Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "ice dance"

Szmaragdowy Zakątek 20:59, 01 maj 2015

Do góry
popcorn – Carola, napisałam że ICE DANCE jest niziutka, bo ten znajomy (dla którego było to info), miał wcześniej doczynienia tylko z ogromną trawą pampasową więc nie ma co porównywać…zraził się okrutnie do traw !!!
A co do rozplenicy…to nawet nie ma mowy, żeby taka wielka urosła…nie mam tyle miejsca. Jak się obudzi po zimie to muszę z nią poważnie porozmawiać!!! Niech się nawet nie wygłupia…bo ją przestanę lubić!!!

hehe, no pewnie, w porównaniu z pampasówką to mikrusek Ta odmiana rozplenicy jest wielka, ale bosko wygląda taka duża, właśnie. Może znajdź jej inne, lepsze miejsce gdzie może urosnąć? Obawiam się ze rozmowa może nie pomóc hehe

Wkleisz parę fote ze spotkania u Kasi u mnie, plis? Skleroza chorobowa - bez aparatu pojechałam. Masakra:/
To tu... 20:54, 01 maj 2015

Do góry
Zielona napisał(a)
Madzia, mozga jest obrzeżona na biało, więc obok niej spróbuj zaplanować coś, co nie będzie w tych samych kolorach. Ice-dance ma niby żywą zieleń, ale jednak jest też taka trochę "variegata". Ja bym celowała w bordowe berberysy dla kontrastu, a może dla oddzielenia jednych i drugich "sztyletolistnych" Tak sobie dumam...

Dzięki za rady. Też tak właśnie dumam i podumam jeszcze troszkę. Prawie wszystko mam, wiec będę ustawiać. Bardzi na jakimś zdjeciu wpadli mi w oko połączenie ice dance z hostą białobrzeżną. A mam to i to. Plan na jutro. Rycia w ziemi cd. Dalej "wycinam" rabatę...
To tu... 20:38, 01 maj 2015

Do góry
Madzia, mozga jest obrzeżona na biało, więc obok niej spróbuj zaplanować coś, co nie będzie w tych samych kolorach. Ice-dance ma niby żywą zieleń, ale jednak jest też taka trochę "variegata". Ja bym celowała w bordowe berberysy dla kontrastu, a może dla oddzielenia jednych i drugich "sztyletolistnych" Tak sobie dumam...
Ogrodowa przygoda Łukasza :) 19:35, 01 maj 2015

Do góry
Ewo to odkopałaś przeszłość mojego ogrodu, ale to było zaniedbane
Żurawki oczywiście rosną w słońcu, ale mimo wszystko na całkowitej patelni odradzam sadzić bo trzeba wtedy bardziej dbać i dokładniej wybierać odmiany. Na słońce miejsca długo nasłonecznione nie wybieraj zółtych/limonkowych odmian

Ludwiko z nornicą nie zapeszam Lecę zobaczyć.

Łukasz nornica nie paląca graby i liliowce na szczęście nie latały w powietrzu

Marto Marto dwie rabaty będę musiał podlewać ręcznie bo musiałbym kuć mój artystyczny krzywy i popękany chodnik ale na szczęście to rabaty które lubię oglądać i ewentualne niepodlanie im nie szkodzi

Everlime jak dla mnie jest boska na żywo niby zielono-zielona, ale efekt świetny i rozrasta się podobno mocniej od Evergolda.
W szkółce zimowała w 2 litrowych doniczkach na otwartej przestrzeni, zmroziło mocno końcówki liści, ale stojące Ice Dance obok wyglądała tak samo. Została obcięta dosłownie na dwu centymetrowego jeża i już ładnie startowała, ale Pani ze względu na przesadzenie do większych donic i mocne przycięcie nie chciała mi sprzedać.
Za mało się uśmiechałem Powiedziała mi, że za miesiąc dwa mogę przyjechać, ale sadzonki będą za 20-30zł. Mimo to już były tak duże, że podzieliłbym na 4

Edyto ja nie pomyślałem i wybrałem się małym autkiem. Doniczki były wszędzie, na przednim fotelu, pod i cały bagażnik ze złożonym drugim rzędem siedzeń ledwo się spakowałem. Dla siebie już takich zakupów robić nie będę bo nie ma gdzie
Ogród Joanny i Andrzeja od podstaw 18:37, 01 maj 2015

Do góry
Kasya napisał(a)
Joasiu, ty nie masz przypadkiem carexa ice cream ?

Kasiu
Obawiam się że Ice Cream miałabym tylko jeden sezon. Ona raczej w mnie przemarznie.
Mam Ice Dance, a ten wspaniale się rozrasta i nie wymarza.
Szmaragdowy Zakątek 10:03, 01 maj 2015

Do góry
Iwk4 – argumenty dostarczymy !!! Cyknę fotkę, żeby „niedowiarek” uwierzył. Co 60 cm to stanowczo za blisko…chyba że ma powstać z tych szmaragdów ścisły „zielony mur”.

anabuko1 – Aniu cieszę się, że ci się u mnie podoba. Hosty „złapane w kadrze” tylko z dwóch rabatek, jest ich dużo więcej…pochowane po cienistych zakątkach ogrodu.

Margarete – spokojnie Małgoś…u mnie też większość „zieleniny” jeszcze w pąkach.
Do zobaczenia za chwilkę.

Rench – Reniu w tam tym roku Yellow Polka Dot Bikini była taka jak powinna…po prostu śliczna łamane przez urocza. W tym roku jeszcze nie odmeldowała się po zimie. Rośnie w głębokim cieniu, więc dam jej jeszcze chwilkę zanim zacznę się wściekać, że stała się przysmakiem jakiejś nornicy.

popcorn – Carola, napisałam że ICE DANCE jest niziutka, bo ten znajomy (dla którego było to info), miał wcześniej doczynienia tylko z ogromną trawą pampasową więc nie ma co porównywać…zraził się okrutnie do traw !!!
A co do rozplenicy…to nawet nie ma mowy, żeby taka wielka urosła…nie mam tyle miejsca. Jak się obudzi po zimie to muszę z nią poważnie porozmawiać!!! Niech się nawet nie wygłupia…bo ją przestanę lubić!!!

Luckaa – urosną Lucyno…szybciutko urosną!

Kasik – Ale się zamieszanie zrobiło. U mnie hosty też tylko kły pokazują i to na dodatek nie wszystkie, bo niektóre jeszcze się po zimie nie odmeldowały…te fotki są z tamtego roku (znajomy chciał zobaczyć, to wkleiłam)
Początki w Kruklandii 08:24, 01 maj 2015

Do góry
polinka napisał(a)

Nie jest żle...Zapowiada się spokojny dzień no i zyję już następnym tygodniem

Dużo pozmieniałaś??

Frosted Curls pod brzozą Youngii zamieniłam na Bronzity, bo większe są i ładniej to wygląda. A Frosted dam przy altanie....tak się w oczy nie rzucają. Coś nie chcą mi rosnąć

Żurawki jeszcze zmieniłam. Tzn dałam wszystkie takie same.... jednym ciągiem....zamiast dwóch odmian.

Jeszcze chcę zmienić przy kulkach coś, bo Ice Dance też mnie denerwują.

Ogólnie....tak chwaliłam carexy a teraz one mi takiego psikusa robią Albo brzydkie, albo nie chcą rosnąć. Obrażam się na nie!!! Foch z przytupem normalnie!!!
Kwiatowy ogródek Monteverde 22:09, 30 kwi 2015

Do góry
Kindzia napisał(a)
U mnie jakieś obce kocury też urzędują, w tygodniu nas nie ma w Pszczynie, to korzystają z okazji. Wypaliło mi kawał floksów szydlastych. Jak je dorwę...albo mój Figo jak je dorwie...

Kasia ja dzisiaj znowu gonilam koty o 6.00 rano byly 3 w ogrodzie jak się rozdarłam to chyba wszystkich sąsiadów pobudziłam połamały mi nowy powojnik na jesieni wsadzony który ładnie ruszyłi narobiły na Ice Dance już nie mam na nie siły powojnik musiałam popodwiązywać, nie wiem czy coś z niego będzie

codziennie coś niszczą
Szmaragdowy Zakątek 18:36, 30 kwi 2015

Do góry
Magda, ice dance nie jest niziutka, jak sie wezmie za rosniecie to 45 cm bedzie miala Zajrzyj do Any-Art albo Sebka jakie maja potwory!!
rozplenica to ta ktora Ci kupowalam? Jesli tak, to 1,5m wysokosci i tylez srednicy hihi

pozdrawiam!
To tu... 15:13, 30 kwi 2015

Do góry
Kombinuję nad rabatą między choinami... Co tam wsadzić. (Jak już oczywiście to miejsce przygotuję...) Projekt przewiduje tam zawijasy żurawkowe ale z przyczyn różnych żurawek tam w tym roku nie będzie.
Muszę zagospodarować to co mam.
Myślę nad połączeniem mozgi trzcinowej (biało-zielonej) oczywiście sadzonej w dużych donicach żeby się franca nie rozlazła za bardzo z turzycą Ice Dance, turzycą Silver Sceprte i hostą białobrzeżną... Do tego może jeszcze jakieś kwiatkowe rożowe akcenty... Mam jeszcze trzy bordowe berberysy, które by stanowily fajny kontrast.
Myślałam jeszcze czy by gdzieś nie dokooptować brunnery dla zmiękczenia tych wszystkich ostrości albo żurawkę berry smootkie dla dodania koloru ale niestety tego nie mam. Jeszcze.

Tak sobie kombinuję... Sama jestem ciekawa co mi z tego wyjdzie.

Wszelkie rady oczywiscie mile widziane.
Brzozy i świerki na długiej i wąskiej działce:)) 14:51, 30 kwi 2015

Do góry
Tess ma rację za zielono chyba będzie , mi tam brakuje czegoś zwiewnego, traw, np. carex ice dance, hakone,...
Szmaragdowy Zakątek 18:05, 29 kwi 2015

Do góry
A teraz rośliny które śmiało mogę polecić:
berberys ATROPURPUREA NANA

berberys HARLEQUIN

berberys ORANGE ROCKET

RODODENDRONY do wyboru do koloru…

trawki (wiem, że się zraziliście, ale może warto spróbować jeszcze raz)
miskant MORNING LIGHT (dość wysoka, ale jest śliczna i nie rozrasta się tak bardzo na boki)

BUCHANANA (trawka koloru brązowego, ładnie wygląda posadzona w białych kamyszkach)

ICE DANCE (niziutka trawka, najładniejszy efekt daje posadzenie kilku sztuk obok siebie)

i rozplenica (niestety nie znam nazwy)

Brzozy i świerki na długiej i wąskiej działce:)) 15:18, 29 kwi 2015

Do góry
Tess napisał(a)
Zgadzam się z Małgosik, że żółte wypełnienie to za dużo.
Może być te Frosted Curls, co go Juzia proponowała, albo ice dance, jest zielony z lekkim odcieniem żółtego.

Tak się gapię na fotkę. To rabata przy wejściu na ogród. Reprezentacyjna musi być.

Teresko te trawki są fajne, bardzo mi się podobają
Spróbuję coś narysować.
Brzozy i świerki na długiej i wąskiej działce:)) 14:12, 29 kwi 2015

Do góry
Zgadzam się z Małgosik, że żółte wypełnienie to za dużo.
Może być te Frosted Curls, co go Juzia proponowała, albo ice dance, jest zielony z lekkim odcieniem żółtego.

Tak się gapię na fotkę. To rabata przy wejściu na ogród. Reprezentacyjna musi być.
Mysza napisał(a)
Tak to wygląda.

Tam jest słońce od rana do 13.Strona północ-wschód-południe(troszkę).
U "Zielonej" Ogrodniczki :) 13:54, 29 kwi 2015

Do góry
IzaK napisał(a)
Aga mówisz nie tak daleko? no zawsze to bliżej niż w Bieszczady to fakt haha... będę szukać u siebie... coś w końcu znajdę...

i jeżeli zostanę przy opcji?: kulki bukszpanowe, trzmielina i powiedzmy turzyce (swoją droga polecacie Ice Dance, Frosted Curls, Evergold?) - to zostanie mi ze 20 sadzonek tawuł...
Muszę pomyśleć co z nimi zrobić...

A co, brakuje Ci miejsca na 20 tawuł?
Zrób sobie z nich jednogatunkowe poletko strzyżonych w kulki, pod jakimś drzewkiem - cudnie to wygląda

Ana
U "Zielonej" Ogrodniczki :) 12:57, 29 kwi 2015

Do góry
Aga mówisz nie tak daleko? no zawsze to bliżej niż w Bieszczady to fakt haha... będę szukać u siebie... coś w końcu znajdę...

i jeżeli zostanę przy opcji?: kulki bukszpanowe, trzmielina i powiedzmy turzyce (swoją droga polecacie Ice Dance, Frosted Curls, Evergold?) - to zostanie mi ze 20 sadzonek tawuł...
Muszę pomyśleć co z nimi zrobić...
Ogrodowa przygoda Łukasza :) 09:58, 29 kwi 2015

Do góry
Luki napisał(a)
Szkółking wybitnie udany
Dzisiaj bawiłem się w szamana, gdzie się nie pojawiłem to zaczynało lać i to konkretnie. Podjeżdzam pod pierwszą szkółke... burza, pod drugą deszcz, pod trzecią ulewa, ale na szczęście miałęm ze sobą 3 parasole więc mam co chciałem

Pysznogłówka różowa, bodziszek o pięknych liściach(zapomniałem odmiany), szałwia Blue Queen i ROsenwein, Rozchodnik Brilliant, kocimiętka, Turzyce Ice Dance i Everest, Floks Red Carrabien, Funkia do donicy, miskant Variegatus i Gracillimus.
Kupiłem też hortensje Vanille freise ale brzydkie są no ale dostałem je prawie za darmo więc najwyżej wymienię jak znajdę ładniejsze i na zdjęcie załapały się róże Ascot, które dzisiaj przyszły, a Maria Thereska moczy się w wiadrze

Jak ja się cieszę, że nic nie zamawiałem przez internet przepłaciłbym dwukrotnie, a nie wiadomo co bym dostał. Fakt do jednej szkółki musiałem śmigać 60km, ale co tam przynajmniej mam złote źródło hortensji bukietowych w wielu odmianach i jak na złość ta którą chciałem była resztką z zeszłego roku

wspaniałości! dobrze ze ze szkółek, a nie przez net
na szybko pozdrawiam
Mały ogródek, za i przed zabudową szeregową - Nicol21 23:19, 28 kwi 2015

Do góry
Lezanie na hamaku sprzyja refleksjom. Stwierdzam ze nieco poszerze rabatki na koncu zeby miec wiecej miejsca na pietra. Krajobraz zapozyczony to zywoplot, przed nim cisy/buksiki stozkowe plus ciut kulek, trawy [ML, ice dance], jezowki, jablonka haha!, szalwia, cebulowe i pewnie 100 innych roslin. poszerze o ok 30-40cm mniej wiecej tak jak idzie czerwona linia.

a tak prezentuje sie klonik z rzeka exotikow z dalszej perspektywy

Angelique cos nie chce gonic QofN! Ale moze i tak lepiej Jeszcze ze 2 dni i czarnulki beda kwitly/

a w miedzyczasie juz mam:

Miala byc super: ciemna zurawka plus Harleem hiacynt ale srednio wyszlo...
DUŻY OGRÓD małej ogrodniczki 1 23:17, 28 kwi 2015

Do góry
Danusiu, pod brzozami mam kulki Danica, bo przesadzałam je z innego miejsca i jakoś trzeba było je zagospodarować
Na mojej brzozowej rośnie w ogóle mnóstwo wszystkiego - większość to rośliny przesadzane z innych miejsc. Miskanty, cisy, Danici, między nimi rozplenice i teraz narcyzy. Przed brzozami jest łączka "Ice Dance" a między nimi berberysy "Bagatelle".
Wg mnie brzozy (i każde inne drzewa) sadzone bezpośrednio w trawniku to nie jest dobry pomysł - zawsze będzie niedokoszone przy pniu... No, ale może Twój M. ma więcej czasu i cierpliwości niż my
Kiedyś liczyłam powierzchnie "trawników" (choć u mnie to się raczej powinno nazywać nawierzchnie trawnikopodobne ) ok. 20 arów. Całość do cotygodniowego koszenia. Skoszoną trawą "nawozimy" łąkę obok.
Ogrodowa przygoda Łukasza :) 20:55, 28 kwi 2015

Do góry
Luki napisał(a)
Szkółking wybitnie udany
Dzisiaj bawiłem się w szamana, gdzie się nie pojawiłem to zaczynało lać i to konkretnie. Podjeżdzam pod pierwszą szkółke... burza, pod drugą deszcz, pod trzecią ulewa, ale na szczęście miałęm ze sobą 3 parasole więc mam co chciałem

Pysznogłówka różowa, bodziszek o pięknych liściach(zapomniałem odmiany), szałwia Blue Queen i ROsenwein, Rozchodnik Brilliant, kocimiętka, Turzyce Ice Dance i Everest, Floks Red Carrabien, Funkia do donicy, miskant Variegatus i Gracillimus.
Kupiłem też hortensje Vanille freise ale brzydkie są no ale dostałem je prawie za darmo więc najwyżej wymienię jak znajdę ładniejsze i na zdjęcie załapały się róże Ascot, które dzisiaj przyszły, a Maria Thereska moczy się w wiadrze

Jak ja się cieszę, że nic nie zamawiałem przez internet przepłaciłbym dwukrotnie, a nie wiadomo co bym dostał. Fakt do jednej szkółki musiałem śmigać 60km, ale co tam przynajmniej mam złote źródło hortensji bukietowych w wielu odmianach i jak na złość ta którą chciałem była resztką z zeszłego roku

Co to jest to z tyłu takie rozrosnięte?I to z boku po lewej na dole?Piękne zakupy.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies