Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Ogród z wilkiem zamkn. 19:59, 26 lut 2018

Do góry
iwka napisał(a)
a gdzie skrzynie chcesz przenieść bo coś nie mogę doczytać ?

jestem za brzózkami w kupie, tzn w prawym rogu

Jola lojalna ma fajnie pomieszane serby z choinami ale pewnie o co innego Wam chodzi ja tak z doskoku to nie bardzo w temacie jestem

tu

tam ,gdzie wsch jest zaznaczone
tu ,gdzie ten niewykorzystany kawałek

a z serbami chodzi o to ,że na wprost ,jak urosną to za bardzo zasłonią widoki ,które lubię ,tzn pola i góry ...więc zastanawiamy się ,jak je ułozyć w innym miejscu
Ogród z wilkiem zamkn. 19:54, 26 lut 2018

Do góry
Magdo, mam trochę inny plan zagospodarowania Twojej działki Plan Agi bardzo fajny, ale Ty masz tak dużą przestrzeń, że pięknie można ją dzielić.

Szkoda zostawiać aż tak dużo miejsca tylko na trawnik. Masz 3 skrzynie na warzywa. Wraz z rabatą naprzeciwko stworzyłaś fajną oś widokową i chyba nawet jej nie zauważyłaś Siedząc w zachodzącym słonku przy grillu można patrzeć w dal. Fajnie by było po prostu wstając od grilla iść sobie coś tam skubnąć, bazylię lub majoranek Wydzieliłam Ci strefę grillową/party Wejście tam podkreśliłam przedłużająac istniejącą już rabatę. Po drugiej stronie postawiłam niski żywopłocik cisowy. Mogłabyś tam ewentualnie jeszcze coś dosadzić, np. jedną z tych płaczących brzóz.

Jeśli przeniesiesz grilla na drugą stronę, to rosnący żywopłot szybciej zabierze Ci tam to zachodzące słońce.

Przy brzozach w prawym rogu postawiłam ławeczkę. Podczas upałów fajnie możnaby się tam schować Brzozy na tle serbów będą dobrze widoczne. Serby pogrupowałam, aby otworzyć takie jakby okno z widokiem naprzeciw tarasu, pokreślone tylko niskim żywopłotem z cisu.

Gardenia 2018 - 24.02 (sobota) 19:51, 26 lut 2018

Do góry
Witam byłam na targach gardenia i mam kilka zdjęć.
Wymarzony sielankowy ogród..... 19:45, 26 lut 2018

Do góry
Teraz pytanko czy o takie cuś chodzi z wyrównaniem tej mojej nieszczęsnej łezki...

troszku ją przesunęłam bliżej tarasu, ale czy o takie półkole chodzi?
Ogród z wilkiem zamkn. 19:30, 26 lut 2018

Do góry
Jeśli tak, to jeszcze można dodać jakieś niewysokie drzewka liściaste o innym pokroju. Różowe to np. jakaś śliwa wiśniowa nigra albo jarząb, albo klon japoński (lub coś innego)a te dwa czerwone to np. perukowce lub coś innego.

Ogrodowe kreacje 19:24, 26 lut 2018

Do góry
Natomiast z orginałów wybrałam tylko jeden: Eucomis "Sparkling Burgundy" nie znałam tej roślinki w ogóle - ktoś ma może ?
Ogrodowe kreacje 19:22, 26 lut 2018

Do góry
Rekonesans w L zrobiony wiadomo, że z pustymi rękami bym nie wyszła.....więc postawiłam na standard:

Dalii nie widać to napiszę: są trzy gatunki: Strawberry Ice, Thomas Edison, Lavender Perfection Ktoś którąś z tych ma ? Ładnie kwitną
Ranczo Szmaragdowa Dolina 19:13, 26 lut 2018

Do góry
Urszulla napisał(a)

Wyszła świetnie z tymi ptaszkami a klateczka gdzie znalazła miejsce?

Ula tutaj jest, a miała być tam

Ranczo Szmaragdowa Dolina 19:05, 26 lut 2018

Do góry
paniprzyroda napisał(a)
Sylwio, u Ciebie nie sposób być na bieżąco O Babci z ulgą doczytałam, że już lepiej. Zakupy żeliwne super, szczególnie ptaszki u Ciebie to znak rozpoznawczy po zimowym dokarmianiu. Ściana wygląda fajnie, faktycznie coś zielonego by się przydało, ale mało ekspansywne, aby dekoracji nie zasłonić. Pozdrawiam ciepło niesamowita kobieto

Dzięki Kochana
Zobacz ile jabłka przy mnie udziabał
Ogród z wilkiem zamkn. 18:57, 26 lut 2018

Do góry
AgnieszkaW napisał(a)
Albo tak:

albo tak do mnie przemawia i to bardzo .....fajnie
Muszę do Ewy pobiec z Twoim planem ......bardzo mi się podoba
Ogród z wilkiem zamkn. 18:43, 26 lut 2018

Do góry
Albo tak:

Ogród z wilkiem zamkn. 18:37, 26 lut 2018

Do góry
Dobrze kombinujesz. Może być jeszcze tak, gdzie limonkowe to duże brzozy, a te morelowe to płaczące przesadzone ze skarpy. Obie kępy brzóz luźno posadzone w zaznaczonych kwadratach, ale w kępach, nie w liniach. Niebieski jasny to trawnik.

Przedziwny Ogród 18:35, 26 lut 2018

Do góry
Żeby nie drażnić Was zimą, to się cofnę do jesieni sprzed lat dwóch

Ogrodowa przygoda Łukasza II 18:26, 26 lut 2018

Do góry
Luki napisał(a)
Nie pisałem o tym wcześniej, ale dotarła do mnie też tajemnicza paczuszka, po której aż się człowiek lepiej poczuł

Paprotka zwyczajna?
Ukojenie 18:13, 26 lut 2018

Do góry
To jeszcze zjecie moich petuni

Idzie drugi lisc wlasciwy, ale mam wrazenie, ze slabe sa korzonki :/ mysle nad pikowaniem albo chociaz podsypaniem ziemia.
Ogród Muszelki 18:12, 26 lut 2018

Do góry
Lato/zima

Ukojenie 18:08, 26 lut 2018

Do góry
marba napisał(a)
Piękne wschody. A moje begonie wzeszły i mam wrażenie, że stoją w miejscu. Twoje rosną?

Stoja w miejscu, w koncu rusza

Tak wygladaja
Jurajski Ogród 18:01, 26 lut 2018

Do góry
Irenko, jak miło Cię widzieć

Dla wszystkich zaglądających prawdziwa, tegoroczna kwitnąca gałązka dzikiej wiśni

Ogród z wilkiem zamkn. 17:59, 26 lut 2018

Do góry
AgnieszkaW napisał(a)
O coś takiego mi chodziło, gdzie te zielone gwiazdki to świerk serbski, limonkowe to kępa brzózek (w trawniku, nie na rabacie). niebieskie to żywopłot cisowy. Moim zdaniem nada to ogrodowi 'lekkości' i "głębi", ale to tylko taka moja propozycja, nie musisz się słuchać, ale zastanowić możesz...

Ps,
brzozy "płaczące" na skarpie to trochę nietrafiony pomysł, bo optycznie jeszcze bardziej "ciągną" skarpę w dół...

też tak fajnie wygląda .....tylko ,że brzózki raczej muszą być w prawym dolnym rogu ,bo tam jest odprowadzenie wszystkich drenów odwodniających i jest tam wiecznie mokro .....dlatego tam chcę brzózki ,żeby spijały ten nadmiar

bardzo się cieszę ,że mi pomagasz
i te płaczki ....chyba muszę je faktycznie z tej skarpy zabrać ....chociaż na razie je lubię ale to dopiero jak uda mi się wystopniować skarpę
Mały ogród pod Wrocławiem 17:53, 26 lut 2018

Do góry
Mam do Was prośbę, mam kłopot z rabatą na przodzie domu
[img

na wprost okna kuchennego (strona wschodnia) mam posadzony wzdłuż płotu żywopłot grabowy, z przodu od ścieżki jest żywopłot z bukszpanu, który chcę nisko prowadzić i z elementów wyższych mam od lewej
Magnolię Soluange Lennei (ta w kubraczku)
Miłorząb Markinen
mdz. Marikenem a Magnolią 3 szt. sosny Winter Gold
i ostatni to Grab Fastigata (już dość duży okaz) podsadzony stipa i sosnami low glown których prawie nie widać wśród stipy.
no i cały obszar mdz. bukszpanami a żywopłotem z graba jest wypełniony szałwią omszona (docelowo chyba wymienię na różę okrywową) oczywiście teraz ich nie widać
mój dylemat jest taki
w okresie letnim szałwie się wybijają i wygląda to nieźle ale teraz coś mi w tym nie pasuje... sam nie wiem co, chyba najbardziej drażni mnie pustka po prawej stronie merikena. Dodatkowo wydaje mi się że miłorząb zginie na tle żywopłotu z Graba, a sosenki są trochę zasłonięte przez szałwie w czasie kwitnienia. Nie wiem co zrobić, czy przesadzić do donic sosenki i dokupić dwa merikeny jeszcze tak aby były 3 szt. a może merikena też usunąć i cały ten pas wypełnić Hortensjami, prowadzonymi nad szałwią (szałwia niebieska). Ten pomysł wydaje mi się sensowny tym bardziej że pod drugiej stronie ścieżki też mam hortensję co widać na ostatnim zdjęciu. Myślałem tez o jakimś drzewie na za dużymi w formie krzaczastej, ale już chyba Hortensję podsadzonę szałwią/różami okrywowymi będą lepszę. Pomóżcie proszę coś wykombinować
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies