Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Za drzwiami do ogrodu... 22:37, 14 sty 2018

Do góry
Dalej wspominam 2015.

Ogród z wilkiem zamkn. 22:36, 14 sty 2018

Do góry
MirellaB napisał(a)
Pochwała od Danusi to jest coś

Bardzo motywujące to jest ,bo przynajmniej wiem ,że podążam w dobrym kierunku
Trochę wspomnień

Ogród z wilkiem zamkn. 22:33, 14 sty 2018

Do góry
daszum napisał(a)
Magda, pochwały samej Szefowej to jest naprawdę COŚ.
Uważaj, żebyś z dumy nie pękła

W samozachwyt jeszcze nie wpadłam ale miło mi bardzo i niecierpliwie czekam wiosny ,aby dalej poprawiać ten mój świat
Tu będę zmieniać
Ogród z wilkiem zamkn. 22:30, 14 sty 2018

Do góry
AnkaK napisał(a)
Ślicznie masz. Świetna metamorfoza, koniecznie wklej do wątku o metamorfozach! Cmokam nad wyprostowanymi liniami.
I jakieś palenisko dostrzegłam chyba przy stole?

Dziękuję do metamorfoz jeszcze nie dorosłam ,ale może w tym sezonie się uda
Palenisko krążyło po całym ogrodzie ,aż w końcu znalazło stałe miejsce
Mała działka - wielkie nadzieje 22:11, 14 sty 2018

Do góry
Anda napisał(a)
Oj, Aniu, żaden nieudacznik z Ciebie

Mam taki sam pomysł co Kasia: trzcinniki z tyłu. Ja mam odmianę Overdam, ale Tobie polecam Karl Foerster. Jest trochę wyższa, co przy różach Chopin na pewno jest wskazane
Przed nimi róże. Odstęp od trzcinników do róż na pewno 60 cm albo więcej. Nie dasz rady poszerzyć tej rabaty choćby o 50 cm?
Przed różami szałwie, najlepiej jednej odmiany, np. Maikoenigin albo Deep Compakt Blue. Tylko jeśli róże urosną na wysokość 160cm, to ta szałwia może okazać się za niska. To wyjdzie w tzw. praniu Zawsze można ją wymienić.
Jeśli róże posadzisz co 80-100 cm, to mogłabyś pomiędzy róże posadzić jeżówki, jakąś wyższą odmianę, np. Augustkönigin lub Magnus Superior. Nie kupuj w tanich sklepach, bo dadzą Ci siewki, które pewnie nie powtórzą cech matecznych. Bardzo ładna jest też Fatal Attraction, ale trochę za niska. Poza tym między różami, trzcinnikami i szałwią poupychałabym cebulowe, wyższe z tyłu rabaty, niższe z przodu. Polecam czosnki ozdobne wszelkiej maści a zwłaszcza Purple Sensation. Sadź dużo cebulek jednej odmiany, nie mieszaj za bardzo. Wiem, że lubisz kolory, ale takie "krzyczące" rabaty są męczące na dłuższą metę

Pomiędzy hortensjami, może bardziej przed nimi, posadziłabym również jeżówki.
Co do miskantów, które są przepiękne oczywiście, to byłabym ostrożna. Przy ich podziale po paru latach potrzebujesz miejsca, bo maja bardzo twardą karpę. Tak więc blisko hortek bym ich raczej nie sadziła. Zachowałabym duże odstępy

I jeszcze pytanie na koniec: nie chciałabyś usunąć tych tui przy ścieżce jednak? Miałabyś więcej miejsca na kwiaty lub kwitnące krzewy i więcej tzw. oddechu w ogrodzie

Ewuniu, bardzo Ci jestem wdzięczna. To już konkrety do przejrzenia Ja generalnie nie chcę sadzić traw, które się mocno rozrastają i są ekspansywne. A w jakiej odległości od róż sadzi się szałwię? Chciałabym ją posadzić w formie obwódki, a nie pojedynczych krzaczków to w jakiej odległości trzeba będzie sadzić? Jak za 2-3 lata będą za niskie to je wymienię, tym się teraz nie będę przejmować. Czy te trawy za różami to można sadzić tak naprzemiennie, tzn. jak na rysunku, czyli z tyłu, ale między różami?

A czy wyłącznie jeżówki między różami to nie będzie zbyt monotonnie? Jest jeszcze trochę innych kwitnących bylin, które chciałabym mieć, np. rozchodnik, ostróżka, tawułki, lilie, naparstnice, ech, tyle się naczytałam i wybrać teraz trudno. Ewuniu, a może między hortki coś innego mi podpowiesz zamiast jeżówek? Uwielbiam je, ale jeśli będą między różami to może tam inne kwiatki? Co do kolorów, w zasadzie tylko 3: biały, różowy i niebieski, oczywiście z odcieniami... Myślisz, że to jednak za dużo? W jakiej odległości powinnam posadzić hortki, żeby było dość miejsca na te inne roślinki? tę krótszą rabatkę mogę mieć szerszą niż tę z różami. A co sądzisz o miskancie chińskim 'Gold Breeze'? Czy nadawałby się przy hortkach? Gdzieś go wynalazłam.. a może zebrinus? Czy on też będzie tworzył takie twarde karpy? I jeszcze jedno pytanie (na dziś, przepraszam)co dać przed hortkami jako ostatni rządek? Żurawki mogą być? Lubię je, szczególnie te ciemne I te moje nieszczęsne olbrzymy tuje. Chciałabym je wyciąć, ale Małż się nie zgadza, pracuję nad nim
Sorry za tak długi wpis, ale nareszcie mam nad czym myśleć, dzięki kochana
dobrej nocy życzę
Moja bajka 22:00, 14 sty 2018

Do góry
Katkak napisał(a)

WOW Kasiu, dajesz czadu Mi odkąd nastała jesień i zimno odechciało się biegać W sumie to jestem na siebie cholernie zły bo jak ostatnio ćwiczyłem z płytą pewnego pana w domu to nie dotrwałem do końca Ale od wiosny ruszam Mam postawione zadanie że w tym roku 20km na raz musi być bez niczego

Pozdrawiam
Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 21:53, 14 sty 2018

Do góry
Przepraszam dopiero teraz zobaczyłam, że wymiary są niewidoczne może teraz będzie lepiej.
Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 21:46, 14 sty 2018

Do góry
Dzień dobry,
parę dni temu prosiłam o pomoc w uporządkowaniu przedgródka. Nasadzenia zrobiłam z projektem, który otrzymałam, ale niestety z tego co pisze Pani Danusia jest źle. Ostatnio odezwała się tylko Pani Danusia, ale chyba ja byłam za mało precyzyjna. Teraz dołączam jeden mniej więcej poglądowy rysunek. Po obu stonach działki sąsiedzi przy ogrodzeniu mają posadzone tuje, więc nie muszę się już ja od nikogo odgradzać. Mój dom jest ostatni przy ulicy więc z przodu działki też nie muszę jakoś specjalnie się zasłaniać. Na rysunku zaznaczyłam największe posadzone rośliny, są tam oprócz nich jałowce płożące, lawenda, bergenia, liliowce. Pani Danusia zapytała mnie czemu nie ma hortensji? Mój pierwszy pomysł jest taki aby pomiedzy tymi jabłoniami posadzić właśnie hortensje. Proszę o pomoc czy wyrzucić te rośliny i zacząć od początku czy coś zostawić?
Symetryczno-liryczny z widokiem na Ślężę 21:30, 14 sty 2018

Do góry
adkawi napisał(a)
OO super bo mam tam sporo miejsca ,czyli generalnie pastelowe odcienie róż sobie poradzą ? juz się ciesze na ta wiadomość

Janko moja rabata jest dodana tutaj https://www.ogrodowisko.pl/watek/3358-pojedyncze-pytania-na-temat-projektowania-rabat?page=741

będę musiała ja przerzedzić tak jak dziewczyny radzą ,ale z róż nie zrezygnuję.

adkawi napisał(a)
Proszę o pomoc .Pod scianą rośnie miskant kleine fontane na zmiane z miskantem zebrinus. Kulki danica są posadzone na przemian z berberysem ,na przodzie jest trawa carex evergold . Co polecicie posadzić w te wolne miejsce miedzy miskantami ,a kulkami? rabata jest południowa

Ado, ewidentnie masz tam za gęsto, ale juz wiesz o tym
Jaka jest szerokość tej rabaty? Obstawiam, ze coś około 100 cm? To jest bardzo mało jak na miskanty, tuje, róze i Evergoldy w jednej linii. Nawet jezeli wybierzesz róze rabatowe (a tylko takie mają szanse jakoś tu się wpasować), to one sięgają na szerokosć z 60 cm, tam jest o jeden rząd roślin za dużo.
Tak, pastelowe róze spokojnie dadzą radę w słońcu. Ale też głębszy różowy moze być ok, nic im tu nie będzie. Polecałabym się skoncentrować na 2 - max 3 odmianach, np Mariatheresia, Baronesse, Stephanie Baronin zu Guttenberg, Pastella, Aspirin Rose, Pashmina, Kurfurstin Sophie i posadzić na przemian. Wszystkie są zdrowe i wytrzymałe.
Ranczo Szmaragdowa Dolina 21:01, 14 sty 2018

Do góry
Zmroziło nieźle, 4 cm warstwa lodu na oczkach i nawet rów zamarzł choć woda wartko płynęła....teraz już -6, ciemiernik oczywiście zmroziło

przerębel ciężko było, ale jutro pewnie już trzeba będzie garnkiem wrzątku wytapiać...

Poidełko w lesie tez zmrożone

i rów

Moja bajka 20:56, 14 sty 2018

Do góry
sylwia_slomczewska napisał(a)
Kasieńka to jest to lustro, o którym Ci mówiłam

Buziolek

Naklejkę można odkleić i w każdym masz inne odbicie jednocześnie

Sylwus no rewelacja, świietne jest .
Kwiaty we włosach 20:55, 14 sty 2018

Do góry
Dzisiaj przeglądałam szkółki z różami, nigdy ich dość.

Jednak takie widoki cieszą oko.

Ogród z koniczynką 20:55, 14 sty 2018

Do góry
Ogród i ja chcielibyśmy już wiosny, ale dzisiejsza mroźna aura nie wskazuje na to...wody gruntowe wylały poza teren ogrodzenia i wszystko zamarzło...brrr...

Moja bajka 20:49, 14 sty 2018

Do góry
Kasieńka to jest to lustro, o którym Ci mówiłam

Buziolek

Naklejkę można odkleić i w każdym masz inne odbicie jednocześnie
Mój 4 arowy azyl... 20:44, 14 sty 2018

Do góry
Wreszcie dzisiaj na działce. Krótki rekonesans i powrót do domu. Ziąb i wiatr. Ziemia zamarznieta, susza daje się we znaki rododendronom, nawiało mnóstwo liści.
Okryłam kępkę ciemiernika (tę z poprzedniego posta), bo miał już pączki. W ub.r. sporo ich przemarzło.
Szkoda, że biały wrzosiec pospieszył się z kwitnieniem. Na szczęście sporo pączków zamkniętych.

Wyjątkowy brak obiektów do focenia, no może z wyjątkiem Ciemiernika Cuchnącego i róży Charles Austin, której pączek w tym zimnie się rozwinął i teraz kończy żywot.

Ogród Izabeli czyli...lepszego początki czas zacząć 20:43, 14 sty 2018

Do góry

Minimalizm,,,
Wśród brzóz i dębów 20:43, 14 sty 2018

Do góry
Żeby przybliżyć wiosnę poczyniłam już pierwsze nasienne zkupy na najbliższy sezon.
Moja bajka 20:20, 14 sty 2018

Do góry
Katkak napisał(a)

Super
Przedziwny Ogród 20:18, 14 sty 2018

Do góry
AniazZielonegoWzgorza napisał(a)
Witaj, ślicznie u Ciebie, a kolor jeżówek mnie zachwycił, tak jak i ważka.
Pozdrawiam

Rzeczywiście jeżówki przechodzą same siebie.Zmieniają odcienie koloru jak kameleon. Bardzo je lubię, bo nie ważne czy słońce czy deszcz sztywno się trzymają i mają ładny kwiat
Bardzo dziękuję, że mnie odwiedziłaś.

Moja bajka 20:14, 14 sty 2018

Do góry
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies