Arturo - posadź dobrze Smaragd, będzie rósł szybko i najlepiej spełni określone przez ciebie zadanie. Spiralis mam w starym ogrodzie, jest inny, efektowny, pokręcony. Ale bardziej będziesz zadowolony ze Smaragda. Tylko ma jedną wadę. Jest najpopularniejszym żywotnikiem z racji swoich licznych zalet. Żaden inny żywotnik nie ma tyle pozytywów.
Dzisiaj niezła wilgotność, jeśli przełoży się to na wzrost trawnika, to ciężko będzie. Przed deszczami nie skosiłam, było późno, myślę sobie: "nie popada, wytrzyma". A tu nie, lało i to dobrze. Dlatego czekam dziś na obeschnięcie trawnika i myślę, na jaką wysokość skosić?
Z perzem to prawda, sama to pisałam w artykule o trawnikach.
Glebogryzarka może być za słaba. Poszukaj większego sprzętu.
Ziemia ogrodowa uzyźniona kompostem, nie umiem podać ile kompostu ile torfu. Torfu jak najmniej bo on nie użyźnia tylko poprawia strukturę. Możesz wcale torfu nie używać jeśli masz dojście do kompostu, a w Trójmieście jest na pewno kompostownia.
Ocet na części zielone. Najlepiej gorący z dodatkiem kilku kropli płynu do mycia naczyń, żeby lepsza przyczepność była.
Wrzosy powiązane drucikiem cudny pomysł, zwłaszcza z tym mchem, ale na rabacie niestety, nie dadzą rady. To pomysł na krótką chwilę, wrzos lubi mieć przewiew inaczej zbrązowieje, zbrzydnie. Ale na krótką dekorację - świetny. Zwłaszcza do donic.
Kulę z winobluszczu wyrzuć, nie pasuje, psuje efekt.
Dziękuję za wzniosłości Ten amok to ja widzę jak pojawię się w jakimś CO - ludzie mówią mi wiele dobrego To bardzo miłe Zakładając Ogrodowisko nie wiedziałam którą stronę pójdzie... czasem idzie w bok, a czasem do góry
Bofix, Starane, Mniszek, Aminopielik - do wyboru, co jest dostępne. Coś czytałam żeby połączyć Starane z Aminopielikiem.
Pryskanie w dzień słoneczny, chwasty nie skoszone, pogoda przewidywalna, nie może być deszczu w tle, bo jak poleje zmyje oprysk.
Rośliny na rabatach osłonięte kartonem, żeby nie poleciało. Najlepiej dzień bezwietrzny.
Bofix, Starane, Mniszek, Aminopielik - do wyboru, co jest dostępne. Coś czytałam żeby połączyć Starane z Aminopielikiem.
Pryskanie w dzień słoneczny, chwasty nie skoszone, pogoda przewidywalna, nie może być deszczu w tle, bo jak poleje zmyje oprysk.
Rośliny na rabatach osłonięte kartonem, żeby nie poleciało. Najlepiej dzień bezwietrzny.
A jakże, ja też mam te potwory Dziękuję, za chwilę lecę do Anglii więc popatrzę po centrach. Tylko ciekawe w jakiej temp. się je stosuje. Poczytam. Dzięki, to informacja wielkiej wagi, bardzo wielkiej
Dziękuję za odp. Czy dobrze będzie jak z thuj aureospicata zrobię zieloną scianę po lewej stronie rabaty od samego początku, a raczej końca siatki, od strony ogniska, co 70 cm, odległość od siatki 50 cm, czy myśleć dalej
Danusiu, już jest zamontowana potęzna maszyna, filtr zaszczepiony bakteriami i ze złożem ruchomym. Do tego mam potężny dyfuzor napowietrzający, lampe UV 72. Z rosliń już w koszyczku jest lotos, lilie i dużo hiacyntow plus pistie. Kocham koi, bez nich mam wrażenie niepełnego ogrodu. Na holenderskich forach, hodowców koi, ten zestaw się sprawdza, woda kryształ. Zobaczymy jak będzie u mnie, będę testowym, żywym dowodem, czy działa
Ściana jest niewykończona jeszcze, nieobrobione boki, niezakryta rura i brak dyskretnego podświetlenia wody
Kochana, jeśli koi - to będą "srały" że tak powiem, a to grozi zieloną zupą, a więc jak chcesz rozwiązać nadmiar fosforanów? Myśl już o roślinach
Ja bym się zastanowiła, czy w ogóle dawać ryby. Poza tym ryb nie wolno wpuszczać do świeżej wody, musi się odstać, musi z niej co nieco wyparować, ulotnić się. Co najmniej 2 tygodnie.
Miałam ryby, oddałam, nie da się utrzymać czystej wody po prostu