Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "ElzbietaFranka"

Ranczo Szmaragdowa Dolina II 00:00, 13 gru 2022

Do góry
Sylwia już odpisałam.

U nas też sporo śniegu, ale nie mokry na szczęście.
Sola sypią więc ulice odśnieżone gorzej na wszystkich przejściach dla pieszych. Jedzie odśnieżarki na boki spycha i pół metra śniegu na przejściach.

Niech tak będzie niech sniezy to przecież zima.
Za drzwiami do ogrodu... 22:56, 11 gru 2022

Do góry
ElzbietaFranka napisał(a)
U nas też pada od rana.
Za co lubię śnieg? Bo przykrywa wszystko co nie ładnie wygląda. Wszędzie biel która tak kocham. Jak bym teraz urządzała dom zrobiłabym wszystko w odcieniach bieli oprócz podłogi.
Niech pada śnieg jak i deszcz jest potrzebny. Trochę mrozu by się przydało do -7 nie więcej aby dłużej polezał.
W zeszłym roku u nas były święta że śniegiem może i w tym roku tak będzie.
Barbara była nijaka.

Pozdrawiam

Śnieg bardzo lubię, za klimacik jaki robi Ale tak bliżej zera jednak, bo zimna nie lubię
Niestety dla mnie trochę za wcześnie spadł, miałam jeszcze powiązać trawy. Przeszkodziło mi przeziębienie.I teraz wszystkie trawy połamane śniegiem. Jak stopi się przed Świętami, to odsłoni niezły armagedon
Wczoraj śnieżek robił właśnie klimacik w ogrodzie, a dziś to już KLIMAT i to polarny prawie.Ta sama rabata wczoraj:

i dziś:

PO PROSTU nas zasypało!

Ptasi gaj 20:38, 11 gru 2022

Do góry
Kasiu też zacznę u sąsiada na ugorze sądzić jak będę rozsadzać. Niech kwitną razem z nawlocią.

Bez przesady Kasiu nabierałam tych traw teraz siedzę i myślę gdzie je posadzić jak tu uszczknąć trawnika eMa.
Po raz pierwszy nie odkrywałam żadnej rośliny na zimę jedynie 2 róże na których mi zależy. Niech sobie wszystko radzi.
Nawet gaury nie zabezpieczyłam trudno.

Zima się zaczęła śnieg pada.
Przyjechałam w czwartek na wieś a tu zaskoczenie śnieg napadał w nocy a na Ursynowie ani śladu

To czwartek 8.12.22

Za drzwiami do ogrodu... 20:29, 11 gru 2022

Do góry
U nas też pada od rana.
Za co lubię śnieg? Bo przykrywa wszystko co nie ładnie wygląda. Wszędzie biel która tak kocham. Jak bym teraz urządzała dom zrobiłabym wszystko w odcieniach bieli oprócz podłogi.
Niech pada śnieg jak i deszcz jest potrzebny. Trochę mrozu by się przydało do -7 nie więcej aby dłużej polezał.
W zeszłym roku u nas były święta że śniegiem może i w tym roku tak będzie.
Barbara była nijaka.

Pozdrawiam
Ranczo Edy 22:54, 06 gru 2022

Do góry
Mam sporo ciemiernikow ale też niemrawo wychodzą z ziemi. Jakieś tam kwiatki wychodzą ale ledwo przy ziemi
Czasami się zastanawiam czy nie trzeba było obciąć liści. Może te liście zabierają soki i kwiaty miernie wyrastają.
To co się dowiedziałam że lubią ziemię wapienna.
No ale się uczę je uprawiać więc obserwuje na razie.
Ptasi gaj 20:47, 06 gru 2022

Do góry
Rumianka napisał(a)
Cos pewnie nie doczytałam i dlatego pogubiłam się...dzięki

Ha ha Rumianka mój ci jest.
Ptasi gaj 20:45, 06 gru 2022

Do góry
eda napisał(a)

No no jaka piękna perspektywa już widzę oczyma wyobraźni ....mmm
Pęcherznice też bardzo lubię już mi się zdążyły powyśiewać i rozsadziłam po ogrodzie ale wielkość kontroluję piękny kolor wybrałaś Elcia

Eda nakupilam różności teraz trzeba coś stworzyć aby to posądzić.
O! Nie wiedziałam, że pęcherznice mogą się wysiewać. U mnie dużo samosiejek berberysów i cisow.
Tyle lat mam ogród i nie przepadałam za pecherznicami więc omijałam je w szkółkach. W tym roku jesienią natknęłam się na krzak ladnie przebarwiajscy się patrzę a to pęcherznica i od razu kupiłam. Dokupilam przez internet pęcherz. Diabolo
I trzeba posadzić.
Będę miała dużo prac wiosna. Już więcej nie kupuje
Ptasi gaj 20:37, 06 gru 2022

Do góry
Kasiu mam Rosi 3 krzaki. 4 krzak musiałam usunąc bałam się, że mi zawładnie rabata. Duży krzak podzieliłam na 4 szt. Sylwii wysłałam i w Ośrodku gdzie Maja chodzi też posadziłam. Szybko się rozrasta, ale nie ma problemu go wysadzić ma płytki system korzeniowy.

Memory jest ładny ale giętki. Rosi sztywniejszy ma grubsze łodygi. Rosi bardzo ładnie się przebarwia na czerwono, Memory pomarańcz cytryna.

Rubry Cure kupiłam w tym roku jeszcze nie posadzone.
Zobacz Kasiu jeszcze kupiłam Neil Lucas ładny jest. Dostałam ładne sadzonki z Daglezji Ryki.

Ptasi gaj 11:11, 05 gru 2022

Do góry
Kasiu one nie są małe. Pecherznice Ok 60-70 cm wys. ładne krzaki. W razie czego wsadzę w jeden dolek 2 szt lub posadzę gęściej.
Chce posadzić między drzewami po długości jak drzewa posadzone (szpalery).
Chce też miskanty z nimi posadzić np Rosi czy Memory.
Coś tam wymyślę.
Na dole posieje smagliszke pomorska biała, rozowa. Wiosna będą kwitły żonkile, niezapominajki.

No no jaka piękna perspektywa już widzę oczyma wyobraźni ....mmm
Pęcherznice też bardzo lubię już mi się zdążyły powyśiewać i rozsadziłam po ogrodzie ale wielkość kontroluję piękny kolor wybrałaś Elcia
Podkrakowska wieś, foliak, kury i my :) 23:21, 04 gru 2022

Do góry
To zrób podwyżkę tej działki. Powiedz, że masz więcej chętnych za wyższą cenę. Moze się uda wziąć więcej odczekaj tydzień.

Ja tam jak sprzedawałam mieszkanie umówiłam wszystkich chętnych w jednym czasie i kto dał najwięcej temu sprzedałam.
Ptasi gaj 23:04, 04 gru 2022

Do góry
U mnie może każdy wstawić fotkę jak ma potrzebę byle nie tasiemce

Już się obrobiłam dzisiaj z ogrodem na zimę niech pada i mrozi. Czego nie zrobiłam zrobię wiosna.
Jeszcze mam do wstawienia przerębel styropianowy do oczka. Trzeba go wyważyć piaskiem, ale piasek mokry musi wyschnąć
Małymi krokami-Ogród Wioli 21:26, 03 gru 2022

Do góry
Wiolu bardzo ładne. Bardzo lubię derenie w dekoracjach. Każdego roku robię z nich stroiki na święta Bożego Narodzenia i Wielkanocne

Ja musiałam przyciąć 2 derenie niedawno jak nam kopali przy montażu oczyszczalni, więc miałam dużo gałązek

Też te gałązki lubię i co roku w sumie wykorzystuję

Dzięki Elu!
Ogród z koniczynką 20:48, 03 gru 2022

Do góry
Nie wszystkie trawy powiazalam. Może dużego wiatru nie będzie przez tydzien. Jestem w dużym opóźnieniu. Na szczescie śnieg ledwo dzisiaj popadał.
Krótki dzień to mniej można zrobić.

Pozdrawiam

Małymi krokami-Ogród Wioli 20:37, 03 gru 2022

Do góry
Wiolu bardzo ładne. Bardzo lubię derenie w dekoracjach. Każdego roku robię z nich stroiki na święta Bożego Narodzenia i Wielkanocne
Ptasi gaj 20:30, 26 lis 2022

Do góry
pestka56 napisał(a)
Dziś jest na plusie 1,5–3 i śnieg tylko gdzieniegdzie w cieniu leży.
Może uda ci się tę siatkę zdjąć. A ja liczę, że jeszcze kilka dzi będzie cieplejszych, to mimo kaszlu pokończę prace ogrodowe.

Kasiu tak podgonilismy dzisiaj z pracami. Siatka ściągniętą oczko z liści lilii oczyszczone. Woda czysta jak łza. Ryby powolnie pływają.
Liście przygrabione nie wszystko,ale duża część.
W tym roku nie przycinalam ani róż ani bylin ogarnę wiosna. Jak zetne jesienią nie wiem wiosna co gdzie mam.
Mrozy mają nadejść. Dzisiaj nie dałam rady, ale następnym razem trochę róże okopczykuje nie wszystkie. Trudno przeżyją to przeżyją.
Tak śniegu prawie nie ma tylko gdzieś w cieniu.
Ptasi gaj 13:48, 26 lis 2022

Do góry
Pięknie ... jeszcze za wcześnie. Cholewcia dzisiaj też sypało.teraz jest na plusie.

Miała być zupełnie inna pogoda a tu śnieg.
Chyba nie zdejmę tej siatki z oczka tej jesieni.
Jutro jadę może nie będzie przymarznięte ziemia to ściągniemy.
Dziś jest na plusie 1,5–3 i śnieg tylko gdzieniegdzie w cieniu leży.
Może uda ci się tę siatkę zdjąć. A ja liczę, że jeszcze kilka dzi będzie cieplejszych, to mimo kaszlu pokończę prace ogrodowe.
Ptasi gaj 22:59, 25 lis 2022

Do góry
Pięknie to wygląda Kasiu, ale jeszcze za wcześnie.
Cholewcia dzisiaj też sypało.teraz jest na plusie.

Miała być zupełnie inna pogoda a tu śnieg.
Chyba nie zdejmę tej siatki z oczka tej jesieni.
Jutro jadę może nie będzie przymarznięte ziemia to ściągniemy.

Ptasi gaj 19:10, 24 lis 2022

Do góry
U nas jest tak

Ogród prawie wymarzony … 14:14, 23 lis 2022

Do góry
Meksyku ci się zachciało.
Piękna woda dużo słońca a u nas szaro buro i ponuro.
Małymi krokami-Ogród Wioli 15:04, 22 lis 2022

Do góry
Bodziszki przycinasz a to konieczność czy można wiosna. Ciekawa jestem czy długie badyle niebieskiego bodziszka by wypuściły boczne.
A może je zostawić i zadolowac przytwierdzić do ziemi. Czy one marzną.
Masz doświadczenie Wiola co ty na to.

Rok temu nie przycinałam tych bodziszków ( Rozanne i Bloom time) i leżały plackiem takie paskudy zmarznięte.

Teraz było u mnie -8 i są właśnie takie już przemrożone ,więc je przytnę w sobotę. Te pędy nic nie wypuszczą ,bo część nadziemna jest martwa po mrozie.

Możesz ich nie przycinać,to nie jest konieczność.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies