zamiast jeżówek przywrotnik ostroklapowy, będzie limonkowo bardziej niż różowo, a zamiast lawendy - kocimiętka. ja mam kocimiętkę, zajrzyj do mojej wizytówki na Hidcotową
Mała Ogrodniczka szuka inspiracji 00:23, 09 maj 2015

Do góry
Podwójna obwódka z bukszpanu, albo pojedyncza, ale gęsta, w środku trzy trzmieliny żółte na pniu 120 cm. Pod nimi białe róże, jednakowe, lawenda gdzieniegdzie, kilka jeżówek ciemny róż. czosnki i Stipa tenuissima. Na wiosnę tulipany białe i fioletowe. I wystarczy

Na zimę będzie żółta trzmielina, obwódka i ostnica cieniutka, na wiosnę obudzą się tulipany, latem zakwitną róże lawenda i jeżówki, czosnki wychylą swoje fioletowe główki ostnica doda beżu jesienią. Szron pokryje cudowną rabatę białą koronką.
Madżenie ogrodnika cz. aktualna 23:44, 08 maj 2015

Do góry
Trzmielinki trzy jak złote pączki w maśle, a Tytus to już dopiero pączek..

Dzisiaj u mnie po oknie wewnątrz kuchni maszerował sobie młody opuchlak, i nie była to larwa...tylko chrząszcz

Te winne tulipany też mam chyba ten sam odcień.
Any ogród mały czyli wygrana walka z ugorem 23:37, 08 maj 2015

Do góry
Ambrowiec chyba za rzadki, będzie prześwitywać, platan moim zdaniem lepszy
Przycinanie - cięcie tui 23:16, 08 maj 2015

Do góry
Gardenarium, dziękuję Ci bardzo za odpowiedź i bardzo cenne informacje z większym przekonaniem i odwagą przystąpię do przycinania mojego przyszłego żywopłotu.
Raczej zdecyduję się na przycięcie większości krzewów w sposób, jaki zaprezentowałaś na pierwszym zdjęciu - obawiam się cięcia wszystkich krzewów do tej samej wysokości (troszkę obawiam się takiego drastycznego kroku). Postaram się w jak największym stopniu dorównać rośliny do średniej wysokości.

Mam jeszcze do Ciebie 3 pytania:
1. czy na pewno będą rosły w górę po odcięciu czubka ? - mimo wszystko upewnię się i zapytam,

2. Kiedy dokonać tej operacji, czy można ją wykonywać wielokrotnie w roku, jak często / w jakich terminach lub odstępach czasowych ? mogę teraz to zrobić czy za jakiś czas / kiedy ?

3. Czy jesteś zwolenniczką nawożenia roślin czy mimo wszystko, niech radzą sobie same - aktualnie tak rosną, same, bez dopalaczy, bez podlewania - w zgodzie z naturą Gleba ciężka, gliniasta, działka południowa, dobrze nasłoneczniona.

Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 22:23, 08 maj 2015

Do góry
Gardenarium napisał(a)

U ciebie Ana chyba najmniej pomyłek i najwięcej tulipanów. Jesteś niekwestionowaną królową cebulowych

Trzeba by zapisywać co i gdzie się kupowało, robić notatki i dokumentację, nikomu się nie chce tracić czasu i stąd tak się dzieje. Pakują co mają chyba...i jak leci. Myślisz? Czy przypadkowe pomyłki?
myślę, że to nie jest przypadkowe... w ubiegłym roku miałam pomylone wszystkie angelique. W tym roku żólte i pomarańczowe miały być pełne a są zupełnie inne chociaż faktycznie żółte i pomarańczowe. Sądzę że sprzedaja to co chcemy kupić licząc, że po pół roku od zakupu nikt nie będzie pamiętał czy kupował białe tulipany z zielonkawym paskiem a nie białe. Zwykłe pomarańczowe czy pomarańczowe pełne. Dlatego uważam że powinniśmy wysłać informacje że otrzymaliśmy zupełnie co innego niż kupowaliśmy i że jest to nie fer.
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 22:02, 08 maj 2015

Do góry
Ewa napisał(a)
A czy Ty Danusiu stosujesz tego typu preparaty jak Em Farma?

Nie stosowałam, ale chyba trzeba próbować wszystkiego, zwłaszcza ekologicznego.
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 22:02, 08 maj 2015

Do góry
ana_art napisał(a)
z tego co czytam to wiele osób które kupiło w tym roku Exotic Emporio w biedronce otrzymało owszem białe ale inne. Ja kupowałam żółte i pomarańczowe również w biedronce i też nie są to te odmiany które kupiłam, fakt pomarańczowe ale odmiana zupełnie inna. Myślę, że dobrym sposobem byłoby gdyby każdy kto kupował i ma pomylone wysłał @ z informacją/reklamacją, żeby jednak przyłożyli sie do prawidłowego oznaczania gatunkowego.

U ciebie Ana chyba najmniej pomyłek i najwięcej tulipanów. Jesteś niekwestionowaną królową cebulowych

Trzeba by zapisywać co i gdzie się kupowało, robić notatki i dokumentację, nikomu się nie chce tracić czasu i stąd tak się dzieje. Pakują co mają chyba...i jak leci. Myślisz? Czy przypadkowe pomyłki?
Rozpoznawanie roślin iglastych.... 21:48, 08 maj 2015

Do góry
Kendry napisał(a)
Witam, czytam ciekawe tematy, artykuły już od dłuższego czasu.. W końcu i ja mam pytanie więc założyłem nowe konto. Otóż chodzi o żywopłot, chciałbym stworzyć coś takiego i u siebie, a nie wiem z jakich roślin jest on "spleciony"

Mam takie trochę może nie dostatecznie wyraźne zdjęcie.. ale dla wprawnego oka być może nie będzie kłopotem rozpoznać gatunek. Pozdrawiam.
Nieznana roślina. Proszę o pomoc 20:14, 08 maj 2015

Do góry
Nie ma zdjęcia Wątki rozpoznawanie są na poczatku każdego działu o roślinach

https://www.ogrodowisko.pl/forum/search?utf8=%E2%9C%93&q=rozpoznawanie&search_in=topics&commit=Szukaj
Nowy taras - zero pomysłu 20:11, 08 maj 2015

Do góry
Pół metra to bardzo mało, polecam drzewka na pniu który ma wysokość powyżej płotu, potem niższa zieleń np żółta,a na dole niskie byliny zimozielone. Może też chociaż wąskie cisy kolumnowe lub w najgorszym przypadku tuje Smaragd, bo są wąskie.

Wąsko, bardzo wąsko. Nie ma możliwości za bardzo się rozwinąć z zielenią.

Pomyślę
Mój nowy stary ogród 18:58, 08 maj 2015

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Jest co podziwiać i możesz z dumy pękać

Danusia jeszcze raz dziękuję
Czuję się pogłaskana po głowie i mam motywację do dalszej pracy
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 18:14, 08 maj 2015

Do góry
Gardenarium napisał(a)
W tym roku całe pasmo pomyłek polskich tulipanów, dlatego trzeba będzie się pożegnać z kupowaniem w Polsce.

Niektóre jako tako, a niektóre, po prostu nietrafione. Miały być czarne i białe, a są różniaste, nawet brązowe się trafiły i pomarańczowe. Jak u was z pomyłkami? Jest w torebce to co napisane?

U mnie BLACK HERO całkiem RED
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 15:40, 08 maj 2015

Do góry
Gardenarium napisał(a)

Irenko trochę późno, Lepiej mocniej w przyszłym roku, bo one zawiązują nowe pędy wtedy gdy nie mają liści.

dzięki jak to stale trzeba się uczyć
Madżenie ogrodnika cz. aktualna 15:29, 08 maj 2015

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Przecież Kasia o tym napisała artykuł Ewciu poczytaj, my się z tym oczywiście spotkaliśmy

https://www.ogrodowisko.pl/artykuly/423-zwalczanie-opuchlakow-w-ogrodzie

w wątku o opuchlakach tez o tym trąbimy.

Wiem Danusiu, ale mnie chodzi czy ktos stosował juz i jakie efekty sa w konkretnym przypadku.
Nawozy, nawożenie - czyli co dobrego jedzą nasze roślinki 15:26, 08 maj 2015

Do góry
Aska napisał(a)
Dobry wieczór. Pani Danusiu w ubiegłym roku posadziłam thuje szmaragd, wczoraj zasiliłam je Pinivitem -oprysk dolistny( na 8 l - 8 nakrętek /nakrętka po 40 ml/) i teraz zjada mnie stres, ponieważ przegladając wątek pt. Nawozy, nawożenie doczytałam, że 30 ml Pinivitu należy rozpuścić w 10 l wody i teraz zastanawiam się , czy dobrze zrozumiałam Pani treść zalecenia ponieważ według ulotki Pinivitu należy 100 ml nawozu rozpuścić w 2- 2,5 l wody, czyżby producent wprowadzał w błąd ? przyznam, że zastosowałam sie do zalecenia producenta a teraz martwię się , że mogłam zaszkodzić thujom. Przeczytałam również Pani artykuł o bukszpanach i o zasileniu ich Florowitem. Pani stosuje 25 ml nawozu na 10 l wody,a w ulotce sugerują 20 ml na 1 l wody.Dodam,że kupiłam małe pojemności nawozów -Pinivit w płynie koncentrat do sporządzenia 20-50 l roztworu do opryskiwania-butelka 1 kg oraz Florovit uniwersalny w płynie koncentrat do sporządzenia 100 litrów roztworu do podlewania-butelka 1 kg. Przyszła mi jeszcze taka myśl,że może Pani korzysta z Pinivitu i Florovitu o wyższym stężeniu ,kupowanym w sklepach ogrodniczych dostępnych tylko dla profesjonalistów, może dlatego jest taka duża rozbieżność między Pani zaleceniem a producenta ,drąże temat,bo chciałabym dobrze zadbać o swoje rośliny,a teraz będę miała obawy kupując nawóz czy aby dobrze go stosuję.
Wiem,że Pani ma ogromne doświadczenie,dlatego proszę o poradę Z góry dziękuję za odpowiedź.

Odnośnie nawozów dolistnych w płynie, stosuję zasadę zawsze lekko mniej niż napisane na ulotce. Nie będę teraz określać ile ml na 10 l, ponieważ może tak byc jak piszesz. Stężenie rób wg ulotki - ciut mniej zawsze.
Nawozy, nawożenie - czyli co dobrego jedzą nasze roślinki 15:23, 08 maj 2015

Do góry
Bamboocha napisał(a)

Jak napisałem już w innym temacie rozważe usuniecie, ale nadal nie orzymałem odpowiedzi na pytanie odnosnie nawozenia tuji (tuji-hortensji pnacych i tuji-bluszczu pospolitego i samych tuji (3 strony altanki a kazda inna)). Zdiecia nie mam jak zrobic bo dopiero za kilka dni beda w orgodzie u mojej mamy. Czym te tuje nawiezc przez te kamyczki? (usuwac ich nie bede)

Nie da się nawozić jeśli leży szmata. Albowiem niemożliwy jest zabieg nawożenia i przemieszania nawozu z ziemią, w obrębie korony drzewa, gdyż leży szmata i uniemożliwia to działanie. Więc jak mam odpowiedzieć. Usuń szmatę a udzielę odpowiedzi jak nawozić i czym.

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies