Ptaszki wolą tuptać w miejscach mniej ogarniętych i bardziej dzikich, u mnie ptaki buszują na tyłach, gwarno niesamowicie. Tam mają dużo drzew ,blisko łąkę, pobagienne chaszcze. Przylatują często z boku domu, tu gdzie je widzę z okna, często siadają na płocie, z przodu domu bardziej boją się. Szczególnie te bardziej kolorowe, rzadziej spotykane, one się tak nie chcą pokazywać od frontu.
Aż tu bocian przyszedł, ale się zdziwiłam
Chciał zabrać korzeń , ale był tak długi, że nie dał rady.
W króliczku można się naprawdę zakochać Dzisiaj bidulka cały dzień sam siedział, bo działaliśmy w ogrodzie. Mam pół zeszytu A4 zapisane. Teraz częściowo przeszłam na kopiowanie informacji i zapisywanie na laptopie, ale w zeszycie nadal rysuję
Z czosnków będziesz zadowolona. Mój M bardzo się nimi ekscytuje. Ja mam już posadzone ponad 140 sztuk. Tylko dobrze je tak posadzić, żeby zamaskować usychające liści. Ja tak mam i ta wada u nich mi nie przeszkadza. I nie trzeba ich co roku wykopywać. To ich ogromna zaleta jak dla mnie
Ja kosodrzewiny czyszczę, ale nie za często, bo są tak gęste, że tych brązowych igieł za bardzo nie widać. Na pewno im krzywdy nie robisz tym czyszczeniem. Myślę, że nawet dla nich lepiej, bo maja przewiew i mniej narażone są na choroby grzybowe. I woda łatwiej do gleby przenika.
Ja miałam trzy te świerki i dobrze,że opamiętałam się szybko. wykopałam i dałam teściom. Teraz wiem, że to była dobra decyzja. Ten ma już ok. 2,5 szerokości.
Dla pocieszanie napisze, ze też mam sporo takich błędów na karku. Popatrz gdzie go wcisnęłam kiedyś, to ten pomiędzy tymi dwoma żółtymi iglakami. U ciebie pewnie i tak miał więcej miejsca na pewno.
Dzisiaj, zrywałem trawnik w przedogródku. Okazało się, że podjąłem trafną decyzję aby zerwać całą trawę. Trawa, samosiejka. Rosnie w tym miejscu od 1963 r. tylko ją kosiłem. Zarosła mchem, W czasie kopania okazalo się, że warstwa filcu sięga 5 cm. Szpadla nie mogłem wbić i tak kęs za kęsem.
Trochę udało się zrobić. Przy okazji wzdłuż drogi zrobiłem porządek.
Rabatę poszerzę do 2 m ( a może więcej).
Przy okazji zapytam: pod nowym trawnikiem założę siatkę przeciw kretom ( około 10 cm głęboko). A czy pod rabatą wzdłuż trawnika również? Tu musiała by być dużo głębiej ale jak ją założyć? Tyle ziemi przerzucać? Podpowie ktoś?
Dzis na bardzo wolnym biegu wynioslam wszystkie rosliny z zakupow na balkon. Wsadzilam czesc bratkow do doniczek.
eM konczy hydrofor... Jeszcze... Wlasnie godzine marzlam w piwnicy bo zgrzewalismy rury...
Donice nadal bez dziurek bo zawsze sa wazniejsze sprawy...
Ale zadowolona jestem bo dzis nie scielo mnie z nog wiec chyba jest poprawa
Taka fotka:
Ciemierniki z gardenii nadal czekaja na wsadzenie i nadal kwitna
Kasiu mówisz, że super? No to się cieszę. Umordowałam się nad nimi jak nie wiem co, mimo że one małe i teoretycznie to powinno być szybkie rach ciach. Ale trochę mi się łysawe dołem zrobiły, muszę cyknąć odpowiednią fotkę.
No to kolejny głos w sprawie donic i murka! No nic, najpierw muszą te donice stanąć a potem będziemy dalej myśleć. A żeby donice mogły stanąć to jeszcze huk roboty, bo tam wykopaliska z poprzedniego roku zostały. No masakra!
A taka jeszcze foteczka z iryskami dla Was , niech będzie
Jutro to pewnie się nie ruszę! Ale robotę popchnęłam do przodu, choć to dopiero nawet nie 1/3 całości obrobiona!
Zaczęłam ciąć róże i hortensje, na razie po kilka sztuk. Planowany oprysk miedzianem odłożony, bo wiało.