Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Początkującego ogrodnika kawałek trawnika ;) Ogródek Kasi

Początkującego ogrodnika kawałek trawnika ;) Ogródek Kasi

Kasia_CS 18:07, 15 lut 2018

Zagajanka napisał(a)

Cinderellę mam, ona ma w sobie sporo zimnego różu - idealnie kolorystycznie pasuje zarówno do Williama, jak i do Ascota.

No widzisz, Ty masz lepszy obraz i ogląd na te kolorki-ja cały czas mam z tym problem. Jakbym miała wybierać między tą dwójką to stawiałabym bardziej na Williama, bo odcień mi bardziej odpowiada, a i zapach silniejszy. Tylko efekt byłby później.

Anda napisał(a)
To moze posredni roz? Cos wyrazniejszego ale nie tak mocnego? Brother Cadfael? Ale to cieply roz i duze kwiaty, peoniowe.

Mimo to jestem za jakims bordowym akcentem

Teraz bedziesz mocniej podlewac jarzmianki i bedzie dobrze

Brother Cadfael zawsze mnie kształtem kwiatów zachwycał, ale chyba w to miejsce mi nie zagra.
Zapomniałam napisać jaka szerokość ma rabata, ale prawdę mówiąc, to.. muszę zmierzyć. Demonem szerokosci to nie jest, dlatego z premedytacją sadzilam róże blisko podmurowki i świadomością, ze będą na siebie troche wlazic. Może mieć niecałe 1,5m..
anna_t 09:36, 16 lut 2018

Kasia_CS napisał(a)
A ja sobie ostatnio siedzę, rozmyślam, "rysuję" jak by tu zaplanować te moje puste kawałki rabat. Ale idzie mi to tak maskrycznie ciężko, że sama się już ze sobą męczę I tak najpierw muszę niby zaczekać na cebulowe, żeby nie zrobić im kuku wykopując jakieś rośliny do przeprowadzki...

Przypomnę moje rabaty do zagospodarowania w pierwszej kolejności.

To pierwsza:

Wyobraźmy sobie, że jest pusto, a jedynie już jest posadzona róża Artemis przy płocie (dokladnie na wysokości przęsła) i od strony opaski Pashmina (tak ciut po skosie w lewo przez Artemisem). Prostopadła rabata ma szpaler lawendy na brzegu

Kiedyś już robiłam jakieś przymiarki wizualizacyjne, ale podejście drugie robie - pseudo zarys - jaka trawka posadzona miedzy Artemis i Pashminą mogłaby się tak fajnie przewieszac? Montana nie będzie za niska?

Na razie wstawiłam obie róże między nimi jakaś trawa z miarę wąskimi źdzbłami, przetacznik niebieski, potem Pashmina. Projektuję przy założeniu, że wszystko co tam rośnie chcę przesadzić.

Mogę tam zagospodarować liatrę fioletową, jarzmiankę Shaggy, Florence.
Ten mały suchy krzaczorek powyżej lawendy to agrest eMa- nie ruszamy... Pierwsza większa roślina po lewej tuż za kadrem to parkowa róża Cinderella (blady róż)

Kasia a długa jest ta rabata w lewo patrząc? co jest dalej?masz zdjęcie z dalsza?
chceszmieć różnorodną tam różankę? https://pl.pinterest.com/pin/166422148708534173/
https://pl.pinterest.com/pin/166422148708255483/
a może pójść w elegancki minimal https://pl.pinterest.com/pin/166422148708255733/ lub https://pl.pinterest.com/pin/166422148711343465/ ale tutaj to bardziej chodzi mi o dokupienie Artemisów i Pashmin do tego stipa i lawendy i to wszystko.
Annak 10:27, 16 lut 2018

Bardzo się cieszę, że zaczęłaś planowanie Ja wprawdzie nie pomogę, ale będę podglądać. Na pewno się czegoś nauczę widząc kto Ci doradza
pozdrawiam
Kasia_CS 10:59, 16 lut 2018

Wlasnie wyszłam do ogródka, żeby cyknąć fotkę i pomierzyć.

Od razu napiszę, że uporządkowane rabaty jak na pinach są przepiękne i bardzo mi się podobają!!! I z jednej strony bardzo mi to w duszy gra.

Ale!

Nie mam dyscypliny w sobie Widziałaś jak zaplanowałam różankę wokól czerpni ? Mam tam chyba 13 odmian a teren niezbyt duży... ale mam taką ogromną potrzebę kolorów i rożnorodności, że nie potrafię się ograniczyć. Można by powiedzieć, że pod kątem róż jest bardziej kolekcjonersko, choć kolekcja mizerna w porównaniu do naszych różomaniaczek.

Lawendy mogę dorzucić tak czy siak, bo lubię
Kasia_CS 11:40, 16 lut 2018

Z wymiarami (podawałam wymiar od środka krzaków)

Kurcze, troche małe to :/
Ewik 12:05, 16 lut 2018

Fakt za dużo miejsca nie ma , jak Lo sie rozrosnie to wejdzie z pedami na trawnik . Moze obok artemisa dac tez niemke baronesse.słońce uwielbia , dlugo i chętnie kwitnie. Do tego stipy , szalwie .
mrokasia 12:30, 16 lut 2018

Kasia_CS napisał(a)
Z wymiarami (podawałam wymiar od środka krzaków)

Kurcze, troche małe to :/

Zaproponuj sąsiadom, że im urządzisz kilka rabat .
Kasia_CS 12:31, 16 lut 2018

A Baronesse ile u CIebie ma wysokości? Bo pamiętam ze zdjęć, że z Tereską ładnie się uzupełniają, a podają w różnych źródłach, że Baronesse jednak znacząco nizsza od Teresy. A kombinuję ją jeszcze kupić i połączyć z Tereską na różance, która jest po drugiej stronie ogródka.

Pas szałwi jest wzdłuż rabaty począwszy od lewego brzegu do Cinderelli co najmniej Do tego będę dosadzać seslerię jesienną
Kasia_CS 12:32, 16 lut 2018

mrokasia napisał(a)

Zaproponuj sąsiadom, że im urządzisz kilka rabat .

I to jest najlepszy pomysł
Efffa 13:16, 16 lut 2018

Kasia_CS napisał(a)
Ewelina, prawie cały ogródek jest na garażu (mieszkam w bloku). Jedynie prostokąt, gdzie są posadzone drzewa w przeciwleglym kącie ogródka nie jest ograniczony betonem (za to innymi przeszkadzajkami)

Tak faktycznie, teraz mi sie przypomnialo,