Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Początkującego ogrodnika kawałek trawnika ;) Ogródek Kasi

Początkującego ogrodnika kawałek trawnika ;) Ogródek Kasi

anbu 19:58, 29 kwi 2018

Kasia_CS napisał(a)
Na peonie czekam z niecierpliwością - rok temu kwitły u mnie chyba po raz pierwszy, ale w tym zadziwia mnie ilość pąków na jednyn pędzie

Końcówka emperorów z półcienia

A co to za piwonie?

Ślicznie
Kasia_CS 20:42, 29 kwi 2018

Magleska napisał(a)
pięknie Kasiu szerokie kadry najbardziej lubię ogladać ....wtedy widać jak całośc wyglada a u Ciebie tak ładnie dopasowane wszystko do siebie

ps. co do bajek ,to czasem pozwalałam ,w szczególności jak chciałam w ogrodzie podziałać wyrodna matka ze mnie

Dzięki Madziu ja wciąż tego nie widzę hihi, bo w dalszym ciągu straszą u mnie spontaniczne nasadzenia chyba tylko nowo posadzone jesienią tulipany "w masach" przemyślala. I dojrzewa, znaczy "grubnie" sesleriowo-szałwiowa w swym kształcie. Bardzo chciałabym zrobić moją rozplenicową, o której myślałam zimą, ale chcę pojechać po rozplenice do szkolki najpierw.. a w planach Little boy chyba..

Ps. Oj tam oj tam, koniec kajania ja tez nie postępuje idealnie z tymi moimi "zakazami"
Kasia_CS 20:44, 29 kwi 2018

tulucy napisał(a)
U nas pokropiło tylko. Wrażenie groźne zrobiła chmura, a potem poszła bokiem.

Jakiś mega deszcz w rezultacie u mnie te z nie był, jeszcze teraz wyszłam podlać delikatnie z konewki te łubinowe wysiewy ciekawa jestem czy cokolwiek wzejdzie - to mój pierwszy raz z sianiem ever
Kasia_CS 20:50, 29 kwi 2018

inka74 napisał(a)
ale cudo!!! Pamiętasz może odmianę?

Tak ogólnie to Kasiu masz już ogród ) Może młody i jeszcze kilka rzeczy masz do zrobienia ale jest bardzo fajna baza. Wiesz w jakim kierunku idziesz i robisz to z ogromnym wyczuciem. Nie masz czego się obawiać pokazując szersze kadry. Widziałam całość i czuję lekki niedosyt na zdjęciach. Za rok może dwa będzie fajnie porównać widoki.

A wiem Jack A.Sand - bardzo fajna - wstawiam zdjęcie kwiatów z zeszłego roku, niestety nie widzę żadnej fotki z calym krzaczkiem.

A tu masz liście jesienią - o tyle fajna odmiana, że fajnie się przebarwia

Dziękuję za przemiłą opinię, tym bardziej, że byłaś na żywca, chociaż króciutko i jeszcze niewiele się wtedy roślinnie działo. Problem taki, że tych szerszych kadrów jakoś mało robię i w końcu wyjdzie na to, że nie będzie z czym porównywać
Kasia_CS 21:00, 29 kwi 2018

anbu napisał(a)

A co to za piwonie?

Ślicznie

Aniu, dzięki! a niestety odmianą peonii nie poratuję... to jeszcze babciowe/dziadkowe mojego Małża ze starego ogródka.

W każdym razie wyglądają tak jak kwitną:

Za to mam jeszcze na stanie takie, których odmiany znam, bo kupione już w ogrodniczym - tę uwielbiam za fuksję Felix Crousse

Na kolejną nie mogę się doczekać, bo zakwitnie po raz pierwszy - Sarah Bernhard - uwielbiam pudrowy róż - we wszystkim
Johanka77 21:17, 29 kwi 2018

Uroczo u Ciebie i kolorowo!
Peonie uwielbiam! I nigdy nie wiem, jak się je sadzi...? Z sadzonki czy z ziarenek?
Kasia_CS 21:27, 29 kwi 2018

Johanka77 napisał(a)
Uroczo u Ciebie i kolorowo!
Peonie uwielbiam! I nigdy nie wiem, jak się je sadzi...? Z sadzonki czy z ziarenek?

Asiu
, można kupić kłącza albo gotowe sadzonki. Kłącza zawsze trochę niepewne jednak i często na rezultat w postaci kwiatów trzeba trochę zaczekać.. Ja dostałam sporo od teściowej, u której zawsze pięknie kwitły, ale w pierwszym roku nie doczekałam się na kwiaty. w kolejnym sezonie było już kilka pąków na każdej kępie. A te gotowce z doniczki kupione kwitły od razu. Ważny sposób sadzenia- peonie nie lubią być zbyt głęboko w ziemi i ponoć przesadzania.

Druga sprawa - miałam kilka kłączy, które posadzilam w miejscu dość ocienionym - i to ich 3 rok chyba i ani pączka - więc wywędrują w inne miejsce - przy okazji zobaczę, czy chociaż pod ziemią się rozrosły
anbu 21:28, 29 kwi 2018

Śliczne
Zana 22:03, 29 kwi 2018

Moje Miriam też zaczęły brzydko wyglądać. Niektóre pędy zasychają. Grzyb? Nie wiem co im zapodać.
Johanka77 22:10, 29 kwi 2018

Dziękuję za porady