Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród z uśmiechem

Ogród z uśmiechem

ren133 09:18, 12 sie 2016

I jeszcze z tulipanami
https://www.ogrodowisko.pl/watek/5315-jak-ozywic-moj-szmaragdowy-ogrod?page=987
Kawa 09:58, 12 sie 2016

Jola macham planach nie pomogę niestety
Pszczelarnia 11:17, 12 sie 2016

Tak jedna amanogawa ze swoim pokrojem nie daje efektu, zwłaszcza przy dużych drzewach jakimi są katalpa i magnolia.

Danusia robiła kiedyś projekt Myszorkowi (jest wątek na forum) i tam fajnie są rozwiązane linie wokół tarasów i wokół ogrodzenia. Projekt jest gdzieś wklejony na wątku.

jolanka 21:33, 12 sie 2016

_Martini_ napisał(a)
Jolka, ja mam bardzo podobne linie rabat, łagodne łuki. W tym roku zrobiliśmy na środku placyk pod basen, kwadratowy, ale narozniki delikatnie zaokrąglone. Wydaje mi się, że calkiem dobrze to gra z resztą rabat. Wiosną bedziemy robic podobny placyk na stół i krzesła, tam chcę wkomponowac, jak to nazwalas, "kwaterę bukszpanową".
Taka linia rabat jaką masz nie wyklucza chyba linii prostej z zaokrągleniem. Tak mi się przynajmniej wydaje. Gorzej jakby to były fale dunaju.

Masz rację, dlatego myślę, ze łagodne linie bez dużych "odchyłów" powinny u mnie być OK. Rogi tarasu zaokrąglone linia rabat będą delikatniejsze, tym bardziej, że jego powierzchnia to 50 m kw.
Na tej rabacie zaczęłam nawet wiosna robić obwódke z bukszpanów ale jej nie skończyłam - nie podoba mi sie ten lekki brzuszek na środku - wolę środkiem chyba prosto a końcówki zaokrąglone
jolanka 21:38, 12 sie 2016

ren133 napisał(a)
Witaj Jolu
Pytałaś o wgłębnik Tutaj jest zdjęcie po ułożeniu płyt betonowych: https://www.ogrodowisko.pl/watek/5315-jak-ozywic-moj-szmaragdowy-ogrod?page=951
Jeśli chodzi o zdjęcia z placu boju to musiałabym jeszcze poszperać
Pozdrawiam

Piekne dzięki za inspiracje, siedzialam dzisiaj i grzebałam u Ciebie i nie tylko

Nie chce tym razem robic niczego na chybcika, bo potem to albo żałuję albo w kółko przesadzam. Postanowilam teraz, ze najpierw wszystko na papierze a dopiero później robota na rabacie U mnie jest sporo powierzchni więc moge realizować sporo pomysłów Na pewno będzie to rozciągnięte w czasie, no ale...nie od razu ...
jolanka 21:39, 12 sie 2016

Kawa napisał(a)
Jola macham planach nie pomogę niestety

Kamilko, dzięki za chęci, cóż
jolanka 21:43, 12 sie 2016

Pszczelarnia napisał(a)
Tak jedna amanogawa ze swoim pokrojem nie daje efektu, zwłaszcza przy dużych drzewach jakimi są katalpa i magnolia.

Danusia robiła kiedyś projekt Myszorkowi (jest wątek na forum) i tam fajnie są rozwiązane linie wokół tarasów i wokół ogrodzenia. Projekt jest gdzieś wklejony na wątku.

Grzebałam dzisiaj na tym wątku - znalazlam
Miałam dzisiaj za malo czasu aby to spokojnie przeanalizować cały wątek, ale zrobie to na pewno Na pierwszy rzut oka to fajnie te "zakamarki" rabatowe wyglądają. Ogólny plan nasadzeń jest świetny.

Amonogawa jest samotna za cienka - albo ja przesadzę albo dosadzę jeszcze 2

jolanka 21:57, 12 sie 2016

Dzisiaj rysowałam tę moja rabatę Mam parę pomysłów, mam nadzieję, że sie spodobają Jeszcze dopracuje szczegóły i wkleję jutro - razem ze zdjęciami tego, co jest w tej chwili. Mogłam wreszcie podejść do niej bliżej z aparatem - wcześniej świeżutka trawka nie pozwalała ...i eM, ze podepczę

W pierwszej wersji:

- dosadzenie 2 wiśni Amonogawa aby tworzyły trójkącik z z prawej strony.
- między magnolią i kulką cyprysikową stożek bukszpanowy
- kulki cyprysikowe otoczone obwódkami z bukszpanu
- na linii róży Acropolis wzdłuż ściany domu jeszcze dwie róże kremowe po obu stronach, jeśli tak, to muszę coś dodać do tych różyczek Lovely Green
za nimi sa teraz miscanty ML ale nie wiem czy nie będą za niskie
- cała rabata szerokości 2,5 metra - obwódka bukszpanowa za nią lawenda
- w środku rabaty kulki buksikowe rozstrzelone
- jeżówki, trawki jako wypelnienie

Muszę popracować nad połączeniem jej z tarasem i katalpą
jolanka 22:03, 12 sie 2016

Dla rozweselenia trochę zdjęć dzisiejszego ogrodu

Najpierw róże

William Morris

Geisha obsypana kwiatami - gałązki jeszcze delikatne az uginaja sie pod ich ciężarem

jolanka 22:06, 12 sie 2016

Geisha, Bonica, New Dawn, Elfe