Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "kostka "

Opuchlaki 18:14, 22 sie 2014

Do góry
Welka napisała:
O nicieniach czytałam, ale chyba dziewczyny, które go stosowały wiosną, nie były do końca zadowolone. Muszę Danusię zapytać, bo Ona cały ogród lała

A z czego miałyby być zadowolone jak patogenne nicienie już dawno przeniknęły do włośników korzeniowych roślin i tam sobie robią ucztę z naszych roślin niczym niezagrożone. Niedrożne naczynia nie mogą w prawidłowy sposób wykorzystać sił kapilarnych dzięki którym włośniki wchłaniają wodę z roztworu glebowego wraz z rozpuszczonymi w niej jonami soli mineralnych.
W większości przypadków rośliny nawożone sztucznymi nawozami wraz z chemicznymi opryskami które eliminują z gleby pożyteczne mikroorganizmy zagrożone są wszelkimi patogenami, w tym również nicieniami. Każda roślina posadzona do gleby mineralnej narażona jest z miejsca na atak szkodliwych nicieni które wyniszczają podstępnie większość roślin w naszych ogrodach. O tym mało się mówi ponieważ dla wielu osób tworzenie warstwy próchnicznej jest rzeczą nieistotną. Miejsce życiodajnej próchnicy zajmuje kostka brukowa i maty-szmaty które blokują przedostawanie się do gleby świeżej próchnicotwórczej substancji organicznej.
Przepraszam tych których mogłem takim stwierdzeniem urazić, ale taka jest prawda.
Nazwa tego forum brzmi ,,Ogrodowisko", a nie ,,Betonowisko-szmatowisko".
Dwa ogrody 23:21, 20 sie 2014

Do góry
paniprzyroda napisał(a)
Podzielone carexy przed różami, rozplenice, które nie zamierzają jeszcze kwitnąć, w ubiegłym roku bardzo późno kwitły, między nimi dereń biały Aurea, do solidnego cięcia wiosną

w miejsce jeżówek pójdzie jesienią fragment żywopłotu z buka, sadzonki już są formowane a zamiast cegły będzie kostka, wrzosy również zmienią miejsce, zastanawiam się, co posadzić na miescu wrzosów, przed lawendą i różami.

U mnie też wieje ale nie tak strasznie jak u Ciebie widzę, ze szalejesz w ogrodzie z pięknym skutkiem pozdrówka
Dwa ogrody 22:48, 19 sie 2014

Do góry
Podzielone carexy przed różami, rozplenice, które nie zamierzają jeszcze kwitnąć, w ubiegłym roku bardzo późno kwitły, między nimi dereń biały Aurea, do solidnego cięcia wiosną

w miejsce jeżówek pójdzie jesienią fragment żywopłotu z buka, sadzonki już są formowane a zamiast cegły będzie kostka, wrzosy również zmienią miejsce, zastanawiam się, co posadzić na miescu wrzosów, przed lawendą i różami.
Ogród Joanny i Andrzeja od podstaw 18:13, 19 sie 2014

Do góry
Agania napisał(a)
Joasiu jestem pod ogromnym wrażeniem twoich rabat i piękne foty nam prezentujesz z ogrodu, cudownie ci kwitną vanilki i kolorek już pokazują różowy , jaką one mają u ciebie wysokość, ogród z lotu ptaka wygląda zjawiskowo, jest wykończony.. masz superowo, po mistrzowsku linie rabat wytyczone i ścieżki chyba granitowe, tak wyglądają... bardzo mi się podobają, cudnie Joasiu

buziak...lubię to

Aganiu
Moje wanilki nie są wysokie, maja ok. 60-70 cm. Granitowe mam tylko obrzeża rabat, ścieżka do ławeczki to jakiś kamień ale nie znam nazwy. A reszta to kostka Libet Picolo.
A tyle miłych słów o ogrodzie zaskoczyło mnie, to dopinguje do dalszej pracy.
Buziaki Aganiu
Pszczelarnia 22:44, 17 sie 2014

Do góry
cegła jest na obrzeżach, a kostka granitowa w ścieżce - dobrze byłoby te dwa materiały wykorzystać
lub po prostu pospółki

edit: gratulacje na 800 wspaniałych stron i bukiet

Ukojenie dla zmysłów.....taki ma być mój ogródek 13:20, 17 sie 2014

Do góry
jolka napisał(a)
Ale super linia Wam wyszła, spokojna i łagodna.
Dużo lepiej niż "przed".

A jeszcze ze spraw technicznych Wiuniu - te kostki są jakoś umocowane,
czy po prostu ułożone obok siebie luźno?? Już mi kilka razy przeszło przez głowę,
żeby u mnie takie machnąć, tylko trawa włażąca w kostkę jest irytująca.
Będziesz ją wycinać czy jak?? Sama nie wiem co lepsze, kostka czy kanciki...

Jolu najpierw robię kancik potem układam w nim kostkę i dobijam ją gumowym młotkiem w ziemię obsypując delikatnie ziemią od strony trawnika i rabaty. Tym sposobem jak chcę coś zmienić czy powiększyć rabatę delikatnie ją wyjmuję Jak popada i minie kilka dni kostka bardzo ładnie się trzyma, trawa trochę wrasta ale przecież kanciki też trzeba poprawić od czasu do czasuwięc przy pieleniu zawsze coś tam się wyskubie ale nie jest to żadna tragedia Nie mam kostki wszędzie nad czym ubolewam ale kiedyś to zmienię, lubie ją i tyle choć kanciki też bardzo lubię więc mam to i to
Ukojenie dla zmysłów.....taki ma być mój ogródek 07:51, 17 sie 2014

Do góry
Ale super linia Wam wyszła, spokojna i łagodna.
Dużo lepiej niż "przed".

A jeszcze ze spraw technicznych Wiuniu - te kostki są jakoś umocowane,
czy po prostu ułożone obok siebie luźno?? Już mi kilka razy przeszło przez głowę,
żeby u mnie takie machnąć, tylko trawa włażąca w kostkę jest irytująca.
Będziesz ją wycinać czy jak?? Sama nie wiem co lepsze, kostka czy kanciki...
Ogród ogrodniczki 09:53, 14 sie 2014

Do góry
Tak,właśnie o takie mi chodzi między innymi.
Ale również to:

https://www.google.pl/search?q=murki+w+ogrodzie&client=opera&hs=I3B&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ei=HWfsU_TuHIX17Aa_i4GoAg&ved=0CAgQ_AUoAQ&biw=1280&bih=702#facrc=_&imgdii=_&imgrc=tspcno3k6gOMsM%253A%3BPpbNLXTAT3PJCM%3Bhttp%253A%252F%252Fstatic.e-ogrodek.pl%252Fgallery%252F4349%252F0_3a7997a215098817596bec0a548070f3f263ab3d.jpg%3Bhttp%253A%252F%252Fwww.e-ogrodek.pl%252Fzdjecia-ogrodow%252F3196%252Curokliwe-zakatki-ogrodu%252F23214%252Cdekoracyjne-murki-i-nawierzchnia-pod-altane-kostka-natulit-massimo-libet-decco%3B616%3B410

Można też zrobić wgłębnik w ogrodzie i okolić murkami.
Miłkowo - moje miejsce na Ziemi. cz.II 14:07, 11 sie 2014

Do góry
Zbysiu...no nie zauważyłam szkódono u mnie do 98 roku, jeśli Sońka na nim się nie wyleguje, wygląda dobrze, jeśli tak....szkoda mówić

Anitko........nic nie daję, odkąd jestem na forum, to zaczynam opryski róż, raz bukszpany i oczywiście rh i tyle, za dużo wszystkiego, aby zdążyć, może to i lepiej? było cudownie wczoraj, a dziś pięknie kropi, delikatnie, rośliny i trawa odżyje, bo tam gdzie drzewa nic trawy, wszystko spalone, woda wypita przez korzenie drzew..

Kasiu.....no bardzo sucho, u mnie dziś kropi, ale się cieszę, bo mogę siać mak od Bogusi....w suchym plewienie, to mordęga, ja tylko siewki drzew plewiłam, ależ tego było i jakie mocne, za rok by dżungla z nich wyrosła..
Kasiu, poczekam na nasiona i za 2 lata będę mieć, zbyt dużo kosztów ostatnio u mnie,na czymś muszę oszczędzać...tak, Sonia to wskaźnik, nie ma żadnych pomyłek i wiadomo kiedy deszcz, a kiedy burza, dobre

Ania.....te hortki 2 letnie, szok, ze takie wielkie, ale ich zapach po prostu bajeczny, taki słodki, no tnę, zaraz we wrześniu poprawki, co rok będzie lepiejjeżówki musiały się strać, bo przebić rozplenicę nie lekko
pod ten komplet pod klonem Flamingo, pójdzie białą kostka brukowa, będzie wygodniej i wkoło donice

lustrzane anioły puszczają świetlne zajączki

zegar został przewieszony, tam gdzie powinien, z każdej strony widać godzinę..

serca lustrzane przewieszone, bo teraz cudnie migają w słońcu, na ścianie nie było efektu, zbyt martwe, jak dla mnie..
Ogrodowa przygoda Łukasza :) 10:53, 10 sie 2014

Do góry
Luki napisał(a)
Olu mnie się kancik w trawniku bardzo podoba, ale jak dla mnie jest zbyt pracochłonny i za szybko efekt zanika. Przy kostce przycięcie 'wąsów' po koszeniu zajmuje mi pół godzinki, a kawałek rabaty bez kostki gdzie jest kancik tyle samo czasu.

Kancik jak dla mnie ma sens na rabatach gdzie nie ma kory, a trawnik jest idealny
Wole sobie popatrzeć u kogoś,a kostka granitowa według mnie to jedno z najlepszych i najładniejszych wykończeń

Zgadzam się z Tobą w zupełności, nie mam siły do robienia co chwile kilometrów kantów... na tyłach mam kostkę i jest to dla mnie idealne rozwiązanie. Koszenie również o wiele wygodniejsze
Granitowa piękna aczkolwiek u mnie do niczego nie pasuje. Chodniki mam do wymiany ale na taką samą jak obecnie (bez kolorowych wstawek) ze względu na podjazd i obrzeża będą takie same
Ogrodowa przygoda Łukasza :) 10:49, 10 sie 2014

Do góry
Olu mnie się kancik w trawniku bardzo podoba, ale jak dla mnie jest zbyt pracochłonny i za szybko efekt zanika. Przy kostce przycięcie 'wąsów' po koszeniu zajmuje mi pół godzinki, a kawałek rabaty bez kostki gdzie jest kancik tyle samo czasu.

Kancik jak dla mnie ma sens na rabatach gdzie nie ma kory, a trawnik jest idealny
Wole sobie popatrzeć u kogoś,a kostka granitowa według mnie to jedno z najlepszych i najładniejszych wykończeń
Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 19:40, 09 sie 2014

Do góry
Ewa_w_ogrodzie napisał(a)

mam 3m ściany z deskami i 1,5m białej ściany. Pisali żeby sadzic co 1,5m wiec chyba 2 może 3 krzaki wejdą. Cena cisa zabójcza.

Hortki przed ścianą z deskami, spokojnie zmieszczą się 3 Na cis można polować Ja mam bukszpany - kulki na pniu, płaciłam na all... po 60 zł/szt. Trzeba poszukać

Cisów u nas w okolicy prawie nie ma. A jak dzisiaj trafiłam do szkółki z dużymi drzewami, to śliczny stożek z cisa, ze 2,5 m pewnie miał, kosztował 750 zł.. kostka z cisa 400 zł. taka 80x80 cm na oko. Piękne, ale drogie! Nie mam takich, sama próbuję wyprowadzić, a szpaler wzdłuż 2 boków działki, 70+30 szt - z małych cisów rośnie
Any ogród mały czyli wygrana walka z ugorem 15:46, 08 sie 2014

Do góry
Malgosik napisał(a)
Zapytam jeszcze jak się szoruje tą kratkę nad paleniskiem z jedzenia.
I czy wygodnie normalne kominkowe klocki wkładać do tej misy paleniskowej. Jaką ma średnicę? Planuję zakup takiej misy, by robić w niej normalne ognisko, a nie chciałabym by jakiś popiół wysypywał mi się na żwirek...

Mój M się tym zajmuje, czyści ten ruszt jakoś polecam taki rozwiązanie bo to takie 3 w jednym, misa na ognisko, grill i kociołek do gotowania. Brałam największą średnice, nie pamiętam czy to 70 czy 80cm. Dwa lata temu kupiliśmy normalne drzewo pocięte w kawałki jak do kominka i wkładamy je do tej misy jak robimy ognisko czy grilla ale można też sypać zwykły węgiel drzewny. Czy będzie się śmieciło? wszystko zależy jak duże ognisko będziecie chcieli zrobić, pewnie odrobinę tak, u mnie pod spodem jest zwykła kostka. Nie mniej jednak jakiegoś bałaganu nie zauważam
W przyszłości? Domek zatopiony w zieleni.... 12:56, 08 sie 2014

Do góry
Wichury u mnie na szczęście nie było. Cały czas jest piękna, słoneczna pogoda

Maść z nagietka na ukąszenia, opuchliznę i sińce:
- tytka od cukru kwiatków nagietka,
- kostka smalcu.
Topimy smalec, wrzucamy kwiatki i chwilkę smażymy na jednolitą maź. Zostawiamy to na jedną dobę. Na drugi dzień smażymy do rozpuszczenia tłuszczu i przelewamy do pojemniczków. Przechowujemy zapasy w zamrażalce a na bierzące ukąszenia w lodówce. Szybkie, taniutkie i bardzo skuteczne

Ogrodowa przygoda Łukasza :) 10:04, 08 sie 2014

Do góry
Marzenko człowiekowi zaraz się lżej na duszy robi, gdy ktoś pochwala moje kolorowe żurawki, tym bardzie, że już z tego nie jestem w stanie wyjść. W tym roku mam mnóstwo odmian do podziału i znowu kolejne nasadzenia będą kolorowe
Świecznica za mną chodziła już 3 sezon i nie wiem dlaczego jej wcześniej nie posadziłem, ale przy takich wielgaśnych sadzonkach mam nadrobione 2 sezony

Aniu z zakupami mam niedosyt bo sporo roślin musiałem zostawić ze smutkiem ale cóż tak to już jest, że trzeba troszke oszczędzać, a to w przypadku roślin będąc w szkółce jest bardzo trudne

Świecznice posadzone w półcieniu, słoneczko będą miały do 14, później tylko kwiaty załapią się na słońce, a maczniakiem na bylinach się nie przejmuje, jakoś nie jest kłopotliwy, a roślin, które są na niego poddatne mam mało.
O żurawkach już wiem, ale nagadam się u Ciebie

Jolu fotki będą dopiero wieczorem, a nie ma jeszcze co pokazywać. Dzisiaj czeka mnie akcja kostka i nie wiem czy uda się coś posadzić

Sylwia mnie staranie w przypadku pozbycia się przypadłości również bardzo marnie wychodzą. Zazwyczaj mam dużo czasu na planowanie, a najważniejsze decyzje podejmuje w ostatniej chwili

Rozchodniki purpurowo czerwone za mną też chodzą, ale chyba bardzo skutecznie się chowają bo nie ma nigdzie dostępnych. Jak rozmawiałem z Panią w szkółce bylinowej to powiedziała, że już nie sprowadza, bo ludzie nie chcę kupować.

Z tym problemem przy komponowaniu to bym się kłócił i to bardzo głośno, a za tytuł OGROMNIE dziękuje

Małgosiu i to jest super pomysł... niby takie proste rozwiązanie, a o tym nie pomyślałem, Evergoldy już troszke poszły dalej, ale posadzeni przed RH super. Zaraz ide przestawiać doniczki. No, a z tymi jednokolorowymi żurawkami wiesz jak to u mnie jest

Ogród na glinie 07:54, 07 sie 2014

Do góry
Iwk4 napisał(a)

Co do żwirku się nie wypowiem. Bo czasami niemoc nas ogarnia i musimy trochę pokombinować z tym co mamy, a nie kupować następne. Skoro ten już jest, a ci bardzo przeszkadza, dodaj na górę trochę w innym kolorze - niby taka mieszanka. Z drugiej strony, ten żwirek ma kolor podobny do słupków, a kostka zbliżony do desek na tarasie. Tak to na zdjęciu widzę.
Natomiast nie podoba mi się ułożenie dużych kamieni. Onemają wyglądać, jaby trochę przypadkowo siętam znalazły, więc nie mogą leżeć tak wokół roślin. Musisz z nimi Małgosiu pokombinować. Pozdrawiam.
Chyba niewiele pomogłam, ale widzę, że doradców masz wielu. Coś wymyślisz.

Tak, te kamienie będą swobodniej, najlepiej jakby coś się jeszcze z nich zwieszało... W sumie to muszę je gdzieś zagospodarować, może zagłębić trochę w żwirek, by jakoś bardziej naturalnie wyglądały. Pomyślałam, że nigdzie im nie będzie lepiej jak wśród lawendy i sosenek.
Ogród na glinie 22:42, 06 sie 2014

Do góry
Malgosik napisał(a)
I jeszcze jedna sprawa.
Myślę, że mój żwirek jest zbyt szary. Słupki niby szare, ale jednak wpadające w beż. Spójrzcie, czyż nie razi po oczach? Dopiero w zestawieniu z kostką brukową to zauważyłam. Wszystko wokół jest bardziej beżowe, stonowane. Mogę go jeszcze nadebrać z wierzchu i dać na dno wokół warzywnika który dopiero powstanie. A na wierzch bardziej beżowy żwirek.
Co Wy na to?

i nie wiem jak poukładać kamienie, ale wydaje mi się że wśród sosenek i lawend byłoby im dobrze
tylko znowu ten szary żwirek się odznacza:

Co do żwirku się nie wypowiem. Bo czasami niemoc nas ogarnia i musimy trochę pokombinować z tym co mamy, a nie kupować następne. Skoro ten już jest, a ci bardzo przeszkadza, dodaj na górę trochę w innym kolorze - niby taka mieszanka. Z drugiej strony, ten żwirek ma kolor podobny do słupków, a kostka zbliżony do desek na tarasie. Tak to na zdjęciu widzę.
Natomiast nie podoba mi się ułożenie dużych kamieni. Onemają wyglądać, jaby trochę przypadkowo siętam znalazły, więc nie mogą leżeć tak wokół roślin. Musisz z nimi Małgosiu pokombinować. Pozdrawiam.
Chyba niewiele pomogłam, ale widzę, że doradców masz wielu. Coś wymyślisz.
Lawendowy zawrót głowy 11:56, 05 sie 2014

Do góry
Poczatki łatwe nie są, myślę, że tak jak u wszystkich. Jeszcze przed nami sporo pracy, kostka i dosypanie sporo ziemi fest sporo. Chociaz nie powinnam to i tak zrobiłam juz kilka nasadzeń, gdzie z nimi ucieknę w trakcie prac brukarskich na balkon?
Czytałam i oglądałam po cichutku jak większosc z Was chyba i mam wrazenie, ze znam Was wszystkich ... Smieszne uczucie takie trochę podglądanie

Naszego przyszłego ogrodu zapewne nie oszczedzi nasz Fido, ktory co rusz robi dziury juz chyba pod nowe drzewa

Ogródek Iwony 15:07, 04 sie 2014

Do góry
Danusiu Kochana, dzięki, że zajrzałaś, ale te te rabatki są już przerobione. Faktycznie, liczyłam na twoja pomoc i piknie narysowałaś ten projekcik. I pomysły wykorzystam, tylko trochę w innym układzie, bo teraz linie rabat są zmienione, Coniki wyautowane z racji tego, że brzydkie z wiekiem się robiły i łyse. Kostka, co przerastała trawą, wyrzucona i kanciki zrobione. Róże dosadzone. I jeżówki. Donica fajnie zaplanowana, dziękuję, wykorzystam.
Teraz te rabatki wyglądają tak:
Za różami pnącymi przy płotku posadzę chyba ekran z cisa. Przed różami choć jedną większą kulkę bukszpanową, są tam małe na razie.

Róże dostały podpory (2 New Dawn), a na piątym zdjęciu muszę dokończyć dosadzanie róż białych, chciałam powtórzyć twoją inspirację żółtych i białych róż i lawendy.

Ogród niby nowoczesny ale... 14:33, 04 sie 2014

Do góry
malkul napisał(a)
gardzisz babo?

ps. ja mam u siebie płyty chodnikowe ot wybraliśmy tańszą opcję

Gosiu, aż poleciałam do ciebie, ale tam tyle tych stron, gdzie szukać tej tańszej wersji?
A widziałam twój stół w kuchni, mam podobny (dębowy), ale większy i przez e-Musia zrobiony. Dumna jestem z tego.

Ooo czyli ja bogata?! Moj stan konta na to wcale na to nie wskazuje ale dziękuję
Malkul ma rację...można zamiast granitowych wziąć płyty chodnikowe...wydaje mi się, że wyglądają fajniej i też się nad nimi zastanawiałam ale juz miałam obrzeża z kostki granitowej zrobione więc nie chciałam kombinować i misz maszu robić u siebie.
Buziaki

Magda, u ciebie tak pięknie na bogato, że jak e-Musiowi pokazałam, to myślałam, że jakiś katalog mu pokazuję.
Pomysł z płytami betonowymi dobry, bo u mnie kamień naturalny w ogrodzie i kostka betonowa, więc granit by nie pasował.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies