Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "GARDENARIUM"

Ogród tworzę nowoczesny czyli wewnętrzna walka jak nie zostać kokoszką :) 14:01, 06 maj 2015

Do góry
Gardenarium napisał(a)
A właśnie że bywam Ślicznie masz, zachwycam się

oooo, sama szefowa!! miło mi brdzo Danusiu
Zakładanie trawnika z siewu - trawnik z siewu 13:37, 06 maj 2015

Do góry
Jest ok, nasiona można tylko przegrabić u uwałować, nie trzeba przysypywać.
Zakładanie trawnika na zachwaszczonej, zaniedbanej działce 13:24, 06 maj 2015

Do góry
Tu masz pokazany proces przygotowania przez nas gleby pod trawnik (oprócz procesu siania, wszystko można wykorzystać)

https://www.ogrodowisko.pl/artykuly/298-trawnik-z-siewu-krok-po-kroku
Zakładanie trawnika na zachwaszczonej, zaniedbanej działce 13:23, 06 maj 2015

Do góry
Jeśli rodzi się dziecko i ma przebywać na trawniku to jak najdalej od chemii. Precz z chemią, tylko ręczna robota.

Moim zdaniem trzeba zrobić tak:

Skosić chwastowisko, rozgarnąć hałdy, wypoziomować, przejechać broną, aby wyciągnąć kłącza perzu, odpady pobudowlane, oczyścić.

Przejechac broną rotacyjną, lub mocną glebogryzarką i wzruszyć ziemię. Dosypać ziemi nowej i wymieszać z tą co jest. Połączyć je. Użyźnić kompostem z torfem, czym się da. Mogły to być nawet nawozy zielone, ale teraz to już za późno. Nie zdążycie.

Rozgarniecie hałdy oczywiście przed wzruszaniem. Chwasty po rozgarnięciu też by wschodziły.

Jak dowieziecie ziemi i wyrównacie teren to odczekać- niech wzejdą chwasty.

Potraktować je octem, bardziej zatwardziałe wyciągnąć ręcznie. Na to kłaść trawnik z rolki. Chwasty jednoroczne nie wyjdą, trwałe kiedyś wyjdą, przebiją się, albo nie, wtedy będziecie już wyrywać ręcznie.

Sianie z nasion to najgorszy pomysł w tym przypadku.
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 13:15, 06 maj 2015

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Czy ktoś z czarnego opla miał chęć do mnie dzisiaj zajrzeć?

hi hi hi, ktoś powoli przejeżdżał przed Twoją posesją i się rozglądał?
Metamorfozy ogrodowe 13:13, 06 maj 2015

Do góry
Puszek, jest metamorfoza. Dla jednego od początku a dla drugiego zmiana stanu istniejącego obsadzonego pierwotnie

U "Zielonej" Ogrodniczki :) 12:52, 06 maj 2015

Do góry
Gardenarium napisał(a)

Dlatego że czy pasują czy nie, każdy sadzi to samo. Każdy ma srebrne kulki, prawie, mam nadzieję, że Ty nie masz. Żeby aż wymiotny to chyba przesada lekka. Kulki stożki, stożki kulki. Dowolna konfiguracja. W jedna stronę i na odwrót. Dlatego. Po prostu każdy ogród zaczyna wyglądać tak samo. A nie o to mi chodziło w Ogrodowisku, chciałam aby każdy odnalazł własny styl, a nie w ciemno kopiował kulki i stożki.

A potem trawki, a tulipany obowiązkowo., czarne, białe i burgundowe.

Teraz to prawie każdy jest ekspertem od kulek. A co więcej, ekspertem od projektowania i dobrze, o to mi chodziło, ale nie powielajcie po prostu tego samego.

Jak dyskusja to dyskusja ! Danusiu popieram w 100%. Miałam takie samo wrażenie jak po raz pierwszy odwiedziłam ogrodowisko, a potem...sama posadziłam kulki i stożki (kulek srebrnych to akurat nie lubię, bo choć bukszpany uwielbiałam od dawna, to po nieudanych próbach donicowych kulek, nie miałam pomysłu, jak je wykorzystać w swoim ogródku. Cóż naśladujemy to, co piękne. Odnaleźć własny styl nie jest łatwo, zwłaszcza jak ma się marną wiedzę o ogrodnictwie.Ja tego próbuję, inspirując się nie tylko ogrodowiskiem. Ale Twoje udane zestawienia i u nas w ogrodach się udają, choć pewnie nie zawsze pasują. I nie dziwi mnie wcale Twoje zdenerwowanie/znudzenie naszymi wyborami, bo podejrzewam, że podobnie bym się czuła, gdybym to ja była autorką projektów ogrodów. Moje skromne 2-3 letnie doświadczenie ogrodnicze jak na razie nie pozwala mi poszaleć z doborem nasadzeń, choć wyobraźni na innych polach mi nie brakuje. Ale do ogrodu potrzebna jest także wiedza, którą nabywamy po prostu grzebiąc w ziemi i obserwując naturę. Ogrodowisko także tej wiedzy nam dostarcza ucząc ogólnych zasad projektowania i praktycznego doboru roślin. Jeśli chodzi o mnie- mam przeczucie że dopiero za dobrych kilka lat w ogrodzie będę w stanie sama wymyślić coś, co nie tylko będzie piękne, ale także po prostu będzie rosło. Danusiu pełna uznania dla Twojego talentu i wiedzy pozdrawiam serdecznie i życzę spokoju!
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 12:51, 06 maj 2015

Do góry
Czy ktoś z czarnego opla miał chęć do mnie dzisiaj zajrzeć?
Ogród wyrozumiały 12:50, 06 maj 2015

Do góry
Platan to doskonały wybór odmachuję
Kosolkowa Pasja 12:33, 06 maj 2015

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Piwonie, we Wrocławiu mają pączki.

W moim mieście też. jeszcze maleńkie ale jednak.
Kosolkowa Pasja 12:29, 06 maj 2015

Do góry
Piwonie, we Wrocławiu mają pączki.
Od czego tu zacząć ? - mała działeczka 12:27, 06 maj 2015

Do góry
Na razie poczekam z radami aż usuniesz chwastowisko, zrobisz to do jutra ok?
Od czego tu zacząć ? - mała działeczka 12:26, 06 maj 2015

Do góry
Będziesz sadzić rośliny. Mało jest miejsca, bryła korzeniowa też ma swoją objętość, a więc musisz wywalić część ziemi rodzimej także, albo zbudować murek oporowy od strony bruku, ale też i siatki. Chyba to za droga impreza
lepiej ująć ziemi i dosypać potem, plus bryły korzeniowe roślin które będą posadzone.
Od czego tu zacząć ? - mała działeczka 12:21, 06 maj 2015

Do góry
Ogród jest tak mały, że nie idź na łatwiznę a pokaż charakter prawdziwego ogrodnika , co roboty się nie boi i wywal te chwaściory. Ja bym nie mogła na to patrzeć i w trzy sekundy bym się tego dziadostwa pozbyła.

Opryskasz dopiero to, co wyrośnie po wyrwaniu. Masz za wysoki poziom rabaty w stosunku do powierzchni bruku. Musisz ująć tej ziemi, bo nie będzie miejsca na użyźnienie (dosypiesz przecież ileś tam kompostu, czy próchnicy).
Od czego tu zacząć ? - mała działeczka 12:19, 06 maj 2015

Do góry
Weź w ręce widły amerykańskie i powoli krok po kroku podważaj i wyrywaj całość maty chwastowej z korzeniami. Postaw wielki wór na odpady zielone i wrzucaj do wora, nie kładź tutaj, bo nasiona się wysieją z powrotem w twój ogródek i będzie to samo. Nie kładź tych chwastów, trzeba myśleć w każdej chwili żeby sobie roboty nie dodawać.
Od czego tu zacząć ? - mała działeczka 12:17, 06 maj 2015

Do góry
Wkleiłeś zdjęcie i teraz widać, wyrwać tą matę chwastów, bo inaczej nie poradzisz sobie. Pokazać co zostało pod spodem. Odczekać, wzejdą chwasty - wyrwać, albo opryskać octem. Następnie użyźnić. Czym? Masz w artykule

https://www.ogrodowisko.pl/artykuly/295-jak-poprawic-zdrowotnosc-gleby-w-ogrodzie
Od czego tu zacząć ? - mała działeczka 12:14, 06 maj 2015

Do góry
Przygotowanie gleby pod ogród, poczytaj, może się przejaśni idea zakładania ogrodu Najlepiej zacząc od przygotowania teoretycznego i oceny stanu działki. Potem dobrania zabiegów do Twojej działki.

https://www.ogrodowisko.pl/artykuly/300-przygotowanie-gleby-pod-ogrod
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 12:12, 06 maj 2015

Do góry
Ensata- pomiziam Kropa dzielna jest, po ciężkiej operacji, teraz kleszcze.. tofam jom

Agata - wysadź ona nie lubi za mokro. podkop dobrze, zobacz czy nie stoi woda pod korzeniami, jak stoi wykop, a jak nie- przydepnij

Zimozielony ogród przy białym domu 11:18, 06 maj 2015

Do góry
Gardenarium napisał(a)

Danusiu, czy posadzone potem rośliny w yym miejscu nie spłyneły podczas podlewania? Jak jest z wymywaniem korzeni podczas deszczu i utrzymaniem roślin na takiej skarpie. Wydaje się "na oko", że ona jest bardzo stroma.
Projekt przedogródka pilnie potrzebny 10:34, 06 maj 2015

Do góry
W wizytówce. Idę do Ciebie..bum kosze ze śmieciami i wącham i patrzę zamiast wąchać pachnące róże na łuku jak u mnie

Tutaj pośrodku jest rabata na ulicy, To wielka wartość dodana, że mam ten kawałek między asfaltem a moim murem

https://www.ogrodowisko.pl/watek/1349-wizytowka-ogrod-nie-tylko-bukszpanowy?page=2
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies