Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "stipa"

Małymi krokami bo własnymi ręcami... :* 18:52, 07 lut 2018

Do góry
Rejzi napisał(a)
Widok twojego ogrodu w wizytowce mnie powalil.. Prosze napisz mi co to za gatunki traw sie u Ciebie pojawiaja. Ja dopiero planuje a juz mnie duchota bierze na mysl zeby nie kupowac wszystkiego co ladne. Podziwiam ten porzadek i dyscypline u Ciebie

Oj uwierz mi ze ja tez kupuje i mam zachcianki ładują w doniczkach najwyżej jako sezonowa ozdoba. Zresztą w szkołach nie ma wielu roślin kiedy już szukasz jakiegoś specyficznego gatunku a wyjść ze szkółki z pustymi rekami... Nie da się
Jakie mam trawy?
Śmiałek darniowy goltau
Molinia Edith dudszus
Sesleria jesienna
Stipa pony tails
Carex morrawi variegata
Carex ice dance
Carex montana
Rozplenica japońskia hameln
Proso.. Ale nie wiem jakie
Chyba tyle
Jeszcze jakieś niedobotki Carex buchamnnani i Carex Frosted curl

Małymi krokami bo własnymi ręcami... :* 18:46, 07 lut 2018

Do góry
Monka napisał(a)
A ja mam pytanie czy ta stipa nadaje sie na stanowiska bardzo słoneczne?
zdecydowanie głównie na słoneczne!
Mała działka - wielkie nadzieje 12:22, 07 lut 2018

Do góry
Anda napisał(a)

ad 1. Nigra ma sens nawet w ogródku działkowym. Często wiosna jest tak piękna, że sezon grillowy otwiera się już w kwietniu Jednakowoż odstęp 1 m do płotu i sąsiada może być za mały. Mogłabyś tam posadzić coś na niższym pniu, co można bezproblemowo ciąć raz w roku np. Prunus cistena. Ewentualnie coś kolumnowego, np. Amelanchier alnifolia Obelisk - ma smaczne owoce. Tą można od dołu trochę podkrzesać, żeby nie zabierała miejsca.

ad 5. Trzcinnik przebarwia się tak bardziej na żółto, a nie brązowo. Stipa będzie za niska. Ona bardziej nadaje się na przód rabaty, ewentualnie środek. Zamiast trzcinnika mogłabyś posadzić tam proso. Jest piękne, ale ma jeden minus, późno startuje. Miskantów nie radzę, bo masz tam na nie po prostu za mało miejsca, a ich dzielenie wymaga dużo siły.

ad 2. Teraz wracam do punktu drugiego. Najpierw chciałam wyjaśnić sprawę trzcinnika Odstęp od liliowców (Hemerocallis) do róż to minimum 50-60 cm. Od jeżówek mniej więcej to samo. Jeśli zdecydujesz się nie na liliowce, a lilie (Lilium) drzewiaste, to mogłabyś je posadzić pomiędzy Chopinami ale bardziej z tyłu. Z przodu mogłabyś dać jeżówki. Jeśli zdecydujesz się na liliowce, to posadziłabym razem i liliowce, i jeżówki. Chopin rośnie dość wąsko, więc miejsce między Chopinami by na pewno było. Artemis rośnie bardziej rozłożyście. Nie wiem, czy na tych 1,5 m głębokiej rabacie zmieścisz to wszystko. Jeśli posadzisz pomiędzy Chopinami ale bardziej z przodu Artemis, to będziesz miała o wiele mniej miejsca na liliowce i jeżówki. Poza tym Artemis też dorasta do 1 m albo i wyżej.

Zobacz na połączenia jeżówek z liliowcami
https://www.pinterest.de/pin/512777107566031176/
https://www.pinterest.de/pin/512777107566031170/
https://www.pinterest.de/pin/512777107566031165/

Kliknij na te fotki, żeby wejść na strony z tymi fotkami

Zdecyduj, co chcesz, to się zastanowimy nad ilościami

ad 3. Ja osobiście bym nie mieszała. Bardziej harmonijnie wygląda wg mnie obwódka jednokolorowa. Ale... aby nie wyglądało to jak w wojsku w rządku, to zrobiłabym najpierw jeden rząd szałwii w jednym kolorze, a potem w niektórych miejscach podosadzała po drugiej sadzonce za tym pierwszym rzędem. Wtedy zrobiłyby się takie grube poduchy z tych szałwii. Te drugie mogłyby być ewentualnie w innym kolorze.

ad 4. Tak wychodzi z rysunku. Jednak obawiam się, że Artemisy "zeżrą" tyle przestrzeni, że za 2-3 lata tych bylin już nie zobaczysz, bo Artemisy będą już za duże.

ad 6. Tak, 1,5m wystarczy Możesz ja sadzić pomiędzy i troche z przodu. Pomiędzy coś wyższego, a z przodu coś troszkę niższego.
Jeżówki np. Echinacea purpurea 'Augustkönigin' lub 'Fatal Attraction'.
Kłosowce np. Agastache Rugosa-Hybride 'Black Adder', Agastache Rugosa-Hybride 'Blue Fortune' (wg mnie najlepsza odmiana) nie wysiewa się, jest sterylny, rozmnażać go możesz przez podział.
Przetacznikowce np. Veronicastrum japonicum 'Apollo', Veronicastrum virginicum 'Lavendelturm', Veronicastrum virginicum 'Cupid'. U mnie przetacznikowiec się pokłada i muszę go palikować.
Polecam jeszcze Penstemon digitalis 'Joke' i Digitalis purpurea

ad 7. Ciemne żurawki np. Heuchera Hybride 'Cappuccino', Heuchera Hybride 'Chocolate Ruffles', Heuchera Hybride 'Obsidian'- bardzo ciemna, Heuchera Hybride 'Petite Pearl Fairy'- miniaturka o ślicznych kwiatkach, Heuchera Hybride 'Purple Petticoats', Heuchera Hybride 'Rachel'- potomek znanej odmiany Palace Purple, Heuchera micrantha 'Molly Bush'- tą odmianę posiadam i chwalę, bo zdrowa i bezproblemowa. Zurawki rosnące na słońcu powinny mieć odpowiednio wilgotne podłoże Ogólnie to bezproblemowe rośliny. W PL często zdarza się, że w kupowanych roślinach żerują opuchlaki. Dlatego dziewczyny z forum wypłukują żurawkom korzenie przed sadzeniem.

Przyjemniej lektury Pozdrawiam Cię serdecznie

Ewuniu, melduję się, nie dałam rady wcześniej. Obowiązki mnie przytłaczają.
Napracowałaś się, że aż przysiadłam z wrażenia Dziękuję, że jesteś, bo wygląda na to, że znowu zostałyśmy same
Ja wiem, skąd te moje wątpliwości się wzięły i tylko dziwię się, że jeszcze masz do mnie cierpliwość. Otóż cała "tajemnica" tkwi w tym, że ja nie znam roślin i nie mam wyobrażenia jak one będą wyglądały jak trochę urosną. Wiem, że tym wyznaniem daję dowód swojej ignorancji, ale ciągle się uczę, tylko wciąż za mało w głowie zostaje
Doszłam do wniosku, że chyba za gęsto rozplanowałam wszystkie te nasadzenia. Może trzeba luźniej posadzić, będzie mniej jednego rodzaju, ale więcej innych roślin? Zawsze można będzie coś jeszcze dosadzić, jeśli trochę miejsca zostanie
1. Nigrę zostawię sobie w planach zakupowych i może znajdę dla niej inne miejsce, bardziej oddalone od granicy ogródka! Może śliwy trzeba będzie wyciąć i zrobi się miejsce... A w ten róg albo dam tę kolumnową świdośliwę Obelisk, albo poszukam innego małego drzewka owocowego, ale musi być samopylne, bo chciałabym jedno. Czytałam ostatnio o drzewkach niskopiennych i kolumnowych, ale nic konkretnego mi się nie spodobało
2. Do trzcinnka mnie przekonałaś, ale posadzić go rzadziej? Może co 2 m? Wtedy odpowiednio co 2 m. róże Chopin i automatycznie te róże artemis też byłyby co 2 m., na wprost trzcinnika. Dzięki temu róże artemis miałyby trochę więcej przestrzeni, bo z tego co piszesz, będzie im potrzebna. Nie planowałam na razie nigdzie liliowców, tylko lilie i to azjatyckie, bo podobno nie trzeba ich na zimę wykopywać. Zgadzasz się z tym? Czyli między róże byłyby jeżówki, lilie, a czy tu można rozchodnik? Bardzo chciałabym znaleźć miejsce na rozchodnik 'Class Act' oraz ostróżki, naparstnice, floksy wiechowate, może coś jeszcze? Ja myślałam, że między pierwszą różą a drugą będą np. lilie, między drugą i trzecią np. naparstnice, trzecią i czwartą np. lilie, potem rozchodnik i ostróżki (kolejność przypadkowa), chodzi mi o to, że wtedy nie powinno być za gęsto-tak mi się przynajmniej wydaje, ale TY to zweryfikujesz Może rzeczywiście je pomieszać, wiem, że będziesz wiedziała, co z czym...
3. Ewuniu, zrobię jak radzisz, tylko powiedz, który kolor wybrać, niebieski, czy różowy? Wydaje mi się, że lepiej będzie niebieski, bo kolorowo będzie na rabacie. Ten wariant z ew. podsadzeniem w drugim rzędzie przetestuję, jeśli miejsce będzie. Zawsze kilka różowych szałwii można na bieżąco dokupić. Powiedz tylko, czy 7 m. niebieskiej szałwii nie będzie zbyt monotonne? Ile trzeba krzaczków na taką długości zakupić? Mam wrażenie, że na takiej długości to tylko bukszpanowa obwódka się sprawdza, a takiej mieć nie będę.
4. Tak sobie wykoncypowałam, że jak artemisy przykryją i zagłuszą mi byliny to będę się martwić później. Teraz to chciałabym zrobić to, co zaplanujemy Te 2-3 lata wydają się takie odległe
5. Planujmy trzcinnika i koniec. Żadnych miskantów nie bierzemy, może tę stipę albo proso jeszcze gdzieś wrzucę, ale to do zapisania na później.
6. Wybrałam rośliny na ten bok z hortensjami. Czy możesz je uporządkować i zaproponować mi już konkretnie co i czym połączyć i jakie odległości? Jeżówki możesz nawet ze 3-4 odmiany, bo mi się tak wiele podoba, że i tak będę miała trudności z wyborem ; naparstnice (penstemon digitalis 'Joke' i Digitalis purpurea) obydwie – jak najbardziej Kłosowca i przetacznikowca też mogłabym mieć, ale zastanawia mnie, jak bardzo się one rozrosną? Jeśli nie widzisz z ty problemu to wskaż już konkretną odmianę – jeśli chodzi o wymienione przez Ciebie kłosowce to one się różnią tylko kolorem kwiatów? Podejmij za mnie decyzję, proszę, bo ja i tak ich na żywo nie widziałam (chyba wolałabym ten blue) Przetacznikowce – nie znam żadnego, nie bardzo znalazłam w necie i zastanawia mnie to pokładanie się, bo jak już pisałam będę na działce w sezonie tylko w weekendy i myślę, czy przez tydzień się nie rozłożą?
7. Żurawek jeszcze nie wybrałam, bo znowu za dużo odmian i trudna decyzja. Wiem, że raczej wolałabym jaśniejsze niż takie bardzo ciemne, np. Berry Smoothie , Marmalade, 'Chocolate Ruffles', Caramel, 'Buttered Rum'. Napisz mi tylko, które i czy będą pasowały te wymienione przeze mnie oraz ewentualnie w jakiej odległości od siebie je sadzić, żeby były jako obwódka, a nie pojedyncze krzaczki.
Ewuniu, te rośliny do posadzenia między róże i między hortensje to możesz dowolnie przenosić, bo może niektóre nie będą nadawały się przy różach a dobrze będzie im przy hortensjach i odwrotnie
Chciałabym już zakończyć z tą rabata na tym etapie, a Ciebie proszę o ostatnie - przed zakupami i sadzeniem poprawki i odłożymy plan do realizacji
Wiesz, że bez Ciebie nie dałabym rady? Uściski

Małymi krokami bo własnymi ręcami... :* 10:03, 07 lut 2018

Do góry
A ja mam pytanie czy ta stipa nadaje sie na stanowiska bardzo słoneczne?
Miejski azyl 22:15, 06 lut 2018

Do góry
Drzewa zamówione na front. Będzie jeden świerk serbski w planach cięty i trzymany w ryzach oraz próba utrzymania dwóch Magnolii grandiflora 'Blanchard' (w zimie w ogrodzie trochę nudno, wiec trochę ekscytacji będzie )

Do tego szpaler z 24 cisów + 5 kul cisowych (takich małych) + białe róże + werbena + stipa

Zastanawiam się jeszcze na wypełnieniem jednego rogu niską mała magnolią kwitnącą na biało - tylko którą wybrać?

Ogródek Iwony II 12:01, 06 lut 2018

Do góry
Dziś przyniosłam ziemię z ogrodu. Ogrzewa się w kotłowni. Będę siała stipę. Czy już ktoś siał?
Tak było w poprzednich latach - dla przypomnienia
https://www.ogrodowisko.pl/watek/4189-ostnica-stipa?page=24
Jankosia fajny artykuł o stipie napisała.
Trawka do głaskania - stipa

Mała działka - wielkie nadzieje 11:44, 05 lut 2018

Do góry
Annak napisał(a)
Ewuniu,gdzie jesteś? Dawno Cię u mnie nie było! Brakuje mi Ciebie
Posiedziałam w weekend nad planami, które wydawały się zrobione i trochę mam nowych uwag i wątpliwości. W tych dotyczących rabaty L (na str. 19) jesteś mi niezbędna, bo to przede wszystkim dzięki Tobie powstały. Jeśli jeszcze się nie zraziłaś to podsyłam, z prośbą o pomoc (uwagi innych też mile widziane):

1. śliwowiśnia Nigra na wysokim pniu: czy ona ma sens w moim ogródku ROD... Jeśli tak, to czy nie będzie za blisko płotów jak się rozrośnie (wypada ok. 1 m od obu płotów)?
2. Na rysunku zaznaczyłam rośliny podstawowe, wybrane, nawet policzone co do sztuki Natomiast nie wiem jak zagospodarować tę wolną przestrzeń między nimi i ile szt. zapisać do kupienia, np. przy różach: ile szt. jeżówek, lilii, ostróżek, naparstnic, ew. czegoś jeszcze. Czy między jednym a drugim krzaczkiem róży sadzić tylko np. jeżówki, a pomiędzy następnymi np. lilie, czy to mieszać? I ile np. jeżówek, albo lilii między dwie róże?
3. Co z szałwią na obwódki? Chciałabym różową i niebieską, ale nie wiem czy podzielić po połowie, czy je tak nieregularnie pomieszać?
4. Z rysunku wychodzi mi, że te dodatkowe rośliny to będą między Chopinami, ale za artemisami, czyli między artemisami a trzcinnikiem. Czy to będzie ok?
5. I teraz o trzcinniku: przyjrzałam się mu wielokrotnie i doszłam do wniosku, że nie bardzo podobają mi się te dość wcześnie pojawiające się brązowe kwiatostany. Ponieważ jesienią na działce mnie już nie będzie to zastanawiam się nad stipą tenuissima. Wiem, że to jednoroczna, ale taka delikatna i zielona jest. Tylko czy będzie pasować do Chopinów? A może na 2-3 lata, póki róże się nie rozrosną będzie OK?
6. Druga strona: czy 1,5 m odległości między hortkami wystarczy, by między nimi posadzić inne kolorowe rośliny? I to samo pytanie: jakie? Wpisałam jeżówki, Ewa podpowiedziała kłosowce i przetacznikowce, ale może podpowiecie jakieś odmiany?
7. Na obwódkę miał być przywrotnik, ale wolałabym żurawki , ciemne; jaką odmianę-nie wiem?

Liczę na opinie i uwagi.

ad 1. Nigra ma sens nawet w ogródku działkowym. Często wiosna jest tak piękna, że sezon grillowy otwiera się już w kwietniu Jednakowoż odstęp 1 m do płotu i sąsiada może być za mały. Mogłabyś tam posadzić coś na niższym pniu, co można bezproblemowo ciąć raz w roku np. Prunus cistena. Ewentualnie coś kolumnowego, np. Amelanchier alnifolia Obelisk - ma smaczne owoce. Tą można od dołu trochę podkrzesać, żeby nie zabierała miejsca.

ad 5. Trzcinnik przebarwia się tak bardziej na żółto, a nie brązowo. Stipa będzie za niska. Ona bardziej nadaje się na przód rabaty, ewentualnie środek. Zamiast trzcinnika mogłabyś posadzić tam proso. Jest piękne, ale ma jeden minus, późno startuje. Miskantów nie radzę, bo masz tam na nie po prostu za mało miejsca, a ich dzielenie wymaga dużo siły.

ad 2. Teraz wracam do punktu drugiego. Najpierw chciałam wyjaśnić sprawę trzcinnika Odstęp od liliowców (Hemerocallis) do róż to minimum 50-60 cm. Od jeżówek mniej więcej to samo. Jeśli zdecydujesz się nie na liliowce, a lilie (Lilium) drzewiaste, to mogłabyś je posadzić pomiędzy Chopinami ale bardziej z tyłu. Z przodu mogłabyś dać jeżówki. Jeśli zdecydujesz się na liliowce, to posadziłabym razem i liliowce, i jeżówki. Chopin rośnie dość wąsko, więc miejsce między Chopinami by na pewno było. Artemis rośnie bardziej rozłożyście. Nie wiem, czy na tych 1,5 m głębokiej rabacie zmieścisz to wszystko. Jeśli posadzisz pomiędzy Chopinami ale bardziej z przodu Artemis, to będziesz miała o wiele mniej miejsca na liliowce i jeżówki. Poza tym Artemis też dorasta do 1 m albo i wyżej.

Zobacz na połączenia jeżówek z liliowcami
https://www.pinterest.de/pin/512777107566031176/
https://www.pinterest.de/pin/512777107566031170/
https://www.pinterest.de/pin/512777107566031165/

Kliknij na te fotki, żeby wejść na strony z tymi fotkami

Zdecyduj, co chcesz, to się zastanowimy nad ilościami

ad 3. Ja osobiście bym nie mieszała. Bardziej harmonijnie wygląda wg mnie obwódka jednokolorowa. Ale... aby nie wyglądało to jak w wojsku w rządku, to zrobiłabym najpierw jeden rząd szałwii w jednym kolorze, a potem w niektórych miejscach podosadzała po drugiej sadzonce za tym pierwszym rzędem. Wtedy zrobiłyby się takie grube poduchy z tych szałwii. Te drugie mogłyby być ewentualnie w innym kolorze.

ad 4. Tak wychodzi z rysunku. Jednak obawiam się, że Artemisy "zeżrą" tyle przestrzeni, że za 2-3 lata tych bylin już nie zobaczysz, bo Artemisy będą już za duże.

ad 6. Tak, 1,5m wystarczy Możesz ja sadzić pomiędzy i troche z przodu. Pomiędzy coś wyższego, a z przodu coś troszkę niższego.
Jeżówki np. Echinacea purpurea 'Augustkönigin' lub 'Fatal Attraction'.
Kłosowce np. Agastache Rugosa-Hybride 'Black Adder', Agastache Rugosa-Hybride 'Blue Fortune' (wg mnie najlepsza odmiana) nie wysiewa się, jest sterylny, rozmnażać go możesz przez podział.
Przetacznikowce np. Veronicastrum japonicum 'Apollo', Veronicastrum virginicum 'Lavendelturm', Veronicastrum virginicum 'Cupid'. U mnie przetacznikowiec się pokłada i muszę go palikować.
Polecam jeszcze Penstemon digitalis 'Joke' i Digitalis purpurea

ad 7. Ciemne żurawki np. Heuchera Hybride 'Cappuccino', Heuchera Hybride 'Chocolate Ruffles', Heuchera Hybride 'Obsidian'- bardzo ciemna, Heuchera Hybride 'Petite Pearl Fairy'- miniaturka o ślicznych kwiatkach, Heuchera Hybride 'Purple Petticoats', Heuchera Hybride 'Rachel'- potomek znanej odmiany Palace Purple, Heuchera micrantha 'Molly Bush'- tą odmianę posiadam i chwalę, bo zdrowa i bezproblemowa. Zurawki rosnące na słońcu powinny mieć odpowiednio wilgotne podłoże Ogólnie to bezproblemowe rośliny. W PL często zdarza się, że w kupowanych roślinach żerują opuchlaki. Dlatego dziewczyny z forum wypłukują żurawkom korzenie przed sadzeniem.

Przyjemniej lektury Pozdrawiam Cię serdecznie
Ogród bacowej 12:47, 02 lut 2018

Do góry
Werbena spokojnie puszcza korzenie, ja przycinałam tez liście do połowy bo szybko więdły.

Lubię stipę taką już rozrośniętą, 2-3-4 letnią. Ale prędzej czy później po zimie padała i znowu trzeba było sadzić nową.
Moja stipa już kiełkuje

pozdrawiam, Ewo!!!
Warzywa i poletko pod przyszły ogród na pożyczonej ziemi :) 09:13, 02 lut 2018

Do góry
Madzia, wszystko/nadwyżki i dużo chcę i zapłacić też chcę 32 ary będę miała

Kasia, kiełkują poziomki i stipa. W ziemi też papryka, czarne bratki i werbena. Na razie tyle.
Za miesiąc zabieram się powoli za pomidory, pory, seler naciowy (i korzeniowy jeśli kupię nasiona), brokuły szparagowe, kapustę, kalarepkę i sałaty. I tyle parapetów i tak zabraknie

Ogród bacowej 17:25, 01 lut 2018

Do góry
Ela , obcięłam z werbeny takie sadzonki

Oberwałam dolne liście iwsadziłam głęboko do kubeczków z ziemią. Czekam teraz żeby się ukorzeniła. Część wsadziłem do szklanki z wodą.

Stipe obetnę na wysokość 5-7 cm. oczywiście jak do wiosny będzie dalej taka zielona. Będę też niedługo wysiewać , bo moim zdaniem najładniejsza jest młoda stipa , a nie z poprzedniego roku.

Ogród bacowej 15:37, 01 lut 2018

Do góry
bacowa napisał(a)
Stipa w doniczce dobrze się ma.

Witam Ewa dobrze ze wpadłam akurat dobry temat. U mnie werbena zielona do samego kwiecia nie obcinaa jesienia. Pierwszy raz ja mam więc też nie wiem co zrobić. U nas już były mrozy nawet do - 10 wieczorem, ale moje osłonięta w zacisznym miejscu i nie Marznie. Trzeba odczekać jeszcze bo znowu ma przymrozki i potem podjąć jakąś decyzję czy zostawić czy wyciągnąć z korzeniem.

Odnośnie stipy ładnie się trzyma. Mam też na balkonie w doniczkach wyczesalam je aby mieć nasiona. U mnie też na dole przy ziemi zielone.
Mam pytanie czy będziesz, obcinać swoją na focie wiosna i ile. Tak jak pisałam zielona jestem odnośnie werbeny i stipy.

Pozdrawiam z deszczowej Warszawy.
Ogród bacowej 15:22, 01 lut 2018

Do góry
Stipa w doniczce dobrze się ma.

Szmaragdowy Zakątek 00:11, 01 lut 2018

Do góry
popcorn – moja stipa od Jankosi chyba żyje…wygląda jakby spała, ale chyba żyje. Wiosną zobaczymy. Jeśli okaże się, że jednak umarła to znowu uśmiechnę się do Jankosi…ona na pewno znowu będzie miała masową produkcję.

kitek81 – noo…jeszcze jest troszkę cyferek na liczniku…ale jakoś wytrzymamy.
U nas też wczoraj było ślicznie, słoneczko grzało jak marcu.

Margerytka40 – Asiu, ja mam ten termin niestety zajęty, ale chyba wystarczy znak/sygnał i jakaś ekipa się zorganizuje. W tamtym roku w Nadarzynie (mimo „raczkujących” dopiero targów) było kilku fajnych wystawców i ceny też ok.
Warzywa i poletko pod przyszły ogród na pożyczonej ziemi :) 13:18, 31 sty 2018

Do góry
hihi

u mnie kiełkują poziomki i stipa. Werbena i papryka ni chu chu. I na razie tyle na parapecie. Też z pomidorami się przeniosę do Mamy, ale to jeszcze ponad miesiąc
Ogród pod Górą 12:49, 31 sty 2018

Do góry
pawel_snopek napisał(a)
Pozwoliłem już sobie wyciąć obumarłe byliny i ogarnąć jedną rabatę tak na odstresowanie i złapanie troszkę promieni słonecznych. Zauważyłem że werbena patagońska wypuszcza od korzenia mnóstwo nowych odrostów czyli żyje i nie zmarzła a to powoduje uśmiech na mojej twarzy. Cebulowe pchają się jak oszalałe na świat, zaobserwowałem również pierwsze kwiatki przebiśniegów są malutkie ale mocno cieszą oko. Stipa się rozsiała jak szalona, nawet rozmaryn pięknie wygląda po zimie.

Cooooooo? Werbena już?????? Majgat! Muszę obloooookać moją... kiedyś
Z Pszenicznej ... 11:57, 31 sty 2018

Do góry
Cebulowe

liliowce

łączka z ice dance

stipa

Ogród pod Górą 11:03, 31 sty 2018

Do góry
Pozwoliłem już sobie wyciąć obumarłe byliny i ogarnąć jedną rabatę tak na odstresowanie i złapanie troszkę promieni słonecznych. Zauważyłem że werbena patagońska wypuszcza od korzenia mnóstwo nowych odrostów czyli żyje i nie zmarzła a to powoduje uśmiech na mojej twarzy. Cebulowe pchają się jak oszalałe na świat, zaobserwowałem również pierwsze kwiatki przebiśniegów są malutkie ale mocno cieszą oko. Stipa się rozsiała jak szalona, nawet rozmaryn pięknie wygląda po zimie.
Szmaragdowy Zakątek 10:18, 31 sty 2018

Do góry
48 dni damy radę!!

a parapecie skiełkowały mi poziomki i stipa jupi!
Typografia ogrodu 20:18, 22 sty 2018

Do góry
Stipa niespełna tygodniowa
Ogród prawie romantyczny 21:38, 21 sty 2018

Do góry
Mirella napisał(a)

To mnie urzekło,przepiękna róża w objęciach stipy.
Bodziszki twoje uwielbiam ,masz piękne łany bodziszków, gdybym miała więcej miejsca w ogrodzie to bodziszki miałabym wszędzie, mam tylko jednego, kolor fuksji,bardzo go lubię.
Aga moja stipa rozsiewa się i nie przemarza a jak u ciebie.

Dziękuję Mirello
Bodziszków u mnie nie braknie niektóre jeszcze młode, ale myślę, że w tym roku pięknie zakwitną.
W moim dziwnym ogrodzie - rozsiewa się stipa, róże, werbena patagońska i lobelia... i parę innych roślin. Chyba nasze zimy stały się jednak łagodniejsze
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies