Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "GARDENARIUM"

Rozpoznawanie drzew i krzewów liściastych 13:26, 04 maj 2015

Do góry
Zdjęcie zbyt ogólne.
Klon o czerwonych liściach 13:25, 04 maj 2015

Do góry
Oddać.
Linia kroplująca czy taśma kroplująca-różnica 13:19, 04 maj 2015

Do góry
Pytanie niezupełnie trafnie zadane, potrzebne dane pomocnicze.

Źródło wody (wydatek) plus jaki przekrój rury, potem co jest do tego podłączone. co włącza tę linię... Ja nie umiem odpowiedzieć. Nawet do zadania pytań pomocniczych Witek jest mi potrzebny.

Masz system, czy chcesz podłączyć go do kranu i odkręcać kurek?

Jaki jest dany wydatek wody?
Pomocy! Jak mądrze zaplanować kawałek ziemi o długości 32m? 13:12, 04 maj 2015

Do góry
Gardenarium napisał(a)

Są niezłe, dość szerokie, chyba lepiej już nie ruszać i nie dosadzać. Dojdą do siebie tylko kiedy? Za 7 lat gdzieś.

To co mam zrobić, żeby "odciąć" się trochę od tej drogi? zainwestować w drewniane płotki?

A mogę prosić o jakieś wskazówki i opinie na wyżej opisane zdjęcia,sytuacje i czy pomysł z thujami aureospicata jest trafiony, czy posadzić je od samego początku (zaczynając od "lasku"), tak jak mam juz smaragdy,czy zacząć za ogniskiem?
Pomocy! Jak mądrze zaplanować kawałek ziemi o długości 32m? 13:07, 04 maj 2015

Do góry
Megi1 napisał(a)

Są niezłe, dość szerokie, chyba lepiej już nie ruszać i nie dosadzać. Dojdą do siebie tylko kiedy? Za 7 lat gdzieś.
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 13:06, 04 maj 2015

Do góry
Megi1 napisał(a)
Pani Danusiu, mam prośbę: proszę poradzić co zrobić z thujami smaragd, aby się zagęściły (przyciąć?), posadziliśmy je co 90 cm, a tutaj przeczytalam, że jeżeli ma być "ściana", to powinno się posadzić co 60 cm, a może drugi rząd posadzić w tzw. szachownicę (mam na to miejsce), chciałabym "wyciszyć" drogę powiatową? Po drugiej stronie chce posadzić ścianę z thuj aureospicata, co 70 cm, tak? Tylko czy one wytrzymają w miejscu od strony południowej z wiatrami?

Pokaż zdjęcie w swoim wątku, podpowiem Znalazłam, odpowiedziałam
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 09:47, 04 maj 2015

Do góry
Gardenarium napisał(a)

Piękny ten buk. Może u mnie taki zagości
Małymi krokami bo własnymi ręcami... :* 07:34, 04 maj 2015

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Ja też jestem zauroczona techniką ogrodową, a zwłaszcza automatycznym dopełnianiem wody do stawu, linią kroplującą też

oj tak daleko moja technika nie sięga ale kto wie, wiadomo jak sie poczuje posmak wygody to człowiek sie szybko rozochaca

PS- Danusiu Twoja wizyta na okragłą 500 super
Trudne pięknego początki - ogródek KasiWB 21:17, 03 maj 2015

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Robienie ogrodu podczas budowy to tylko dla takich osób jak wy, wytrwałych i pracowitych. Innie po prostu marnują rośliny. U was jest super.

Danusiu, bardzo dziękuję Taka pochwała od samej Szefowej to daje siłę do dalszych działań
Robimy podczas budowy i tylko na dwóch stronach (pozostałe dwie czekają), bo pragnienie posiadania kawałka ogródka już teraz - jest silniejsze ) Nie polecam oczywiście tej kolejności , no chyba że ktoś ma duużą działkę gdzie w jednym końcu powstaje dom, a w drugim końcu można działać ogrodowo można chociaż szkielet ogrodu obsadzać
Serdecznie pozdrawiam
Enklawa w mieście 19:56, 03 maj 2015

Do góry
skarabeusz napisał(a)
Jakiś zarys miejsca. Ciężko tam sadzić, bo pod ziemią wiją się korzenie. Na matę nie patrzcie, znam opinię. Miała być pod skalniakiem, bo wyrastały mi straszne odrosty akacji. W trakcie dosadzania będę zdejmować, bo nie wygodnie sadzić.

skarabeusz napisał(a)
Witam kochani!
Chcę znależć miejsce na fontannę w moim ogrodzie. Wiem, że ogród musi pasować do fontanny i fontanna do ogrodu Chodzi o stworzenie nastroju i żeby można oko zawiesić. Nie mam jeszcze zdjęcia fontanny, ale to raczej misa na nodze (zdj. internet), która może obrastać mchem, bo tak sobie to wyobrażam. Chcę ją jakoś usadowić, wkomponować w całość. Co posadzić wokół takiej fontanny? Czy może być pod drzewem liściastym? Może macie pomysły lub zdjęcia?
Pokażcie zakątki z wodą w ogrodzie.

[zdjęcie zmoderowane]

Skalniak, zwłaszcza w tej formie nie jest już modny, ani ładny. Zlikwiduj go.
Podkłady kolejowe, betonowa kostka, kosodrzewinka, jałowiec i i tuje - nie pasuje to do pałacowej fontanny. Czemu się uparłaś na nią?
Miejsce na fontannę - fontanna w ogrodzie 19:51, 03 maj 2015

Do góry
Moim zdaniem montowanie na siłę takiej fontanny to pomysł nie za bardzo. Chyba że masz dom i ogród pasujący, tak jak napisałaś

Moja rada jest taka po odwiedzinach w Twoim ogrodzie: zrezygnuj z tej fontanny.
Moje oczko w głowie :) 19:48, 03 maj 2015

Do góry
Witaj. Napisz proszę pustego posta z kropką, przeniosę nadmiar zdjęć
Do jednego wpisu wklejaj nie więcej jak 4 zdjęcia, rób enter pomiędzy tekstem a zdjęciami, nie leć ciurkiem, bo zdjęcia źle się układają w poście.
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 18:28, 03 maj 2015

Do góry
Pod ścianą jest mała opaska plus kamyki po całości w tym trójkącie. Bluszcz rośnie w gruncie.
Ogród skąpany w słońcu 17:21, 03 maj 2015

Do góry
Tytuł wątku nie może być taki sam, jak już istnieje.Podaj inny, a ja go zmienię.
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 13:26, 03 maj 2015

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Żurawka 'Citronelle', obecnie ten zakątek wygląda tak, inne są donice, inne dodatki ogród nabrał charakteru.

a jak to jest z bukszpanami i bluszczem przy ścianie domu? czy one są w donicach czy pod ścianą nie ma kostki?
Ogród na glinie 11:46, 03 maj 2015

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Jednak stwierdzam, że nie lubię papuzich, jakieś takie powydziwiane. Proste jest najpiękniejsze.

Na zdjęciu mi się podobają, ale jak się rozdziawiły i przewieszają, to już nie tak bardzo.
Ogród na glinie 11:44, 03 maj 2015

Do góry
Jednak stwierdzam, że nie lubię papuzich, jakieś takie powydziwiane. Proste jest najpiękniejsze. Te czarne zjawiskowo wyglądają.
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 11:43, 03 maj 2015

Do góry
Manalena napisał(a)
Danusiu- czy Ty wykopujesz cebulki tulipanów co roku czy pozostawiasz w ziemi na jakiś czas?
Jak to robisz,że u Ciebie nie ma pół chwaścika w trawniku? Nie mogę sie napatrzeć-jest taki cudny. U mnie cały czas pojawiają się chwasty- teraz mam inwazję babek i mniszków. W koło mama pola i las- wszystko sie rozsiewa. Czy mogę nad tym jakoś zapanować?

Ja mam ogród za murem, chwaścików też kilka czasem się pojawi, a na ulicy masowo mam atak mniszków. Wyrywam, bo w ogrodzie na 22 m2 trawnika łatwo jest upilnować, na ulicy też coś koło 50m2 wyciachuję nożem, z rabaty wyrywam z korzeniami.

Nie ustrzeżesz się chwastów, bo lecą z pól. Po prostu co jakiś czas rób oprysk herbicydem selektywnym na dwuliścienne.

Ja mam ogród w małej skali jeśli chodzi o trawniczek

Cebulki wykopuję zaraz po przekwitnięciu, trzymam pod drzewami schowane, wysadzam na ulicę przeważnie, a do ogrodu kupuję nowe, wtedy zawsze kwitną. Pomijam fakt, że istnieją pomyłki. Najlepsze tulipany zawsze przywożę z Anglii. W sierpniu będę więc liczę na cebulowe zakupy. W tym roku zakwitną mam nadzieję czosnki i lilie burgundowe

Dokładną instrukcję zdjęciową pokaże kiedyś w kolejnej książce
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 11:14, 03 maj 2015

Do góry
Gardenarium napisał(a)

Tak, przechowałam, posadziłam, które gdzie? nie wiem. Na ulicy kwitną białe liliokształtne - to pewnie te, w ogrodzie czarne dopiero są w pąkach

ło matulu, to się utyrałaś, tyle cebul wykopać
a że buksy nie narzekały, bo im musiałaś w korzeniach pogrzebać
ja trawę usuwałam spod świerka i niestety biedaczek ucierpiał, zrzuca część igieł
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies