Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » U "Zielonej" Ogrodniczki :)

U "Zielonej" Ogrodniczki :)

IzaK 10:35, 06 maj 2015

ana_art napisał(a)
rób zdjęcia koniecznie!!!!tylko na zdjęciach widać jak wszystko rośnie. uwierz mi na słowo

zrobię obowiązkowo w takim razie... i będę cykać co miesiąc
anna_p_k 12:05, 06 maj 2015

racja foty potrafią ucieszyć i zaszokować nas jak to szybko urosło jak się zmieniło oooo i jaki porządek się zrobiło
wstawiaj z posadzenie czekamy
IzaK 12:36, 06 maj 2015

Aniu wstawię jak się ogarnę po pracy... noooo dzisiaj to se pracuję... na ogrodowisku większość czasu ale to też ważna praca
kasia_w 12:52, 06 maj 2015

Gardenarium napisał(a)

Dlatego że czy pasują czy nie, każdy sadzi to samo. Każdy ma srebrne kulki, prawie, mam nadzieję, że Ty nie masz. Żeby aż wymiotny to chyba przesada lekka. Kulki stożki, stożki kulki. Dowolna konfiguracja. W jedna stronę i na odwrót. Dlatego. Po prostu każdy ogród zaczyna wyglądać tak samo. A nie o to mi chodziło w Ogrodowisku, chciałam aby każdy odnalazł własny styl, a nie w ciemno kopiował kulki i stożki.

A potem trawki, a tulipany obowiązkowo., czarne, białe i burgundowe.

Teraz to prawie każdy jest ekspertem od kulek. A co więcej, ekspertem od projektowania i dobrze, o to mi chodziło, ale nie powielajcie po prostu tego samego.

Jak dyskusja to dyskusja ! Danusiu popieram w 100%. Miałam takie samo wrażenie jak po raz pierwszy odwiedziłam ogrodowisko, a potem...sama posadziłam kulki i stożki (kulek srebrnych to akurat nie lubię, bo choć bukszpany uwielbiałam od dawna, to po nieudanych próbach donicowych kulek, nie miałam pomysłu, jak je wykorzystać w swoim ogródku. Cóż naśladujemy to, co piękne. Odnaleźć własny styl nie jest łatwo, zwłaszcza jak ma się marną wiedzę o ogrodnictwie.Ja tego próbuję, inspirując się nie tylko ogrodowiskiem. Ale Twoje udane zestawienia i u nas w ogrodach się udają, choć pewnie nie zawsze pasują. I nie dziwi mnie wcale Twoje zdenerwowanie/znudzenie naszymi wyborami, bo podejrzewam, że podobnie bym się czuła, gdybym to ja była autorką projektów ogrodów. Moje skromne 2-3 letnie doświadczenie ogrodnicze jak na razie nie pozwala mi poszaleć z doborem nasadzeń, choć wyobraźni na innych polach mi nie brakuje. Ale do ogrodu potrzebna jest także wiedza, którą nabywamy po prostu grzebiąc w ziemi i obserwując naturę. Ogrodowisko także tej wiedzy nam dostarcza ucząc ogólnych zasad projektowania i praktycznego doboru roślin. Jeśli chodzi o mnie- mam przeczucie że dopiero za dobrych kilka lat w ogrodzie będę w stanie sama wymyślić coś, co nie tylko będzie piękne, ale także po prostu będzie rosło. Danusiu pełna uznania dla Twojego talentu i wiedzy pozdrawiam serdecznie i życzę spokoju!
kasia_w 12:54, 06 maj 2015

Iza, gorąco u Ciebie. Nie miej mi za złe
mstrzes 13:00, 06 maj 2015

IzaK napisał(a)
Dziewczyny co Wy... nie ma na co patrzeć na prawdę
Ta rabata może z naciskiem na może będzie fajnie wyglądała w przyszłym roku

Coś tam cyknę po pracy, ale nie spodziewajcie się nie wiadomo czego

oj tam, oj tam
mstrzes 13:18, 06 maj 2015

Iza ja też przepraszam, że u Ciebie piszę, ale muszę powiedzieć, że dzięki temu, że istnieje Ogrodowisko zaczęłam interesować się roślinami i ogrodami, uwierzyłam, że u mnie też za kilka lat może być pięknie i co ważniejsze, że ja i mój mąż jesteśmu w stanie zrobić to własnymi rękami . Nie wiemy jaki będzie tego efekt, ale zdecydowaliśmy, że spróbujemy.
To działa jak naczynia połączone, rozmawiam z sąsiadami, rodziną znajomymi i naprawdę wierzcie mi, chęć posiadania ładnych roślin w swoim ogrodzie zaraża jak choroba wirusowa. A jak moje najbliższe otoczenie ma chorować na tąka wirusówkę, to niech chorują

Danusiu, motto: "żeby było piekniej" naprawdę działa Pozdrowienia
ana_art 13:27, 06 maj 2015

pozwolę sobię przekopiować moja odpowiedz dla Danusi ze swojego wątku

"Wiem, że to aluzja do mojego wpisu u 'zielonej ogrodniczki' Tak już jest Danusiu że jeżeli pokazujemy kawałek siebie to musimy sie liczyć z tym, że inni będą nas kopiować. Co może być tylko i wyłącznie komplementem dla 'Twórcy'. Nie przeszkadza mi że ktoś posadzi sobie taki sam zestaw roślin, takie same kosmosy, róże, czy tulipany. Powinnaś czuć się polską trendseterką wielu rozwiązań, które projektanci światowi wykorzystują od stuleci i czerpać z tego satysfakcję. Wydaje mi się, ze każdy ma ogród taki jak jemu się podoba nie ważne że gdzieś w Polsce jest setka PODOBNYCH (bo nie takich samych), to jest jego 'mikro świat' który kocha... 4 lata temu posadziłam różowo-burgundowe tulipany czy mam być zła, że teraz połowa ogrodowiska tak ma lub będzie miała? NIE!!! "

Kasia_w ja po części zgadzam się z Twoją opinią...
Efffa 13:37, 06 maj 2015

ja właśnie zalogowałam sie na O.dlatego ze własnie podoba mi się taki typ ogrodu,który tworzy Danusia-niepowtarzalny, inne niż wszystkie wokoło! To co ze połowa ogrodowiska taki ma, ale za to przeszło połowa Śląska takiego niema!Ja chcę naśladować to co piękne, a Danusia Ty pokazujesz właśnie piękne ogrody.
IzaK 14:02, 06 maj 2015

kasia_w napisał(a)
Iza, gorąco u Ciebie. Nie miej mi za złe

absolutnie nie mam jestem ciekawa innych opinii, piszcie , udzielajcie się...