Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "GARDENARIUM"

Rozpoznawanie roślin iglastych.... 21:48, 08 maj 2015

Do góry
Kendry napisał(a)
Witam, czytam ciekawe tematy, artykuły już od dłuższego czasu.. W końcu i ja mam pytanie więc założyłem nowe konto. Otóż chodzi o żywopłot, chciałbym stworzyć coś takiego i u siebie, a nie wiem z jakich roślin jest on "spleciony"

Mam takie trochę może nie dostatecznie wyraźne zdjęcie.. ale dla wprawnego oka być może nie będzie kłopotem rozpoznać gatunek. Pozdrawiam.
Nieznana roślina. Proszę o pomoc 20:14, 08 maj 2015

Do góry
Nie ma zdjęcia Wątki rozpoznawanie są na poczatku każdego działu o roślinach

https://www.ogrodowisko.pl/forum/search?utf8=%E2%9C%93&q=rozpoznawanie&search_in=topics&commit=Szukaj
Nowy taras - zero pomysłu 20:11, 08 maj 2015

Do góry
Pół metra to bardzo mało, polecam drzewka na pniu który ma wysokość powyżej płotu, potem niższa zieleń np żółta,a na dole niskie byliny zimozielone. Może też chociaż wąskie cisy kolumnowe lub w najgorszym przypadku tuje Smaragd, bo są wąskie.

Wąsko, bardzo wąsko. Nie ma możliwości za bardzo się rozwinąć z zielenią.

Pomyślę
Mój nowy stary ogród 18:58, 08 maj 2015

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Jest co podziwiać i możesz z dumy pękać

Danusia jeszcze raz dziękuję
Czuję się pogłaskana po głowie i mam motywację do dalszej pracy
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 18:14, 08 maj 2015

Do góry
Gardenarium napisał(a)
W tym roku całe pasmo pomyłek polskich tulipanów, dlatego trzeba będzie się pożegnać z kupowaniem w Polsce.

Niektóre jako tako, a niektóre, po prostu nietrafione. Miały być czarne i białe, a są różniaste, nawet brązowe się trafiły i pomarańczowe. Jak u was z pomyłkami? Jest w torebce to co napisane?

U mnie BLACK HERO całkiem RED
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 15:40, 08 maj 2015

Do góry
Gardenarium napisał(a)

Irenko trochę późno, Lepiej mocniej w przyszłym roku, bo one zawiązują nowe pędy wtedy gdy nie mają liści.

dzięki jak to stale trzeba się uczyć
Madżenie ogrodnika cz. aktualna 15:29, 08 maj 2015

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Przecież Kasia o tym napisała artykuł Ewciu poczytaj, my się z tym oczywiście spotkaliśmy

https://www.ogrodowisko.pl/artykuly/423-zwalczanie-opuchlakow-w-ogrodzie

w wątku o opuchlakach tez o tym trąbimy.

Wiem Danusiu, ale mnie chodzi czy ktos stosował juz i jakie efekty sa w konkretnym przypadku.
Nawozy, nawożenie - czyli co dobrego jedzą nasze roślinki 15:26, 08 maj 2015

Do góry
Aska napisał(a)
Dobry wieczór. Pani Danusiu w ubiegłym roku posadziłam thuje szmaragd, wczoraj zasiliłam je Pinivitem -oprysk dolistny( na 8 l - 8 nakrętek /nakrętka po 40 ml/) i teraz zjada mnie stres, ponieważ przegladając wątek pt. Nawozy, nawożenie doczytałam, że 30 ml Pinivitu należy rozpuścić w 10 l wody i teraz zastanawiam się , czy dobrze zrozumiałam Pani treść zalecenia ponieważ według ulotki Pinivitu należy 100 ml nawozu rozpuścić w 2- 2,5 l wody, czyżby producent wprowadzał w błąd ? przyznam, że zastosowałam sie do zalecenia producenta a teraz martwię się , że mogłam zaszkodzić thujom. Przeczytałam również Pani artykuł o bukszpanach i o zasileniu ich Florowitem. Pani stosuje 25 ml nawozu na 10 l wody,a w ulotce sugerują 20 ml na 1 l wody.Dodam,że kupiłam małe pojemności nawozów -Pinivit w płynie koncentrat do sporządzenia 20-50 l roztworu do opryskiwania-butelka 1 kg oraz Florovit uniwersalny w płynie koncentrat do sporządzenia 100 litrów roztworu do podlewania-butelka 1 kg. Przyszła mi jeszcze taka myśl,że może Pani korzysta z Pinivitu i Florovitu o wyższym stężeniu ,kupowanym w sklepach ogrodniczych dostępnych tylko dla profesjonalistów, może dlatego jest taka duża rozbieżność między Pani zaleceniem a producenta ,drąże temat,bo chciałabym dobrze zadbać o swoje rośliny,a teraz będę miała obawy kupując nawóz czy aby dobrze go stosuję.
Wiem,że Pani ma ogromne doświadczenie,dlatego proszę o poradę Z góry dziękuję za odpowiedź.

Odnośnie nawozów dolistnych w płynie, stosuję zasadę zawsze lekko mniej niż napisane na ulotce. Nie będę teraz określać ile ml na 10 l, ponieważ może tak byc jak piszesz. Stężenie rób wg ulotki - ciut mniej zawsze.
Nawozy, nawożenie - czyli co dobrego jedzą nasze roślinki 15:23, 08 maj 2015

Do góry
Bamboocha napisał(a)

Jak napisałem już w innym temacie rozważe usuniecie, ale nadal nie orzymałem odpowiedzi na pytanie odnosnie nawozenia tuji (tuji-hortensji pnacych i tuji-bluszczu pospolitego i samych tuji (3 strony altanki a kazda inna)). Zdiecia nie mam jak zrobic bo dopiero za kilka dni beda w orgodzie u mojej mamy. Czym te tuje nawiezc przez te kamyczki? (usuwac ich nie bede)

Nie da się nawozić jeśli leży szmata. Albowiem niemożliwy jest zabieg nawożenia i przemieszania nawozu z ziemią, w obrębie korony drzewa, gdyż leży szmata i uniemożliwia to działanie. Więc jak mam odpowiedzieć. Usuń szmatę a udzielę odpowiedzi jak nawozić i czym.

Mój nowy stary ogród 15:16, 08 maj 2015

Do góry
Jest co podziwiać i możesz z dumy pękać
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 15:15, 08 maj 2015

Do góry
Ensata napisał(a)
Donice tulipanowe piękne. One są z laminatu? Nic się z nimi nie dzieje na zewnątrz?

Donice z tulipanami są ceramiczne, małe, pewnie nie o tych myślisz. Ale tulipanki mam w malutkich doniczkach.
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 15:13, 08 maj 2015

Do góry
dorciabe napisał(a)
Danusia chciałabym Cię uściskać
Wczoraj prawie pękłam z dumy, kiedy przechodzące spacerowiczki zawisły na moim płocie i podziwiały rabatki i tulipany
Danusia dziękuję To dzięki Tobie i Ogrodowisku cieszy mnie mój ogródek

Jak widać cieszy także spacerowiczki. To fajne, powieś banner Ogrodowisko
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 15:12, 08 maj 2015

Do góry
Milka napisał(a)

Danusiu, czy teraz mogę ciut buki tikolor skrócić na końcach pędów aby się zagęszczały?

Irenko trochę późno, Lepiej mocniej w przyszłym roku, bo one zawiązują nowe pędy wtedy gdy nie mają liści.
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 14:09, 08 maj 2015

Do góry
Gardenarium napisał(a)
W tym roku całe pasmo pomyłek polskich tulipanów, dlatego trzeba będzie się pożegnać z kupowaniem w Polsce.

Niektóre jako tako, a niektóre, po prostu nietrafione. Miały być czarne i białe, a są różniaste, nawet brązowe się trafiły i pomarańczowe. Jak u was z pomyłkami? Jest w torebce to co napisane?

Danusiu u mnie zamiast różowych są żółte.Ładne, ale spodziewałam się innego kolorku.

Pięknie wyszły Twoje zdjecia
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 13:25, 08 maj 2015

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Specjalnie dla Izy bo zaraz się zobaczymy Pozdrowienia

Dzięki
Cudowne koronki... piękna, eteryczna roślina
Ogród Oliwkowy :-) 13:12, 08 maj 2015

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Jeśli nie oczyścisz wokół drzew, będą zacieniane przez chwasty i obumrą dolne gałęzie. Poza tym trzeba je podlewać, wyściółkować korą przynajmniej kołami o średnicy 1m.

Bardzo dziekuję Danusiu że zajrzałaś
Kurczę sądziłam, że drzewa sa za duże, zeby im takie małe chwasty zagroziły. W weekend jedziemy ze szpadlem, motyczką i korą. Przekopiemy ogrodzony kawałek. Na działce niestety nie ma wody. Drzewka rosną już trzeci sezon, musą sobie radzić same . Zawsze kiedy tam jestem mam ze sobą kilka baniaków wody żeby choć trochę je podlać.

Mam jeszcze pytanie o przycinanie świerka serbskiego: czy jeszcze mogę to zrobić i na jakiej wysokości ???

Madżenie ogrodnika cz. aktualna 08:48, 08 maj 2015

Do góry
Przecież Kasia o tym napisała artykuł Ewciu poczytaj, my się z tym oczywiście spotkaliśmy

https://www.ogrodowisko.pl/artykuly/423-zwalczanie-opuchlakow-w-ogrodzie

w wątku o opuchlakach tez o tym trąbimy.
Mój wymarzony ogród 08:29, 08 maj 2015

Do góry
Choiny mogą rosną w półcieniu.

Kiedy były sadzone? Może korzenie miały słabe. One zamierają, i raczej sucho albo za mokro. Żadne chyba choróbsko.

Wykop je i zobacz korzenie, inaczej się nie da. Poszukaj połamanych gałązek, ale raczej cała roślina zamiera.
Jak zmienić tytuł wątku? 08:21, 08 maj 2015

Do góry
Garden Party

Od razu pomagam z linkiem w podpisie. Zacytuj i wklej to co powyżej bez słów quote oczywiście.
Jak zmienić tytuł wątku? 08:21, 08 maj 2015

Do góry
https://www.ogrodowisko.pl/watek/5682-garden-party
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies