Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Ogrodowe radości i rozterki - ogród Agani 09:41, 14 maj 2018

Do góry
sylwia_slomczewska napisał(a)
Ważka śliczna, u nas od kiedy jest większe oczko też przylatują, choć nie mam pojęcia skąd, bo dookoła wody nie ma. W rowie sucho od dwóch miesięcy.

Ważki, zaczęły się pojawiać jest ich teraz coraz więcej, są kiedy tylko zaczynają kwitnąć rośliny błotne i przybrzegowe
eM pyta kiedy przeleci do nas fruczak gołąbek, ale on moze się pojwić najwcześniej w czerwcu...lubi petunie, właśnie je posadziłam, żeby go przyciągnąć

W górach na wys. 1000mnpm...fruwają gromadnie motyle paź królowej, cudowny widok

Kloniki mają noski

Mój azyl na wichrowym wzgórzu 09:34, 14 maj 2018

Do góry
Anitka napisał(a)

To bodziszek żałobny 'Samobor', a drzewko to magnolia, do końca nie wiadomo jaka, bo to pomyłka.
Tam wyglądał to miejsce w drugim tygodni kwietnia.

O już jedną odpowiedź znalazłam Pozdrawiam
Mój azyl na wichrowym wzgórzu 09:26, 14 maj 2018

Do góry
Anitka napisał(a)
Koniec narzekania. Trzeba się cieszyć małymi nawet drobiazgami Tak jak na przykład ta jedna plama fioletu, która się pojawiała na chwilkę. Z powodu opuchlaków nie dosadzam różaneczników, choć te co mam pomimo koronkowych liści dobrze u mnie rosną. Podziwiam u innych i cieszę się swoimi 4 sztukami, moża prawie powiedzieć ,że 3 sztukami.
Moje dwa fioletowe wyglądają jak jeden krzew, połączyły się i kwiat prawie identyczny. Jeden tylko delikatnie później zakwita.

Pięknie jest! Czy ten bodziszek to jest żałobny Sambor? Widziałam takiego (w każdym razie podobny) wczoraj posadzonego przy placu zabaw i na żywo był śliczny. W ogóle bodziszki są ładne A pamiętasz może nazwę różanecznika?
Co do plag to one najbardziej bolą jak ma się tylko parę roślinek (a mam teraz właśnie niewiele, bo zaczynam). Ostatnio kret mi rył w skarpie, podkopał wszystkie korzenie, wczoraj go złapałam (kreta znaczy)! i mąż wyniósł na pole, mam nadzieję, że nie wróci.
Ogrodowe kreacje 09:26, 14 maj 2018

Do góry
Aurelllia napisał(a)
Polarnacht:

Piekny kolor tego rododendrona jak przemwitnie oberwij suche kwiaty . Taki by mi sie przydal. Poszukam.
Pokaz tego miskanta.
Pora najwyższa wziąć się za ogród, czyli krok po kroku w tym natłoku. 09:22, 14 maj 2018

Do góry
Dla wszystkich przemiłych Kobietek, odwiedzających i komplementujących zalążek mojego ogrodu- pomidorek
Ledwo od ziemi odrósł, ale kwitnie ostro To jeden z tych ambitnych

Życie w wiejskim ogrodzie 09:19, 14 maj 2018

Do góry
Gardener27 napisał(a)
Trochę kadrów ...

Tyle pięknych zdjęć pokazałeś, a ja - nie wiedzieć czemu - zapinowałam akurat to.

Może ze względu na harmonię i spokój, które bije z tego ujęcia
a może dlatego, że to jeden z niewielu przypadków, kiedy ścieżka jest atutem zdjęcia, a nie zawadą
Przerwa na kawę... 09:17, 14 maj 2018

Do góry
Odkryłam jeszcze jeden patent - aqua gel do doniczek. Jak to ładnie trzyma wodę! Aż w szoku jestem. Mam płytkie doniczki zawsze szybko wysychały a teraz 2 dni wilgoć się utrzymała i w sumie nie trzeba było jeszcze podlewać. Wygląda co prawda jak jajeczka ślimaków ale spełnia zadanie. Tylko trzeba pamiętać, że mocno się poziom ziemi podnosi. Tu w doniczce ponad 1 cm a wsypałam taką małą nakrętkę.
Moja bajka 09:16, 14 maj 2018

Do góry
Kochani ratunku! Moje cisy są oblepione czymś takim, czy to tarczmiki? Czym z tym walczyć?
Ptasi gaj 09:14, 14 maj 2018

Do góry
elka_ napisał(a)
Elu, robisz nasadzenia w lesie sosnowym, a masz tam nawodnienie?, bo rodki mogą nie przeżyć, zresztą hosty też lubią wilgoć.

Obłędnie! Chciałabym to zobaczyć na żywo

Juz rabata zrobiona i w polowie obsadzona napewno nawodnienie zrobie.
Podlewam co drugi dzien wszystkie rosliny reczni bo nie wszedzie kropelki sa.
Tutaj akurat tak ze wzgledu na tuje na gorce.
Zakręcony ogród 09:12, 14 maj 2018

Do góry
a moje kfiotki szaleją

limki te . które juz u mnie rosły wielgachne już

i berberysowa ( sporo ich tam jest ,żeby pieseł nie wchodził ):
tutaj z tyłu za limkami jeszcze sporo miejsca mam. Myślę,żeby gracki dosadzić co myślicie ?

i mój jedyny w tym roku czosnek się załapał

Z Pszenicznej ... 09:05, 14 maj 2018

Do góry
I końcówka szpaleru hortensji i początek rabaty jesiennej.
Derenie się w końcu zebrały, nie wiem czy jeden nie będzie przesadzany. Chyba za blisko świerka go posadziłam...

Z Pszenicznej ... 09:03, 14 maj 2018

Do góry
Hortensje - szpaler. Doszły czosnki, sadzone 2 lata temu.

Mała dziewczynka bawi się w chowanego przed mamą

Ogrod stewardessy 09:03, 14 maj 2018

Do góry
Wczoraj wybralam sie do Parku Rododendronow w Bremen.
Niestety moj maz zabral w delegacje kabel i nie moge zgrac zdjec. Moze w przyszlym tygodniu cos powrzucam.

Te dwa byly zrobione telefonem ale swiatlo nie bardzo.

Polecam wyprawe do tego parku. W maju mozna podziwiac azalie i rododendrony a w innych miesiacach rabaty rozane. Slyszalam, ze godny polecenia jest tez ogrod botaniczny. Niestety ja do niego nie doszlam. Zlapalo mnie przeziebienie i wczorajszy upal strasznie mi doskwieral. Nie bardzo nadawalam sie na dalsze spacerowanie.

Z Pszenicznej ... 09:02, 14 maj 2018

Do góry
U mnie też kolorowo dzięki rh

Świecą kolorami z daleka

Z Pszenicznej ... 09:01, 14 maj 2018

Do góry
Łubiny w tym roku niższe, śpieszą się z kwitnieniem w tym roku, zamiast rosnąć w górę.

Irysy już niedługo się wyklują

zieleń wszędzie

Z Pszenicznej ... 08:59, 14 maj 2018

Do góry
Zdjęcia z wczoraj - przyśpieszyło się to kwitnienie wszystkiego.
Peonie dostały już podpórki, mają dużo kwiatów, co niektóre irysy także

Trawnik spalony / zniszczony nawozem 08:56, 14 maj 2018

Do góry
Dzień dobry,tak wygląda mój trawnik po posypaniu najpierw polifoską a po ok.3 tygodniach spryskany środkiem na chwasty TARGET KLINIK DUO 360 SL,czy to jest spalone?jeśli tak to przez który środek? jak teraz postępować?
Jurajski Ogród 08:51, 14 maj 2018

Do góry
AgnieszkaW napisał(a)

[/quote

Cudnie Agnieszko a goryczka coś pięknego Pozdrawiam
Ogrod stewardessy 08:50, 14 maj 2018

Do góry
Do Krainy Deszczowcow zawitala susza.
Jest Masakra!

Wczoraj przez Niemcy przewila sie nawalnica *przynajmniej tak podaja niemieckie media, a u nas spadly trzy krople.

Trawa wysuszona na Amen! Rabaty wolaja o wode. A mnie sie juz nawet deszczowka skonczyla.

Nawet liscie rododendronom pozolkly.

Niestety kolejny tydzien zapowiada sie bezdeszczowy. Jednak boje sie narzekac, bo jak tu zacznie padac to konca nie widac.

Moje hortensjowe przedszkole

Rozsadzone w zeszlym roku. Nie sadzilam, ze tak szybko urosna.

Ta wyglada jakby miala miec paki.

Z Pszenicznej ... 08:50, 14 maj 2018

Do góry
Urszulla napisał(a)

Uśmiechnęłam się przyjaźnie do tych zwierzeń życiowych ostatnio też pozbywam się na raty różnych rzeczy.

Ogród masz niezły. Jesienna też już zagospodarowana. Miło bedzie jak to wszystko zacznie kwitnąć.

Kiedyś doradziłaś mi szmatę w trudnym miejscu i wczoraj ją położyłam. Tylko mam problem z mocowaniem bo te kotwice plastikowe nie wchodzą mi wszędzie bo tam ciężkie kamieniste podłoże. Widziałam jakieś szpilki metalowe do mocowania ale nie wiem gdzie można kupić tanio dużą ilość bo na internecie zabójczo drogie a potrzebuję z 500szt.
Może masz jakieś tanie rozwiązanie albo ktoś inny kto to przeczyta.
Tymczasowo deski leżą bo u mnie jak wieje to najlepsze mocowania puszczają chyba że coś jest zabetonowane

Ula ja nawet kamieniami miałam przyciśniętą. Tak leżała chyba ze dwa lata Potem zdjęłam i zasypałam kompostem. Teraz mało co rosną tam chwasty.

W razie konieczności wbijałam nawet gwoździe takie dłuuugie, a podkładki nawet z pokrywek od słoika robiłam
Potem już kupowałam szpilki, ale te najtańsze o wyglądzie gwoździa właśnie, najlepiej wchodziły nawet w trudny teren.
Teraz z włókniny nadal korzystam, leży pod trzmielinami w celu wyzbycia się podagrycznika - był wypielony, ale nie dam mu szansy. Włóknina poleży do przyszłego roku. Potem zdejmę i od razu zaściółkuję kompostem i korą.
Tak jest dla mnie wygodnie i szybko. Nawet w warzywniku położyłam, by potem mieć łatwiej układać dalej płyty chodnikowe.... trzeba sobie radzić jak ma się duży teren do obrobienia
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies