Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Ogród z wilkiem zamkn. 10:08, 12 kwi 2018

Do góry
Magleska napisał(a)

dziękuję Sylwia .....jeszcze jest nie skończona ,tylko pogrupowane rośliny ,które tam były
a nie .....dodałam kosodrzewiny ,bo miałam z przedogródka

Podlewanie roślin na tej skarpie to wyzwanie
Jurajski Ogród 10:00, 12 kwi 2018

Do góry
Krokusy przekwitły, teraz czas dla moich ulubionych sasanek;

miłego dnia

Księżycowy... 09:59, 12 kwi 2018

Do góry
Wendy79 napisał(a)
Jest też czosnek i trochę cebulowych. Wschodzi rzodkiewka, szpinak i sałata...

Fajne miejsce dla cebulowych - przy warzywniku, jak kwitną, to cieszą a potem warzywa są wschodzącymi gwiazdami. Bardzo fajny pomysł. Do skopiowania.
Kiedyś będzie tu ogród 09:52, 12 kwi 2018

Do góry
Trzeba było siedzieć na czterech literkach w domu (czyt: robić w ogrodzie), bo u nas ciepło i fajnie. Forsycje też kwitną, mlecze... hm nie wiem...

Ale do kwitnienia napewno szykuje się kalina od Izy. Ogromnie jestem ciekawa zapachu...

Ogólne, ogrodnicze wskazówki w projektowaniu i realizacji ogrodów zamkn. 09:42, 12 kwi 2018

Do góry
Witam serdecznie wszystkich zapalonych Ogrodników i Ogrodniczki
Jesteśmy w trakcie budowy domu, ale już myślę o niektórych kwestiach związanych z naszym przyszłym ogrodem i nie tylko Obecnie utwardzamy (tłuczeń + bazalt) drogę dojazdową do naszej posesji, która jest długa na około 50 m. Wysypaliśmy około 4 m kamienia, po boku został nam pas około 1 m ziemi, który chciałabym czymś obsadzić. Z racji tego, że oddziela nas od sąsiada ogrodzenie z siatki myślałam, aby po prostu zasadzić zwykły bluszcz (pospolity), który nieco zasłoni jego duże, ale jednak mało atrakcyjne podwórko i będzie również zimozielony. Zastanawiam się również, czy nie posadzić wzdłuż drogi jakichś niższych roślinek, coś na kształt "obwódki" wzdłuż drogi. Tylko jakimi roślinkami mogłabym się w tym celu posłużyć? Bukszpan? A może coś innego? Drogę, w przeciwieństwie do podwórka, mogłabym obsadzić już teraz.

Cichaczem podczytuje Wasze forum i łykam wszystkie inspiracje! Mam nadzieję, że w odpowiednim czasie również zdecyduję się na swój wątek
Pozdrawiam!
Księżycowy... 09:31, 12 kwi 2018

Do góry
AgataP napisał(a)

Grujecznika masz pięknego, mój odbija ale to taka minoga straszna.. dawno swoje sadziłaś?

Agata, na tym zdjęciu (mam nadzieję, że coś widać) po prawej stronie przy ogrodzeniu rosną trzy grujeczniki, sadzone wiosną tamtego roku.

Cyknęłam na szybko zdjęcie z okna: pierwszy -kupowany 2016 jesienią, zimował zadołowany z donicą - przycinany, tak się zagęścił, drugi - kupowany wiosną 2017, chudziaczek na razie. Też mu poprzycinam tu i ówdzie...

Prośba o pomoc w projektowaniu ogrodu 09:29, 12 kwi 2018

Do góry
Witam,
jestem nowa na tym forum, a chciałabym prosić o porady.

Mam już posadzone tuje co 130 cm i zastanawiam się co mogłabym posadzić między nimi. Chociaż również myślę się czy nie zrobić rewolucji i poprzesadzać je tak żeby były np. po 4 a między nimi np. hortensję, a z przodu coś niskiego. Miejsce gdzie są róże chyba zlikwiduję (i tak do niczego już się nie nadają), a może zamiast tego poszerzę rabatę przy ogrodzeniu.

Teraz ma 90 cm szerokości ile musiałabym bym poszerzyć, żeby posadzić coś niskiego przed tujami. Jest jeszcze kłopotliwy kącik w rogu, gdzie w tej chwili są świerk, sosna, tawuła,forsycja, wierzba i sporą część zajmuje orzech. Czy można jakoś rozsądnie zagospodarować tą przestrzeń, czy przy orzechu nie bardzo będzie coś rosło?

Proszę o jakieś sugestie.

Księżycowy... 09:15, 12 kwi 2018

Do góry
Jest też czosnek i trochę cebulowych. Wschodzi rzodkiewka, szpinak i sałata...

Księżycowy... 09:12, 12 kwi 2018

Do góry
W warzywnym wyjątkowo pusto... Można obserwować tylko rozwijające się owocowe...

Porzeczki i kamczatki

Rabarbar i jeżyny

Podmiejski ogródek 09:10, 12 kwi 2018

Do góry

A na takiego ślimaczka trafiłam przesadzajac smialka.
Nie mam pojęcia skąd się wziął, ale jakby mi się plaga takich trafiła, to nie płakałabym
Nowocześnie u Kasji...kiedyś będzie:-) 09:09, 12 kwi 2018

Do góry
kasja83 napisał(a)
Tulipanki cieszą-szkoda, że carexy tak straszą na tej rabacie.

Czy to sa tulipany botaniczne? Hm..?

Kaśka wycieczka ekstra
Księżycowy... 09:09, 12 kwi 2018

Do góry
Floksy i orliki

chabry górskie i przegorzany (te sieją się u mnie na potęgę)

Księżycowy... 09:05, 12 kwi 2018

Do góry
Wendy79 napisał(a)
Inne drzewa na takim etapie:

Grujeczniki i brzozy

Grujecznika masz pięknego, mój odbija ale to taka minoga straszna.. dawno swoje sadziłaś?
Podmiejski ogródek 09:05, 12 kwi 2018

Do góry
anbu napisał(a)
Aśka aleś ogród wypicowała, czysto że hej!

Też latam z roślinami od jednej rabaty do drugiej i za każdym razem obiecuję sobie, że to już ostatni raz Ogród, niekończące się dzieło

asiak napisał(a)

Skąd ja to znam?

Wczoraj to dopiero picowałam Wyczyściłam tą rabatkę, w tym za tujami

Tui sztuk cztery, a worów wyszło z pięć
I drugą rundę po rabatach też już zaczęłam

Wyczyściłam też okolice kominka i kompostownika, przy okazji wyrzucając większość kory, którą kupowałam dwa lata temu

Przerzuciłam cały zeszłoroczny kompost do drugiej komory - pełno dżdżownic

Ze sprzątania zostało jeszcze zrębkowanie choinki i uporządkowanie kwadratu pod szubienicą.

Mam potężne zakwasy w nogach i plecach
Księżycowy... 09:05, 12 kwi 2018

Do góry
Byliny, wszystkie startują:

Peonie i bodziszki

Przywrotnik i kłosowce

Księżycowy... 09:02, 12 kwi 2018

Do góry
Inne drzewa na takim etapie:

Grujeczniki i brzozy

Jabłonie i grusze

Księżycowy... 09:00, 12 kwi 2018

Do góry
To będą moje pierwsze kwitnące magnolie. Cieszę się bardzo.

Leonard Messel

Orchid (czy ten pąk, to był przymrozony, czy to objaw jakiejś choroby? Wie ktoś?)

Ogród niby nowoczesny ale... 08:36, 12 kwi 2018

Do góry
Magda70 napisał(a)

Madzia, czy to stipy tak cięłaś? Ja się własnie zastanawiam czy tylko czesać czy ciąć krótko...
Macham wiosennie.
Zielonym do góry... 08:28, 12 kwi 2018

Do góry
stipa cd..

rozchodniki

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies