Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród nie tylko bukszpanowy - część III

Ogród nie tylko bukszpanowy - część III

Gardenarium 11:43, 03 maj 2015

Manalena napisał(a)
Danusiu- czy Ty wykopujesz cebulki tulipanów co roku czy pozostawiasz w ziemi na jakiś czas?
Jak to robisz,że u Ciebie nie ma pół chwaścika w trawniku? Nie mogę sie napatrzeć-jest taki cudny. U mnie cały czas pojawiają się chwasty- teraz mam inwazję babek i mniszków. W koło mama pola i las- wszystko sie rozsiewa. Czy mogę nad tym jakoś zapanować?

Ja mam ogród za murem, chwaścików też kilka czasem się pojawi, a na ulicy masowo mam atak mniszków. Wyrywam, bo w ogrodzie na 22 m2 trawnika łatwo jest upilnować, na ulicy też coś koło 50m2 wyciachuję nożem, z rabaty wyrywam z korzeniami.

Nie ustrzeżesz się chwastów, bo lecą z pól. Po prostu co jakiś czas rób oprysk herbicydem selektywnym na dwuliścienne.

Ja mam ogród w małej skali jeśli chodzi o trawniczek

Cebulki wykopuję zaraz po przekwitnięciu, trzymam pod drzewami schowane, wysadzam na ulicę przeważnie, a do ogrodu kupuję nowe, wtedy zawsze kwitną. Pomijam fakt, że istnieją pomyłki. Najlepsze tulipany zawsze przywożę z Anglii. W sierpniu będę więc liczę na cebulowe zakupy. W tym roku zakwitną mam nadzieję czosnki i lilie burgundowe

Dokładną instrukcję zdjęciową pokaże kiedyś w kolejnej książce

Instagram Ogrodowiska
Manalena 11:57, 03 maj 2015

A czekasz aż liście tulipanów uschną czy wykopujesz je jak są jeszcze zielone?
Hortensja 13:26, 03 maj 2015

Gardenarium napisał(a)
Żurawka 'Citronelle', obecnie ten zakątek wygląda tak, inne są donice, inne dodatki ogród nabrał charakteru.

a jak to jest z bukszpanami i bluszczem przy ścianie domu? czy one są w donicach czy pod ścianą nie ma kostki?
Gardenarium 18:28, 03 maj 2015

Pod ścianą jest mała opaska plus kamyki po całości w tym trójkącie. Bluszcz rośnie w gruncie.

Instagram Ogrodowiska
ewakatowice 18:48, 03 maj 2015

Jaka wspaniała sesja majowa!

Wyśmienite
nicol21 21:28, 03 maj 2015

Pozdrawiam, podziwiam i czekam na książkę Choć zanim ja się do niej dorwę to jeszcze trochę wody upłynie niestety.
Ogród tworzący się: Okiełznać swoje setki pomysłów - ogród ze spadkiem na północ ************ Pozdrawiam i zapraszam - Ewelina ************ ***Booskop https://goo.gl/photos/jpY3wG37U7c9ALAf9 *** *** De tuinen van Appeltern https://goo.gl/photos/WrF6PWtCn53Gzswp6 *** *** *** formowanie cisów: https://photos.app.goo.gl/y72my2AfOaf4XKNq1 **** ***** Rotary Garden - Belgia - https://photos.app.goo.gl/iErs4Fi1dOEJ6Jls1 **** Stary ogródek: Mały ogródek, za i przed zabudową szeregową - Nicol21
lojalna_ 21:39, 03 maj 2015

Jakbym napisała wszystko o czym mysle jak tutaj wchodzę, to tez byłaby ksiazka tylko kto by to czytał
Tak sobie dywaguję Danusiu

Kazdy kacik kazdy kacik piekny.

Zrobie fotkich moich konwalników to sie usmiejecia jakie wypasione dostałam......kiedy moje beda takie piekne jak Twoje- nigdy? Raz czytam ze lubia slonce i pólcien a innym razem, ze w sloncu zle rosna .....
kasia 23:10, 03 maj 2015

Danusiu wczoraj przed snem czytałam twoją książkę i tak się przejęłam moim wymarzonym ogrodem, że przyśniłaś mi się w nocy. Przyjechałaś do mnie z Hogatką z Ogrodowiska. Wiem to już etap do leczenia HA HA ... Robiłam wam kawę z expresu i tak się przejęłam że zapomniałam jak się go uruchamia
Madzenka 06:48, 04 maj 2015

7 lat mam czekać na tak zniewalający efekt konwalnika w moim ogrodzie? Chyba mi cieprliowści zabraknie....
Hogata 09:47, 04 maj 2015

Gardenarium napisał(a)

Piękny ten buk. Może u mnie taki zagości