Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Ogród z wilkiem zamkn.

Ogród z wilkiem zamkn.

Magleska 17:59, 26 lut 2018

AgnieszkaW napisał(a)
O coś takiego mi chodziło, gdzie te zielone gwiazdki to świerk serbski, limonkowe to kępa brzózek (w trawniku, nie na rabacie). niebieskie to żywopłot cisowy. Moim zdaniem nada to ogrodowi 'lekkości' i "głębi", ale to tylko taka moja propozycja, nie musisz się słuchać, ale zastanowić możesz...

Ps,
brzozy "płaczące" na skarpie to trochę nietrafiony pomysł, bo optycznie jeszcze bardziej "ciągną" skarpę w dół...

też tak fajnie wygląda .....tylko ,że brzózki raczej muszą być w prawym dolnym rogu ,bo tam jest odprowadzenie wszystkich drenów odwodniających i jest tam wiecznie mokro .....dlatego tam chcę brzózki ,żeby spijały ten nadmiar

bardzo się cieszę ,że mi pomagasz
i te płaczki ....chyba muszę je faktycznie z tej skarpy zabrać ....chociaż na razie je lubię ale to dopiero jak uda mi się wystopniować skarpę
AgnieszkaW 18:06, 26 lut 2018

Na tle świerków na dole mogą być posadzone (z przodu przed nimi, tam gdzie mokro) te niskie brzozy ze skarpy, ale świerki w mokrym to chyba nie dadzą rady...
Magleska 18:26, 26 lut 2018

AgnieszkaW napisał(a)
Na tle świerków na dole mogą być posadzone (z przodu przed nimi, tam gdzie mokro) te niskie brzozy ze skarpy, ale świerki w mokrym to chyba nie dadzą rady...

no właśnie świerki podobno nie lubią mokradeł ...
..ale za to fajny pomysł ,zeby płaczki wykorzystać przed świerkami

AgnieszkaW napisał(a)
Możesz też tę kępę brzózek posadzić w takiej kwadratowej "wysepce" - rabacie wykrojonej w trawniku i podsadzić hortensjami lub funkiami lub czym tam chcesz i lubisz...

może właśnie w prawym dolnym rogu zrobić taki kwadrat ? ....
AgnieszkaW 18:37, 26 lut 2018

Dobrze kombinujesz. Może być jeszcze tak, gdzie limonkowe to duże brzozy, a te morelowe to płaczące przesadzone ze skarpy. Obie kępy brzóz luźno posadzone w zaznaczonych kwadratach, ale w kępach, nie w liniach. Niebieski jasny to trawnik.

AgnieszkaW 18:43, 26 lut 2018

Albo tak:

Monia81 18:48, 26 lut 2018

No Madzia szaleństwo będzie w tym roku pomysł z przeniesieniem serbów na boki i zrobienia zagajnika brzozowego bardzo mi się podoba, zawsze brzozy podobały mi się sadzone w taki sposób, bardziej naturalnie to wygląda no jedynie współczuję przenoszenia kolejny raz skrzyń, ale na nudę w tym roku nie będziemy mogły narzekać, będziemy sobie wzajemnie kibicować
Wiolka5_7 18:51, 26 lut 2018

Bardzo mi się podoba projekt Agnieszki i przeniesienie skrzyń z boku domu...
Magleska 18:57, 26 lut 2018

AgnieszkaW napisał(a)
Albo tak:

albo tak do mnie przemawia i to bardzo .....fajnie
Muszę do Ewy pobiec z Twoim planem ......bardzo mi się podoba
AgnieszkaW 19:09, 26 lut 2018

iwka 19:27, 26 lut 2018

a gdzie skrzynie chcesz przenieść bo coś nie mogę doczytać ?

jestem za brzózkami w kupie, tzn w prawym rogu

Jola lojalna ma fajnie pomieszane serby z choinami ale pewnie o co innego Wam chodzi ja tak z doskoku to nie bardzo w temacie jestem