Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "projekt"

Ogród tworzę nowoczesny czyli wewnętrzna walka jak nie zostać kokoszką :) 03:40, 13 sie 2016

Do góry
Witaj! Piękny ogród,będę zaglądać po inspiracje,ale teraz interesują mnie Twoje początki bo muszę zrobić rysunek/projekt działki i spis inwentarza.. Pamiętasz jak robiłaś? Pozdrawiam serdecznie i zapraszam do siebie ze swoimi doświadczeniami
Ogród z uśmiechem 21:43, 12 sie 2016

Do góry
Pszczelarnia napisał(a)
Tak jedna amanogawa ze swoim pokrojem nie daje efektu, zwłaszcza przy dużych drzewach jakimi są katalpa i magnolia.

Danusia robiła kiedyś projekt Myszorkowi (jest wątek na forum) i tam fajnie są rozwiązane linie wokół tarasów i wokół ogrodzenia. Projekt jest gdzieś wklejony na wątku.

Grzebałam dzisiaj na tym wątku - znalazlam
Miałam dzisiaj za malo czasu aby to spokojnie przeanalizować cały wątek, ale zrobie to na pewno Na pierwszy rzut oka to fajnie te "zakamarki" rabatowe wyglądają. Ogólny plan nasadzeń jest świetny.

Amonogawa jest samotna za cienka - albo ja przesadzę albo dosadzę jeszcze 2

Ogród z uśmiechem 11:17, 12 sie 2016

Do góry
Tak jedna amanogawa ze swoim pokrojem nie daje efektu, zwłaszcza przy dużych drzewach jakimi są katalpa i magnolia.

Danusia robiła kiedyś projekt Myszorkowi (jest wątek na forum) i tam fajnie są rozwiązane linie wokół tarasów i wokół ogrodzenia. Projekt jest gdzieś wklejony na wątku.

Eksperymentarium 14:40, 11 sie 2016

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Jejuu, super projekt się rozwinął Niesamowite widoki, marzenie po prostu i busz.
Zapomniałam, który to projekt. Przypomnisz się na pw? Popatrzę Cudnie.

Dziękuję Szefowej za miłe słowa ))) napisałam priv i zapraszam w realu. Kawę tez mam dobrą
Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 07:11, 11 sie 2016

Do góry
Za mała ta rabata, dzieci muszą dać więcej. Any kompozycja ta akurat to mój projekt , tylko dodałam tam topiary. Dodaj coś na pniu na tle ściany dwie szt, wyższa i niższa, iglaki na pniu np. żólte cyprysiki kule lub poczochrańce- dopiero hortensje
Ogród z pergolą 06:48, 11 sie 2016

Do góry
Filemon24 napisał(a)
barwinka nie sadź jest mało reprezentacyjny ja bym zaczęła robić na twoim miejscu i tak nikt nie wymyśli projektu na cycuś glancuś przesadzanie nie nieuniknione więc lepiej już zacząć działać niż myśleć bez końca- bo powstają ciągle nowe pomysły, nowe rośliny się pojawiają i tak się będzię kręciło że w końcu projekt będzie na papierze a nie w ogrodzie

Podpisuje się dwiema rękami! Najwieksza radosć to sadzić, obserować a potem korygować. Poza tym co rok-dwa lata pojawia sie nowa przebojowa roślina "must have" którą będziesz korygować rabatę.

Z piwoni nie utrzymasz formy, bo liscie sie rozłaża i nei bedzie kwadratu, poza tym za krótko kwitnie. Bardzo polecam szalwie compact blue, ale nie białą, utrzymasz forme kwadratu, długo dwukrotnie kwitnie i ejst neizawodna. Białe jak na arzie to mi sie tylko przetaczniki spodobały bo biała lawenda to dla mnie rozczarowanie

Czy musi byc ice dance bo lepsza jest morrowi variegata, wyglada identycznie a trzyma forme w kepach

System automatycznego nawadniania 23:56, 10 sie 2016

Do góry
Awo65 napisał(a)
Poszukaj jeszcze na sieci poradnika instalatorskiego Drago. Z tego też można się coś dowiedzieć.

Poprosiłem o projekt w firmie, gdzie będę kupował cały sprzęt. Faktycznie więcej zraszaczy będzie i trochę inny układ sekcji niż przeze mnie zastosowany.

Nawet nie wiedziałem, że mam firmę nawadniającą ogrody tak blisko domu

Jutro zaczynam kopanie.

Jak się w wyszuka w googlu program do rozmieszczenia zraszaczy, to wyskakuje Gardena. I ten program Gardeny za rzadko rozstawia zraszacze - nawet w swoim katalogu taki błąd mają, że są zbyt daleko zraszacze rozstawione. Trochę to dziwne, że w miarę poważna firma wprowadza w błąd ludzi.
Eksperymentarium 20:02, 09 sie 2016

Do góry
Jejuu, super projekt się rozwinął Niesamowite widoki, marzenie po prostu i busz.
Zapomniałam, który to projekt. Przypomnisz się na pw? Popatrzę Cudnie.
Ogród z pergolą 12:44, 09 sie 2016

Do góry
barwinka nie sadź jest mało reprezentacyjny ja bym zaczęła robić na twoim miejscu i tak nikt nie wymyśli projektu na cycuś glancuś przesadzanie nie nieuniknione więc lepiej już zacząć działać niż myśleć bez końca- bo powstają ciągle nowe pomysły, nowe rośliny się pojawiają i tak się będzię kręciło że w końcu projekt będzie na papierze a nie w ogrodzie
NewLife w ogrodzie 12:10, 09 sie 2016

Do góry
Beatko, tylko na piśmie. Urzędnik na ustawowy termin odpowiedzi i musi powolać się na jakies ustalenia i musi się pod nim podpisać imiennie.
Jeśli byla planowana budowa drogi to musiał byc zatwierdzony projekt - poproś o niego Zobaczysz czarno na bialym co i jak. Dobrze jest zrobic zdjęcia i puścić je do lokalnych mediów - tego nikt nie lubi i zazwyczaj jakaś reakcja wtedy jest.
Ogród z pergolą 12:00, 09 sie 2016

Do góry
Makao_J napisał(a)
Ale kombinujesz. Coraz bardziej skomplikowane i ciężkie w utrzymaniu pomysły masz. Inspirka Agaty faktycznie ciekawa.

Ja tam dostrzegłam takie coś https://pl.pinterest.com/pin/428827195749842028/
i od razu przypomniał mi się projekt Twojego ogrodu który kiedyś w szaleństwie Ci podrzuciłam hihihi

cieżkie w utrzymaniu, miałaś kiedys takie cos w ogrodzie? przerastało Ci czy czemu cięzkie?
ilosć gatunków ograniczam, wydaje sie to zagmatwane ale to sa naprawdę duze rabaty
tyły myslałam ze sa ok?
to dzieki tobie bedą rabaty srodkowe "łamiące" ściezkę z płyt

System automatycznego nawadniania 11:51, 09 sie 2016

Do góry
Wersja 1

Linia kroplująca 200mb - to jest trzy odnogi 80, 30 m i 15m, z tej odnogi 80 m odchodzi jeszcze kilka odnóg, razem prawie 200mb.

Jak podlać ten wąski pasek trawy 2 x 20m- sekcja 2?

Zraszacze rotacyjne 5004 jak mają sektor 90', to tyle samo wody zużywają na godzinę, co w katalogu? Ale opad jest 2x większy niż w katalogu? Bo w katalogu chyba podany przy sektorze 180', a one dwa razy częściej zalewają daną powierzchnię? Czy się mylę?

Tak lepiej? --- wersja 2

Tu projekt linii kroplującej (czerwona) - niebieski kolor to rura doprowadzająca:

Czy tak? --- wersja 3

W wersji 3 zielonymi kropkami zaznaczone zraszacze Gardeny 100 z dyszą prostokątną 12x2m.
Na linie kroplujące przeznaczone 2 sekcje (w tym jedna na warzywnik).
Razem 8 sekcji.
Zraszacze o największym zapotrzebowaniu na wodę (Rainbird 5004) w sekcjach po 3 szt.

Ogród z pergolą 11:40, 09 sie 2016

Do góry
Ale kombinujesz. Coraz bardziej skomplikowane i ciężkie w utrzymaniu pomysły masz. Inspirka Agaty faktycznie ciekawa.

Ja tam dostrzegłam takie coś https://pl.pinterest.com/pin/428827195749842028/
i od razu przypomniał mi się projekt Twojego ogrodu który kiedyś w szaleństwie Ci podrzuciłam hihihi
Ogród z pergolą 10:44, 09 sie 2016

Do góry
Projekt - jeśli Ci zależy na widoczności geometrycznych nasadzeń to musisz to rozdzielić. Zobacz co zrobiła nawigatorka - wkopywała krawężniki by uwypuklić geometrię w ogrodzie.
Bez tego po 2-3 latach będziesz miała busz - ice dance pójdzie w każdą stronę, rośliny przerosną się jedna z drugą... albo ekobordy, albo krawężniki albo płyty chodnikowe lub kostka granitowa...

Gdybym miała robić ogród geometryczny, poszłabym w tą stronę
bo łatwiej a można rośliny posadzić pasami, w kostkę, prostokąty... a i zobacz że tam są tylko 3 gatunki piękne

https://pl.pinterest.com/pin/501025527272147158/

uważaj na zdrowie, nie forsuj się za bardzo - ogród poczeka
NewLife w ogrodzie 09:46, 09 sie 2016

Do góry
BasiaLT napisał(a)

No fakt.. sąsiad ma widok rewelacyjny. Też bym nie chciała być dla kogoś aż tak widoczna bo nie ma mowy o chodzeniu sobie po tarasie w bieliźnie.

A tak swoją drogą to on to zdjęcie robił z komina czy użył drona? Bo widać że robione z wysokości.
Nie, no z tego balkonu, co go często można oglądać na moich zdjęciach. Bo ich domek jest tłem dla mojego ogrodu (póki co). Mój dom jest niżej niż ich. Sporo niżej. Marzę o wysokim murowanym płocie. Mąż obiecał, że w ciągu 5 lat znajdą się fundusze. Wtedy poczuję się intymniej. Może i Serby do tej pory będą sobie ładnie rosły. No i planuję lekko przepierzyć tę część zadaszoną tarasu pergolami, po których puszczę jakiś powojnik. Już się zrobi przytulniej.
Marzę o wykończonym podjeździe, chodniku, ogrodzeniu, tarasie i drewutni z domkiem gospodarczym, którego projekt mam w głowie.... Aaaaa, i jeszcze marzę o wannie, bo w domu też wciąż sporo do wykończenia. Od czego są marzenia. Ale przyznaję, czasem mnie ten ogrom niedoróbek przytłacza. Potem jakoś to jest. Próbuję szukać pozytywów jak na przykład ten, że wiosną nawet mi się nie śniło, że będę miała już tak fajnie zagospodarowaną rabatę z rozmachem, dorodny warzywnik i uda mi się własnymi siłami założyć taki wielki trawnik.
System automatycznego nawadniania 03:31, 09 sie 2016

Do góry

Witam wszystkich!

Zabieram się do instalacji zraszaczy. Stworzyłem taki projekt jak załączony.

Studzienka zaznaczona szarym prostokątem na dole, wydajność ok. 40-50 l/min, 2,5 bar.

Podzieliłem ogród na 4 sekcje. 3 sekcje zraszaczy i jedna linii kroplującej 200mb.
Nie wiem, czy taka ilość zraszaczy starczy.

Sekcja 1: 4 x Rainbird 5004 (wszystkie około 90 stopni, zasięg 11 m, dysza 3 lub 4)
Sekcja 2: 6 x Rainbird 1804 (wszystkie około 180 stopni, zasięg 2,4 - 3 m, dysza 8 i 10)
Sekcja 3: 5 x Rainbird 3504 (90 - 180 stopni, dysza 0,75 - 1,5)

Planuję połączyć zraszacze rurą 25mm - również nie wiem, czy taka grubość wystarczy na sekcje (zwłaszcza RainBird 5004).

Ile zraszacze RainBird 5004 potrzebują wody na minutę, gdy sektory mają ok. 90 stopni?

Z góry bardzo dziękuję za informacje i porady

Typografia ogrodu 21:01, 06 sie 2016

Do góry
eee_taam napisał(a)
zaniemówiłam ...widze mocne wpływy pinterestu ...ale...to bez znaczenia ...efekt mnie zachwycił!!!

ostatnio pokochałam układy geometryczne ....choc ja lubię kolorowo i bez żwirku ...ale hortki tez lubie ...duzo hortek moze być ...bo dlaczego nie?
wplywy wplywami ale.zycie zyciem.rozmiar profila,grubosc ścianki,rozmieszczenie pretow,ciezar a ilosc nog,dostosowanie do juz istniejscych nasadzen i budżetu sprawia ze projekt ewoluuje i to wielokrotnie.
Nas zwirwk cieszy bo humus w ttm miejscu zdjelismy 3,5 roku temu.wsypalismy tam mase polnych kamieni odkrytych na dzialce podczas orki i przykrylismy piachem na ktory juz patrzec nie moglismy.
Dziekuje a hortek nigdy dosc.ja je uwielbiam
Ogród z uśmiechem 18:01, 06 sie 2016

Do góry
LyraBea napisał(a)
Przybywam. Pdziwiam!
No ślicznie! I pasy są Mój po pierwszym koszeniu wyglądał zdecydowanie gorzej. Może się okazać, że Ci tak się rozrośnie, że nawet dosiewki nie będziesz potrzebować. Ja chyba nie będę dosiewać. W zasadzie mało już widać miejsca, gdzie mi nasiona wypłukało U Ciebie też zacznie się coraz bardziej zagęszczać.
Jak ja Ci zazdroszczę systemu nawadniania. Piszesz, że sami kładliście. A jak u Ciebie z ciśnieniem wody? Jakieś reduktory ciśnienia montowaliście? Jakie rury kładliście? Ja się boję, że gdybym sama się za system nawadniania wzięła, to może się kazać, że system mi niewydolny wyjdzie. Dlatego się wstrzymuję. Póki co u mnie codziennie leje, więc system nawadniania mam niezawodny. Z trudnością udaje mi się wstrzelić w słońce z koszeniem i na nowo leje
Zamówiłam już 50kg jesiennego nawozu do trawnika. Pod koniec sierpnia rozsypię i to będzie tyle dla niego na ten rok.

Beatko, nie zobaczylam drugiego wpisu więc odp.oddzielnie
Dosiewki będą na pewno, zdjęć z tych miejsc nie pokazalam Ale myslałam, ze będzie gorzej, więc się baaardzo cieszę Podtrzymywałaś mnie na duchu, dobry duszku - dzięki

System nawadniania sie sprawdza, na szczęście. Ja mam dwa ujęcia wody - własne i państwowe. Zaprojektowany mam na ciśnienie dosyć małe, więc mam zraszacze statyczne - one pobierają mniej wody niz rotacyjne - i w jednej sekcji chodzą na raz tylko dwa albo 3 mniejsze. Mam dlatego 5 sekcji do samego trawnika. Tam, gdzie kupowałam elementy systemu, zrobiono mi gratis taki projekt i obliczyli czy na mojej pompie system ruszy.
Jak chodzą dwa zraszacze to na mojej wodzie jest ok, kiedy 3, nie baardzo - wtedy przełączam na miejską. Mam na razie maly hydrofor - jak zmienimy na mocniejszy będzie OK

Tonący w bieli 16:20, 04 sie 2016

Do góry
kasia_w napisał(a)
Masz piękny dom z wysmakowanym wnętrzem Podziwiam bardzo i choć to nie moja bajka, jestem pod wrażeniem. Jak dla mnie mega hitem jest kominek i choć jestem (chyba) obyta z trendami wnętrzowymi, to takiego jeszcze nie widziałam. To indywidualny projekt?

dziękuję :* nie, normalny kominek firmy Nordpeis
Tonący w bieli 16:15, 04 sie 2016

Do góry
Masz piękny dom z wysmakowanym wnętrzem Podziwiam bardzo i choć to nie moja bajka, jestem pod wrażeniem. Jak dla mnie mega hitem jest kominek i choć jestem (chyba) obyta z trendami wnętrzowymi, to takiego jeszcze nie widziałam. To indywidualny projekt?
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies