Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat

Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat

bata 23:26, 10 sie 2016

tworzę rabatę pod oknem kuchennym, inspiracje czerpię oczywiście z ogrodowiska

trawa zostanie wyryta do końca, dzieci nie dały więcej, albo dały aż tyle

1 - rozchodnik okazały
2 - żurawka bordowa
pod zebrinusem może hakonechloa

zauroczona kompozycja Ani Ana-art
1 - runianka
2 - funkie
3 - begonie

wszelkie sugestie mile widzane
m_gocha 01:02, 11 sie 2016

bata napisał(a)
tworzę rabatę pod oknem kuchennym, inspiracje czerpię oczywiście z ogrodowiska

trawa zostanie wyryta do końca, dzieci nie dały więcej, albo dały aż tyle

1 - rozchodnik okazały
2 - żurawka bordowa
pod zebrinusem może hakonechloa

zauroczona kompozycja Ani Ana-art
1 - runianka
2 - funkie
3 - begonie

wszelkie sugestie mile widzane

Ładne kompozycje ale... wiosną i zimą będzie pusto
Gardenarium 07:11, 11 sie 2016

Za mała ta rabata, dzieci muszą dać więcej. Any kompozycja ta akurat to mój projekt , tylko dodałam tam topiary. Dodaj coś na pniu na tle ściany dwie szt, wyższa i niższa, iglaki na pniu np. żólte cyprysiki kule lub poczochrańce- dopiero hortensje

Instagram Ogrodowiska
Toszka 07:17, 11 sie 2016

Zwłaszcza z Zebrinusem, który przy pierwszych październikowych przymrozkach robi się suchy, a potem pomimo związania strasznie smieci.
Zebrinus dobry jest jako akcent w kompozycji innych traw, jako soliter nie. To ciężki i masywny miskant, a tendencja do rdzy nie dodaje mu uroku. Zamiast niego posadź inny, np. popularny Morning Light, czy Gracillimus.
Zebrinus ma dłuższy okres wegetacyjny niż nasz klimat na to pozwala
bata 09:12, 11 sie 2016

Danusiu, Toszka dziękuję za odpowiedz odnośnie mojej rabaty

Danusiu jestem pod ogromnym wrażeniem Twojego ogrodu, forum, życzliwości, chęci pomocy, dawanych rad
jeżeli chodzi o rabatę u Ani, to widać na każdym centymetrze mistrzostwo, jest bajeczna

Toszka zmartwiłaś mnie tym zebrinusem, taka urocza trawka, mam morning light z tyłu domu i jakoś tak kiepsko rośnie, więc urzekł mnie w szkółce zebrinus

zgodnie z sugestiami dołożyłam drzewa na pniu, nie wiem tylko czym je podsadzić i czym uzupełnić nóżki hortensji

1- -żurawki
2 - hakonechloa
trawki między i z tyłu drzewek

trawki przeniosę między hortensje
1-runianka
2-begonie

mam też nieźle zapowiadające się rozplenice japońskie 6 szt, rosną sobie w kąciuku czekając na miejsce docelowe, może je gdzieś tu wpasować
Toszka 10:24, 11 sie 2016

Rabatę musisz pociągnąć do rogu opaski po lewej stronie. Niech będzie całoscią. Hortensje licz, że będą miały 1,50m. Jeśli drzewka będą niższe lub zbyt blisko zostaną "zjedzone".

Rozplenica pod hortkami może być. Około metr przed. Bez hakonechloa, albo jesli ta ma być to na rogu rabaty, ok 60cm od trawnika,
Niezaprzeczalnie musisz rabatę powiększyć.
bata 11:37, 11 sie 2016

Toszka rabata w zamyśle ma być dociągnięta do lewej strony, to moja nieudolnośc w rysowaniu
mam problem jak wkomponować te drzewa na pniu

opcja drzewa pod nimi runianka (1),
między hortensje przenieść trawki i pod nimi begonie (2)

albo trawki zostawić przy drzewach, dodać rozplenice od przodu, tylko nie wiem co dodac w tych różowych trójkątach

ogólnie to nie wiem, czy drzewa na pniu i hortensje mają być w jednej linii
carolina01 13:32, 11 sie 2016

Chcialam prosic o pomoc w zaprojektowaniu tej rabaty. Jest ona od południa. Wszystko co tam teraz rośnie wylatuje. Za radą Toszki przy brazowym ogrodzeniu zamiast forsycji dosadze tuje, a wzdłuż tego trójkąta od bramy posadze ekran z cisa. Ta rabate chcialam obsadzic grupami kul bukszpanowych na przemian z rozplenicami ale za noc nie umiem tego fajnie rozmiescić.
carolina01 13:38, 11 sie 2016

Potem wymyslilam cos takiego. Kule tuja Danica ( bo ten bukszpan jednak za drogi dla mnie), ponaranczowe to żurawka, a zielone jasne ro Hakonekloa All Gold.
carolina01 13:44, 11 sie 2016

Albo tak...

Może ktoś podpowie jakies rozwiazanie. W tym szerszym miejscu rabata ma szerokość 1,60, a ta dłuższa czesc ma szerokosc 1,20.