Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Wśród brzóz i dębów 02:32, 13 sty 2018

Do góry
anpi napisał(a)
Robię już drugie podejście do łączki kwietnej. Z pierwszej zostały mi tylko zdjęcia. Może pokażę kiedyś więcej. Mój powitalny maczek to właśnie z niej. Była ładna ale w złym miejscu. W 2017 posiałam na wiosnę w nowym, ale zdominowana była latem przez jakąś trawkę i chwast którego nazwy nie znam a także trochę skrzypu pomimo wapnowania. Miała o wiele mniej zróżnicowane kwiecie. Nie wiem czy to wina nasion (a kupowałam takie same) czy późniejszego siania, czy gleby?Zobaczę co ona pokaże w tym roku .Albo do trzech razy sztuka...

Aniu, miło mi Cię gościć, zapraszam. Łąka kwietna to wyzwanie i wcale nie taka łatwa sprawa. Masz rację, że problemem mogą być przerastające ją chwasty, których z łąki nie tak łatwo się pozbyć. Ważne jest dokładne odchwaszczenie podłoża, ale pewnie nawet to nie gwarantuje sukcesu. Ja na razie mam tylko taką naturalną, dziką, trawiastą. Jesienią łany tych wysokich traw przebarwiają się na różowo.
Za drzwiami do ogrodu... 01:11, 13 sty 2018

Do góry
Wstawię trochę zieleniny świątecznej -wiem przeterminowana,ale może nikomu nie zaszkodzi. Szczególnie że większość z Was pewnie już smacznie śpi.

Ciasto grzybowe...

Za drzwiami do ogrodu... 00:13, 13 sty 2018

Do góry
Trochę poczaruję Was obrazkami z za drzwi z ostatniego lata aby ocieplić zimowe wieczory. A niedoskonałości zostawię na potem...
Ogrodowe kreacje 00:11, 13 sty 2018

Do góry
W tym roku postanowiłam, że będę rozmnażać hortensje bukietowe z pędów, które zetnę na wiosnę - może się uda
a tak w kwietniu rok temu obcięta już była jedna z hortek i powolutku budziła się:

Tulipanki cieszyły się słoneczkiem:

kupione już były bratusie, w tym roku już z rozsadnika własnego posadzę

Przedziwny Ogród 00:09, 13 sty 2018

Do góry
Przedziwny Ogród 00:05, 13 sty 2018

Do góry
Chyba już wystarczy....

Przedziwny Ogród 23:48, 12 sty 2018

Do góry

Kiedyś będzie tu ogród 23:44, 12 sty 2018

Do góry
inka74 napisał(a)
Ania - jaki ty masz obiektyw, że ty takie ostre zdjęcia ptaków robisz??? Te ptaszki z żółtym piórem na skrzydłach to co to jest? Pierwszy raz widzę.

Pola z mgłą poranną przepiękne.
Iwonka ty weź się nie nabijaj z mojego sprzętu... Zdjęcia przez okno robione (a mróz trzyma i nie ma jak umyć po remoncie). Zwykłego zdechlaka mam a nie jakieś wymienne obiektywy...
A ten jegomość to dzwoniec... piękne i buntownicze...

Kiedyś będzie tu ogród 23:38, 12 sty 2018

Do góry
Elu witaj serdecznie. Spacerowałam cichaczem już kilka dni temu u ciebie.

Mariposa napisał(a)
...Jesteś Wielka, Kobieto!
Hm... no nie da się ukryć że jam kobieta słusznych rozmiarów... ale że aż przez monitor wyłażę...

Mariposa napisał(a)
Zaczynam swoją przygodę z ogrodem na glinie
Jak zaczęły padać mi rośliny i złorzeczyłam na moją glinę pewien wspaniały, doświadczony Ogrodnik uświadomił mi, że mam skarb w ogrodzie, taki surowy diament, tylko muszę go oszlifować. U mnie poza rabatą anabelkową wszystko jest rozgarniane i przekopywane ręcznie, bo niestety o ciężkim sprzęcie mogę zapomnieć. Z tego też powodu prace idą w tempie nie do końca zadowalającym, ale rączki tylko dwie posiadam... I z czasem różnie...

Co do obornika to chyba nie potrafię udzielić ci jednoznacznej odpowiedzi. Ostatnie lata są jakie są i nie koniecznie daną robotę można wykonać w optymalnym (czy przepisowym) terminie. Jakby ziemia nie była zmarznięta to napisałabym rozwalaj i wpuszczaj pług. No... ale zamarzła. Mus czekać, aż ktoś mądrzejszy w temacie się wypowie.

Motylkowo dla ciebie...

Za drzwiami do ogrodu... 23:32, 12 sty 2018

Do góry
Bardzo się cieszę z tak licznego powitania. Szczególnie pozdrawiam nocnych marków takich jak ja. Nie sądziłam, że chwilę po dodaniu wątku o tak późnej porze będę już miała gości w ogrodzie. I to jakich...- pierwsza wskoczyła zielona żabka - witaj Ewo. Wprawdzie oczka wod. u mnie nie ma ale już przy murku coś mokrego się znajdzie a może coś innego co żabki lubią najbardziej? Już zauważyłam że Ań tu pod dostatkiem!

Witam również Basię, Sylwię, Agę, Anię i Wiolę.
Oczywiście szczególnie witam szefową Danusię-która i do mnie wybrała się z dwoma szpadelkami -już przez szparę w drzwiach dojrzała, że robota się szykuje w moim ogrodzie -polecam się uwadze-dziękując za OGRODOWISKO!
Witam też Jolankę, Agnieszkę, Magdę, Gonię, Dorotę, Elisę i wszystkich których już pewnie nie zdołam wymienić -czas bowiem na zdjęcia.
Pierwsze na powitanie. A kolejne, ponieważ nie wiem od czego zacząć to może cofniemy się jeszcze w czasie... Mur powstał w maju 2015(wiele startych szczotek drucianych i paznokci, na czyszczeniu starych cegieł rozbiórkowych a potem" wygładzaniu fug"-ja i syn a reszta to wypociny RM)Jeszcze bez drzwi i widoki inne...

Chwilę później czyli czerwiec 2015

I z drugiej strony muru.

Kiedyś będzie tu ogród 23:08, 12 sty 2018

Do góry
sylwia_slomczewska napisał(a)

Wystarczyło 5 minut 32 sekundy
Jakbym miała taką ekipę to pewnie bym się porwała na taki A jak tam Twój Aniu....dawno nie pokazywałaś, albo ja nie trafiam na czas.

Taka ekipa baaaardzo by mi się przydała... może trochę bym mój 'dołek' ogarnęła... Z fotki mojego ... hmmm.. stawu... na str 303- bez retuszu
https://www.ogrodowisko.pl/watek/4734-kiedys-bedzie-tu-ogrod?page=303

A tak wygląda zimową porą

Gosialuk napisał(a)
Powiem ci Aniu, że jak dla mnie to ten staw z youtube, z taką ilością kamieni trochę nienaturalnie wygląda w tym otoczeniu. Za to roślinki odbijające się w gładkim lustrze wody tworzą klimat.
Wiesz Gosiu takiej ilości kamienia bym nie chciała- najwyżej kilka większych głazów. Ale taką liczną ekipę do pomocy to jak najbardziej. Choć chyba największą przeszkodą w ogarnięciu brzegów to poziom wody.
Przedziwny Ogród 22:55, 12 sty 2018

Do góry
cd. rok 2017

Kiedyś będzie tu ogród 22:54, 12 sty 2018

Do góry
jolanka napisał(a)
Obejrzalam piękne zdjęcia, powzdychałam, pomarzylam o spacerach, och
Przyznam szczerze, że moje spacery ograniczają sie ostatnio do napełnienia karmników i 'przeglądu' ogrodu... Zmarzluch się zrobiłam... Choć te kilka cieplejszych dni nowego roku wykorzystałam ogrodowo i dosadziłam brakującą część żywopłotu. No i ze spacerami trzeba teraz uważać, żeby nie dostac kulką w dupsko... W niedziele u mnie polowanie...

ryska napisał(a)
Cudowny poranek, cudowne zdjęcia.
Wielkie szczęście obcować z takimi okolicznościami przyrody.
Tamten poranek był magiczny. Szkoda, że nie umiałam w całości oddać tego na zdjęciach.

Moja działka na Dębowym Lesie 22:19, 12 sty 2018

Do góry
anabuko1 napisał(a)
To prawda w tym roku ten ciemiernik w końcu cieszy.
W końcu nie mizerota.
Ciekawa jestem jaki będzie ten drug co posadziłam na jesieni.
Czy zakwitnie na wiosnę .z, jak to jest.Po
Czy będzie z tych ciemnych , jak miał być.
Wiesz jak to jest pomyłki się zdarzają.
Sama takowe z różnych grup roślin też mam
A storczyki też lubię i też ich trochę mam

Storczykami i innymi domowymi roślinami zajmuje się mój M. Ja do tego zupełnie nie mam ręki, nie wiedzieć czemu
Życzę, żeby zakwitł Ci posadzony jesienią ciemiernik. mam dwa ciemniejsze, ale w ubiegłym roku nie kwitły. Zobaczymy, może w tym zmienią zdanie
Ogród prawie romantyczny 21:22, 12 sty 2018

Do góry
yolka napisał(a)
Róże ładne, ale ciemierniki (kosmosy i bodziszki też) dla mnie są najpiękniejsze, takie proste w budowie - oczko i dokoła płatki

hi, hi W takim razie specjalnie dla Ciebie

Kalettes (Kalerosse) 20:39, 12 sty 2018

Do góry
Kupiłam chyba tego nasiona będąc niedawno w Tajlandii. Czekam na wiosnę

Agnieszko, jakieś rady? Pozdrawiam!
Ogród w remoncie 20:36, 12 sty 2018

Do góry
Tak chyba będzie dobrze
Połowa działki - czyli mam powoli dość 20:18, 12 sty 2018

Do góry
zawitka napisał(a)

Takie były piękne
Piękna sadzonka, ile ma lat? Mam jednoroczne, ale miały tylko po 1 pędzie.
Poznajemy ptaki 19:35, 12 sty 2018

Do góry
Moja parapetowa ptaszarnia
Bogatka

Grubodziób
Kowalik

Sójka
Bogatka i Uboga
Blaski i cienie nowego życia 19:33, 12 sty 2018

Do góry
Urszulla napisał(a)

Dziś doszły jeszcze takie niższe

Jeszcze trochę zieleniny brakuje. Może uda mi się zrobić mały wianek. Dojdą świeczki. A wiosną bratki.
Niezła baza do stworzenia dekoracji a ten zawijasek przytwierdzony do ściany aż się prosi, żeby na nim powiesić lampionik. Myślę, że fajnie wyglądały by też zielone jagodzianki wetknięte za brzozowy pniaczek. Nadały by trochę lekkości tej dekoracji. Mam sporego pniaka rozgałęzionego i na mim mam dużą płachtę z leśnego mchu. Wygląda jakby był pod zieloną pierzynką.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies