Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "miskant"

Madżenie ogrodnika cz. aktualna 19:00, 24 sty 2017

Do góry
Kawa trzymamy się i nie dajemy przeciwnościom losu

Mirello kiedyś ktoś mi powiedział, ze zatęsknię UE jeszcze do bagna w moim ogrodzie, gdy rośliny podrosną. Wystrzczyly 3-4 lata i nie ma śladu po bagnie

Eee tam najintensywniej jeździ na nartach Śląsk, Małopolska, Dolny Śląsk. Potem lubuskie, wielkopolskie, mazowieckie
Nie wiem jak u Was z Rezszowem ale pewnie podobnie jak Śląsk i dolny Śląsk...
Teraz na nartach jeździ zdecydowanie więcej osób a sezony coraz krótsze. Każdy chce się nacieszyć białym szaleństwem stad tłoki.

Kasya Silberfeder to największy i najszerszy miskant u mnie. Ale za to swietnie zasłania tam gdzie taka potrzeba
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 07:38, 20 sty 2017

Do góry
Kasiek napisał(a)
Wiem Danusiu A z jakimi trawami widzialabys buki?

Może z rudymi, u mnie był Carex 'Frosted Curls'.
Jeśli bordowe i lubisz kontrasty to miskant 'Variegatus' lub 'Morning Light', ale to wszyscy mają. Posżłabym w rude, do tego pełne jeżówki mocno różowe. Tulipany w to. Dwa odcienie różowego, blady i ciemny.
... Kiedy czegoś gorąco pragniesz... 12:18, 19 sty 2017

Do góry
Witajcie dziewczyny u mnie Dziękuję za ciepłe słowa.
Wendy siedzę od Twojego wpisu u ciebie w wolnej chwili, przebrnęłam przez około sześćdziesiąt parę stron i jestem pod wrażeniem
Cudny masz warzywnik. Domek mam ciut większy od Ciebie, ale ogród dużo mniejszy niestety. Wolałabym większy, mogłabym poszaleć z drzewami, a tak pozostają mi tylko szczepione i karłowe.
Agdulko podczas przeprowadzki z tyłu domu moje chwaściory też zarosły na wysokość ludzką, bo nie miałam czasu wtedy zajmować się ogrodem. Na szczęście tata z bratem wtargnęli z pomocą i szybko utworzyliśmy w większości lebiodowy kompostownik.
W porównaniu do mojego stanu psychicznego z początku wątku, do stanu, w jakim jestem dziś - wiele się zmieniło. Na ogół jestem wielką optymistką. Pierwsze wykopaliska w ogrodzie przysporzyły u mnie chwilowy kryzys, ale już jest dobrze
Mozolna praca, po której widać efekt choćby najmniejszy - daje ogromną satysfakcję.
Nic nie podnosi mi tak poziomu endorfin, jak praca w ogrodzie, taniec i jazda na rowerze. No i może jeszcze bliskie chwile z mężem, które powinnam wymienić na początku
Zostanę tutaj, bo dobrze być wśród ludzi, którzy podzielają moje zamiłowanie. Z chęcią będę słuchała dobrych rad i odwiedzała inne ogrody.
Od momentu przeprowadzki nie ma wolnej chwili w dzień i w nocy, żebym nie myślała nad roślinami, nie czytała, oglądała programów ogrodowych.
Dostałam na głowę, przepadłam po prostu. Ogród stał się dla mnie chyba ważniejszy, niż wnętrza domu

To teraz trochę opowiem o nim.
Chciałabym kiedyś osiągnąć efekt sielski, anielski, wiejski, romantyczny, trochę angielski. Nie lubię ogrodów "pod linijke", nawet kiedy M kosi trawę jestem niezadowolona, bo wole, kiedy rośnie jak chce. Niestety rośnie jak szalona, ale z czasem przybędzie innych roślin, a trawnik ograniczę do minimum.
Przed domem jest ziemia dość gliniasta, wymieszana z warstwą ziemi piaszczystej. Strona północno-wschodnia, wschodnia.
Planuję dużo kwiatów, nie będę tu wypisywać za bardzo, ale podam przykład, że posadziłam łubin, kocimiętkę, naparstnicę, ostróżki, maciejkę, itp. Mam tam magnolię George Henry Kern na środku trawnika, przed oknem sypialni oraz lilaka przy granicy działki, po drugiej stronie prowizorycznej ścieżki mam kalinę koralową opulus. W narożnej części od strony północy mam część, która była "łąką kwietną", w rezultacie front stanowiły ogromne kosmosy, reszta to wysoka trawa z zielskiem, chyba muszę kupić inną mieszanką, tą się zawiodłam.
Nad ścieżką prowadzącą na werandę mam pergolę na pnące róże.
Idąc dalej - bok domu od strony garażu, północny zachód. Dostęp światła od południowego zachodu i północnego wschodu. Latem słońce praktycznie cały dzień.
To największe śmieciowisko. Jeszcze całe nieprzekopane. Tata siał mi tam groszek i wyrósł W części bliżej frontu jeszcze glina i zastoiska wody. Myślę, że to najlepsze miejsce na wykonanie jakiegoś suchego strumienia lub oczka wodnego w przyszłości. Raczej nie obędzie się bez mini koparki, bo ręcznie nie będę mieć sił tego zrobić.

Z boku domu wzdłuż była ścieżka pod ścianą, teraz ją pofałdowałam i w narożniku, koło rynny zrobiłam lekko uniesioną rabatę, na którą powędrowała jedna anabelka i pójdą byliny do cienia.
Dalej, w głąb ogrodu były truskawki ( przeniosłam do tyłu na jesieni)i warzywnik ( przenoszę do narożnika ogrodu na fundamencie od stodoły będą jak już pisałam podniesione grządki). W tamtym miejscu posadziłam lipę drobnolistną Lico szczepioną. Pod nią w przyszłości przodem do oczka, tyłem do warzywniaka będzie ławeczka.
Między ławką, a warzywniakiem będzie małe poletko lawendy i przeniosę pod płot dziką różę caninę, którą gwizdnęłam z nasypu kolejowego i na razie rośnie z tyłu.

Tył ogrodu ma jakieś 7-8 m od domu do płotu i 25 m szerokości, na razie to głównie trawa.
Pierwotnie miał powstać taras, ale teraz się zastanawiam, czy nie postawię stołu i ławki na trawie, a wyjście tarasowe zrobię tylko ze dwa schodki z drewnianą poręczą " na krzyż".
Z okna tarasowego widzę ( na środku pomiędzy domem, a płotem) posadzoną jesienią brzozę doorenbos szczepioną ( chciałabym jeszcze ze dwie na powieszenie kiedyś hamaka, ale mało miejsca chyba by miały), pod którą są bodziszki, trawa miskant mornig light i proso northwind. Myślę jeszcze nad dereniem sibirica. Pod płotem po długości mam jeszcze anabelkę lilaki i dalej ognika. Sądzę, że ta kompozycja nie zostanie tak na stałę, coś mi w niej nie będzie grało.
Idąc w kierunku południowo-zachodnim mam malutki sad karłowych drzew: malinówka, papierówka i reneta, a także śliwka węgierka. Przed nimi teraz są truskawki.

Strona południowa, południowo-wschodnia to wąski pasek ziemi od sąsiadki na granicy działki stoi szopka, pod ścianą domu mam winogrona, ukrywam tam śmietnik oraz suszarkę na pranie .
Priorytetem jest osłonięcie się od strony okna tarasowego na przyszłą budowę.
Cały czas rozważałam, czy sadzić żywopłot, czy luźne nasadzenia, które bardziej mi się podobają.

Mam do zagospodarowania jeszcze choinkę, którą dwa lata męczyłam w donicy. Sporo urosła i muszę dać jej wreszcie spokój. Nie mam pojęcia, gdzie będzie pasowała
Prawdopodobnie to świerk srebrny, chociaż ona jest raczej zielona, niż srebrna ( najbardziej lubię zielone liście na roślinach, za kolorowymi latem nie przepadam, co innego jesienią)
Poniżej wymieniam rośliny, które chętnie będę widzieć u siebie w ogrodzie, wiem, że jest ich za dużo gatunków i dlatego tak ostrożnie podejmuję jakiekolwiek decyzje.
- Róża Mme Alfred Carriere
- róża okrywowa THE FAIS
- róża Pnąca NEW DAWN
- BERBERYS RED PILLAR
- Berberys GREEN CARPET
- HORTENSJA BUKIETOWA PHANTOM
- Kalina koralowa Compactum
- Ostnica trzcinowata Anemanthele Pheasants
- Wełnianka Pochwowata
- Trawa Włosowata Muhlenbergia Capillaris
- Imperata Red Baron
- Miskant Gracillimus
- ROZPLENICA JAPOŃSKA HAMELN
- MISKANT GIGANTEUS
- TRZCINNIK KARL FORESTER
- Turzyca ceglasta Carex Prairie Fire
- Długosz królewski ( do cienia na rabatę pod anabelkę)
- TOJEŚĆ ORSZELINOWATA
- Betula utilis 'Long Trunk'
- Betula pendula 'Fastigiata'
- Brzoza Ermana Betula ermanii
- BRZOZA TROST'S dwarf
- BRZOZA MAGICAL GLOBE
- Świerk pospolity Inversa szczep
- JODŁA KOREAŃSKA
- SYBERYJSKI KOSACIEC ( oczko wodne)
- Jodła balsamiczna
- Świerk SERBSKI
- Świerk SERBSKI Pendula Bruns
- CIS POSPOLITY
- SOSNA CZARNA PINUS NIGRA GREEN TOWER
- GRUJECZNIK JAPOŃSKI
- Wiąz holenderski HILLER
- Budleja Dawida NANHO BLUE
- HIBISCUS syryjski
- TAWUŁKA ARENDSA PEACH BLOSSOM
- TAWUŁA van HOUTE'A
-Tawułka chińska Pumila -
- ASTILBE TAWUŁKA ARENDSA WHITE
- KARMNIK OŚCISTY na ścieżki
- RUNIANKA JAPOŃSKA
- ITEA WIRGINIJSKA 'HENRY's GARNET'
- PĘCHERZNICA KALINOLISTNA ZIELONA
- Głóg dwuszyjkowy Paul's Scarlet
- KRZEWUSZKA WEIGELA CANDIDA
- Leszczyna purpurowa
No i tak bym jeszcze pewnie wymieniła wiele, bo co mnie zainteresuje - dodaję sobie jakieś zakładki w tablcie, itp.

Teraz będę wdzięczna za wszelkie rady jak się osłonić ładnie i szybko przed budową od strony tarasowego okna.
Co z tych roślin nadawałoby się u mnie i w jakie miejsce, a co absolutnie odpada, bo np. jest za trudne, za bardzo się rozrasta wzdłuż i w szerz, itp.

Postaram się jak najszybciej narysować jakąś mapkę ze stronami świata i tym co już jest, to na pewno będzie łatwiej sobie wyobrazić.

Acha zapomniałam dodać, że prócz śmieci i tej gliny z przodu i kawałek z boku ziemia jest ładna, czarna, klasa 3B.

Z góry dziękuję pięknie za każdą radę

Zaczynam dodawać załączniki.
Pierwszy, to moje bazgroły z oznaczeniami stron świata.

Anna i Ogród 21:58, 18 sty 2017

Do góry
Sima napisał(a)
Miskant aniołek

Aniołek? Super. Mam prywatnego aniołka w ogrodzie
Anna i Ogród 16:30, 18 sty 2017

Do góry
Miskant aniołek
Droga do spełnienia 14:15, 18 sty 2017

Do góry
coś tam sobie myślę
dumam nad tym miejscem
dokłądnie rabatą na wprost
z tyłu szpaler thuji

i tak myślę (prosze sie nie śmiać z moich bazgrołków)

od lewej klon - o ile przezyje
dołem - kawałek obwódki z bukszpanu lub trzmieliny - nie wiem co się przyjeło okaże się wiosną) plus jezówki lub inne byliny kwitnące

huśtawka za nogami krzewuszki no i środek tu nie wiem co
świecznica bo dobre miejsce dla niej chyba i co> może klon czerwony palmowy hm?
rozplenice z jeżówkami
z tyłu trzcinniki przed nimi kulki ciwoe a w śród nich ambrowiec slender s.

jakiś miskant (variegatus?)
hortensje limelight rozplenice i obwódka bukszpanowa lub trzmielinowa

co myślita?
Ogród Nety- moje marzenie 20:59, 17 sty 2017

Do góry
Róże pienne to rarytasik. Z nimi trzeba ostrożnie, bo wystarczy jedna bardzo mroźna noc i jest po ptokach. Traktowałabym je jako ruchomy element rabaty. Na różance przyda się też coś, co da zimą jakiś zielony akcent (kula z żywotnika, bukszpanu, cięta trzmielina, może ostrokrzew lub karłowa kosodrzewina Pumilo.Pasowałby też pojedynczy pionowy akcent- cis np. Niektóre róże mają brzydkie nóżki, czyli dolną część krzewu. Tam sprawdzi się przywrotnik. Dziewczyny juz pisały o jeżówkach, rozplenicach, lawendzie. Sprawdzi sie firletka , przetacznik. Miskant dałabym z tych delikatnych (ML lub gracilismus). Zebrinus jest dość ciężki, czasem łapie rdzę. To dość silny wizualnie akcent o pstrym umaszczeniu.

Raczej nie kieruj sie kondycją i wielkością róż u innych, bo one w każdym ogrodzie potrafią się zachowywać odmiennie. Po 2 sezonach będziesz wiedziała jak rosną u Ciebie.
Brązowe trawy są najbardziej wrażliwe. Bardzo często wygniwają po mokrej zimie i wiośnie. Do pastelowych róż pasować będzie najzwyklejsza kostrzewa.
Cieszę się, że wróciły Ci siły. pozdrawiam
Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 00:41, 15 sty 2017

Do góry
Zadałam to pytanie w swoim ogrodowym wątku https://www.ogrodowisko.pl/watek/7382-miejski-azyl?page=3#post_8, ale ponawiam je tutaj.

Mam dla mnie trudną rabatę pomiędzy ścianą budynku (bardzo się nagrzewa) a ogrodzeniem.
W zimie - wiatr od zachodu ( z czasem będzie osłonięcie - tuje zarosną, sąsiednie działki się zabudują etc).
Oś Południe - Północ.
Po wschodniej stronie jest potwornie nagrzewająca się fasada, po zachodniej posadzone tuje.
Ziemia z wysokim poziomem wód gruntowych, gliniasta - ale... jest zrobiony drenaż i dreny, ziemia sukcesywnie spulchniania. Planuję jeszcze na wiosnę przekopać ją z większą ilością piasku i żwiru.
Jest system nawadniający.
Szerokość 4 m.
Bardzo ważny widok z okna jadalnego. Konieczność całorocznego wyglądu

A teraz
Całość od strony przed ogródka z widokiem na tył ogrodu.

Widok (częściowy) z okna

Mój plan
To niebieskie na dole to okno.
Trawy od lewej
3 x Miskant Silberspine
2 x Miskant Klaine Fontaene
3 x Miskant Grosse Fontaene (przy ścianie budynku)
Bardzo duża ilość ukochanej Stipy Pony Tails (lub zamiennika wieloletniego)
1 x Miskant Klaine Silberspine

Pomiędzy trawami:
Jeżówka Double decker (dominująca ilość),
Szałwia omszona Rossa
Jeżmianka Roma
Anemony bliżej tuj i lini kroplujacych
Z tyłu kosaćce w kolorach bieli i fioletu.
Przydałoby się coś jeszcze kwitnącego na bardzo wczesną wiosnę

Drzewo:
idealnie by wyglądało gdyby było o orientalnym charakterze do 4/6 m wysokości i obwodu do 6 m, przebarwiające się na jesień na czerwono lub mające w zimie czerwone gałęzie.
Marzy mi się klon palmowy Osakazuki. Druga opcja to dereń pagodowy Variegata. (Jednak muszę pamiętać, że mam dużo słońca i wysokie temperatury latem - ostro się tam nagrzewa od strony budynku - czy te drzewa mi tam wytrzymają?). Oczywiście, jak drzewo zacznie zacieniać to sukcesywnie rabata będzie przebudowywana.

Z infrastruktury: żwir, płyty chodnikowe i małe oczko wodne (taka balia bez ryb), oświetlenie drzewa i ścieżki.
Po lewej za Miskantami ma być przy kuchni podręczny ogródek warzywny na wyniesionych rabatach.

Co o tym sądzicie?
Chodzi o taki efekt...

Pomożecie?
Miejski azyl 00:19, 15 sty 2017

Do góry
Część dalsza rozmyślań nad rabatą przy oknie jadalnym (duża witryna fix na 320 cm szer, oś południe po lewej, północ po prawej)

Przerobiłam ją i zapewne będzie kamienna (najfajniej to wygląda zimą i wzięłam sobie do serca Wasze rady o karmniku ościstym).

To niebieskie na dole to okno.
Trawy od lewej
3 x Miskant Silberspine
2 x Miskant Klaine Fontaene
3 x Miskant Grosse Fontaene (przy ścianie budynku)
Bardzo duża ilość ukochanej Stipy Pony Tails (lub zamiennika wieloletniego)
1 x Miskant Klaine Silberspine

Pomiędzy trawami:
Jeżówka Double decker (dominująca ilość),
Szałwia omszona Rossa
Jeżmianka Roma
Anemony bliżej tuj i lini kroplujacych.
Z tyłu kosaćce w kolorach bieli i fioletu.
Przydałoby się coś jeszcze kwitnącego na bardzo wczesną wiosnę

Drzewo:
idealnie by wyglądało coś o orientalnym charakterze do 4/6 m wys. i obwodu do 6 m.
Marzy mi się klon palmowy Osakazuki. Druga opcja to dereń pagodowy Variegata. (Jednak muszę pamiętać, że mam dużo słońca i wysokie temperatury latem - ostro się tam nagrzewa od strony budynku - czy te drzewa mi tam wytrzymają?). Oczywiście w ramach wzrostu drzewa i cienia rabata będzie przerabiana.

Z infrastruktury, żwir, płyty chodnikowe i małe oczko wodne (taka balia bez ryb). Oraz światło oczywiście .

Co o tym sądzicie?
Chodzi o taki efekt...

Mój ogród moja pasja. Kobieta szczęśliwa 17:36, 13 sty 2017

Do góry
Nett napisał(a)
Też widziałabym lawendy od tej strony.

Jako taki pierwszy pomysł, do dalszych rozważań:
Obwódka z trzech stron, tych jakby zewnętrznych. Później duża plama lawendy- widac ją będzie ładnie z tarasu i jest w sumie zimozielona, więc coś będzie się działo. Dałabym ją jakby po łuku. W samym rogu jakaś plama czegoś kwitnącego (jeżówki, rudbekie?). Za lawendą duża plama seslerii, z której mogłyby wystawać większe trawy w dwóch miejscach - to takie żółto-zielone. później pas werbeny może? I na końcu ze 3 duże plamy wysokiej rudbeki. Nie wiem co pomiędzy- może też trawy? Jako przedłużenie rabaty pod bud gosp. dałam berberys, bo wiem, ze masz go sporo

Wracam po zimowych przemyśleniach do tej rabaty.Obwódka będzie bukszpanowa a raczej już po części jest.Moje propozycje roślin w grupach sadzone po łuku
I propozycja
berberysy kolumnowe bordowe po 3 szt
kule bukszpanowe po 3 szt różnej wielkości
pomiędzy nimi stipa lub miskant Adagio
odętka lub jeżówki białe
lawenda,szałwia Nemrosa,Caradonna,Purple Rain/jedna z tych odmian/
turzyce Silver Sceptre lub Ice Dance
II propozycja
berberys kolumnowy
perowskia Little Sprint
rozplenice Little Boy
szałwie jak wyżej
lawenda
rozchodniki Purple Emperor,Matrona lub Chocolate..
III propozycja
berberysy
szałwie w kolorze fioletu i bieli
perowskia
Hakone macra Aureola
molinia Caerula
Która z tych propozycji najfajniejsza?może ktoś stworzy z tych roślin inne zestawienie?
Osiedlowy ogródek 23:01, 09 sty 2017

Do góry
Opiszę jeszcze raz rośliny na zdjęciu:

1 świerk
2 tuja smaragd
3 tuja sunkissed
4 wierzba hakuro na pniu
5 nigry
6 miskant Morning Light
7 hortensja Vanila Fraise
8 Bukszpany
9 tawułka golden carpet
10 tuja Danica
Po prawej żywopłot z ligustra

Kurczę, nie pasują te bukszpany?
Chyba się nie nadaję jednak do planowania ogrodu

Madżenie ogrodnika cz. aktualna 22:35, 07 sty 2017

Do góry
ana_art napisał(a)
jeżeli masz ochotę na takiego który przebarwia się na pomarańczowo to polecam miskant purpurascens, ale on kwitnie

Bardzo ładny jest. Fajny kontrast. No wszystkiego mieć nie można niestety. Kwitnące nie za bardzo mogę mieć.
Madżenie ogrodnika cz. aktualna 09:59, 07 sty 2017

Do góry
inka74 napisał(a)
Marzenka - wielgachne dzięki. Wielka jesteś! Skopiuję sobie u siebie i posprawdzam. Morning lighta chciałam do narożnika dać. Ona wpada w niebieski odcień? Tak na zdjęciach wygląda. Mogłaby się jeszcze na jesień ładnie przebarwiać na żółto lub rudo ale nie można mieć wszystkiego. Mniejsze trawy do róż myślałam dołożyć. Ostatnio znalazłam ciekawe połączenie żurawki caramel i obsidiana, brązowej cieniutkiej trawy i kremowej róży oraz białego przetacznika. Klimatyczne.

Karpacz bardzo lubię i miło wspominam. Polecam do nauki z dziećmi. Bo oprócz nart jest sporo innych atrakcji. Gołąb duży hotel ale aqua park mają fajny i nie jakiś mega drogi. Super strefa saun. W Karpaczu mój wtedy 4-latek uczył się jeździć. Dla niego to akurat było za wcześnie ale młodsze dzieciaki zaczynają i świetnie sobie radzą. W sumie on dopiero w wieku 7 lat bardziej załapał technikę, wcześniej na krechę zjeżdżał. Jutro wybieramy się na stok w centralnej prawie Polsce w Kazimierzu. Pozdrawiamy
jeżeli masz ochotę na takiego który przebarwia się na pomarańczowo to polecam miskant purpurascens, ale on kwitnie
Ogród tworzony z pasją 22:21, 29 gru 2016

Do góry
sylwia_slomczewska napisał(a)
Macham
pokaż jak trawki na zimę powiązałeś?

Jutro jakieś fotki porobię.
Jeden miskant jest jednak nieugięty, wiążę go chyba 4 raz
Ogród z widokiem na jezioro 18:52, 29 gru 2016

Do góry
sylwia_slomczewska napisał(a)

Fajny sposób na zabezpieczanie kulek przed rozjeżdżaniem przez śnieg i bardzo dekoracyjny, ja jeszcze w tym roku sznurkiem związałam, ale za rok może winobluszczem polecę jak nie zapomnę....wiem, że u Ciebie to dekoracja, ale mnie się taki pomysł podoba
Co to za trawka z tym mega pióropuszem???

To miskant, chyba melapartus, ale pewności nie mam - zapominam
Droga do spełnienia 10:33, 12 gru 2016

Do góry
Śnieg dzisiaj będzie Kasia i -7 też zobaczysz

wczoraj wiało baardzo

a taką niespodziankę zastałam w ogródku dzisiaj

moja wierzba klimanrock na którą chuchałam cały sezon bo chorowała
a jak się za siebie wzięła to mam o !

Pierwszy raz o 4 lata mój pies coś zeżarł

pocieszeniem miskant i rozchodnik jeszcze taki

a wianek wisi
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies