Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród w remoncie

Ogród w remoncie

Margerytka40 18:42, 12 sty 2018

Gruszka_na_wierzbie napisał(a)
Trawy nie u wszystkich rosną jednakowo. Jeżeli SS u Ciebie kiepsko rośnie, to wybierz taką, która rośnie u Ciebie przyzwoicie. Po kilkuletnich doświadczeniach zgodzę się z Anią, że najlepiej robić plan z uwzględnieniem roślin głównych, a potem dobrać wypełnienia. Nie zawsze to, co dobrze wygląda na papierze, idealnie wpisuje się w całość. Coś tam zawsze wyskoczy jako tło i zaburzy ogólny wygląd.

I tak zapewniam niemy podziw. Kompletnie nie radzę sobie z tak szczegółowym planowaniem.

Ja to wszystko wiem Haniu ,wiem ,że wszystkiego nie da się zaplanować i ,że ogród weryfikuje plany na papierze . Jednak łatwiej mi się później to wszystko w głowie układa. Odstępstwa wiadomo będą ,tak samo nie uniknie się drobnych zmian.
anna_t 19:38, 12 sty 2018

Dlatego nie przejmuj się tak linią z sumakowej na niwakowa. To ci się przy sadzeniu ułoży. Teraz roślinki sobie ustal może..które z sumakowej widzialabys po drugiej stronie żeby nawiązanie było
Margerytka40 20:36, 12 sty 2018

Tak chyba będzie dobrze
jolanka 20:41, 12 sty 2018

Przyznaję Asiu, ze pogubiłam się juz u Ciebie Hmm
Margerytka40 21:50, 12 sty 2018

anna_t napisał(a)
Dlatego nie przejmuj się tak linią z sumakowej na niwakowa. To ci się przy sadzeniu ułoży. Teraz roślinki sobie ustal może..które z sumakowej widzialabys po drugiej stronie żeby nawiązanie było

Myślę,że pomału dam radę to poskładać do kupy,reszta w praktyce wyjdzie. Teraz myślę co by pod ten niwak dać jak carexy tam pociągnę co do nich i do sosny by pasowało?
Margerytka40 21:51, 12 sty 2018

jolanka napisał(a)
Przyznaję Asiu, ze pogubiłam się juz u Ciebie Hmm

Joluś ja u kogoś tez zazwyczaj się gubię
AnkaK 11:27, 13 sty 2018

Heloł ☺ Podziwiam zapał do planowania. Ale jakoś trzeba wypełnić ten smętny czas. Myślę, że plan jest wystarczająco dobry, a tak jak dziewczyny piszą, wiele rzeczy wyjdzie w trakcie. Areał masz spory, a doba się w czasie nie rozciąga niestety, więc zapewne trzeba będzie posadzić szkielet, a wypełniacze będą musiały poczekać. Może choć na początek planuj takie rośliny które już masz w przechowalniku? Choć oczywiście trzymam kciuki za całokształt ☺
Margerytka40 13:56, 13 sty 2018

AnkaK napisał(a)
Heloł ☺ Podziwiam zapał do planowania. Ale jakoś trzeba wypełnić ten smętny czas. Myślę, że plan jest wystarczająco dobry, a tak jak dziewczyny piszą, wiele rzeczy wyjdzie w trakcie. Areał masz spory, a doba się w czasie nie rozciąga niestety, więc zapewne trzeba będzie posadzić szkielet, a wypełniacze będą musiały poczekać. Może choć na początek planuj takie rośliny które już masz w przechowalniku? Choć oczywiście trzymam kciuki za całokształt ☺

Aniu ,fajnie że zajrzałaś. Tak zrobię ,że zacznę od szkieletu a wypełniacze pewnie poczekają. Ech,zobaczymy jak to będzie. Dużo pracy przedemną. Najchętniej już bym działała
Margerytka40 20:45, 13 sty 2018

Wiecie co,może macie rację,że nie powinnam tak wdawać się w szczegóły,że wszystko wyjdzie potem jak już zacznę sadzić,że ramy itd ale czemu ja czuję się trochę jakby mi ktoś podcinał skrzydła!?
Chciałam to sobie zaplanować żeby widzieć jakoś w wyobraźni co i jak.
AnkaK 21:38, 13 sty 2018

Aśka, teraz to żałuję, że się odezwałam
O tym planowaniu i etapowym wykonywaniu pisałam na podstawie swoich doświadczeń, absolutnie w dobrej wierze. Ale ja projektuję łopatą :/
Chodziło mi o to, że ogród masz wielki, czasu na jego obsadzenie i przygotowanie terenu potrzebna będzie masa, a i roślin wiele. A co za tym idzie kasy.
Oczywiście, że plan to podstawa. Tylko w mojej ocenie tak szczegółowy plan przygotowuje np. Danusia dla swoich klientów, a widać, że jej realizacje pochłaniają masę pracy ludzi i funduszy. Ja też na początku planowałam każdą roślinę na rabacie, po czym jechałam do ogrodniczego i okazywało się, że to co zaplanowałam jest np. za drogie, ale za to w doskonałej cenie jest coś innego. I cały plan szedł w diabły
Ale doskonale rozumiem, że chcesz sobie to zaplanować by mieć wyobrażenie o wyglądzie rabat.
Już się nie mogę doczekać naszej kawki. Mam nadzieję, że po spacerze po Twoim ogrodzie będę mogła coś doradzić lub pomóc, bo póki co nie do końca ogarniam przechodzenie sumakowej w drugą rabatę