Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Na zielonej... trawce :) 14:49, 13 kwi 2018

Do góry
Angelika dopiero dziś natrafiłam na Twój ogród - CUDO !!! Zainspirował mnie do nasadzeń, mieszkam dopiero od roku, nauczyłam się dotąd dbać o trawnik, a roślinek mam dosłownie kilka. Natchnęłaś mnie swoim ogrodem do rewolucji muszę jednak robić to sukcesywnie bo dużo pieniędzy na raz potrzebaAż żałuję, że zostawiłam tylko metrowe obrzeże działki do nasadzeń, a mąż uparł sie na nawodnienie na pozostałym obszarze
Nie mogę wyjść z podziwu - masz wyczucie smaku, no po prostu GRATULACJE
U mnie prostota, trawa z siewu, ale baza jest
Różaneczniki - choroby i szkodniki 14:48, 13 kwi 2018

Do góry
Witam Was wiosennie Jeden z moich rododendronów zaczął chorować. Właściwie to już w poprzednim sezonie nie był najzdrowszy, ale po oprysku na grzyba, odżył. Natomiast obecnie prezentuje się, jak widać na zdjęciach. Czytam o chorobach i najbardziej pasuje mi fytoftoroza. Dodam, że on prawie od początku jakoś dziwnie się ukorzenił, bo ciągle się rusza. Co go przysypię ziemią i przydepnę, to po kilku tygodniach cały kwiat jest ruchomy aż do okolicy korzenia.
Poradzicie coś, czy jest na niego szansa, czy raczej usunąć, żeby pozostałe 4 rododendrony nie zaraziły się.
Metamorfoza- nowy ze starego 14:29, 13 kwi 2018

Do góry

Dziewczyny powiedzcie mi proszę, czy pomiędzy te 3 derenie za klonami wsadzić jeszcze hortensje? Czy może zrobi się tam zbyt ciasno, gdy krzaki się rozrosną? Gdzie nie spojrzeć w ogrodowisku wszyscy hortensje mają i zachorowałam na nie.
Kiedyś będzie tu ogród 14:10, 13 kwi 2018

Do góry
Toszka napisał(a)
Tu pierwszy raz od nastu lat jest na wiosnę chłodniej niż w PL.
Takie tam migawki z grilla

Ci wegetarianie to już naprawdę przesadzają!
Do raju daleko - u Ewy 14:04, 13 kwi 2018

Do góry
eee_taam napisał(a)
Ewciu o sasnkach napisałam u siebie ...dziękuje ci ...ale ten kolor to raczej złudzenie ))

Dzięki, już przeczytałam u Ciebie i tak się zastanawiam, czy co roku nie pytam Ciebie o pielęgnację sasanek Muszę to wreszcie sobie zapisać

Ten kolor fioletowy sasanki jest bardzo ładny

Kiedyś będzie tu ogród 13:55, 13 kwi 2018

Do góry
Toszka napisał(a)
Tu pierwszy raz od nastu lat jest na wiosnę chłodniej niż w PL.
Takie tam migawki z grilla

Grillując nie można przecież zapominać o warzywach .
Rojodziejowa na wygwizdowie wojuje z gliną 13:36, 13 kwi 2018

Do góry
Rojodziejowa napisał(a)

Dzięki za pamięć Aniu! Leon ma się dobrze poza kolkowatością A ja jakoś daję radę.
Mam nadzieję, że przed zimą zdążę dodać jakieś zdjęcia postępów w pracach, bo posadzone conieco, ale jeszcze schodów brakuje i kilku innych rzeczy.
A Leon mi się urodził z bieluśkim czerepem w sobotę skończył miesiąc

No musiałam zacytować!
Cudna fotka. Gratuluję troszkę późno ale zawsze
Ogrod stewardessy 13:34, 13 kwi 2018

Do góry
Witajcie po krotkiej przerwie.

Strasznie sie ciesze, ze wiosna juz do nas zawitala. Mrozny marzec tylko podsycil we mnie ochote 'pogrzebania w ziemi'.

Czy u was tez tak wiele roslin przymarzlo?

To byla pierwsza zima, ktora dokonala takich spustoszen w moim ogrodzie; najbardziej ucierpialy wrzosy, lawendy, ale takze bluszcze. Wyglada na to, ze wiekszosc z nich bede musiala wykopac. Chwilowo chce jeszcze odczekac majac nadzieje, ze moze odbija...

Nawet moj prusznik przymarzl

Niestety mrozne od wschodu wiatry daly mu sie we znaki.
Brak plotu zrobil swoje.

Mam nadzieje, ze niedlugo stanie nowy, bo poki co mam ogrod otwarty i wszyscy mi tu zagladaja.

W zeszlym roku udalo mi sie ukorzenic szczepki hortensji i kilka z nich przetrwalo. Najlepiej przyjela sie Vanilla Fraise co mnie bardzo cieszy bo jest to moja ulubiona odmiana.

Czy ktos sie orientuje kiedy powinnam je przesadzic do wiekszej doniczki?.

Jak przyciąć wrzosy 13:16, 13 kwi 2018

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Pokaż zdjęcia, ale pewnie załatwiła je susza pod dachem są?
Na pewno przytnij, a jeśli nie odbiją to wyrzuć.

Danusiu załączam zdjęcie po obcince wrzosów, rabata jest częściowo pod zadaszeniem, deszcz pada połowicznie, dlatego też podlewałam do czasu i zimy i teraz wiosną. Nie wiem, czy nie będę musiała zmienić miejsca, ponieważ mam świeżo założone nawadnianie trawnika i lekko pryska na rabatkę, a one przeciez tego nie lubią najwyżej posadzę inne rośliny, a wrzosowisko zrobię gdzie indziej.
Ptasi gaj 13:11, 13 kwi 2018

Do góry
malgorzata_szewczyk napisał(a)
Miłej pracy juro Piękne widoczki pokazałaś. Pozdrawiam.

W Polsce też piękne ogrody. Były by piekniejsze gdyby były pieniądze. Dużo jest zaniedbanych.
Przy pielęgnacji pracują osoby kochające przyrodę, osoby w podeszłym wieku opiekują się poletkami. Spotkałam starsza Panią która tam ma działkę ok 50m rośliny o tymi poniżej i kupiła za własne pieniądze storczyki. Jaka szczęśliwa, że zakwitly. Musiałam je obfocic i jak będę przynieść zdjęcia bo ona nie ma aparatu. Jak mi się uda teraz wkopiowac to będzie dobrze.

Miłkowo - sezon 2016-2022 13:11, 13 kwi 2018

Do góry
Azalodendron

Miłek wiosenny (Adonis vernalis) 12:44, 13 kwi 2018

Do góry
i sie zaczęło

Typografia ogrodu 12:42, 13 kwi 2018

Do góry
nawigatorka napisał(a)

O jak cudnie! U Ciebie te ilości to zawsze są hurtowe Już samo to wrażenie robi, a jeszcze jak tam to wszystko pięknie skomponowane to cóż innego można zrobić, jak się nie zawchwycać
Mata przeciw chwastom 12:40, 13 kwi 2018

Do góry
Widok na korzenie hortensji bukietowej, które podeszły pod matę i próbowały ją przebić.
Mata została usunięta ...

Mój mały ogródeczek :) 12:21, 13 kwi 2018

Do góry
rzulieta napisał(a)
pięknie startuje ja wczoraj wieczorem przycinalam bluszcz na płocie i zapomnialam ze mam tam powojnika i podcielam mu nożke oby odbił.

Powinien odbić od korzenia
Ogród to moja bajka 12:15, 13 kwi 2018

Do góry
Podpatrzyłam w Internecie i zrobiłam swoją hustaweczkę dla ptaszków.

Chwasty w trawniku 12:11, 13 kwi 2018

Do góry
To cały czas turzyca? Na co zwraca uwagę w identyfikacji turzycy oprócz tego że jest szeroka. Trudno mi odróżnić trzurzyce od wysokiej życicy.

Grujecznik japoński - Cercidiphyllum japonicum 12:09, 13 kwi 2018

Do góry
Hej.

Mam pytanie o choroby grujecznika, dokładnie Pendulum. To było moje wymarzone drzewo, miało rosnąć przy tarasie, ale umarło Wiem że jest z natury zdrowy, jednak u mnie uschnął po dwóch latach. Bardzo mi zależy, chcę go kupić raz jeszcze, ale się boję, czy historia się nie powtórzy.

Po zakupie nic nie wyglądało podejrzanie. Rósł na południowej wystawie ale z nogami z dwóch stron zasłoniętymi metrowym gęstym płotem, podlewany, z palikiem. Dwie zimy przetrwał, ale kiepsko sobie radził przez sezon. Liście ciągłe miał takie jak na załączonych (zrobionych w zeszły sezon) zdjęciach. Próbowałam stosować preparaty na grzyba, używałam Previcur, szkodników widocznych nie miał żadnych, choć wciąż go sprawdzałam. Przed zimą ostatecznie stracił wszystkie liście i umarł.

Ogromnie chciałabym go mieć, ale bez zdefiniowania powodu boję się powtórki Czy ktoś z Was ma jakiś pomysł?
Rozpoznawanie roślin iglastych.... 12:08, 13 kwi 2018

Do góry
Proszę o identyfikację oraz proszę napisać kiedy można przenieść iglaka w inne miejsce.
w
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies