W wianku nad drzwiami do domku, trzy lata temu ptaszki zrobiły sobie gniazdo, ale pomimo, że co roku wykluwają się w min pisklęta to nie przeżywajaąnawet tygodnia. Bywało, że już po dwóch dniach rano ich już tak nie było. Część zbierałam martwych po ogrodzie. Nawet nie pomagało, że eM takie zastawki zrobił. Teraz myślę, że to kuna sprawcą tego była. Usunęłam to gniazdo, bo nie mam ochoty już tych koszmarnych scenek oglądać tym bardziej, że kuna już na całego się u nas panoszy.
Dzisiaj część dnia spędziłam w pracy. Po południu zabrała się za porządki w altanie.
Mebelki zostały przepłukane woda z węża ogrodowego.
Znalazłam też kolejną spiżarkę. Jakieś zwierzątko (myszowate sądząc po odchodach) konsekwentnie znosiło ziarna, które wysypywałam dla ptaków do karmnika i znosiło sobie między mebelki.
Super, że tak go pokazuję Każda sobota od świtu do nocy na tempo./. bez obiadków i przerw.. jeszcze warzywnik i szklarnia.. i już może sobie sam radzić.. to co konieczne ogarniam.. Brak czasu ma zaletę, łatwiej wyciepać wiele rzeczy
Dziś 1/3 sosny, krzak jakiś i drzewko na skalniaku.. i przycinałam co się da.. a i tak to kropla w morzu potrzeb..
Myślałam, że jak posadzę to potem będzie już fajnie, a to czym starszy ogród tym więcej roboty w nim.. Oj ja głupia
Agatka zasypana jestem chwastem i to nie mikro chwastem, a takim, że roślin nie widać
z tym walczę właśnie
zobacz
dolny bieg strumienia ogarnęłam górny został do poniedziałku
Rasputin, Bona i Łokietek , to dobry wybór???
Acha i padł mi klon nad oczkiem.. tak, że nie tylko ja mam straty klonowe Szkoda, go tak fajnie się prezentował nad oczkiem.. dobrze że sadziłam małego i za 20 zł.. mniejszy żal..
Ale szkoda i tak bo był już duży
Sprawdzam i rok temu miał też już liście A w tym calutki suchy..
No i mam lokatora!
W tym samym miejscu, w którym dwa lata temu trzmiele ziemne miały gniazdo i które zostało rozgrzebane przez nieznanego intruza. Dziurę po gnieździe zasypałam. W ub. roku w tym miejscu ukazał się spory otwór do jakiejś nory. Mąż nakrył otwór sporym kamieniem. Dzisiaj zastaliśmy kamien odsunięty i otwór znacznie powiększony!
Szerokość otworu do nory około 16 - 18 cm.
Co się tu mogło wprowadzić?
Będzie, chyba, że padną.. dziś poszłam posadzić dalie do doniczek... ..
Dalie nie posadzone, tzn kilka i to już po ciemku I ledwo żyję.. z każdego kąta piszczy wszytko , że to jest konieczne, pilne. Nie jestem w stanie dojść w jedno miejsce by nie zrobić 10 innych.. bez obiadu, bez kawy... cały dzień.. i śladu nie widać
Ta wiosna przyszła nie dość że późno to od razu wkroczyło lato.. czas się skurczył..