Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Z Pszenicznej ...

Z Pszenicznej ...

AgataP 19:02, 11 maj 2018

jolanka napisał(a)
LO będą u Ciebie zjawiskowe Już czekam na zdjęcia kwitnących
New Dawn też u mnie nie jest taka jak sobie wyobrażałam, słabo rośnie.
Czy podsypywalaś czymś powojniki?

Jola, u mnie New Dawn rosła 3 lata w donicy - nie miałam dla niej miejsca. W końcu się zlitowałam i dałam jej piękną, osobną miejscówkę. Już widzę, że odpłaca mi się zdrowymi i dużymi pędami.

Róże niedługo dostaną gnojówkę, tak jak w tamtym roku. Nic więcej, powojniki też się załapią. Mam jakiś nawóz do nich, ale nie używam.
Powojnik górki nie dostaje nawozu osobno - jak polewam bylinową florovitem w płynie to i on dostaje.

Róże mocno w tym roku dostały po tyłku przez te mrozy, kilka przesadzałam jeszcze na jesieni ale przeżyły. Liczę się z tym, że odchorują kwitnieniem ale dokarmię je i poczekam do przyszłego roku.

Najbardziej ucierpiały Chippendale - już myślałam, że padły. Odbijają powolutku, ale o kwitnieniu mogę zapomnieć, no może 2-3 kwiatki.
Już dostały gnojówkę, bardzo mi ich szkoda. Ale jest nadzieja.

Na LO sama nie mogę się doczekać a zapach mnie pewnie powali na kolana, bo już w ubiegłym roku nie mogłam przejść obojętnie obok nich
Gocha 23:50, 12 maj 2018

Agatko to super że możesz razem z Mamą pracować w ogrodzie, aż Ci zazdroszczę. Fajnie się z kimś robi, można pogadać, pomilczeć też ale zawsze raźniej. Warzywnika bardzo zazdroszczę bo u mnie nic kompletnie nie robione a zawsze sobie obiecuję że tym razem będzie wszystko dużo wcześniej i nie wychodzi. Ja obecnie u siebie walczę z chwastami a przede wszystkim z plantacją skrzypu. Fotek jeszcze nie wstawiłam bo mi szwankuje internet. Postaram się niedługo to uczynić. Buziaki
Urszulla 11:58, 13 maj 2018

AgataP napisał(a)

Ja mam niedaleko kompostownię i MPO jak się okazało przyjmują wszystkie śmieci tylko posortowane.
Domyślasz się jak mnie to uradowało - i plastiki i gruz i meble stare i styropian normalnie tylko pakować przyczepkę i wio..
Do tej pory czekałam na wywóz odpadów wielkogabarytowych dwa razy do roku. W tym było w marcu jak na termometrze -20, nie wiem kto robił porządki w taki mróz by coś wystawiać
tak więc jeśli nie przyczepką, bo mąż ma tylko hak to ja zapakuje swojego vana i systematycznie pozbędę się tego barachła uffff

Uśmiechnęłam się przyjaźnie do tych zwierzeń życiowych ostatnio też pozbywam się na raty różnych rzeczy.

Ogród masz niezły. Jesienna też już zagospodarowana. Miło bedzie jak to wszystko zacznie kwitnąć.

Kiedyś doradziłaś mi szmatę w trudnym miejscu i wczoraj ją położyłam. Tylko mam problem z mocowaniem bo te kotwice plastikowe nie wchodzą mi wszędzie bo tam ciężkie kamieniste podłoże. Widziałam jakieś szpilki metalowe do mocowania ale nie wiem gdzie można kupić tanio dużą ilość bo na internecie zabójczo drogie a potrzebuję z 500szt.
Może masz jakieś tanie rozwiązanie albo ktoś inny kto to przeczyta.
Tymczasowo deski leżą bo u mnie jak wieje to najlepsze mocowania puszczają chyba że coś jest zabetonowane
Bogdzia 12:05, 13 maj 2018

Róże masz cudne , wielkie krzaki nawet ta co sie ,,zbiera" jest sliczna. Macham.
Margarete 14:24, 13 maj 2018

Agata jaki busz na bylinówce. I trawnik masz zieloniutki. Mój jakiś żółty od tych upałów. A róże ci się imponująco rozrosły - będzie pokaż za chwilę.
Moje powojnik i powinny twoim buty czyścić, cóż nigdy to nie były u mnie najpiękniejsze rośliny, choć próbowałam kilka razy.... muszę się chyba z tym pogodzić i oglądać powojnik i u innych.

Za warzywnik podziwiam niezmiennie
Buziaki!
Krys 21:59, 13 maj 2018

Urszulla napisał(a)

Uśmiechnęłam się przyjaźnie do tych zwierzeń życiowych ostatnio też pozbywam się na raty różnych rzeczy.

Ogród masz niezły. Jesienna też już zagospodarowana. Miło bedzie jak to wszystko zacznie kwitnąć.

Kiedyś doradziłaś mi szmatę w trudnym miejscu i wczoraj ją położyłam. Tylko mam problem z mocowaniem bo te kotwice plastikowe nie wchodzą mi wszędzie bo tam ciężkie kamieniste podłoże. Widziałam jakieś szpilki metalowe do mocowania ale nie wiem gdzie można kupić tanio dużą ilość bo na internecie zabójczo drogie a potrzebuję z 500szt.
Tymczasowo deski leżą bo u mnie jak wieje to najlepsze mocowania puszczają chyba że coś jest zabetonowane

Ula gwożdzie i podkładki zrobione np. z puszek jak tak robiłam
Gruszka_na_w... 22:00, 13 maj 2018

Posadzenie róż przy pergolach to był strzał w 10. Pięknie się rozrosły.
Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
AgataP 08:43, 14 maj 2018

Gocha napisał(a)
Agatko to super że możesz razem z Mamą pracować w ogrodzie, aż Ci zazdroszczę. Fajnie się z kimś robi, można pogadać, pomilczeć też ale zawsze raźniej. Warzywnika bardzo zazdroszczę bo u mnie nic kompletnie nie robione a zawsze sobie obiecuję że tym razem będzie wszystko dużo wcześniej i nie wychodzi. Ja obecnie u siebie walczę z chwastami a przede wszystkim z plantacją skrzypu. Fotek jeszcze nie wstawiłam bo mi szwankuje internet. Postaram się niedługo to uczynić. Buziaki

Małgosiu tak, to są najcenniejsze chwile z Mamą. Tym bardziej, że jestem jedynaczką, a Tata zmarł dość dawno. Korzystam więc jak mogę, Mama ma blisko może nawet autobusem przyjechać Też lubi grzebać w ziemi jak ja.

AgataP 08:50, 14 maj 2018

Urszulla napisał(a)

Ula ja nawet kamieniami miałam przyciśniętą. Tak leżała chyba ze dwa lata Potem zdjęłam i zasypałam kompostem. Teraz mało co rosną tam chwasty.

W razie konieczności wbijałam nawet gwoździe takie dłuuugie, a podkładki nawet z pokrywek od słoika robiłam
Potem już kupowałam szpilki, ale te najtańsze o wyglądzie gwoździa właśnie, najlepiej wchodziły nawet w trudny teren.
Teraz z włókniny nadal korzystam, leży pod trzmielinami w celu wyzbycia się podagrycznika - był wypielony, ale nie dam mu szansy. Włóknina poleży do przyszłego roku. Potem zdejmę i od razu zaściółkuję kompostem i korą.
Tak jest dla mnie wygodnie i szybko. Nawet w warzywniku położyłam, by potem mieć łatwiej układać dalej płyty chodnikowe.... trzeba sobie radzić jak ma się duży teren do obrobienia
AgataP 08:50, 14 maj 2018

Bogdzia napisał(a)
Róże masz cudne , wielkie krzaki nawet ta co sie ,,zbiera" jest sliczna. Macham.

Bożenko ja już pomacham Ci osobiście