Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Słoneczny Ogród 22:20, 06 sty 2018

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Masz ogród bardzo malowniczy, fajnie na fotkach wychodzi I te róże Bajka po prostu. Ile lat rosną?

Dziękuje Danusiu
Ogród mam na górce, w dole jest łąka, płoty tylko po bokach (tak to stanęło), to tą przestrzeń tak widać bardziej
Róża ma, no już ok 9-10lat teraz będzie. Ale na tym zdjeciu powyżej to tak ok 8lat.
W tamtym roku ją mocno odmłodziłam, bo się rozszalała.

Ale urosła bardzo szybko, po 5 latach wyglądała tak jak na 1 zdjęciu poniżej, a po 6 latach tak jak na kolejnych 2 zdjęciach.
Zdjęcia kiepskie ale wtedy tak nie przykładał się

Malutki pod lasem 22:19, 06 sty 2018

Do góry
Aniu, Gosiu, Asiu i Mirelko, dziękuję Wam bardzo za odwiedziny

U mnie w warzywniku ciągle jeszcze sobie rosną buraki liściowe
Hiacynta zapomniałam z tarasu zdjąć i sobie tam stoi, jak widać ma się dobrze i rośnie

Ozdoby świąteczne te same jak rok temu, bombki na kolnie, reniferek i choinki
Stipa nawet ta w doniczkach jeszcze zielona
Pozdrawiam
Ranczo Szmaragdowa Dolina 22:15, 06 sty 2018

Do góry
Katkak napisał(a)
U Was pełno mazurków, a u nas wróbli .

Wróble jakieś sporadycznie się pokazują, ale mało.
Za to chyba sójka dzisiaj była, a kukurydza tak objedzona
Ranczo Szmaragdowa Dolina 22:13, 06 sty 2018

Do góry
yolka napisał(a)
Zimą nie próżnujecie jak większość z nas, działacie z rozmachem, domek dla owadów to prawdziwa willa, duży i solidny. Widzę, że u Ciebie też wiosennie

No wiosna na całego się pcha, cieszyłabym się gdyby nie to, że to styczeń dopiero.
A tu lepiężniki już takie buły mają

floks kwitnie i dzwonek brzoskwiniolistny

Ranczo Szmaragdowa Dolina 22:03, 06 sty 2018

Do góry

Uciekło z karmnika z kukurydzą i jabłkiem na orzechu i poleciało na drugiego orzecha na dużym ogrodzie, słabo widać , ale chyba sójka

i odleciało , ale nie daleko
Róże w naszych ogrodach 21:52, 06 sty 2018

Do góry
Róże kwitnące 2017

Róże w naszych ogrodach 21:51, 06 sty 2018

Do góry
Róże kwitnące 2017
Kwiaty we włosach 21:29, 06 sty 2018

Do góry
na koniec jeszcze wspominki- wiosna była, teraz ciepłe, pachnące lato

Kwiaty we włosach 21:19, 06 sty 2018

Do góry
Kocury wygrzewają się słońcu, oblegają wszystkie parapety.

Moja działka na Dębowym Lesie 20:58, 06 sty 2018

Do góry
Napia napisał(a)
Piękny ciemiernik i storczyki
To prawda w tym roku ten ciemiernik w końcu cieszy.
W końcu nie mizerota.
Ciekawa jestem jaki będzie ten drug co posadziłam na jesieni.
Czy zakwitnie na wiosnę .z, jak to jest.Po
Czy będzie z tych ciemnych , jak miał być.
Wiesz jak to jest pomyłki się zdarzają.
Sama takowe z różnych grup roślin też mam
A storczyki też lubię i też ich trochę mam
Any ogród mały czyli wygrana walka z ugorem 20:50, 06 sty 2018

Do góry
Dzisiejsze zdjęcia

Rajski ogród Ani 2... niekończące się marzenie... 20:40, 06 sty 2018

Do góry
monteverde napisał(a)
Aneczko dzięki za życzenia, które odwzajemniam, pozdrówka
Dzięki Aniu, ze się odezwałaś, tak jakoś cichutko u ciebie, zaglądaj bo brakuje twojej obecności
buziolki

Kwiatowy ogródek Monteverde 20:30, 06 sty 2018

Do góry
Dziękuję Za pamięć odezwę się wiosną chociaż u mnie prawie wiosna, kwitną róże, kalina Dawn, deszcz pada i temperatura cały czas na plusie, urlop nawet zostawiłam z'17 roku na koniec marca aby popracować w ogrodzie, bo nie mogłam skończyć prac jesiennych dużo się u mnie działo dzisiaj pierwszy raz weszłam na wątek od ostatniego razu, ale na wiosnę się poprawię przekazuje wszystkim róże z ogrodu zerwane przed świętami w pąkach w domu rozkwitły

i kalanchoe kwitnące

pozdrawiam serdecznie życząc pięknie kwitnących ogrodów w tym roku
Kwiaty we włosach 20:19, 06 sty 2018

Do góry
Ciemierniki też wyszły, mają dość duże liście, jutro pokażę.
Perukowiec na ostatniej fotce wypuszcza listki.

Kwiaty we włosach 20:11, 06 sty 2018

Do góry

Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 19:52, 06 sty 2018

Do góry
Dziękuję kochani za wpisy.
Wgrywam kolejne archiwalne odcinki. Dziś odc. 177 - Podniebny taras. Czyli las na VI piętrze.

https://www.facebook.com/ogrodowisko/videos/2282347848457958/

Słoneczny Ogród 19:47, 06 sty 2018

Do góry
Tylko my ogrodnicy wiemy ile to roboty ...
Niektórzy może maja łatwiej, maja lepsza ziemię, może mniej do ogarnięcia, może dodatkowe ręce do pomocy. A tu jeszcze ciągłe przesadzanie i szukanie lepszego miejsca dla roślin... a wszystko po to żeby było jeszcze lepiej

Ja wprowadziłam się w 2009 roku bodajże i na wiosnę zrobiliśmy ramy ogrodu i tak powstał zarys,tuje wzdłuż granic i wzdłuż dwóch dróg na działkę, esik-floresik z bukszpanowych kulek, pomiedzy nimi były róże- wszystkie zmarzły. Posadziłam też różę przy pergoli, kaline, wierzbe mandżurską( u mnie największe drzewo), sumaki, lilaki i juki. Prócz iglaków, drzewek owocowych, róż, rózaneczników i bukszpanów prawie nic nie kupowałam, prawie wszystko dostałam- perukowce, trzmieliny, prawie wszystkie byliny jakie mam (rozchodniki, astry jesienne,liliowce, irysy, gailardie, prymulki, barwinka, goździki, wszystkie rośliny skalniakowe i wiele wiele innych).

Praktycznie na takiej dużej powierzchni nie było żadnych rabat, tylko ramy z tuji szmaragd i trawnik z drzewkami.
Przy samym wejściu do domu posadziłam różanecznik. I tak to zostało na kilka lat, bez większych zmian.
Dlatego aż do tej pory było pusto.
Potem z kostki zrobiłam obrzeże przy zawijasku z bukszpanów i jeszcze zrobiłam kilkadziesiąt metrów tego obrzeża i dołożyłam żwirku. Kosiłam trawnik, podlewałam ręcznie, nie kupowałam wielu roślin, tylko sporadycznie, nie zakładałam żadnych rabat i tak praktycznie tylko zachowawczo się wszystkim zajmowałam. Ale były suche lata , a u mnie ziemia piaszczysta to i rośliny słabo rosły, choć podlewanie często zajmowało mi 2-3 godziny dziennie, czyli cały wieczór, a podlewałam po trochu i tylko to co musiałam - żeby nie uschło.

Jesienią 2016 zrobiłam rabatę z astrami i rozchodnikami i innymi bylinami pod drzewem (akacja) dlatego, ze trawa tam nie chciała rosnąc, łysiało tam stale, myślałam że od lisci wygniło, ale okazało sie, że tam jest aż tak sucho
I to dopiero była pierwsza moja rabata od początku czyli od 8 lat.

Dopiero rok 2017 przyniósł zmiany po konkretnym zaplanowaniu.
Powstał szpaler hortensji i traw.
Przebudowałam cały zarośnięty rogownicą skalniak.
Nazwoziłam tony kamieni.
Skalniak powiększyłam wzdłuż i wszerz ,doszły rośliny, doszedł suchy strumyk i oczko oraz nasadzenia na skarpie za skalniakiem.
Poprzesadzałam mnóstwo drzewek i tuj z trawnika.
Zaczęłam robić miejsce pod rabatę wzdłuż drogi, darń przeszczepiłam w inne miejsca, posadziłam rząd rozchodników i posadziłam tulipany.
I cały czas tu i ówdzie grupowałam rośliny, przesadzałam, przesadzałam i przesadzałam- bo to jak mówi eM wychodzi mi najbardziej
Jakby było za nudno, to na warzywniku też było co robić bo to ok 100m2 pole.

Ogród złudzeń i niespodzianek cz.II 19:46, 06 sty 2018

Do góry
Rok wejścia na Ogrodowisko - po raz pierwszy zaczełam zastanawiać się nad teoria chaosu i doszłam do wniosku że chyba jednak mam za gęsto
2013

2018

2013

2018

2013

2018

Zresztą mieliłam to juz ileś razy, teraz projektuje przedwiosnie - przylaszki, ranniki, wawrzynki itd
Ogród złudzeń i niespodzianek cz.II 19:30, 06 sty 2018

Do góry
W 2011 ogród nabrał masy (mówie o zimowej szacie)

OGRÓD MARZEŃ...a może tylko MARZENIE O OGRODZIE..... 19:27, 06 sty 2018

Do góry
yolka napisał(a)
Oby już przyszła prawdziwa zima i przegoniła katary i inne. Z uwagą przeczytałam o przygotowywaniu stołu z wnukami, magiczne chwile i dla Ciebie, i dla dzieci. U mnie dziś piękne słońce i ciepło, chyba wybiorę się na spacer. Też czekam na zapowiadane ochłodzenie, choć wtedy mam stres w pracy.

Edit po południu przyniosłam Ci pamiątkę ze spaceru

Ależ to twoje jezioro urokliwe - o każdej porze roku . Dzięki za pamiątkę. Mam w pamięci jego widok z naszej wrześniowej wizyty ale i ubiegloroczną krótką wizytę w lutym.

U mnie też było dziś słonecznie. Wczoraj z resztą też było fajnie jak na styczeń. Korzystając z wolnego czasu jestem codziennie godzinkę na spacerze z kijami. Wczoraj zrobiłam 5,5 km dziś 7,5 km a wcześniej od świąt codziennie co najmniej 4 km czyli co najmniej godzinka na kijach W sobotę 30.grudnia zrobiłam nawet 9,5 km ale wtedy był wyjątkowo cudny dzień - słońce i lekki mrozik. Taki spacer daje same plusy na moje nadciśnienie i nadwagę no i endorfiny się wydzielają
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies