Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "GARDENARIUM"

Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 08:13, 07 maj 2015

Do góry
Ensata napisał(a)
Tak, Danusia pisze na nowo historię ogrodnictwa w Polsceże tak wzniośle powiem. Ogrodowisko zaraża drogą internetową, roznosi chorobę, wpędza w amok zmian ogrodowych

Dziękuję za wzniosłości Ten amok to ja widzę jak pojawię się w jakimś CO - ludzie mówią mi wiele dobrego To bardzo miłe Zakładając Ogrodowisko nie wiedziałam którą stronę pójdzie... czasem idzie w bok, a czasem do góry
Nawozy, nawożenie - czyli co dobrego jedzą nasze roślinki 08:10, 07 maj 2015

Do góry
Polecam najpierw usunięcie szmaty spod kamyczków i dopiero wtedy możliwe będzie nawożenie. Szmata nie ma nic wspólnego z dobrym ogrodnictwem.

Fajnie by było abyś pokazał zdjęcie tej rabaty

https://www.ogrodowisko.pl/watek/736-mata-przeciw-chwastom
Trudny teren - dużo pracy! 08:08, 07 maj 2015

Do góry
KasiaW76 napisał(a)
...czytam to jest tyle tych informacji, że najchętniej wymieszalabym w jednym pojemniku ok 3 preparatów i tym spryskała obecna trawę jak i teren pod trawę. Wyrywanie jest ok ale jeśli ma się taki teren jak u mnie to jest to mega trudne. Kamień na kamieniu...
...
Nie chce juz czytać o wyrywaniu ręcznym czy przyrządem do tego celu bo sił na to nie mam. Chce się pozbyć brudu z trawnika ale jak? Jestem amatorka i nie znam się więc co takiej osobie jak Ja można doradzić?

Bofix, Starane, Mniszek, Aminopielik - do wyboru, co jest dostępne. Coś czytałam żeby połączyć Starane z Aminopielikiem.
Pryskanie w dzień słoneczny, chwasty nie skoszone, pogoda przewidywalna, nie może być deszczu w tle, bo jak poleje zmyje oprysk.
Rośliny na rabatach osłonięte kartonem, żeby nie poleciało. Najlepiej dzień bezwietrzny.
Chwasty w trawniku 08:05, 07 maj 2015

Do góry
KasiaW76 napisał(a)
...czytam to jest tyle tych informacji, że najchętniej wymieszalabym w jednym pojemniku ok 3 preparatów i tym spryskała obecna trawę jak i teren pod trawę. Wyrywanie jest ok ale jeśli ma się taki teren jak u mnie to jest to mega trudne. Kamień na kamieniu...
...
Nie chce juz czytać o wyrywaniu ręcznym czy przyrządem do tego celu bo sił na to nie mam. Chce się pozbyć brudu z trawnika ale jak? Jestem amatorka i nie znam się więc co takiej osobie jak Ja można doradzić?

Bofix, Starane, Mniszek, Aminopielik - do wyboru, co jest dostępne. Coś czytałam żeby połączyć Starane z Aminopielikiem.
Pryskanie w dzień słoneczny, chwasty nie skoszone, pogoda przewidywalna, nie może być deszczu w tle, bo jak poleje zmyje oprysk.
Rośliny na rabatach osłonięte kartonem, żeby nie poleciało. Najlepiej dzień bezwietrzny.
Mój wymarzony ogród 08:02, 07 maj 2015

Do góry
Szukam tych choin, gdzie jest to zdjęcie?

Tulipany świetne, ach gdyby jeszcze im dodać jakiejś "kaszki" - wilczomleczka co ma kwiatostany jak kaszka
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 07:59, 07 maj 2015

Do góry
Magda_ napisał(a)
Danusiu czy mogłabyś mi podpowiedzieć jakieś drzewka do moich donic. Choiny kanadyjskie obsypują mi w nich igły
Miejsce mało słoneczne - od północno-wschodniej strony

Muszę popatrzeć. Igły obsypują się? ale tak całkiem, czy tylko te stare? Choinę trzeba zraszać, ona lubi wysoką wilgotność powietrza
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 07:58, 07 maj 2015

Do góry
Kasiek napisał(a)
Dana, mam sprawdzone nicienie na slimaki

A jakże, ja też mam te potwory Dziękuję, za chwilę lecę do Anglii więc popatrzę po centrach. Tylko ciekawe w jakiej temp. się je stosuje. Poczytam. Dzięki, to informacja wielkiej wagi, bardzo wielkiej
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 07:55, 07 maj 2015

Do góry
Megi1 napisał(a)

Dziękuję za odp. Czy dobrze będzie jak z thuj aureospicata zrobię zieloną scianę po lewej stronie rabaty od samego początku, a raczej końca siatki, od strony ogniska, co 70 cm, odległość od siatki 50 cm, czy myśleć dalej

Bardzo dobrze będzie
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 21:09, 06 maj 2015

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Megi - Buka trzeba podlewać bo on na pewno wypuści. Widać, że puszcza, może jakiś opóźniony? Mój na dole na końcu wypuścił.

Dasia - no popatrz, ale ja to wiem, ta "choroba" się rozprzestrzenia.

Dziękuję za odp. Czy dobrze będzie jak z thuj aureospicata zrobię zieloną scianę po lewej stronie rabaty od samego początku, a raczej końca siatki, od strony ogniska, co 70 cm, odległość od siatki 50 cm, czy myśleć dalej
Kosolkowa Pasja 20:05, 06 maj 2015

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Piwonie, we Wrocławiu mają pączki.

Danusia Fajnie że zajrzałas i potwierdziłas
"W kolorze blue" 19:51, 06 maj 2015

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Kochana, jeśli koi - to będą "srały" że tak powiem, a to grozi zieloną zupą, a więc jak chcesz rozwiązać nadmiar fosforanów? Myśl już o roślinach
Ja bym się zastanowiła, czy w ogóle dawać ryby. Poza tym ryb nie wolno wpuszczać do świeżej wody, musi się odstać, musi z niej co nieco wyparować, ulotnić się. Co najmniej 2 tygodnie.

Miałam ryby, oddałam, nie da się utrzymać czystej wody po prostu
Danusiu, już jest zamontowana potęzna maszyna, filtr zaszczepiony bakteriami i ze złożem ruchomym. Do tego mam potężny dyfuzor napowietrzający, lampe UV 72. Z rosliń już w koszyczku jest lotos, lilie i dużo hiacyntow plus pistie. Kocham koi, bez nich mam wrażenie niepełnego ogrodu. Na holenderskich forach, hodowców koi, ten zestaw się sprawdza, woda kryształ. Zobaczymy jak będzie u mnie, będę testowym, żywym dowodem, czy działa

Ściana jest niewykończona jeszcze, nieobrobione boki, niezakryta rura i brak dyskretnego podświetlenia wody
Zakładanie trawnika z siewu - trawnik z siewu 19:44, 06 maj 2015

Do góry
Gardenarium napisał(a)

Zdjęć niestety nie ma

Przepraszam, gapa ze mnie- nie załączyłam poprawnie. Już są.
Pozdrawiam i dziękuję za odpowiedź.
"W kolorze blue" 19:18, 06 maj 2015

Do góry
Kochana, jeśli koi - to będą "srały" że tak powiem, a to grozi zieloną zupą, a więc jak chcesz rozwiązać nadmiar fosforanów? Myśl już o roślinach
Ja bym się zastanowiła, czy w ogóle dawać ryby. Poza tym ryb nie wolno wpuszczać do świeżej wody, musi się odstać, musi z niej co nieco wyparować, ulotnić się. Co najmniej 2 tygodnie.

Miałam ryby, oddałam, nie da się utrzymać czystej wody po prostu
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 19:14, 06 maj 2015

Do góry
Megi - Buka trzeba podlewać bo on na pewno wypuści. Widać, że puszcza, może jakiś opóźniony? Mój na dole na końcu wypuścił.

Dasia - no popatrz, ale ja to wiem, ta "choroba" się rozprzestrzenia.

Żurawka - Heuchera 18:58, 06 maj 2015

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Wypuściły delikatne listki, w nocy był mróz -przecież zimnica była do wczoraj) to i nie dziwota. Zostawić, uciąc suche. będzie ciepło odbije i jeszcze zadziwi.

Danusiu bardzo dziękuję, uzbroję się zatem w cierpliwość
Chwasty w trawniku 18:50, 06 maj 2015

Do góry
Na koniczynę oprócz chemii nie ma sposobu, bo ona rozłazi się rozłogowo.
Zakładanie trawnika z siewu - trawnik z siewu 18:48, 06 maj 2015

Do góry
Jak podlewać ? - założyć system nawadniający. Nie porywam się na takie areały bez nawodnienia. Tylko na cud można liczyć.

- nierównomierne wschody - zimno w nocy, trawa w ogóle nie wschodzi, po wczorajszym ociepleniu powinno wszystko wzejść. Nie wszystkie gatunki przecież wschodzą w jednym czasie, niektóre po 3 tygodniach. Lać wodę, żeby nie wyschły gdy napęcznieją

- nigdy nie sieję tych traw, raz posiałam i wystarczy

Zdjęć niestety nie ma
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 17:52, 06 maj 2015

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Czy ktoś z czarnego opla miał chęć do mnie dzisiaj zajrzeć?

To nie ja, ja tylko przesladuję "postami"
Mam pytanie, w tamtym roku kupiłam "buka bordowego kolumnowego", dbałam o niego, podlewałam, ale coś tak szybko zgubił liście, w tym roku odbił, ale ma tylko parę listków, czy coś z tego będzie (postaram się wkleić fotkę), a jeżeli nie, to czy mogę reklamować go w szkółce, w której był zakupiony?
Żurawka - Heuchera 16:47, 06 maj 2015

Do góry
Wypuściły delikatne listki, w nocy był mróz -przecież zimnica była do wczoraj) to i nie dziwota. Zostawić, uciąc suche. będzie ciepło odbije i jeszcze zadziwi.
Marzenie o nowoczesnym ogrodzie 14:06, 06 maj 2015

Do góry
Efffa napisał(a)
Joaska, na czym polega puzzlowanie rabat?

zacytuję Danusię

Gardenarium napisał(a)
Posadź jedno drzewo i pod nim mozaikę kwadratów i prostokątów roślin zimozielonych o różnych kolorach, teksturach. takie geometryczne puzzle. Nie kopiuj może już tych kulek
Nie musisz stale powielać tych samych wzorów. Czas na coś nowego Podpowiadam inny pomysł, który również często wykorzystuje ale go nie pokazałam jeszcze na Ogrodowisku
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies