Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "szałwia"

Skąpana w słońcu 00:10, 10 cze 2019

Do góry
Rzeczywiście przecudna piwonia. U mnie szałwia niezbyt się spisuje,więc jako pojedyncz kępka ma szansę ucieszyć. A u Ciebie rośnie pięknie, rozmnażaj.
Za to u mnie wysiała się werbena hastata i to w takich zalanych warunkach że aż nie wierzyłam. Uwielbiam ją. A mam z nasion wysianą 2 lata temu. Ożanka u mnie też pierwszy rok będzie kwitła wysiana w zeszłym roku. A wogóle to czekam na liliowce
Ogród Pierwszy (nie)Wielki - projekt 23:41, 09 cze 2019

Do góry
Agi2006 napisał(a)
Asia przed chwila pisałam u siebie ze brak mi kwiatów u mnie w ogrodzie, że zbyt monotonnie itp. A tu zajrzałam do Ciebie i na nowo zakochałam się w rozplenicowo - Icedensowyym przedogrodku!

Hahaha! Kwiaty ro u mnie bywają pasjami...
Tulipany, czosnki, szałwia. lawenda, perovskia, jeżówki i hortki... i rozchodniki, jeśli można zaliczyć do kwiatów...
To mój kwiatostan
Podwójna natura bliźniaka w ogrodzie... 23:01, 09 cze 2019

Do góry
Johanka77 napisał(a)

Uparta będę... ale czasem warto powtarzać rośliny w ogrodzie.
Ja rozplenice mogłabym mieć wszędzie... prawie
Bo jeszcze koffam gracki (które mam oszukane), stipy, hakone i śmiałki...
No i carexy, ale te to raczej się do kaktusów zaliczają u mnie

Asia ja też lovki śle ku rozplenicom, ale chciałabym mieć też inne trawy w ogrodzie. Dziś po obchodzie działki stwierdziłam ze brakuje mi też roślin kwitnących. Lubie spokój dla oczu ale to ogrod i białe kwiaty lub lekko różowe muszą być. I tak myślę że może pod graby wrzucić róże bonica + gracki a przed różami szałwia caradonna a w pierwszym rzędzie może Id.
Skąpana w słońcu 21:48, 09 cze 2019

Do góry
Szykują się jarzmianki

Rapsodka wyrosła i zachwyca

Szałwia - mam jej za mało

Dzisiejszy gość

Ogród Ani :) 20:36, 09 cze 2019

Do góry
Brzozowadziewczyna napisał(a)

Hohoho, Tobie nawet szałwia kwitnie na trzy cztery No po prostu pięknie!
I bardzo fajnie wygląda to połączenie białozielonych host i limonkowej trawy.

Jakie ty masz te szałwie wypasione. Ile lat mają?
Ogrodowe szaleństwo ... 20:16, 09 cze 2019

Do góry
Rozwary w towarzystwie bialej skalnicy

Liliowce

Szałwia w towarzystwie floksow

Takie tam - nazwy nie znam
Ogród Mirelli 13:24, 09 cze 2019

Do góry
MirellaB napisał(a)
Wczoraj w CO uratowałam trzy szałwie. Miały tak bardzo sucho, że płakać się chce. Na etykiecie szałwia farina. Wydaje mi się, że to może być Silver Blue - delikatny srebro-niebieski kolor (w realu jaśniejszy niż na zdjęciu).
Szkoda, że to chyba jednak roślina jednoroczna.

Czytam, ze jednoroczne i się nie wysiewają ale może można nasiona samemu wiosna wysiac w pojemniki, albo pobrać sadzonki jesienią do domu....skoro w handlu sa to jakiś sposób na pozyskanie musi być
Ogród Pierwszy (nie)Wielki - projekt 11:52, 09 cze 2019

Do góry
Kasia_CS napisał(a)
Asiu, widzę że popijasz kawkę z każdą rabatką a one za ten wspólnie spędzony ranek się odwdzięczają, bo tfu tfu, pięknie wszystko rośnie. Półkowe rozplenice to niezłe giganty! Moje na razie marniutkie, ale młode jeszcze, wyrobią się

Kulkowiska z szałwia i bomba! Ja muszę swoje szałwie na nowo z sesleriami przemieszać, bo jakoś bez ładu i składu rosną

Carexy super bujne, a ja jestem zaskoczona, bo moje po raz pierwszy odkąd je mam tak cudnie wystrzeliły, że aż zaczęłam je lubić szok przeżyłam

Kasia kawę w ogrodzie lubię bardzo. Zresztą wino też

Cieszę się że się przespacerowałaś. Moje rozplenice aż tak wielkie nie są. Tr pod grabami były o wiele większe... tylko teraz dochodzą do siebie.
Dziś po południu będę pielić i ściółkować dół ogrodu, tam mam dopiero wielgachne...

Kulkowiska z szałwiami mam dwa, rosną jak szalone. No i szałwia się sieje na potęgę.

Carexowisko mnie tez zaskoczyło... tfu, tfu, tfu
Ogród Pierwszy (nie)Wielki - projekt 11:15, 09 cze 2019

Do góry
Asiu, widzę że popijasz kawkę z każdą rabatką a one za ten wspólnie spędzony ranek się odwdzięczają, bo tfu tfu, pięknie wszystko rośnie. Półkowe rozplenice to niezłe giganty! Moje na razie marniutkie, ale młode jeszcze, wyrobią się

Kulkowiska z szałwia i bomba! Ja muszę swoje szałwie na nowo z sesleriami przemieszać, bo jakoś bez ładu i składu rosną

Carexy super bujne, a ja jestem zaskoczona, bo moje po raz pierwszy odkąd je mam tak cudnie wystrzeliły, że aż zaczęłam je lubić szok przeżyłam
Podwójna natura bliźniaka w ogrodzie... 22:35, 08 cze 2019

Do góry
Asia miały być cisy na obwódke po obu stronach ławeczki ale u nas z nimi problem a przez neta przesyłka prawie 100 zł. Wiec stwierdziłam ze będą tuje hoseri sadzone co 30 cm. Może kiedyś stworzą żywopłot równy z ławka. Szałwia u mnie musi się pojawić. Myślę o wyższej caradonnie przy grabach i o Compacta bright rose na rabacie z bzem. Jeśli chodzi o trawy przy grackach to napewno nie będą to rozplenice bo mam je obok w szpalerze obok ławeczki kamiennej.Wiec jeśli nie gracek to może sporobolusy z szałwia. . .
Skąpana w słońcu 22:03, 08 cze 2019

Do góry
mirkaka napisał(a)
Tak cudnych irysów jeszcze nie widziałam, urzekły mnie łososiowe i białe najbardziej, ale pozostałe też przepiękne
Idę dalej się cofać, bo dawno u Ciebie nie byłam

Dziękuję Mirusiu w imieniu irysków. Faktycznie są cudne, szkoda będzie jak przekwitną.

Szałwia zwisła

Cudnie pachną goździki

Debiutuje u mnie róża Eglantyne. Cudna

Piwonia, też je lubię

Po nitce do kłębka ;) 21:48, 08 cze 2019

Do góry
Toszka napisał(a)
W fiolecie to dobrze jest posadzić naprzemiennie kwitnące.
oczywiście numerem jeden jest szałwia, którą natychmiast po kwitnieniu trzeba przyciąć, a ona ogarnie się i znów kwitnie.
Po pierwszym kwitnieniu szałwii wpasowują się przetaczniki i lawenda.
Z białych to najbardziej niezawodne będą jezówki.

Ostatnio właśnie przy nich stalam i były białe i fioletowe nawet ale nie chciałam kupić kota w worku hihi
Mój ogrodowy pamiętnik 21:23, 08 cze 2019

Do góry
sierotka napisał(a)
Szałwia Agatko piękna tez na nią poluję zależy jakie tło mają stanowić jasne czy ciemne ?

W sumie sama nie wiem. Na części skarpy będą red barony a na reszcie jakieś trawy i rozchodniki. Te lime zinger nawet mi się podobały bo mają fajne te kapustki .
Mój ogrodowy pamiętnik 21:20, 08 cze 2019

Do góry
Szałwia Agatko piękna tez na nią poluję zależy jakie tło mają stanowić jasne czy ciemne ?
Ogródek przy lesie 18:45, 08 cze 2019

Do góry
Uzupełniłam w końcu rabatkę. Dosadziłam berberys orange rocket, hortensje,miskant variegatus , szałwia. Patrząc z przodu widać pietra. Dopiero na zdjęciach to zobaczyłam. Tam gdzie trawa będzie kiedyś ścieżka, oczywiście nie taka szeroka jak jest teraz. Nie chcę tam w ogóle trawy.

Podwójna natura bliźniaka w ogrodzie... 16:29, 08 cze 2019

Do góry
Agi2006 napisał(a)
Myślałam o takich uskokach równoległych do ściany domu ( ogrodzenie jest niestety po skosie) . Pomiędzy grabami byłyby gracki , w bocznych rabatach przed grabami białe jeżówki i ewentualnie zawilce białe zatopione w seslerii jesiennej. a w środku coś bordowego , rózowego, fiolet w nawiązaniu do rozchodników matrona ( szałwia, lawenda, kocimiętka ???) od bza do grabów przy studni byłyby zimozielone kulki a w nich werbena i może jakas trawka ... Nie wiem czy nie za dużo tego wszystkiego ....

Agi bardzo mi się Twój projekt podoba!
Uskoki fajny pomysł.
Gracki lubię, ale Poli ma raqcję. Są troxchę za wysokie do graba.
Pewniak to rozplenice. Zajrzyj do Magdy70, to zobaczysz najpiękniejszą grabową na ogro... (wg mnie).
Ja na brzozowej białe jeżówki mam z Hakonechloa Macra, też fajnie to wygląda.

Z kolorów na środek proponuję szałwię - jest niezniszczalna, kwitnie 3-4- razy w sezonie.
A na studnię daj Perovskię - ona jest wyższa i świetnie uzupełnia fiolety.
Ja mam na szczycie skarpy pod grabem. Możesz wszytko u mnie w Wizytówce obczaić.

A te żywopłociki na przedzie to z czego? Cisy?
Ogród w remoncie 10:03, 08 cze 2019

Do góry
Nie mam kompletnie czasu by śledzić wątki, czasem w nocy udaje mi się trochę u Was ponadrabiać, niech już będą wakacje.
Dla dokumentacji moja frontowa szałwia. Hortek dosadzanych zza niej nie widać

Po nitce do kłębka ;) 09:10, 08 cze 2019

Do góry
malinia napisał(a)
co kwitnie całe lato dziewczyny ?
najlepiej w fiolecie i bieli ?
to jest pytanie, które mnie ostatnio gnębiło...
Toszka napisał(a)
oczywiście numerem jeden jest szałwia, którą natychmiast po kwitnieniu trzeba przyciąć, a ona ogarnie się i znów kwitnie.

A to jest odpowiedź na moje pytanie
Po nitce do kłębka ;) 08:59, 08 cze 2019

Do góry
Ostróżki białe i fioletowe. Jak się przytnie też zakwitają ponownie. A jednoroczna szałwia omączona kwitnie na fioletowo aż do późnej jesieni bez przycinania.
Po nitce do kłębka ;) 07:32, 08 cze 2019

Do góry
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies