Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "GARDENARIUM"

Kosolkowa Pasja 20:05, 06 maj 2015

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Piwonie, we Wrocławiu mają pączki.

Danusia Fajnie że zajrzałas i potwierdziłas
"W kolorze blue" 19:51, 06 maj 2015

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Kochana, jeśli koi - to będą "srały" że tak powiem, a to grozi zieloną zupą, a więc jak chcesz rozwiązać nadmiar fosforanów? Myśl już o roślinach
Ja bym się zastanowiła, czy w ogóle dawać ryby. Poza tym ryb nie wolno wpuszczać do świeżej wody, musi się odstać, musi z niej co nieco wyparować, ulotnić się. Co najmniej 2 tygodnie.

Miałam ryby, oddałam, nie da się utrzymać czystej wody po prostu
Danusiu, już jest zamontowana potęzna maszyna, filtr zaszczepiony bakteriami i ze złożem ruchomym. Do tego mam potężny dyfuzor napowietrzający, lampe UV 72. Z rosliń już w koszyczku jest lotos, lilie i dużo hiacyntow plus pistie. Kocham koi, bez nich mam wrażenie niepełnego ogrodu. Na holenderskich forach, hodowców koi, ten zestaw się sprawdza, woda kryształ. Zobaczymy jak będzie u mnie, będę testowym, żywym dowodem, czy działa

Ściana jest niewykończona jeszcze, nieobrobione boki, niezakryta rura i brak dyskretnego podświetlenia wody
Zakładanie trawnika z siewu - trawnik z siewu 19:44, 06 maj 2015

Do góry
Gardenarium napisał(a)

Zdjęć niestety nie ma

Przepraszam, gapa ze mnie- nie załączyłam poprawnie. Już są.
Pozdrawiam i dziękuję za odpowiedź.
"W kolorze blue" 19:18, 06 maj 2015

Do góry
Kochana, jeśli koi - to będą "srały" że tak powiem, a to grozi zieloną zupą, a więc jak chcesz rozwiązać nadmiar fosforanów? Myśl już o roślinach
Ja bym się zastanowiła, czy w ogóle dawać ryby. Poza tym ryb nie wolno wpuszczać do świeżej wody, musi się odstać, musi z niej co nieco wyparować, ulotnić się. Co najmniej 2 tygodnie.

Miałam ryby, oddałam, nie da się utrzymać czystej wody po prostu
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 19:14, 06 maj 2015

Do góry
Megi - Buka trzeba podlewać bo on na pewno wypuści. Widać, że puszcza, może jakiś opóźniony? Mój na dole na końcu wypuścił.

Dasia - no popatrz, ale ja to wiem, ta "choroba" się rozprzestrzenia.

Żurawka - Heuchera 18:58, 06 maj 2015

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Wypuściły delikatne listki, w nocy był mróz -przecież zimnica była do wczoraj) to i nie dziwota. Zostawić, uciąc suche. będzie ciepło odbije i jeszcze zadziwi.

Danusiu bardzo dziękuję, uzbroję się zatem w cierpliwość
Chwasty w trawniku 18:50, 06 maj 2015

Do góry
Na koniczynę oprócz chemii nie ma sposobu, bo ona rozłazi się rozłogowo.
Zakładanie trawnika z siewu - trawnik z siewu 18:48, 06 maj 2015

Do góry
Jak podlewać ? - założyć system nawadniający. Nie porywam się na takie areały bez nawodnienia. Tylko na cud można liczyć.

- nierównomierne wschody - zimno w nocy, trawa w ogóle nie wschodzi, po wczorajszym ociepleniu powinno wszystko wzejść. Nie wszystkie gatunki przecież wschodzą w jednym czasie, niektóre po 3 tygodniach. Lać wodę, żeby nie wyschły gdy napęcznieją

- nigdy nie sieję tych traw, raz posiałam i wystarczy

Zdjęć niestety nie ma
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 17:52, 06 maj 2015

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Czy ktoś z czarnego opla miał chęć do mnie dzisiaj zajrzeć?

To nie ja, ja tylko przesladuję "postami"
Mam pytanie, w tamtym roku kupiłam "buka bordowego kolumnowego", dbałam o niego, podlewałam, ale coś tak szybko zgubił liście, w tym roku odbił, ale ma tylko parę listków, czy coś z tego będzie (postaram się wkleić fotkę), a jeżeli nie, to czy mogę reklamować go w szkółce, w której był zakupiony?
Żurawka - Heuchera 16:47, 06 maj 2015

Do góry
Wypuściły delikatne listki, w nocy był mróz -przecież zimnica była do wczoraj) to i nie dziwota. Zostawić, uciąc suche. będzie ciepło odbije i jeszcze zadziwi.
Marzenie o nowoczesnym ogrodzie 14:06, 06 maj 2015

Do góry
Efffa napisał(a)
Joaska, na czym polega puzzlowanie rabat?

zacytuję Danusię

Gardenarium napisał(a)
Posadź jedno drzewo i pod nim mozaikę kwadratów i prostokątów roślin zimozielonych o różnych kolorach, teksturach. takie geometryczne puzzle. Nie kopiuj może już tych kulek
Nie musisz stale powielać tych samych wzorów. Czas na coś nowego Podpowiadam inny pomysł, który również często wykorzystuje ale go nie pokazałam jeszcze na Ogrodowisku
Ogród tworzę nowoczesny czyli wewnętrzna walka jak nie zostać kokoszką :) 14:01, 06 maj 2015

Do góry
Gardenarium napisał(a)
A właśnie że bywam Ślicznie masz, zachwycam się

oooo, sama szefowa!! miło mi brdzo Danusiu
Zakładanie trawnika z siewu - trawnik z siewu 13:37, 06 maj 2015

Do góry
Jest ok, nasiona można tylko przegrabić u uwałować, nie trzeba przysypywać.
Zakładanie trawnika na zachwaszczonej, zaniedbanej działce 13:24, 06 maj 2015

Do góry
Tu masz pokazany proces przygotowania przez nas gleby pod trawnik (oprócz procesu siania, wszystko można wykorzystać)

https://www.ogrodowisko.pl/artykuly/298-trawnik-z-siewu-krok-po-kroku
Zakładanie trawnika na zachwaszczonej, zaniedbanej działce 13:23, 06 maj 2015

Do góry
Jeśli rodzi się dziecko i ma przebywać na trawniku to jak najdalej od chemii. Precz z chemią, tylko ręczna robota.

Moim zdaniem trzeba zrobić tak:

Skosić chwastowisko, rozgarnąć hałdy, wypoziomować, przejechać broną, aby wyciągnąć kłącza perzu, odpady pobudowlane, oczyścić.

Przejechac broną rotacyjną, lub mocną glebogryzarką i wzruszyć ziemię. Dosypać ziemi nowej i wymieszać z tą co jest. Połączyć je. Użyźnić kompostem z torfem, czym się da. Mogły to być nawet nawozy zielone, ale teraz to już za późno. Nie zdążycie.

Rozgarniecie hałdy oczywiście przed wzruszaniem. Chwasty po rozgarnięciu też by wschodziły.

Jak dowieziecie ziemi i wyrównacie teren to odczekać- niech wzejdą chwasty.

Potraktować je octem, bardziej zatwardziałe wyciągnąć ręcznie. Na to kłaść trawnik z rolki. Chwasty jednoroczne nie wyjdą, trwałe kiedyś wyjdą, przebiją się, albo nie, wtedy będziecie już wyrywać ręcznie.

Sianie z nasion to najgorszy pomysł w tym przypadku.
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 13:15, 06 maj 2015

Do góry
Gardenarium napisał(a)

hi hi hi, ktoś powoli przejeżdżał przed Twoją posesją i się rozglądał?
Metamorfozy ogrodowe 13:13, 06 maj 2015

Do góry
Puszek, jest metamorfoza. Dla jednego od początku a dla drugiego zmiana stanu istniejącego obsadzonego pierwotnie

U "Zielonej" Ogrodniczki :) 12:52, 06 maj 2015

Do góry
Gardenarium napisał(a)

Dlatego że czy pasują czy nie, każdy sadzi to samo. Każdy ma srebrne kulki, prawie, mam nadzieję, że Ty nie masz. Żeby aż wymiotny to chyba przesada lekka. Kulki stożki, stożki kulki. Dowolna konfiguracja. W jedna stronę i na odwrót. Dlatego. Po prostu każdy ogród zaczyna wyglądać tak samo. A nie o to mi chodziło w Ogrodowisku, chciałam aby każdy odnalazł własny styl, a nie w ciemno kopiował kulki i stożki.

A potem trawki, a tulipany obowiązkowo., czarne, białe i burgundowe.

Teraz to prawie każdy jest ekspertem od kulek. A co więcej, ekspertem od projektowania i dobrze, o to mi chodziło, ale nie powielajcie po prostu tego samego.

Jak dyskusja to dyskusja ! Danusiu popieram w 100%. Miałam takie samo wrażenie jak po raz pierwszy odwiedziłam ogrodowisko, a potem...sama posadziłam kulki i stożki (kulek srebrnych to akurat nie lubię, bo choć bukszpany uwielbiałam od dawna, to po nieudanych próbach donicowych kulek, nie miałam pomysłu, jak je wykorzystać w swoim ogródku. Cóż naśladujemy to, co piękne. Odnaleźć własny styl nie jest łatwo, zwłaszcza jak ma się marną wiedzę o ogrodnictwie.Ja tego próbuję, inspirując się nie tylko ogrodowiskiem. Ale Twoje udane zestawienia i u nas w ogrodach się udają, choć pewnie nie zawsze pasują. I nie dziwi mnie wcale Twoje zdenerwowanie/znudzenie naszymi wyborami, bo podejrzewam, że podobnie bym się czuła, gdybym to ja była autorką projektów ogrodów. Moje skromne 2-3 letnie doświadczenie ogrodnicze jak na razie nie pozwala mi poszaleć z doborem nasadzeń, choć wyobraźni na innych polach mi nie brakuje. Ale do ogrodu potrzebna jest także wiedza, którą nabywamy po prostu grzebiąc w ziemi i obserwując naturę. Ogrodowisko także tej wiedzy nam dostarcza ucząc ogólnych zasad projektowania i praktycznego doboru roślin. Jeśli chodzi o mnie- mam przeczucie że dopiero za dobrych kilka lat w ogrodzie będę w stanie sama wymyślić coś, co nie tylko będzie piękne, ale także po prostu będzie rosło. Danusiu pełna uznania dla Twojego talentu i wiedzy pozdrawiam serdecznie i życzę spokoju!
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 12:51, 06 maj 2015

Do góry
Ogród wyrozumiały 12:50, 06 maj 2015

Do góry
Platan to doskonały wybór odmachuję
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies