Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "Kalina"

Ogrodowe kreacje 22:58, 03 lis 2017

Do góry
Kalina - mama i kalina córka

Ogrodowy spektakl trwa ... 20:44, 02 lis 2017

Do góry
sierika napisał(a)
Budleja mi wyglada na Sungold, sliczna, spory krzak ale delikatna mrozowo.
Miałam wiele lat i dawała radę. Jabłonka tez urocza i kalina, zrobiłas fajne zakupy.
Ja wyciągnęłam z worków czosnki, musiałam więc je oznaczyć i rozłożyc w pudełkach, zajęły mi pół piwnicy i tak od 2 miesięcy leżą, może jutro, jesli przestanie padać, posadzę.

Tak ta budleja to Sungold. Z worków - rety jakie czosonki jadalne? czy ozdobne

ja na ozdobne coś się obraziłam bo szybko się wyradzają i tworzą masę zielonych liści - w sam raz ku uciesze ślimaków - ale Krzysztofy posadziłam

pozdrawiam
Ogrodowy spektakl trwa ... 20:33, 02 lis 2017

Do góry
tulucy napisał(a)
Taka budleja nie musiałaby mi się pchać, sama bym jej pomogła kalina przepiękna.
Te żółte jabłuszka mnie kusiły, ale ostatecznie zdecydowałam się na mniejsze drzewko. Miejmy nadzieję

To jakie drzewko masz ? Budleję muszę okryć żeby chciała przezimować.

pozdrawiam
Ranczo Szmaragdowa Dolina 20:28, 28 paź 2017

Do góry
kalina burkwodi Anne Russel i trzmielina oskrzydlona

Miłkowo - sezon 2016-2022 12:26, 28 paź 2017

Do góry
Anabell napisał(a)
Irenko ale mam zaległości, kolorową jesień nadrobiłam.

Czytam u Ciebie astry w tym roku nie popisały się, u mnie po raz pierwszy i byłam zawiedziona krótkim kwitnieniem, czyli ten rok dla nich zły, za mokry.

Mam pamiątkę od Ciebie rozplenicę BB i jak przechodzę obok mówię do niej witaj Irenko
a co długo Cię nie było dobrze że jesteś

Nie było mnie trochę, powoli na nowo ogarniam forum.
Jakoś mi net w domu wolno chodzi, albo laptop wolny, bo na tablecie szybciej, ale wolę na laptopie.
Haniu, no nie miały koloru, schły im liście, , szybko przekwitły, czemu nie wiem; jedynie złocień Clara Curtis, było cudne kwitnienie i piękny zapach miodowy, wczoraj już wycięłam je.
Cieszę się, że rozplenice przypominają o mnie, niech rosną wielkie, jak u mnie. Ja mam kilka ogromnych kęp, nie wiem, co z nimi zrobić, bo już nie mam gdzie je wsadzić, muszę spod łuków wyciągnąć, bo zadusiły róże.
Zyskałam wolny czas, ale o dziwo, wcale nie mam więcej czasu, co za paradoks

tamaryszki i kalina nabierają koloru, śmieci full, ale robię już inaczej, wrzucam to pod mur, robi się ściółka i mam mniej plewienia.

a teraz porównanie
cedry libańskie 2017
podcinamy je od dołu, ale i tak szybko rosną i kiedyś coś trzeba coś wymyślić, bo widziałam w Anglii takie okazy, że strach się bać, co potomnym zostawię

a takie kupiłam w lutym 2011, do gruntu poszły w marcu

wycinaliśmy konary, tydzień temu, na klonie Flamingo
jak go kupowałam, facet mówił że osiągnie 2m, ma około 14, tak na oko
pełno do spalenia, grube konary suszą się i będą do kozy w domku letnim

W cieniu - zacieniona 15:34, 27 paź 2017

Do góry
Joku napisał(a)
Kalina tak ma . Na zimę tworzy pąki które otwierają się dopiero wiosną.

Jolu ...dziękuję,myślałam,że to jesienne pączkowanie nie wyda kwiatów wiosną.

You and Me...wybarwia się...

W cieniu - zacieniona 01:40, 27 paź 2017

Do góry
bogumila napisał(a)
Kalina angielska...pączkuje...jakaś anomalia?

Bogusiu, jest koniec października, a moja róża, przy ganku kwitnie
Chyba musimy się przyzwyczaić, że klimat nam się zmienia !?
W cieniu - zacieniona 21:57, 26 paź 2017

Do góry
Kalina tak ma . Na zimę tworzy pąki które otwierają się dopiero wiosną.
W cieniu - zacieniona 19:52, 26 paź 2017

Do góry
Kalina angielska...pączkuje...jakaś anomalia?

Ptasi gaj 23:45, 24 paź 2017

Do góry
Dzisiaj wyciągałam rośliny nie zimujące m.in. ściborę jakież ma korzenie w przyszłym roku zrobię z niej cztery. Musiałam siekierką odrywać korzenie.

Kalina Kilimandżaro w donicy wiosną przesadzę do gruntu. Dosyć ładnie urosła, zaczęła znowu kwitnąć ile ma kwiatostanów.

Mam takie dwie horty nie pamiętam nazwy gdzieś mam zapisane, ale dosyć długo sie trzymają.

Ogród za grosze 22:10, 24 paź 2017

Do góry
Milka napisał(a)
Szalejesz Ewo, tyle cebul, wiosna będzie cudowna zwłaszcza, że komponujesz kolorystycznie, plamami; ta kalina faktycznie cudowna, jarzy z daleka. Świetnie masz w ogrodzie, bardzo się zmieniło, dojrzało

No kiedyś kupiłam Irenko 100 cebulek i troszkę się rozmnożyły . To one szaleją nie ja .
Kalinę polecam, na wiosnę będę cięła i robiła sadzonki. Zajmuje niewiele miejsca i w Miłkowie na pewno się zmieści .
No widzisz, ogród dojrzewa a ja się starzeję, i cały czas obmyślam jak mieć w nim najmniej roboty . Mam nadzieję w przyszłym roku zakończyć przesadzanie i zmiany na rabatach, ale czy to możliwe, dopóki jest trochę siły by utrzymać łopatę ?
Ogród za grosze 16:39, 24 paź 2017

Do góry
Szalejesz Ewo, tyle cebul, wiosna będzie cudowna zwłaszcza, że komponujesz kolorystycznie, plamami; ta kalina faktycznie cudowna, jarzy z daleka. Świetnie masz w ogrodzie, bardzo się zmieniło, dojrzało
Migawki z ogródka 13:07, 24 paź 2017

Do góry
Tja...

Załapałam się na wyprzedaż czosnków, kupiłam bułgarskie i jeszcze dwie inne odmiany, błękitny i nie pomnę teraz.
Do tego iryski reticulata, mini narcyzy i miniaturkę tulipanów...
Teraz muszę pokombinować, kiedy to posadzić.

Jeżówki to jest moja miłość i tak... Zarażać mnie nie trzeba...

Moja kalina wyszła jakoś bez problemu. Perukowce też. Drzewka po paru latach same ładnie wychodzą. Ale tego nie mogę zostawić, bo zacznie odbijać...
Działka prawie w Borach Tucholskich 09:58, 24 paź 2017

Do góry
ZbigniewG napisał(a)
Bogusia

sie trafiła to przygarnąłem

sosna wydmowa Anna Aurea rośnie raczej wolno i wąsko(piramida)

kalina

Fotergilla większa

Przygarniaj Mistrzu jesiennych marzeń kolory ,zapachy upajające nasze dusze spragnione ,krzewów różnorodne wzory.Niech cieszą Twoje i nasze cudu stworzenia postrzeganie .
Niech słońce do życia je obudzi, a księżyc odda w senne do rana wytchnienie,cichutkie spanie .☺
Ogrodowy spektakl trwa ... 20:02, 23 paź 2017

Do góry
Budleja mi wyglada na Sungold, sliczna, spory krzak ale delikatna mrozowo.
Miałam wiele lat i dawała radę. Jabłonka tez urocza i kalina, zrobiłas fajne zakupy.
Ja wyciągnęłam z worków czosnki, musiałam więc je oznaczyć i rozłożyc w pudełkach, zajęły mi pół piwnicy i tak od 2 miesięcy leżą, może jutro, jesli przestanie padać, posadzę.
Ogrodowy spektakl trwa ... 19:51, 23 paź 2017

Do góry
Taka budleja nie musiałaby mi się pchać, sama bym jej pomogła kalina przepiękna.
Te żółte jabłuszka mnie kusiły, ale ostatecznie zdecydowałam się na mniejsze drzewko. Miejmy nadzieję
Działka prawie w Borach Tucholskich 16:25, 23 paź 2017

Do góry
Bogusia

sie trafiła to przygarnąłem

sosna wydmowa Anna Aurea rośnie raczej wolno i wąsko(piramida)

kalina

Fotergilla większa
Skąpana w słońcu 13:28, 23 paź 2017

Do góry
iwonadm napisał(a)
Czy ta kalina pachnie?

Raczej nie pachnie
Ogrodowy spektakl trwa ... 13:27, 23 paź 2017

Do góry
sierika napisał(a)
Może i masz rację z zimowymi pogaduchami, w końcu bedzie czas a plany ogrodowe będą się krystalizować, słoneczny tydzień wykorzystałam ogrodowo maksymalnie, co prawda czosnki jeszcze czekają w kolejce ale zabrałam się za kamienie, które pozapadały sie tak po latach, że zaginęły w roślinach, są zbyt ładne by tak je zostawić, w ogóle robię rzeczy, o których nie myślałam.
Dobrze czy źle? wiosna pokaże..

Ewa życie pisze stale nowe scenariusze i tak naprawdę nie wiadomo kiedy jest ten czas - już się przyzwyczajam że trzeba go wyrywać dla spraw ogrodowych.

Dobrze że wykorzystałaś ten tydzień. Ja też miałam taki plan i skończylo się na jednym dniu - upss. No ale cudnie było i przynajmniej kilka fotek zrobiłam i jak zaglądałam do ogrodu to się gęba cieszyła i tylko smętnie spozieram na kosz z cebulami

Tak trzeba odmładzać ogród - czasem się do czegoś przyzwyczaimy i tego nie widzimy albo się nie chce - ja wywaliłam kalinę która mi nie kwitła i stale chorowała - więc powstało sporo nowego miejsca.

Więc pojechałam do szkółki i kupiłam na to miejsce zupełnie niezgodnie z planem ....kalinę .

I cieszę się bo już zaczyna kwitnąć - kalina wonna 'December Dwarf'

Skąpana w słońcu 12:47, 23 paź 2017

Do góry
Czy ta kalina pachnie?
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies