Aniu, wróciłaś, ale fajnie brakowało tu twojego pięknego ogrodu
2 magnolie wypadły, zostało mi 21 sztuk. Dumam czy na wprost tarasu domku letniego posadzić magnolię czy klon japoński, nie umiem się zdecydować
Przydaśków mnóstwo z Niemiec psiapsióła przytargała, a ostatnio to była rura rdzewiak ze złomowiska, stolik, plastry z dębu i korzenie z dębu. Kilka rzeczy mam na oku do domku letniego, jako wystrój, ale dosyć drogie jak na starocie.
Dzięki i pozdrawiam gorącobo u nas lato
jedna z magnolii parasolowatych, 2 będą kwitły, 3 nie.
już rano kwiat widać, jak wrócę pewnie rozwinięty będzie
w całości drzewko
liście ma ogromne
Ah ci sąsiedzi, wiem coś o tym. Ja za każdym razem jak coś robię na froncie a akurat trafiam na sąsiada to słyszę mądrości. Jednym uchem wpuszczam drugim wypuszczam
Ze nie wspomnę o mądrościach sprzedawców
Za każdym razem jak pytałam o choiny to słyszałam ze one absolutnie na zywoplot się nie nadają
Tia...
Iwonka, choin nie masz ale za to cisów od groma
Jeszcze muszę kompost rozgrabić i z ziemia przemieszać ale wczoraj już nie zdążyłam / nie chciało mi się .
A ja polecam tulipany Ivory Floradale. Są trwałe i ładnie się rozmnażają.
Tak wyglądają Ivory Floradale po 3 latach. Posadziłem w tym miejscu 8 cebulek. Oczywiście są teraz niższe i mają mniejsze kwiaty niż w pierwszym roku, ale patrząc na to, jak zachowują się inne tulipany, myślę, że to wartościowa odmiana. W tym roku muszę już je wykopać
Niebieskie do tych kolorow co masz tez by pasowalo i wg mnie nie bedzie napackane
Jarzmianki za rozami to raczej zly pomysl.
Edelrose to zadna nazwa odmiany, to po prostu rodzaj, roza szlachetna czyli wielkokwiatowa. Czesc roz ma jakies wymyslone chyba nazwy (Dafne, David Austin, Double Perfum) Nie wiem, co to za roze i nie wiem, jak beda rosly
Lavender Flower Circus jest najnizsza z wymienionych, Pastella tez rabatowka, ciut wyzsza, Friedenslicht jest wysoka, Gartenträume ciut nizsza od poprzedniej, Piano ok. 1m troche nizsza od poprzedniej. Wzrost jes tez zalezny od warunkow
Chyba tylko LFC moze isc przed jarzmianki. Reszta powinna byc raczej za nimi. Pastella chyba tez raczej za, chociaz nie wiem, jaka wysoka Ci ona urosnie. Moze byc rowna z jarzmiankami.
Dziękuję dziewczynki. Polowałam na nie i polowałam i w końcu upolowałam
Zeszły tydzień bardzo pracowity ogrodowo. Dzięki pomocy i ciężkiej pracy mojej mamy udało się usunąć bez i zrobić miejsce na żywoplot.
Posadziłam 7 choin i dwie tuje (na razie )
Choiny sadziłam co 120 cm bo tak mi pasowało żeby się miedzy krzewy wpasować.
Od brzozy zostawione jest 150 cm. Na razie dziura ale liczę ze i to gałązki choin i cisa wypełnią.
Jeszcze nie ma zamierzonego efektu ale i tak mi się podoba. Zrobiło się zdecydowanie czyściej. Teraz tylko czekać aż księżniczki podrosną i utworzą zwarty żywoplot.
Myślę, że żywotników nie powinno się sadzić bardzo blisko lilaków. Lilaki maja odrosty. Nawet jeśli się je wycina, to korzenie zajmują trochę miejsca. Z kolei tuje mają płytki i rozłożysty system korzeniowy i potrzebują trochę miejsca, żeby ładnie rosły.
Gdybym miał sadzić żywotniki pod lilakiem, to jakieś 40 cm od pnia zostawiłbym na korzenie lilaka, następnie sprawdziłbym jakie wymiary moja tuja będzie miała po ok. 10 latach i w ten sposób ustalił odległość, w jakiej od lilaka mają być posadzone moje żywotniki.