widzę ,że plany coraz większe cały ogród przeorganizujesz
fajnie .....
a ten budynek co chcesz zasłonić świerkami -ile tam masz szerokości rabaty ? i słońce ,czy cień ?
bo może byś brzózki tam dała -na tle świerków ? rozbielałyby ten kawałek ?
chociaż widzę ,że Ewa zajrzała ,a ona mistrzyni w pomaganiu ,to pewnie lepiej doradzi
Może coś o śliczej korze, np. Acer griseum? Może do niego jeszcze Stewartia pseudocamellia? Mają podobne wymagania glebowe, więc... I to wszystko podsadzić jeszcze zimozielonym pierisem? I do tego ciemiernik w paru egzemplarzach. On znosi również kwaśniejszą ziemię
Pomiędzy domami jest 5,5m a długości nie mierzyłam, potem zmierzę.
Mój dom stoi od południa ale nie daje tam cienia , cień jest tylko przy samej ścianie i na chodniku.
Po południu sumaki rzucają trochę cień .
I tak około 16-17 cień nachodzi od domu sąsiadów.
Każdy pomysł mile widziany.
Tam jest dosyć wąsko 5,5m w jednym rzędzie jest sporo juz drzew, duża wierzba mandżurska i ona daje dużo cienia, potem zaraz już spora kalina, 3 sumaki i krzew forsycji. Na tym przejściu jest już sporo drzew i cienia. Tylko tu gdzie rosną bzy jest trochę słońca, ale drzewa, które wymieniłam, coraz większe i od południa, więc zaczną niedługo je mocno zacieniać.
Musiałam zobaczyć co to za drzewa , bo nie znałam, acer domyślałam się, z tym że one są liściaste.
Tylko myślę sobie, że drzewa liściaste tylko sezonowo będą zasłaniały dom sąsiada. Najlepsze byłoby coś zimozielonego, dosyć wysokiego i szczelnego.
Żeby lepiej było widać zrobiłam zdjęcia
Zrobiłam fotki dzisiaj, godzina ok 13:30, widać jak cień pada od mojego domu zaraz po południu. Lepiej widać ile drzew i krzewów tu aktualnie jest. Przedostatnie zdjęcie zrobione jest na wprost ściany.
Daria musiałabyś o nich poczytać, przejezdzam nie raz obok takiego żywopłotu i robi wrażenie jak i w sezonie tak i w zimie, ale żadnych informacji na jego temat nie posiadam
Dario, najlepszy byłby bluszcz na ścianie sąsiada
A tak na serio, to takie wysokie zimozielone bardzo zaciemnią Ci to wąskie przejście. Oczywiście to tylko moja opinia To musiałaby być wysokość co najmniej na 6m ?
Polecilam Ci tego klona strzępaistokorego, bo on właśnie zimą zwraca na siebie uwagę swoją korą, jest bardzo ozdobny. Odwróciłby uwagę od ściany
Może pomyśl nad zbudowaniem jakiejś dużej kratki i puść po niej glicynię albo inne duże pnącze?