Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Przerwa na kawę...

Przerwa na kawę...

inka74 06:36, 14 maj 2018

Kasiu Mrokasiu - żeby nie być gołosłowną tak wyglądają Exotici teraz w tydzień po wykopaniu.

Cebulki są jędrne i całkiem spore jak widać.. a tak wyglądają świeżo wykopane Dollsy. Potrzebują ok. 3 tygodni na całkowite zaschnięcie. Tu nie ma się co oszukiwać. Będą słabiej kwitły niż nowe cabule. W związku z tym mam niecny zamiar jak już je przebiorę i będę wiedziała ile ich mam - dokupić te odmiany, które lubię. Na szczęście już nie aż tyle co w ubiegłym roku.
inka74 06:37, 14 maj 2018

Kasia_CS napisał(a)
Ja może powykopuję jak wrócę do domku, czyli.. n8e wiadomo kiedy
Kasiu ty masz teraz inne priorytety i tego się trzymamy. Ogród nie ucieknie
inka74 06:41, 14 maj 2018

anulajda napisał(a)
Iwonko ja nie mam gliny u siebie ale też sporo cebulek wykopanych miałam z już zaczynającą się pleśnią a też sporo było takich co nawet nie miały zalążków cebulowych tylko same korzonki i łodyga, wyglądały tak jakby te kwiaty wszystko wyssały z nich, pierwszy raz takie widziałam cebule nie cebule.
Takich nie miałam u siebie . Cebulka jakaś tam była zawsze. Ponieważ szybko wykopałam mało było na pierwszy rzut oka przybyszowych. Ja teraz zaczęłam systematycznie podlewać więc i szansa na to,że zaczną gnić większa niestety.
inka74 06:43, 14 maj 2018

SlonecznyOgrod napisał(a)

Zobacz u mnie jest to samo.
Nie wiem o co chodzi, ale jest lepiej
https://www.ogrodowisko.pl/watek/7406-sloneczny-ogrod?page=178
Daria - byłam i widziałam. Wydają się podobne. Nie wiem z czego to wynika.
inka74 06:45, 14 maj 2018

jolanka napisał(a)
Iwonka, będziesz się śmiać
Ja mam takie samo narzędzie ale.... Leżało sobie w garażu od roku bo nie wiedziałam, że takie dobre
nie ma się tu z czego śmiać. Ja też nie wiedziałam, że to może być takie dobre )))) fajnie spulchnia wierzchnią warstwę i do niczego innego się nie nadaje
inka74 07:05, 14 maj 2018

U mnie przez 3 dni zrobiło się tak sucho, że ciemierniki zaczęły mdleć. 2 godziny wczoraj podlewałam. Chyba zacznę zbierać na automatyczne nawadnianie.

Z ciekawostek - niby już nie mam żadnych rewolucji na rabatach. Ani nowych rabatek ale robota ciągle jest. Wczoraj wsadziłam żurawki od Anuli. Po podzieleniu wyszło mi aż 8 sadzonek z 3. Aniu wielgachny buziol dla ciebie.
Na razie wygląda to tak.

Wsadziłam niecierpki i smagliczkę w miejsce po tulipkach. Także 2 przyszłe lizaki z bukszpanu trafiły do ziemi. Muszę je zasilić bo zrudziały z braku papu w doniczkach. Na jednej z małych kulek bukszpanowych znalazłam miodówkę. Obcięłam młode przyrosty i muszę oprysk zrobić tylko preperatu nie mam. Co dziwne przejrzałam inne bukszpany i nic nie znalazłam. Zrobiłam mini rewolucję na rabacie z ambrowcem. W ubiegłym roku ją poszerzyłam i nie zmieniałam nasadzeń. Po usunięciu tulipanów jakoś tak łyso było. I po podlaniu wszystkiego skończyłam o 22 a jeszcze eMa w międzyczasie zmobilizowałam do wymiany kabelków w oświetleniu bo nie mieliśmy 1 końcówki i na okrągło trzeba było je ciągnąć. I skończyliśmy składać składzik na worki i inne pierdulety bo już mnie dobijały takie leżące na wierzchu. W środku kiedyś eM mi półkę zamontuje na drobiazgi i doniczki i będzie czyściej trochę . Wygląda to teraz tak.

Przy okazji rabata pod wiatą została trochę uprzątnięta ale już następną pracę widzę - płot do malowania (
inka74 07:21, 14 maj 2018

I mam pierszy kwiat róży. Chippendale. )))
inka74 09:17, 14 maj 2018

Odkryłam jeszcze jeden patent - aqua gel do doniczek. Jak to ładnie trzyma wodę! Aż w szoku jestem. Mam płytkie doniczki zawsze szybko wysychały a teraz 2 dni wilgoć się utrzymała i w sumie nie trzeba było jeszcze podlewać. Wygląda co prawda jak jajeczka ślimaków ale spełnia zadanie. Tylko trzeba pamiętać, że mocno się poziom ziemi podnosi. Tu w doniczce ponad 1 cm a wsypałam taką małą nakrętkę.
Makusia 09:37, 14 maj 2018

Róża piękna!!!

Mam tez ten żel (choć nazywa się chyba inaczej)- dodaję do sadzonych w gruncie roślin (jeśli akurat pamiętam). Ja różnicy nie widzę jakiejś mega, ale w donicach, to może być rzeczywiście super pomoc i ułatwienie.
inka74 11:18, 14 maj 2018

Cudna jest ta róża. Bardzo ją lubię za zmienność.

Ja ten żel tylko w doniczkach sprawdzałam bo pieruńsko drogi jest i tu szybko widać jak przesycha ziemia. Zawsze problem miałam z petuniami - szybko takie obwisłe się robiły jak gorąco było, nawet te w półcieniu. Teraz piękne i sztywne są. Może to jest metoda z tym dodawaniem żelu przy sadzeniu, aby tam gdzie jest sucho go dołożyć pod rośliny.