Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Moja codzienność - ogród Oli 09:45, 19 kwi 2018

Do góry
Trochę wiosny
Na trawnik nie patrzymy, chwastox trawi chwasty a ja czekam z koszeniem.
Tulipany poszły w liście...może choć czochy nie zawiodą

Kiedyś będzie tu ogród 09:41, 19 kwi 2018

Do góry
anka_ napisał(a)
Kasiu wziełam go, bo był po takiej cenie. Nie będzie tak żal jak padnie.

Jaka piekna gałązka

Klon palmowy Orange Dream-ale gratka Aniu....strzępek do schrupania

Jaśminowca Variagata nie znałam, fajny rarytasik rośnie u Ciebie
Mój azyl na wichrowym wzgórzu 09:36, 19 kwi 2018

Do góry
Nowy klonik palmowy na froncie przeżył pierwszą zimę. Bardzo to moje serce raduje.
W słoneczku wygląda jakby babie lato go opanowało

Starego też muszę pochwalić i pokazać, bo "focha strzeli" i jeszcze postanowi nas opuścić.

Berberysy 'Atropurpurea Nana' cały w listkach. Teraz jest taki ciemnobordowy, ale szybciutko zjaśnieje.

Berberysy 'Green carpet' też już całe w liściach.
Co się stało kwiatom ... 09:28, 19 kwi 2018

Do góry
Ewelina, , przesadzone w marcu klony wypuściły listki .

Krakus, nie wiem co to za brzydal ,dobrze że uciekł z mojego ogródka przez płot, żarłoczny strasznie, zjadł kawałek źdźbła trawy w tempie ekspresowym.

Thuja "Aureospicata" 09:26, 19 kwi 2018

Do góry
https://www.ogrodowisko.pl/uploads/p/160/1606744/original.jpg[/img] W zeszłym roku posadziłem kilkadziesiąt Aureospicat... Niektóre z nich mocno odbiegają kolorem od pozostałych. Zrobiłem wczoraj zdjęcia, jednak fotografie nie do końca oddają różnicę. Zdecydowana większość jest zielona, ale kilka sztuk mocno brązowe... Na szczęście mam wrażenie że nawet te brązowe "puszczają" nowe przyrosty (póki co są tylko pąki). No właśnie... Czy nie powinny już o tej porze być nowe gałązki, a nie tylko pąki?
Mam też kolejne pytanie czy mogę już nawozić czy jeszcze chwilę poczekać?
Pozdrawiam
Mariusz
Ogród tworzony z pasją 09:23, 19 kwi 2018

Do góry
Zdjęcia z dzisiejszej przechadzki
Osiedlowy ogródek 09:22, 19 kwi 2018

Do góry
Kokesz napisał(a)
I jeszcze raz wraca temat cięcia tej tuji.
To odmiana Thuja Plicata 4 Ever Gold.
Rośnie podobnie jak Thuja Kórnik.
Mam ją mocno ciachnąć, tak żeby nie zostawiać patyków, tylko trochę się boję tego cięcia.
Czy mam ją ciąć po gałązkach tak,żeby m.in połowę tych gałązek skrócić, one są dość długie i rzadkie...
Może mi ktoś zaznaczy na zdjęciach...
Plissss...

Wrzuciłam u ciebie zdjęcia ciętych "odważnie", szczególnie na początku 4 Ever Gold. Skracaj gałązki nawet o połowę formując w stożek. Jego najlepiej w stożek formować, bo ma bardzo wąski wierzchołek.
https://www.ogrodowisko.pl/watek/7741-moj-azyl-na-wichrowym-wzgorzu?page=141#post_6
Moja działka na Dębowym Lesie 09:21, 19 kwi 2018

Do góry
Napia napisał(a)
Śliczne clematisy. A magnolia, gdy kwitnie, to najpiękniejsza w ogrodzie. Ogród pięknieje i cieszy

Do pokazu clemkow jeszcze trochę czasu.
Ale magnolia bardzo rozświetla ogród co nas cieszy.
Mój azyl na wichrowym wzgórzu 09:18, 19 kwi 2018

Do góry
A to z bliska miejsca cięcia widoczne po odgięciu bocznych gałązek. Tnij zawsze nisko nad rozgałęzieniem bocznym, które to cięcie zamaskuje. Na początku będzie leko łysawy, ale lepiej to zrobić jak najwcześniej, bo później będziesz miała łyse gałęzie w środku.

Ogród Małej Mi 2017 09:16, 19 kwi 2018

Do góry
Mala_Mi napisał(a)
Padłam.. idę spać.. w te i we wte..

Witam Ania takiego olbrzyma masz pisze o kiku. Ile ma lat moja ok 4_5 ale przycinania jak chcesz to zobacz.
Kupiłam wiśnie i zaczęła rosnac w każdą stronę to przycinałam głupia.
Czy coś z nią robiłaś chodzi mi o wzrost do góry oodwiazywalas. Bo w szerzej rośnie u mnie jak szalona.

Wieczorem poza lada u ciebie bo długo nie byłam.
Mój azyl na wichrowym wzgórzu 09:14, 19 kwi 2018

Do góry
Dla Renatki z Osiedlowego ogródka mocno i "odważnie" cięte, szczególnie na początku 4 Ever Gold. Wiem, że na początku szkoda każdej gałązki, ale niektóe nalezy skrócić o połowę. Tak aby powstał taki stożek. Jak się zagęści tych miejsc cięcia zupełnie nie widać.

Na zielonej... trawce :) 09:12, 19 kwi 2018

Do góry
AngelikaX napisał(a)
Żaróweczki przybierają w kolor

Moje też pomylone ale muszę przyznać, że na tym zdjęciu w towarzystwie bordowych żurawek pięknie sie u Ciebie prezentują

Trawnika zazdro ... mój największy ładny po wertykulacji, którą robiliśmy 2 tyg temu ale ten malutki przed hortensjami cały w plamy z tym, że więcej tych plam niż zielonego... nie wiem czy czekać czy robić dosiewkę?
Z Pszenicznej ... 09:11, 19 kwi 2018

Do góry
A takie poranki uwielbiam

Z Pszenicznej ... 09:10, 19 kwi 2018

Do góry
Aktorka trzeciego planu - na pierwszym tawułka, na drugim owsica która po cięciu na jeża, odbija

Z Pszenicznej ... 09:09, 19 kwi 2018

Do góry
Wczoraj odbyło się pierwsze koszenie. Widać jeszcze łyse placki, wypadłoby podsypać trochę kompostem. Potem znowu nawóz i czekać aż trawka się wypełni. Dzieciaki już korzystają, nie mówiąc o zadowolonej suce

Ogród z plażą 09:02, 19 kwi 2018

Do góry
Jak powiedziałam, bez planu na całą działkę jednej rabaty się nie robi, ale wstępnie miałabym taką propozycję:

Przy samym tarasie od strony ogrodu nie robiłabym ani rabat, ani donic - żeby było wygodne wyjście na trawę.

Natomiast zrobiłabym duże, szerokie rabaty, z drzewami i krzewami po obu stronach ogrodzenia.

W takim dużym ogrodzie trzeba sadzić duże rośliny, bo inaczej dom zawsze będzie dominującą bryłą. O wpływie na mikroklimat już nawet nie wspomnę
Małymi kroczkami do celu... 09:01, 19 kwi 2018

Do góry
paulina_ns napisał(a)

Wiolu te różowe są cudowne, strasznie podoba mi się ich kolor, chyba nawet bardziej niż exotic na zdjęciu ciężko uchwycić ich dokładny kolor, ale są śliczne

Przepiękne
Ptasi gaj 09:01, 19 kwi 2018

Do góry
Cd

Jeszcze duża praca mnie czeka z trawa w obwodzie, ale to już na samym końcu prac wiosennych

Pora najwyższa wziąć się za ogród, czyli krok po kroku w tym natłoku. 08:56, 19 kwi 2018

Do góry
Makusia napisał(a)
A teraz uwaga-mój jedyny jako taki Rh (rośnie na podokiennej)..

Też mam EE i bardzo mnie cieszą! Przy okazji widać różnicę w wielkości,
pomiędzy tymi sadzonki wcześniej i później

I dla wszystkich nie mających (Mrokasiu,Kasiu,Dorka, Mirka, Ewuniu, Kamilo i Romciu) i że szczególną dedykacją dla HAni oraz Angelika (licz Kochana ile ma kwiatków! )

Twoje EE nie takie kurdupelki jak moje
Rodek kwiatków ma naprawdę zadowalającą ilość Mój jedyny Rh "na nóżce" ma mega żarówiasto-różowe kwiaty, ale w takiej ilości, że nie zliczę ile osób przechadzających się spacerkiem pyta co to, skąd to itd (I to go tylko ratuje, że rozczula mnie tą burzą kwiatków )
Magnolii naliczyłam 5 (dobrze?) i dopisz mnie także do listy nie posiadających Ale nie marudzę, w mojej miejscowości rośnie przepiękna, cudowna, olbrzymia ponad 100letnia - wiesz jaka ona piękna, prawdziwe rajskie drzewo... gapię się zawsze z otwartą buzią, a że na trasie szkoła-dom to jak syna zawożę i odbieram to pasę oczęta x2
Ptasi gaj 08:55, 19 kwi 2018

Do góry
Słoneczko świeci piękna pogoda.
Jeszcze wczorajsze foty

Róża pnąca NN bez okrycia dobrze przezimowała

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies