Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Mój azyl na wichrowym wzgórzu

Mój azyl na wichrowym wzgórzu

Anitka 00:06, 14 maj 2018

Magleska napisał(a)
nadrobiłam

wszystkich plag współczuję -najbardziej szklarni ,bo to koszty znowu ....

zestawienia kwiatowe cuuuuudowne .....właśnie o takim marzę na mojej wiśniowej ....mam nadzieję ,że jak przyjedziecie ,to mi doradzisz
warzywka po gradobiciu na pewno odbiją ....
a....zakupy na wianek też śliczne -będzie piękny
pozdrawiam cieplutko

ps.żyję ,nie było tak zle ,ale jeszcze długa droga leczenia ....

Musze powiedzieć nieskromnie, że nawet mi się te moje zestawienia podobają

Postaram się doradzić, ale ja dopiero z bylinami zaczynam.

Warzywa odbiły i po tym długo wyczekiwanym deszczu ruszyły z kopyta.

Moja babcie zawsze mówiła, że wszystko zaczyna rosnąć po pierwszej wiosennj burzy.
Anitka 00:12, 14 maj 2018

BKosimkArt napisał(a)
Kurcze Anitko współczuję tych plag... to niestety nieodłączny element ogrodnika... w koło się z czymś zmaga...
ale będzie dobrze!
świetna kolorystyka do wianka

Wiem Basiu, że to nasz taki stały element ogrodniczy. Dlatego unikam lub usnuwam kłopotliwe rośliny i lubiane przez trudne do pozbycia się szkodniki.

Już jest dobrze. Zakładam rękawice i staję z mini do walki
Anitka 00:23, 14 maj 2018

Koniec narzekania. Trzeba się cieszyć małymi nawet drobiazgami Tak jak na przykład ta jedna plama fioletu, która się pojawiała na chwilkę. Z powodu opuchlaków nie dosadzam różaneczników, choć te co mam pomimo koronkowych liści dobrze u mnie rosną. Podziwiam u innych i cieszę się swoimi 4 sztukami, moża prawie powiedzieć ,że 3 sztukami.
Moje dwa fioletowe wyglądają jak jeden krzew, połączyły się i kwiat prawie identyczny. Jeden tylko delikatnie później zakwita.

koliber 07:26, 14 maj 2018

Ładne Mnie również podobają się różaneczniki, ale jakoś tak nie mam do nich cierpliwości
Iwonka 07:29, 14 maj 2018

Ależ zakwitły! Piękie Lubię ten ich odcień. Masz jeszcze czosnki nierozwinięte, fajnie, że nie wszystkie naraz.
Dobrze, że nerw na te wszystkie plagi trwał u ciebie tak krótko. Mnie od soboty dopada i mam obawy, że szybko nie minie. Wczoraj miałam gości z Bielska. Koleżanka uwielbia robić zdjęcia. Pobiegała po ogrodzie a ja razem z nią. Ekscytacja wiosenną świeżością niestety minęła. Deszcz przeszedł raz i ziemia aż się kurzy, nie mówiąc o wbiciu noża. Chwastom nie przeszkadza brak wody. Pajęczyny sa już na wszystkich iglakach. Cebulkowe przekwitły. Niektóre rododendrony też już tracą kwiaty. Oby mi to przeszło to zniechęcenie, bo tracę natchnienie do pracy.
Kokesz 08:38, 14 maj 2018

Anitka napisał(a)
Koniec narzekania. Trzeba się cieszyć małymi nawet drobiazgami Tak jak na przykład ta jedna plama fioletu, która się pojawiała na chwilkę. Z powodu opuchlaków nie dosadzam różaneczników, choć te co mam pomimo koronkowych liści dobrze u mnie rosną. Podziwiam u innych i cieszę się swoimi 4 sztukami, moża prawie powiedzieć ,że 3 sztukami.
Moje dwa fioletowe wyglądają jak jeden krzew, połączyły się i kwiat prawie identyczny. Jeden tylko delikatnie później zakwita.

Śliczny ten rododendronjest raczej fioletowy czy różowy,bo zdjęcia czasem przekłamują?

A czosnki w czym masz posadzone? Bo coś tam widzę, hortensję?

Fajnie wygląda ten zakątek podsadzony pachysandrą i paprociami, chyba je zgapię, a co to za odmiana?

Zastanawiam się jak wiosną ukryć wielkie liście zimowitów ale paprocie je chyba zasłonią w porze kwitnienia, mam takie podziubane przez ptaki i teraz straszą, nie mam pomysłu jak je posadzić?

Roocika 09:26, 14 maj 2018

Anitka napisał(a)

Pięknie jest! Czy ten bodziszek to jest żałobny Sambor? Widziałam takiego (w każdym razie podobny) wczoraj posadzonego przy placu zabaw i na żywo był śliczny. W ogóle bodziszki są ładne A pamiętasz może nazwę różanecznika?
Co do plag to one najbardziej bolą jak ma się tylko parę roślinek (a mam teraz właśnie niewiele, bo zaczynam). Ostatnio kret mi rył w skarpie, podkopał wszystkie korzenie, wczoraj go złapałam (kreta znaczy)! i mąż wyniósł na pole, mam nadzieję, że nie wróci.
ren133 09:26, 14 maj 2018

Anitka napisał(a)

Większość odmian długo, a ten u mnie nawet 4 miesiące.

4 miesiące!!! Brzmi kusząco Ale do ujarzmienia w miarę? I czy lubi wilgoć?
I jaka to odmiana?
Roocika 09:34, 14 maj 2018

Anitka napisał(a)

To bodziszek żałobny 'Samobor', a drzewko to magnolia, do końca nie wiadomo jaka, bo to pomyłka.
Tam wyglądał to miejsce w drugim tygodni kwietnia.

O już jedną odpowiedź znalazłam Pozdrawiam
Krakus 09:37, 14 maj 2018

rodki super..fajną "plamę" teraz tworzą...

ogród zadbany..i juz dojrzały...niejedne osoba już by taki chciała mieć