Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "kalina"

Pod Biało-Niebieską Chmurką ogród Basilikum 17:02, 30 lis 2017
Do góry
Basilikum napisał(a)
czekaj czekaj wyzej jeszcze fotki wstawiam, bo tamte byly z telefonu u mnie w ogrodzie tez kalina kwitnie

moj M na szczescie lubi moje kulinarne eksperymenty. Czasami tylko modli sie przed jedzieniem "Boze spraw, by lepiej smakowalo jak wyglada" hihi

niezwykle mi się podoba to co napisałaś bo u mnie tez zazwyczaj nie wyglada wykwintnie a całkiem dobrze smakuje

kalina juz kwitne??? chyba to New Dawn - ja taka kiedys sobie kupiłam i w drugim sezonie wymarzła ...nie doczekałam kwiatów a ponoc ładny zapach maja kupiłam na pocieszenie angielskie ... te tez maja cudowny zapach tyle ze w maju
Pod Biało-Niebieską Chmurką ogród Basilikum 16:48, 30 lis 2017

Do góry
juz wstawilam wyzej moje fotki

moja kalina jak widac dopiero zaczyna, te na fotkach tych pierwszych to kalina kolo poczty w miescie, zakochalam sie w niej i na wiosne kupilam swoja wlasna moja dopiero rozwija paczki. Troche mala jeszcze jest do tej pocztowej nie dorasta ale coz poczekam a tym czasem ciesze sie, ze juz pierwsze kwiatki beda lada dzien. Myslalam, ze dopiero w styczniu beda.

To prawda moj M jest wyjatkowy
Pod Biało-Niebieską Chmurką ogród Basilikum 16:42, 30 lis 2017

Do góry
Basilikum napisał(a)
czekaj czekaj wyzej jeszcze fotki wstawiam, bo tamte byly z telefonu u mnie w ogrodzie tez kalina kwitnie

moj M na szczescie lubi moje kulinarne eksperymenty. Czasami tylko modli sie przed jedzieniem "Boze spraw, by lepiej smakowalo jak wyglada" hihi

Hehe, Twoj M jest wyjatkowy

O Twojej kalinie pisalam, ze pieknie kwitnie. Ja nie mam niestety i na liste chciejstw zapisalam na razie
Pod Biało-Niebieską Chmurką ogród Basilikum 16:40, 30 lis 2017

Do góry

Pod Biało-Niebieską Chmurką ogród Basilikum 16:37, 30 lis 2017

Do góry
Torebka cudna Ci wyszla

Ciasto z fasoli? Chetnie bym takie sprobowala. Niestety, tylko ja z mojej rodziny lubie probowac nowosci. Ostatnio zrobilam falafel i Hirsotto, czyli rosotto z prosa z warzywami i zarowno M jak i corcia krecili nosami.

Pieknie kwitnie kalina. Warto miec jakies o tej porze kwitnace drzew w ogrodzie. Do wiosny jakby krocej
Pod Biało-Niebieską Chmurką ogród Basilikum 16:31, 30 lis 2017

Do góry
Bylam dzis w miescie po igly do maszyny i wypatrzylam, ze kwitnie juz kalina.

po powrocie pobieglam do ogrodu sprawdzic co robi moja i

Kiedyś będzie tu ogród 16:58, 24 lis 2017

Do góry
anka_ napisał(a)
Asiu z montany jestem bardzo zadowolona. Piękna, bezproblemowa i cudownie się przebarwia. A krzew o który pytasz to zwykła kalina koralowa 'Compactum'.

A jak Montana wygląda wiosną Aniu?

Poczytałam O tej kalinie i podobno można ją ciąć. Zastanawia mnie czy nadawała by się na niski żywopłot,taki ok metra albo mniej. Kiedyś miałam taką małą kalinę ale bardzo słabo kwitła i w końcu się jej pozbyłam. Teraz szukając informacji o tej twojej doszłam do wniosku że to była kalina nanum a one właśnie sporadycznie kwitną i owocują.
Kiedyś będzie tu ogród 09:11, 24 lis 2017

Do góry
Kasya napisał(a)
Swierki niekoniecznie
Ale cyprysiki jeszcze bardzo lubię
Hm... cyprysiki mam tylko trzy...

sylwia_slomczewska napisał(a)
To wielbicieli sosen jest więcej bo i ja z Emem się zapisujemy, choć większość naszych jest nn.
Fotki z korą cudne, ale powiedz mi czy kalina takie listki cały sezon miała? Czy dopiero teraz jesienią? Bo jeśli wcześniej też to ma chyba jakieś niedobory pierwiastków
Sylwio ale która kalina???
PS o to zdjęcie chodzi?

Bo tak teraz się dopatrzyłam, że odpisałam Asi i wstawiłam tą fotke.. i mogło wynikać, że to kalina. Ale to mój nowy nabytek (a w zasadzie nabytki) -klon pospolity 'Columnare', jeszcze w donicy. w przyszłym sezonie je dokarmię.
Kiedyś będzie tu ogród 08:59, 24 lis 2017

Do góry
To wielbicieli sosen jest więcej bo i ja z Emem się zapisujemy, choć większość naszych jest nn.
Fotki z korą cudne, ale powiedz mi czy kalina takie listki cały sezon miała? Czy dopiero teraz jesienią? Bo jeśli wcześniej też to ma chyba jakieś niedobory pierwiastków
Kiedyś będzie tu ogród 23:06, 23 lis 2017

Do góry
Margerytka40 napisał(a)
Aniu a z montany jesteś zadowolona? Mam ją na liście zakupowej na przyszły sezon i robię rozeznanie. Co to za krzew z tak ślicznymi ,czerwonymi owocami?
Asiu z montany jestem bardzo zadowolona. Piękna, bezproblemowa i cudownie się przebarwia. A krzew o który pytasz to zwykła kalina koralowa 'Compactum'.

Mirka napisał(a)
No Ania piękny ci on.Nie wyrzucaj patyczków po cięciu plis.☺
Czy on teraz takie kwiaty ma?
Mirko cudowny... patyczków nie wyrzucę jeżeli będę cięła. Kwitnie cały czas odkąd go kupiłam, tj od lipca.

Lulilaj napisał(a)

Na prawdę piękny ten klon
Witam się Aniu już oficjalne, kończę z tym podglądaniem

Witaj Asiu. Ja właśnie "siedzę " u ciebie... jak ja zazdroszczę tej kopary... A klon warty zasadzenia.

Ogrodowy spektakl trwa ... 20:34, 23 lis 2017

Do góry
aldonaz napisał(a)
Widzę, że ostro działasz w ogrodzie. Wszystkie prace wykonane jak na filmiku u Monty Dona. Efekty będą widoczne w przyszłym sezonie.
Jak tam moja kalina?

No Monty ma chyba niezłą ekpię.
Mam nadzieję że są jeszcze Twoje kaliny w szkółce. Nie byłam.Mam szanse jutro jak będę wracać od lekarza. Nie dałam rady ale nie zapomniałam.

listopadowa Artemis

Moja bajka 17:35, 18 lis 2017

Do góry
zostawię igliwie na tej rabacie do wiosny.

kalina od Sylwuśki ślicznie się wyzłociłą

i jeszcze jeden niekonwencjonalny karmnik - doniczkę na kwietniku położyłam w poprzek i do środka dałam michę samego dobra dla skrzydlatych .
Dwa ogrody 23:20, 16 lis 2017

Do góry
Pszczelarnia napisał(a)

Piękna kolekcja!

Pelargonie 2 przechowam. Do zakończenia sezonu u mnie jeszcze trochę.

Mariola, pomiędzy żywopłotem a rabatą na przedpłociu jest pas trawnika? Będziesz tam kosić?

Ewo
, też zostawiłam dwie pelargonie, jedną białą z dużych donic i jedną fuksjową na sadzonki
Pomiędzy żywopłotem a rabatą jest trawa na szerokość dwóch kosiarek. Musi być dojście do przycinania żywopłotu.
kalina zaczyna

molinie świecą nadal

Ogrodowy spektakl trwa ... 21:45, 15 lis 2017

Do góry
Widzę, że ostro działasz w ogrodzie. Wszystkie prace wykonane jak na filmiku u Monty Dona. Efekty będą widoczne w przyszłym sezonie.
Jak tam moja kalina?
Ogródek Ewy 21:50, 12 lis 2017

Do góry
Basilikum napisał(a)
piekna
wczoraj przejedzajac przez jakies osiedla widzialam kwitnaca na rozowo chyba kaline. Pewna nie jestem ale piekna byla

Moja koralowa jeszcze nie kwitła bo to kurdupelek sadzony pod koniec lata. Kwiatami Burkowoodi będę cieszyć się wiosną. Zastanawia mnie jaka Kalina kwitnie o tej porze roku, może widziałaś Kalinę bodnantską 'Dawn'
Przyznam że dla niej miejsce znajdę.
Ogródek Ewy 21:53, 11 lis 2017

Do góry
Basilikum napisał(a)
oj tak teraz to juz do marca tylko fotki nam zostaly. No chyba, ze na parapecie cos zakwitnie (u mnie wlasnie grudnik zaczal). No i moze kalina i hamamelis beda juz w lutym.

Z wymienionych przez Ciebie mam tylko Kaliny, koralową i burkowooda. Na Oczar mam chęć, ale miejsca na wszystkie zachciewajki zaczyna brakować.
Muszą wystarczyć fotki.

A to moje pachnidło.

Ogródek Ewy 21:16, 11 lis 2017

Do góry
oj tak teraz to juz do marca tylko fotki nam zostaly. No chyba, ze na parapecie cos zakwitnie (u mnie wlasnie grudnik zaczal). No i moze kalina i hamamelis beda juz w lutym.
Ogród, mydło i powidło. 05:52, 10 lis 2017

Do góry
katel napisał(a)

Czasu mało i ostatnio trochę z podpisami się ociągałam - postaram sie poprawić .
Poprzedni post ze zdjęciami:
dereń kwiecisty, kalina Watanabe, miskant Zebrinus, Miskant Memory, magnolia Iolanthe .

Kasiu to Cornus Florida - dereń kwiecisty (miał być Rubra, czyli różowy ale po 7 latach okazał się kwitnąć na biało - ale i tak go uwielbiam)
Pąki zawiązuje jesienią - mój pierwszy raz ma ich aż tyle .
Zdjęcie z wiosny i jesieni:

W zeszłym roku dokupiłam Cornus Florida Rubra - czy będzie różowy okaże się jak zakwitnie - mam nadzieję, że nie będę musiała znowu czekać 7 lat (narazie pąków brak ) - to ten po prawej czerwoniutki:

Tak na wszelki wypadek gdyby ten kolejny dereń również kwitł na biało dokupiłam jeszcze derenia Cherokee Brave (strasznie bym chciała mieć derenia z różowymi kwiatami), miał 2 pączki ale zmarzły, teraz ma kilkanaście ale czy nie zmarzną okaże się wiosną - wybarwienie jesienne mniej spektakularne:

Kasia, czy te derenie można prowadzić jak niewielkie drzewka czy będą zawsze dążyć do bycia krzewem? Nie wiesz czy pod nimi można grzebać w ziemi, czyli mieć byliny, przesadzać rośliny.Jak się korzenią, płytko czy głęboko?
Szukam niewielkiego drzewka, które będzie miało koronę na wysokości ponad 2 m i będzie miało szeroką koronę.
Tylko one b wolno rosną, boję się że nie doczekam takiej formy Twój piękny, ale jak na 7 lat to b wolno rośnie
Ogrodowy spektakl trwa ... 21:16, 09 lis 2017

Do góry
Robię w miarę staranne zapiski ogrodowe i wyszło mi że wrzesień i październik bardzo mało pracowałam w ogrodzie. Ale w listopadzie to nadrobiłam i mam za sobą 4 udane dni w ogrodzie ha.
Sporo zrobiłam co nie oznacza że to koniec. Zresztą ja nie wiem co to koniec prac, to aura kończy albo życie i tyle.

Kompost ogarnięty, skrzynie przewalone, opróżnione i już napełniają się - to mnie cieszy zwłaszcza że z jednej skrzyni był cudny kompościk

ogarnięte skrzynie warzywne, wypełnione prawie po brzegi tym złotem

ogarnięty jagodnik - bardzo z grubsza - detale wyłażą
maliny nie oplewione - po ścięciu widać co tam się nasiało
a w kwaterach z porzeczkami nasiało się orlików od groma - lubię ja te kwatery są ładnie oplewione ale z orlików plewić nie będę

wykopałam większość dalii - suszą się
schowałampelargonie jakoś musze przechować
suszą się kanny, begonie i eukomisy

i wstawiłam do garaży agapanty z przyciętymi liśćmi - doczytałam się że w zimie się agapantów nie podlewa więc tego się trzymam - do marca

powsadzałam jeszcze moje zdobycze które długo czekały czasem kilka miesięcy

no ale to tak jest, teraz można przyciąć coś wysadzić, przesadzić i to coś wsadzić - w sierpniu było jeszcze upalnie,wrzesień lało, październik lało więc teraz mi się to udało

6 listopada ze zdumieniem utrwalałam co jeszcze kwitnie
kalina

róże i lwie paszczki

rudbekie

Ogrodowy spektakl trwa ... 19:47, 09 lis 2017

Do góry
Sylwia - w tym świetlistym tunelu dzisiaj się otyrałam ku mojej radości, a rudbekie bardzo chcę mieć gdzie popadnie - będę przesadzać te darmowe sadzonki - kwitną do teraz - pokochałam je aż dziw że dopiero teraz

Gosia - zjawiskowo dziękuję - 4 dni zasuwałam w ogrodzie i mój luz się zwiększył
sporo zrobiłam ale widzę ile przy takim ogrodzie jak mój będzie wiosną do ogarniania
nie narzekam , to grabienie to robota głupiego ale jak bardzo relaksuje
pracusie to pozytywne określenie - pracusiu :

Łucja - coś czuję że czekasz na sianie hehe , orlaję widziałam piękna
ale o co chodzi z tym nie wysiewaniem zwariowałaś ?
zainspirowałaś mnie muszę opisać moje wyniki siania tegoroczne - zaskakujące mam wnioski
rudbekia i tak nr 1
one kwitną nadal

Kasia - wstawaj z kolan - jak zobaczyłam co się dzieje w tych moich wrotach to poleciałam focić - ktoś rozpalił ognisko i był siwy dym wszędzie - takie efekty specjalne hehe

kalina angielska ze spokojem się wybarwia

Agnieszka - a tak to jest jak się nagapi na fotki albo filmiki jakieś i potem widzi taki pusty zapaciany ogród to takie doły się tworzą
dzięki za pocieszkę - nie wiedziałam że mój ogród może inspirować
a może rośliny do kupowania co ? bo ja nakupiłam w tym roku i teraz mam wysadzam

jaśli Ci kwitną piwonie to nie okrywaj, ja mam nową rabatę piwoniową i nie mam pewności czy posadziłam na odpowiedniej wysokości więc przykryłam

ostatnio naoglądałam się filmików o piwoniach - kurcze brrr szkoda że przed przesadzaniem piwonii na nową rabatę nie nagapiłam się na filmiki
teraz wiem że 5 cm i ani mniej i ani więcej ma nie być posadzona głębiej
najlepiej to określono że z linijką o ! i z tym się zgadzam i nie ma co marudzić że nie kwitną - zrobiłam to na oko więc będzie loteria albo zakwitną albo nie.

taki zestaw mi kwitnie

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies